Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

4 mai 2024, ora locală: 03:29

 

Val Butnaru: De ce nu pot fi de acord cu Nicolae Negru

adăugat 09 martie 2012, 10:34, la Opinii / Editoriale • Articol publicat de Alexandru Rîșneac

val-butnaru,nicolae-negru,unirea,tvr,

În finalul ultimului său articol Nicolae Negru scrie următoarele:

„Fără interconectarea rețelelor energetice, fără construcția de noi poduri, fără spațiul informațional comun și o liberă circulație a persoanelor, mărfurilor și capitalurilor dintre ambele maluri ale Prutului, reunirea nu se poate face, oricât s-ar mărșălui pe străzile Chișinăului sau Balțiului și s-ar clama „Basarabia, pământ românesc!” Firește, acțiunile festive, simbolice își au rostul lor. Dar nu în locul faptelor concrete, cum sunt cele anunțate la Iași.”

E corect? Da, e corect, parcă, dar nu pot fi de acord cu acest raționament și iată de ce:

1.    A ieși la Chișinău, dar mai ales la Bălți, în stradă, în mijlocul unei mulțimi fanatizate ruso-comuniste și a scanda lozinci românești, unioniste, nu mi se pare o acțiune  festivă și simbolică. Trebuie să ai mult curaj și să-ți asumi riscuri enorme. Inclusiv cele de integritate fizică.

2.    Chiar dacă am anumite rezerve față de Consiliul Unirii (am mai scris despre asta), nu pot să nu recunosc că simplul fapt al creării unei structuri largi, fățiș unioniste, a stârnit chițcăieli mai ceva ca ale lui michiduță stropit de busuiocul cu agheazmă. La drept vorbind, asemena chițcăieli nu am auzit în ultimii 20 de ani.

3.    Rețelile energetice și podurile sunt o chestie bună, utilă și îndreptată spre folosul oamenilor, doar că nu văd ce treabă au acestea cu Unirea. Poți să construiești șosele moderne, gazoducte de mare capacitate, dar să nu te apropii nici cu o iotă de scopul final. Unirea nu se măsoară în poduri. E o stare de spirit, e o chestie ce ține de suflet, greu de explicat. De ce copilul trebuie sa fie alătiuri de mama și de tata? Fiindcă!

4.    Orice tărăgănare, orice abordare confuză a problemei Unirii nu face decât să sporească starea de neîncredere în reușita proiectului unionist. Nu-i cred nici pe acei care au trădat propriile idealuri și acum repetă ca bezmeticii: „Republica Moldova și România se vor întâlni în Uniunea Europeană”. Fals! Dacă se va întâmpla acest miracol peste 30 de ani, sau chiar 20, așa zisa R.M. nu va mai avea nimic în comun cu România. Populația care va rămâne aici după exodul masiv și interminabil al moldovenilor destupați la minte va fi orice doriți, numai romani nu!

5.    Spațiu informațional comun? Luați-vă grija! Nicio guvernare de la Chișinău, actuală sau viitoare, nu va îndrăzni să interzică, bunăoară, difuzarea pe cea mai importantă frecvență de stat a televiziunii de stat din Rusia. Orice, numai nu asta! Televiziunea digitală va șterge aceste nedreptăți? Nu fiți naivi! Tehnic, Moldova de Est este pregătită chiar acum să treacă la televiziunea digitală, dar nu va trece nici în viitorii 5 ani! Ce folos ca TVR1, formal, este retransmisă pe teritorul dintre Prut și Nistru? Comuniștii au încercat să ne ia TVR-ul interzicându-l. Ei, iată, că Plahotniuc ne-a demonstrat cum poate fi distrus TVR dufuzându-l pe o frecvență cu acoperire națională. Creând un spațiu informațional unic!

6.    Cu câteva zile în urmă, m-a marcat o știre venită din Belgia. Direcția unei școli flamande le-a interzis elevilor să vorbească în pauze în limba franceză. Ca să vezi, flamanzii sunt mai bogați decât valonii, au șosele mai netede și poduri mai înalte. Dar copiii lor vorbesc în pauze în limba franceză. Iată de ce trebuie să existe cineva care să strige în fiecare zi: „Basarabia este România!”

 


Autor: Val Butnaru
Sursa: valbutnaru.union.md
Pentru destinul Neamului, pentru Pomul Vieții Neamului e mai rațional ca el sa aibă mai multe ramuri, mai multi muguri, dar nu unul singur, dacă s-ar putea chiar si mai multi pomi - o LIVADA a NEAMULUI. Un singure mugure, ram, pom e mult mai vulnerabil la atacurile unor lăcuste, boli, viruși etc. Din acest unghi de vedere consider ca e mai bine pentru Destinul si Bogăția Neamului sa existe - nu un singur Stat UNITAR, UNIFORMIZAT, STANDARDIZAT pana la refuz , ci măcar doua sau mai multe State ale Neamului, cu condiții variate de dezvoltare, cu un GRAD DE REPREZENTARE cat mai mare a populației de același neam pe arena internațională. Dovada e si Eurovision-ul in care R.Moldova si RO se sustin reciproc. Daca Iugoslavia nu se destramă si se păstra "unita" Belgradul ar fi avut un singur artist la Eurovision, azi ex-Iugoslavia are 6 reprezentanți care cu ușurința se votează reciproc. E nevoie de cântărit bine înainte de a opta in EXCLUSIVITATE pentru o "unire" cu orice preț, fără a vedea clar avantajele si dezavantajele sau in genere, dacă nu este un vis cu totul irealizabil intreo tara UE si alta refuzata de a fi UE.
A comentat ion 11 martie 2012, 08:14
"Iată de ce trebuie să existe cineva care să strige în fiecare zi: „Basarabia este România!” - iar pentru asemenea "acțiuni" asa-zișii "romani" de profesie din RM, cum e si Val.Butnaru, sa beneficieze de un SUPORT FINANCIAR cat mai consistent din partea contribuabililor din RO.
A comentat ion 11 martie 2012, 08:23
Citiţi ce scrie LEPRA KAGHEBISTĂ "ION" şi cruciţi-vă!

"e mai bine sa existe - nu un singur Stat UNITAR, UNIFORMIZAT, STANDARDIZAT , ci măcar doua sau mai multe State ale Neamului"


TOVARĂŞE "ION",acum ţi-ai dat din nou ARAMA KAGHEBISTĂ pe faţă"!
STĂPÂNII TĂI VOR DEZBINARE şi URĂ ÎNTRE FRAŢII ROMÂNI!
Numai aşa ne puteţi ţine SLUGI ÎN CASA NOASTRĂ,SLUGI PE PĂMĂNTUL NOSTRU ROMÂNESC SFÂNT şi STRĂMOŞESC!
Iată cei răspunde PROVOCATORULUI MANKURT "ION-KGB",de acum peste 150 de ani MARELE UNIONIST ROMÂN moldovean Vasile Alecsandri!

Hora Unirii

de ROMÂNUL moldovean Vasile Alecsandri 1856

Hai să dăm mână cu mână
Cei cu inima româna,
Sa-nvârtim hora frăției
Pe pământul României!


Iarba rea din holde piară!
Piară dușmănia-n țară!
Între noi să nu mai fie
Decât flori și omenie!

Măi muntene, măi vecine
Vino să te prinzi cu mine
Și la viață cu unire
Și la moarte cu-nfrățire!

Unde-i unul nu-i putere
La nevoi și la durere
Unde-s doi puterea crește
Și dușmanul nu sporește!


Amândoi suntem de-o mamă
De-o făptură și de-o seamă,
Ca doi brazi într-o tulpină
Ca doi ochi într-o lumină.

Amândoi avem un nume,
Amândoi o soarta-n lume.
Eu ți-s frate, tu mi-ești frate,
În noi doi un suflet bate!


Vin' la Milcov cu grăbire
Să-l secăm dintr-o sorbire,
Ca să treacă drumul mare
Peste-a noastre vechi hotare,

Și să vadă sfântul soare
Într-o zi de sărbătoare
Hora noastră cea frățească
Pe câmpia românească!


A comentat Vânătorul de forumişti KGB 15 martie 2012, 17:09
Dar cum a ajuns TOVARĂŞUL "ION-KGB" să se mankurtizeze în aşa hal?
Iar explicaţia vine de la alt MARE ROMÂN moldovean,TITANUL Eminescu.
Iată de ce MANKURŢII precum "ION-KGB" ÎL URĂSC DE MOARTE pe ROMÂNUL Eminescu!

Pentru că MALDAVANIŞTILOR-STATALIŞTI (slugile ocupanţilor ruşi)LE E FRICĂ DE ADEVĂR!

Marele ROMÂN Eminescu explica încă de acum peste 140 de ani STRATEGIA RUSEASCĂ de izolare şi îndobitocire a ROMÂNILOR basarabeni:

„Pentru ca să ne ia individualitatea, Rusia ar trebui să ne dea alta în schimb, şi, cel puţin deocamdată, nu suntem copţi pentru o asemenea degenerare.

[…] când între Moldova şi aşa-numita Basarabia comunicaţia era liberă.
Ruşii s-au încredinţat că această libertate este primejdioasă numai pentru dânşii şi pentru aceasta au închis graniţele ermeticeşte şi au curmat atingerea între românii de peste Prut şi restul poporului român.


De atunci şi până acum măsurile silnice pentru stârpirea românismului se iau fără de curmare.
Administraţia, biserica şi şcoala sunt cu desăvârşire ruseşti, încât este oprit a canta în ziua de Paşti "Hristos a inviat" în ROMÂNEŞTE.

Nimic în limba ROMÂNEASCĂ nu se poate scrie; nimic ce e scris în limba ROMÂNEASCĂ, nu poate să treacă graniţa fără de a da loc la presupusuri şi persecuţiuni; ba oamenii de condiţie se feresc de a vorbi în casă ROMÂNEŞTE, pentru ca nu cumva o slugă să-i denunţe; într-un cuvânt, orice manifestaţie de viaţă ROMÂNEASCĂ e oprită, rău privită şi chiar pedepsită.”

Chiar şi VOI MALDAVANIŞTII-STATALIŞTI (slugile ocupanţilor ruşi)
aţi înţeles că după 200 de ani de OCUPAŢIE RUSEASCĂ,
ADEVĂRUL NU MAI POATE FI ASCUNS!!!

Gândirea "MALEABILĂ,PRAGMATICĂ " cu care VICLEAN NE ÎMBIE NEMERNICUL "ION-KGB" este de fapt GÂNDIREA DE SLUGĂ MANKURTĂ care stă în patru labe să lingă tălpile ciubotelor OCUPANŢILOR RUŞI!
Nu vă mai obosiţi tovarăşi!
ŞTIM CINE SUNTEŢI!
NA SYBYR cu voi leprelor!

VOI MALDAVANIŞTII-STATALIŞTI (slugile ocupanţilor ruşi) şi stăpânul vostru tot mai ne-PUTIN-ciosul PUTIN ştiţi că RUSIA A PIERDUT DEFINITIV Basarabia .

ASTA VĂ ROADE !
Aşa că taci şi-nghite "IVAN"-vierme KGB!

REUNIFICAREA Basarabiei cu Ţara Noastră Mamă ROMÂNIA ESTE ÎN PLINĂ DESFĂŞURARE !!!

A comentat Vânătorul de forumişti KGB 15 martie 2012, 17:13
Altă MINCIUNĂ şi DEZINFORMARE a PROVOCATORULUI KGB "ION".

"E nevoie de cântărit bine înainte de a opta in EXCLUSIVITATE pentru o "unire" cu orice preț, fără a vedea clar avantajele si dezavantajele sau in genere,dacă nu este un vis cu totul irealizabil intreo tara UE si alta refuzata de a fi UE."

Adică VICLEANUL "ION-KGB" ar vrea să ne bage în cap că O ŢARĂ DIN UE NU SE POATE UNI cu "o ţară" DIN AFARA UE.
FALS.
TOTAL FALS.
MINCIUNĂ ORDINARĂ.
MANIPULARE NERUŞINATĂ KGB.

Germania când S-A REUNIFICAT ERA STAT UE şi STAT NATO!

E clar tovarăşe "ION-KGB"?
Germanii au ştiut că NUMAI UNIŢI POT FI PUTERNICI şi nu cum te-au trimis pe tine Călăii OCUPANŢI RUŞI să ne bagi VENIN RUSESC în ureche ,germanii nu au gândit nici măcar pentru o clipă aberaţia KGB că:

"e mai bine sa existe - nu un singur Stat UNITAR, UNIFORMIZAT, STANDARDIZAT , ci măcar doua sau mai multe State ale Neamului"

Bagă la cap "ION-KGB" şi transmite-le şi STĂPÂNILOR TĂI de la LUBLIANKA-KGB-Moscova:

NIMENI ,NIMIC şi NICIODATĂ NU VA PUTEA să ne oprească pe NOI ROMÂNII basarabeni să realizăm VISUL DE VEACURI AL TUTUROR ROMÂNILOR,
ROMÂNIA REÎNTREGITĂ,DACIA MARE!



Tovarăşul "ION-KGB" dovedeşte că MANKURTISMUL e boală grea.
La unii e doar vorba de BUZUNAR la alţii e şi RÂNZĂ multă înveninată de VICLENIILE şi MINCIUNILE RUSEŞTI numite "respubliKAKA maldavski","limba maldavski" şi "poporul maldavski".
A comentat Vânătorul de forumişti KGB 15 martie 2012, 17:30
Sâsâie RUSEŞTE VIPERA KGB "ION":

"e mai bine sa existe - nu un singur Stat UNITAR, UNIFORMIZAT, STANDARDIZAT , ci măcar doua sau mai multe State ale Neamului"

Este exact STRATEGIA IMPERIILOR- "Divide et impera"!

DEZBINĂ şi STĂPÂNEŞTE!


Să ne urâm între noi,să fim SLABI şi DEZBINAŢI şi FĂRÂMIŢAŢI în cât mai multe aşa zise state,PREA SLABE PENTRU A SE APĂRA SINGURE şi deci supuse ŞANTAJULUI RUSESC MILITAR sau ŞANTAJULUI RUSESC CU GAZE,curent,vin,legume,muncitori!
De aceea OCUPANŢII RUŞI au inventat "TRANSNISTRIZAREA","GĂGĂUZIREA","ŢIGĂNIZAREA","POLIETNICISMUL",etc.
Pentru a ne ŢINE ROBI LA NOI ACASĂ!
DAR S-A SFĂRŞIT cu MINCIUNA RUSEASCĂ!

Să nu uităm că Ocupanţii Ruşi au băgat 200 de ani URĂ ÎNTRE FRAŢII ROMĂNI folosindu-se de COLOANELE a-5-a de pe AMBELE MALURI ale Prutului!
Acest "ION" este un exemplu perfect de MANIPULATOR MANKURT al Ocupanţilor RUŞI!
Citiţi ce scrie şi veţi vedea cuvânt cu cuvânt MINCIUNILE RUSEŞTI care ne ţin ÎN GENUNCHI-PROŞTI,ZOMBAŢI,SLABI şi ROBI în faţa CĂLĂILOR OCUPANŢI RUŞI!

COLOANA a-5-a este azi de PCRM-PLDM-PD în Basarabia şi PSD-PNL-KGB peste Prut.
COLOANA a-5-a este azi NIT-Prime-Moldova1 aici şi de Realitatea-Antena3-TVR 1 peste Prut.

Divizarea şi ÎNVRĂJBIREA cu care ne-au înveninat Călăii Ocupanţi Ruşi au fost impuse PÂNĂ ŞI ÎN BISERICĂ prin MITROPOLIA KGB a "Întregii Moldove" conduse de SATANA ÎN SUTANĂ Vladimir COLONEL KGB,sluga SATANEI ÎN SUTANĂ KIRILL-GENERAL KGB!

Dar ACUM NOI ROMÂNII basarabeni NU MAI PUTEM FI MINŢIŢI!
Cu fiecare ADEVĂR CURAT spus curajos,până la capăt,MINCIUNA RUSEASCĂ este zdrobită.
VENINUL Călăilor Ocupanţi Ruşi NU NE MAI POATE FACE RĂU!
Noi ROMÂNII basarabeni :
ŞTIM CINE SUNTEM şi REFUZĂM SĂ UITĂM CINE SUNTEM!

****SUNTEM ROMÂNI şi REFUZĂM SĂ UITĂM că SUNTEM ROMÂNI!!!****

Zi după zi noi deja înfăptuim RE-UNIFICAREA Basarabiei cu Ţara Noastră Mamă ROMÂNIA!
****Pe-al nostru steag E SCRIS UNIRE!****

AŞA SĂ NE AJUTE DUMNEZEU!

A comentat Vânătorul de forumişti KGB 15 martie 2012, 17:47


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Opinii / Editoriale

octavian-tacu,
Octavian Țâcu // O altă Găgăuzie
În căutarea Timpului pierdutCei care au urmărit scrierile de la Timpul de altă dată își amintesc despreseria de articole dedicate practicilor și politicilor statal/imperiale de construcție identitară, prin care arătam cum anumite grupuri etnice sunt fragmentate și făcute altceva decât pornirile lor [...] mai mult
Canibalismul sovietic: cum i-au deprins rușii pe basarabeni să se mănânce între ei. La propriu
Documentele sovietice publicate atestă 66 de cazuri de canibalism în Basarabia între anii 1946-1947, nu 39 așa cum susține raportul prezentat în 2010 Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (link). E vorba de documentele publicate în volumul lui Anatol Țăranu, ”Foametea în Moldova sovietică 1946-1947”, [...] mai mult
work-and-travel,
Senatului american DECIDE: programele de Work and Travel rămân în vigoare, în ciuda dorinței administrației Trump
Programele de Work and Travel SUA rămân, nu se anuleaza, dimpotriva, devin mai sigure, Senatul american a votat amendamentul care protejează Programul J1, care se referă la schimburile interculturale pentru străini. Din J1 fac parte programele de Intern, Trainee, Camp Counselor, Au Pair și cunoscutul program Work and Travel, de care beneficiază [...] mai mult
EFECTELE CANICULEI: COD PORTOCALIU DE DELIR
”Plahotniuc a folosit România, pentru a-i interzice lui Rogozin să ajungă la Chișinău, iar autoritățile de la București au căzut în capcana oligarhului; Declararea lui Rogozin persona non-grata a fost făcută în complicitate cu Moscova, cu scopul de a crea impresia că Plahotniuc este antirus; Plahotniuc [...] mai mult
ANDREI NĂSTASE, DESPRE „PROBA” IGP ÎMPOTRIVA „PARTIDULUI NOSTRU”
Mercenarii de elită ai lui Plahotniuc s-au dovedit a fi niște măscărici. Jizdan și Pânzari nu sunt poliția, așa cum încearcă să se etaleze protagoniștii persecuțiilor tinerilor din 7 aprilie 2009. Ei sunt niște circari jalnici. Aşa a reacționat liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, la „proba” prezentată [...] mai mult
Doc// Martori falși în dosarul lui Vlad Filat
Trei tinere din Federația Rusă, care par să nu știe nici cu spatele despre situația din Republica Moldova, figurează în calitate de martori-cheie în răsunătorul dosar de corupție în cadrul căruia este judecat Vlad Filat. Potrivit declarațiilor depuse de Ilan Șor în instanță, ele ar fi intermediat [...] mai mult
MAIA SANDU : „Moldova nu s-a predat... Moldova există, Moldova luptă!“
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova s-a încheiat cu un rezultat puțin onorabil guvernării controlate de controversatul oligarh Vlad Plahotniuc. Doi candidați ai opoziției au trecut în turul doi. De altfel, candidații opoziției au adunat peste 90% din voturile exprimate în primul tur. Pe primul loc, [...] mai mult
Stratfor: Alegerile prezidențiale din Moldova ar putea declanșa un conflict între partide
Alegerile prezidențiale din Republica Moldova ar putea declanșa un conflict între partidele pro-ruse și partidele pro-occidentale. Deși candidatul pro-Rusia din partea Partidului Socialiștilor cel mai probabil va primi cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor, al doilea tur ar putea fi mult mai strâns. Indiferent de cine [...] mai mult
OPINII // Unirea şi provocările din jurul ei
În această perioadă s-a discutat foarte mult despre Unirea Republicii Moldova cu România, totul plecând de la un incident care a avut loc în Bucureşti, în Piaţa Victoriei, când liderii unei manifestaţii unioniste au decis să schimbe traseul, iar Jandarmeria a intervenit, i-a reţinut [...] mai mult
Sturza, despre „COPIII” lui Mark Tkaciuk și cine e VERIGA SLABĂ a trioului Dodon – Lupu - Plahotniuc
Fostul premier Ion Sturza consideră că anume fostul consilier prezidențial Mark Tkaciuk, este omul care a avut grijă să-i aducă în anturajul lui Vladimir Voronin pe Igor Dodon, Marian Lupu și Vlad Plahotniuc.
„Abil, viclean, erudit, dar și încăpățânat în a influența „lumea”, Tkaciuk cunoștea perfect limitele [...] mai mult

randat în 	0.2964 secunde