Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

4 mai 2024, ora locală: 20:14

 

Va "înghiţi" Gazpromul economia Repubicii Moldova?

adăugat 15 aprilie 2008, 09:05, la Opinii / Editoriale

Din păcate, până în prezent problema preţului pentru gazul importat din Federaţia Rusă rămâne una sensibilă pentru Republica Moldova. Interesant este faptul că Gazpromul nu are semnate contracte de lungă durată care să stabilească preţul fix pentru resurse energetice cu majoritatea ţărilor CSI. Astfel, consider că, în viitorul apropiat, nici nu vor fi semnate. Aceasta ne determină să credem că Moscova va folosi în continuare arma energetică pentru influenţarea cursului politic al ţărilor slab dezvoltate şi 100% dependente energetic de ea, cum este şi cazul Republicii Moldova.

Cât priveşte ţara noastră, este bine de menţionat că pentru 2008 aveam semnat contract de livrare a gazului la preţul de 191 USD/1000 m.c. până la 1 aprilie anul curent, urmând apoi ca preţul să crească cu 10%, până la 211 USD/1000 m.c. şi până la sfîrşitul anului se aşteaptă majorarea preţului până la 225,4 USD/1000 m.c.. Această situaţie caracterizată de ascendenţa treptată a preţului la gaz pentru RM ne dezechilibrează puţin şi ne induce în eroare pentru că nu ştim până când va dura.

În plus, dacă luăm în considerare declaraţia ex-primului ministru, Vasile Tarlev, în care se precizează că până la sfârşitul lunii februarie 2008, la Chişinău trebuia să sosească reprezentanţii concernului rus pentru a negocia un nou contract de livrare a gazelor naturale către Republica Moldova pe termen lung (nu în zadar pun accent pe aceasta), astfel încât acesta să includă prevederi despre majorarea volumului de gaze ruseşti ce vor tranzita Moldova spre Europa. Din păcate, putem constata că acest contract "pe termen lung", cum se numeşte el, nu prevede un preţ stabil pentru gaz, ci revizuiri trimestriale a acestuia.

În plus, RM nu este în situaţia Ucrainei de a revendica ceva, având ca şi un contra argument reţeaua de tranzit. Motivul este că infrastructura energetică ce asigură tranzitul de gaze în Europa prin teritoriul RM aparţine în exclusivitate gigantului rus Gazprom (ceea ce nu este caracteristic pentru Ucraina, unde Gazpromul depune eforturi maximale pentru achiziţionarea infrastructurii de tranzit, însă, din pacate, pentru ei, Ucraina îşi menţine opoziţia fermă), dar şi preţul de tranzit practic corespunde preţului mediu european.

În continuare ar fi bine să ne referim la un aspect destul de sensibil pentru noi, care foarte des a vehiculat în presa autohtonă în ultima perioadă. Este vorba despre datoriile pe gaz ale Chişinăului faţă de Gazprom, care constituie, de fapt, o sumă colosală- în jur de 1,8 miliarde USD (inclusiv Transnistria), dacă luăm în consideraţie bugetul de stat şi care sunt menţionate tot mai des de autorităţile ruse. Îngrijorător este că, de facto, datoriile regiunii separatiste sunt de 3,5 ori mai mari decât ale RM, însă aceasta ne priveşte direct, dacă susţinem că zona de est al republicii este parte a Moldovei.

Însă trebuie să constatăm că Moscova, totuşi, acţionează tactic şi fără grabă în această situaţie. Federaţia Rusă propune diverse scenarii printre care fie convertirea acestor datorii în acţiunile Moldova-Gaz, fie, poate, şi "iertarea" acestor datorii pentru ceva în schimb? Însă ce? Este o întrebare a cărui raspuns este atât ştiut, cât şi ameninţător, dacă atragem atenţia la urmatoarea frază: "Россия готова закрыть глаза на двух миллиардный газовый долг в надежде на экономическое поглощение Молдавии" (Rusia este gata să închidă ochii la datoria pe gaz ce constituie două miliarde USD în speranţa "înghiţirii" economice a RM), care se vehiculează destul de insistent în presa rusă.

În continuare, observăm şi o oarecare receptivitate din partea Chişinăului, dacă ne aducem aminte de faptul că ex-prim-ministrul al RM, Vasile Tarlev, a invitat monopolistul rus, Gazprom, să participe la lucrările de exploatare a petrolului şi gazelor din Moldova. Nu cred că RM deţine resurse energetice impunătoare, fapt confirmat de mai mulţi experţi atât din ţară cât şi din Rusia, însă acest gest al autorităţilor moldoveneşti trezeşte un şir de întrebări. De ce s-a propus anume Gazpromului, dacă el deţine deja pachetul majoritar de acţiuni al Moldova-Gaz şi toată infrastructura energetică din ţară? De ce nu unor companii energetice europene? Consider că nu este necesar să mai raspund la această întrebare, deoarece ea de la sine oferă răspunsul.

Anume acest fapt a şi constituit un rezultatul dorit de Kremlin în urma politicii energetice de presiune asupra conducerii RM, care are conexiune directă cu reglementarea conflictului transnistrean, cu aspiraţiile euro-atlantice ale Chişinăului, etc. Însă puţin îmi vine a crede că prin acest pas Chişinăul a convins finalmente Moscova de loialitatea sa şi că o va determina să stabilizeze preţul la gaz pentru noi. Pur şi simplu în Kremlin se doreşte mai mult, şi de fapt este clar ce se doreşte.

Penetrarea quasi-totală a Gazpromului în economia RM va constitui, totodată, şi o implicare directă a Rusiei în luarea deciziilor în politica externă a RM. Iar, în această ordine de idei, incertitudinea situaţiei politice interne din Moldova împinge şi mai mult Rusia să nu accepte semnarea unui accord de lunga durata de stabilire a unui preţ fix pentru gaz cu Chişinăul, pentru a avea o pirghie de influenţă, adică pentru a şantaja, în caz că mergem contrar intereselor Rusiei din această zonă. Aceasta din urmă va determina majorarea treptată a preţului la gaz, care şi în prezent este destul de mare, precum reiese din ritmul de dezvoltare al economiei moldoveneşti. Daca analizăm din punt de vedere al unei proporţii matematice (dezvoltarea economică a RM/majorarea treptată a preţului la gaz), atunci observam că rezultatul nu este unul îmbucurător pentru noi.

Aceasta din urmă va contribui la o situaţie de incertitudine şi la instabilitate economică. În primul rând este vorba despre crearea unei conjuncturi dezavantajoase în ceea ce priveşte unele investiţii potenţiale (probabil cu excepţia celor ruseşti). Totodată, afectează unele domenii ale vieţii sociale, precum sunt: salariile, dezvoltarea infrastructurii, etc., deoarece statul nu va avea bani să dezvolte ramurile respective, pentru că va trebui sa achite gazul. Astfel, conform acestei scheme, Guvernul RM se va putea regăsi ca şi în situaţia Consiliului Municipal Chişinău faţă de Termocom, adică în incapacitatea de plată pentru resursa energetică.

Adica va trebui să alegem, ori mergem în tandem cu Rusia şi avem un preţ quasi-convenabil (nu cred că Rusia va mai fi atât de darnică ca şi în trecut), ori ne scufundăm în nişte datorii enrome faţă de Gazprom (situaţie în legătură directă cu primul caz), ori murim de foame, achitând pentru gaz, daca şi în continuare vom avea o economie "moartă" si nereformată, care, de altfel, se mai menţine graţie consumului şi remitenţelor venite de peste hotare, ori îngheţăm de frig iarna (puţin într-un alt context, însă un exemplu concludent ar putea servi situaţia Georgiei din ianuarie 2006), ori contribuim la dezvoltarea economică pentru a fi capabili de plată.

Pe de altă parte, în context este bine să aducem şi un exemplu, avut loc recent. Rusia a iertat Irakului 90% din datorii (este vorba de 12 miliarde USD) în schimbul unor implicări strategice (mai cu seamă în sectorul energetic) în formă de investiţii ale întreprinderilor ruse în economia irakiană. Ca răspuns, poziţia Bagdadului a fost evident una echilibrată şi ne dăm toţi bine seama, că ea, de facto, a fost regizată de la Washington. Eu nu exclud o astfel de propunere tacită şi pentru RM. Reeşind, însă, din conjunctura politică şi economică de la noi, ea ar putea fi acceptată. Însă ce dăm în schimb? Aceasta este intrebarea intrebărilor. Dacă e să analizăm ceea ce avem, atunci raspunsul ar fi să dăm ţara (dacă mai atragem atenţia asupra faptului că deja practic toată economia Transnistriei este în mâinele ruşilor şi în Moldova, la fel, suficient).

Ultimele evenimente care au avut loc în politica noastră externă reprezintă şi o oarecare dovadă în acest sens. Din păcate, acum noi nu avem în spate un Washington, sau un Bruxelles, care ar putea să ne apere în această situaţie. Am avut o astfel de şansă, însă tot mai insistent îi dăm cu piciorul, astfel vom fi puşi în situaţia să ne bazăm doar pe propriile forţe, pe care, de fapt, nu le avem în acest moment.

Autor: Alexandru Baltag, Masterand, Institutul European de Înalte Studii Internaţionale (IEHEI),
Sursa: www.unimedia.md
Asa si nu am inteles ce vreti sa spuneti? Sunteti "molipsit" de o problema si asta si e problema! Lucrurile nu stau chiar asa.
A comentat Sergiu Grigore 15 aprilie 2008, 18:08


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Opinii / Editoriale

octavian-tacu,
Octavian Țâcu // O altă Găgăuzie
În căutarea Timpului pierdutCei care au urmărit scrierile de la Timpul de altă dată își amintesc despreseria de articole dedicate practicilor și politicilor statal/imperiale de construcție identitară, prin care arătam cum anumite grupuri etnice sunt fragmentate și făcute altceva decât pornirile lor [...] mai mult
Canibalismul sovietic: cum i-au deprins rușii pe basarabeni să se mănânce între ei. La propriu
Documentele sovietice publicate atestă 66 de cazuri de canibalism în Basarabia între anii 1946-1947, nu 39 așa cum susține raportul prezentat în 2010 Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (link). E vorba de documentele publicate în volumul lui Anatol Țăranu, ”Foametea în Moldova sovietică 1946-1947”, [...] mai mult
work-and-travel,
Senatului american DECIDE: programele de Work and Travel rămân în vigoare, în ciuda dorinței administrației Trump
Programele de Work and Travel SUA rămân, nu se anuleaza, dimpotriva, devin mai sigure, Senatul american a votat amendamentul care protejează Programul J1, care se referă la schimburile interculturale pentru străini. Din J1 fac parte programele de Intern, Trainee, Camp Counselor, Au Pair și cunoscutul program Work and Travel, de care beneficiază [...] mai mult
EFECTELE CANICULEI: COD PORTOCALIU DE DELIR
”Plahotniuc a folosit România, pentru a-i interzice lui Rogozin să ajungă la Chișinău, iar autoritățile de la București au căzut în capcana oligarhului; Declararea lui Rogozin persona non-grata a fost făcută în complicitate cu Moscova, cu scopul de a crea impresia că Plahotniuc este antirus; Plahotniuc [...] mai mult
ANDREI NĂSTASE, DESPRE „PROBA” IGP ÎMPOTRIVA „PARTIDULUI NOSTRU”
Mercenarii de elită ai lui Plahotniuc s-au dovedit a fi niște măscărici. Jizdan și Pânzari nu sunt poliția, așa cum încearcă să se etaleze protagoniștii persecuțiilor tinerilor din 7 aprilie 2009. Ei sunt niște circari jalnici. Aşa a reacționat liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, la „proba” prezentată [...] mai mult
Doc// Martori falși în dosarul lui Vlad Filat
Trei tinere din Federația Rusă, care par să nu știe nici cu spatele despre situația din Republica Moldova, figurează în calitate de martori-cheie în răsunătorul dosar de corupție în cadrul căruia este judecat Vlad Filat. Potrivit declarațiilor depuse de Ilan Șor în instanță, ele ar fi intermediat [...] mai mult
MAIA SANDU : „Moldova nu s-a predat... Moldova există, Moldova luptă!“
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova s-a încheiat cu un rezultat puțin onorabil guvernării controlate de controversatul oligarh Vlad Plahotniuc. Doi candidați ai opoziției au trecut în turul doi. De altfel, candidații opoziției au adunat peste 90% din voturile exprimate în primul tur. Pe primul loc, [...] mai mult
Stratfor: Alegerile prezidențiale din Moldova ar putea declanșa un conflict între partide
Alegerile prezidențiale din Republica Moldova ar putea declanșa un conflict între partidele pro-ruse și partidele pro-occidentale. Deși candidatul pro-Rusia din partea Partidului Socialiștilor cel mai probabil va primi cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor, al doilea tur ar putea fi mult mai strâns. Indiferent de cine [...] mai mult
OPINII // Unirea şi provocările din jurul ei
În această perioadă s-a discutat foarte mult despre Unirea Republicii Moldova cu România, totul plecând de la un incident care a avut loc în Bucureşti, în Piaţa Victoriei, când liderii unei manifestaţii unioniste au decis să schimbe traseul, iar Jandarmeria a intervenit, i-a reţinut [...] mai mult
Sturza, despre „COPIII” lui Mark Tkaciuk și cine e VERIGA SLABĂ a trioului Dodon – Lupu - Plahotniuc
Fostul premier Ion Sturza consideră că anume fostul consilier prezidențial Mark Tkaciuk, este omul care a avut grijă să-i aducă în anturajul lui Vladimir Voronin pe Igor Dodon, Marian Lupu și Vlad Plahotniuc.
„Abil, viclean, erudit, dar și încăpățânat în a influența „lumea”, Tkaciuk cunoștea perfect limitele [...] mai mult

randat în 	0.0490 secunde