Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

4 mai 2024, ora locală: 08:31

 

(VIDEO & FOTO) 20 de ani de la Podul de Flori din 6 mai 1990. “De la Nistru pan’ la Tisa”

adăugat 06 mai 2010, 10:22, la Românii de Pretutindeni

20 de ani de la Podul de Flori din 6 mai 1990. “De la Nistru pan’ la Tisa”

PRUT – TRUP FRANT

La 6 mai 1990, s-a scris probabil cea mai frumoasa si emotionanta poveste din istoria recenta a neamului romanesc, stropita cu lacrimi si flori de peste 1,2 milioane de romani, care au organizat pe meleagurile Prutului o impresionanta Mare Adunare Nationala, intrata in istorie sub numele “Podul de Flori”. Va reamintim ca, la acea data, Moldova de peste Prut era inca in componenta URSS, la conducerea careia se afla reformistul Mihail Gorbaciov. Cel care, de altfel, a si aprobat, tacit, deschiderea granitei dintre RSS Moldoveneasca si Romania, pentru ziua de 6 mai, intre orele 13-19, fara a fi nevoie de pasapoarte sau vize.

Evenimentul “Podul de Flori” a fost initiat de Asociatia Bucuresti-Chisinau, impreuna cu Frontul Popular din Moldova Sovietica. In manifestul lansat de lideri politici si asociatii civice din cele doua tari se spunea: “Prutul a fost si va ramane o apa care uneste doua maluri ale Moldovei (…) Noi, romanii, suntem la noi acasa “de la Nistru pan’ la Tisa”, din varful Carpatilor pana la Mare. Si aceasta casa o avem, de-acum inainte, cu toate usile deschise, pentru a ne vedea la fata cu fratii de acelasi sange si pentru a ne intregi sufletele”.

In acea memorabila zi de 6 mai, sute de autobuze, automobile si tractoare, pline cu romani, au pornit spre Prut, la mult-dorita intalnire cu romanii-basarabeni. La ora 12, in bisericile de pe ambele maluri ale Prutului, s-a oficiat un Te-Deum de pace si liniste sufleteasca. Apoi, la ora 13, prin cele opt puncte de trecere a frontierei, intinsa pe o lungime de 700 km, fluviul de romani a erupt peste poduri, spre uimirea granicerilor sovietici, care nu intelegeau nimic din aceasta “invazie”. Acolo, printre miile de ploiesteni, i-am intalnit pe ing. Mircea Cosma, actualul presedinte al Consiliului Judetean, insotit de fiica sa si de studentul Radu Oprea – viitorul prefect al Prahovei (in foto). Toti trei cu tricolorul in mana si cu bratele incarcate cu flori. Plin de emotie, Mircea Cosma mi-a spus: “Ziua asta ar putea fi o razbunare frumoasa pentru fatidica zi de 16 mai 1812, cand trupul Moldovei a fost sfartecat de Rusia sub tarul Alexandru I, ca si pentru 28 iunie 1940, cand Stalin a facut praf harta Romaniei Mari. Intalnirea noastra cu fratii basarabeni dovedeste, inca o data, ca suntem un singur popor, vorbitor al limbii lui Eminescu, in spatiul dintre Prut si Nistru si ca Unirea de astazi, care a durat doar sase ore, va fi doar un prolog al reUnirii definitive”. Un alt martor la eveniment a fost regretatul poet Grigore Vieru. El a fost primul care, in dreptul satului sau, Pererata, a traversat raul pe o barca de cauciuc. Dupa el au venit, buluc, consatenii lui: “Era o tensiune emotionala de nedescris. Cand romanii si basarabenii s-au intalnit in mijlocul raului, au incins o hora a bucuriei – lucru unic in lume”.

Mai tarziu, intr-un interviu, domnia sa mi-a spus: “Un popor care se prinde in hora, la mijlocul unui rau ingradit cu sarma ghimpata, nu poate sa moara”.

Astazi, din pacate, Podul de Flori a devenit doar o legenda, cantata in versuri: “Podul de Flori s-a daramat, / A venit apa si l-a luat!” Si odata cu el s-a cam stins si iubirea romanilor pentru fratii de peste Prut…

Ioan POPESCU/ Ziarul de Prahova

PS VR: Un sondaj electronic creat recent de cersipamantromanesc.wordpress.com si plasat pe Roncea.ro arata faptul ca 78% din circa 600 de votanti isi doresc Unirea Basarabiei cu Tara, un procent ceva mai scazut decat cel constatat la inceputul sondajului. Va invit sa votati pe coloana din dreapta blogului.

Urmariti mai jos o serie de fotografii istorice realizate de domnul Valeriu Oprea, participant la eveniment. Daca le reproduceti va rog sa pastrati drepturile de autor si sa mentionati autorul si sursa. Clipul video preluat de pe YouTube este postat de Indubitabil02

 

CariereMedia.ro informeaza ca TVR Iasi si TV Moldova 1 Chisinau rememoreaza impreuna «Podul de Flori»

Echipa TVR Iasi va invita joi, 6 mai, la o rememorare a evenimentelor petrecute pe malurile râului Prut în urma cu 20 de ani. În transmisiuni directe pe TVR3 si TVR Iasi, în duplex cu TV Moldova 1, jurnalistii vor încerca sa refaca un nou pod de flori între România si Republica Moldova, prin intermediul televiziunii.

Emisiunile speciale vor începe de la primele ore ale diminetii. In matinalul «Buna dimineata, Moldova!», de la ora 07.00, Horia Gumeni va vorbi împreuna cu invitatii sai despre însemnatatea momentului de acum 20 de ani. Emisiunea va avea si transmisiuni speciale în direct de la Ungheni – Prut.

De la ora 19.45, într-un dialog TVR Iasi – TV Moldova 1 Chisinau, sub genericul « Întâlniri de suflet », telespectatorii vor cunoaste familii de pe ambele maluri ale Prutului care au participat la Podul de Flori din urma cu 20 de ani.

Continuarea la CariereMedia.ro


Autor: Blogul lui Inconstantin
Sursa: roncea.ro
De ce nu se mai organizeaza "poduri de flori"? Va temetzi sa deschidetzi vize basarabenilor?
A comentat bac 06 mai 2010, 14:01
Daca s-ar face azi un pod de flori - fara 500 de euro ne-ar da voie sa tgrecem Prutul. Moldovenii deja gklumesc ca acesti 500 de euro se cer pentru a avea din ce da mita la "smecheri". Daca esti sarac - stai acasa, ce castig de la tine, nu prezinti nici un interes cu ideile tale de patriot fara bani.
A comentat dar 06 mai 2010, 14:28
Cu cat trece timpul cu atat trec si amintirile, incepem sa uitam cine suntem, si sa credem ca independenta noastra e mai binevenita decat reintregirea. Suntem acelasi popor care ne desparte o apa, suntem aceiasi apa care ne desparte o lume. Pentru UNIRE mereu!!!
A comentat Ecaterjna 07 mai 2010, 10:00
Acest pod de flori e la 2010 m de mine, si totusi la 20 ani distanta...
A comentat Mihu 07 mai 2010, 12:09
Sorry, voiam sa scriu 200 metri :)
A comentat Mihu 07 mai 2010, 12:10
PRUT - TRUP FRANT ?!!!!
Poate mai corect ar fi: PRUT - TRUP FRACTURAT? Suna foarte stiintific si corect din punctul de vedere al stilisticii dambovitene.
Faptul ca nu scrieti varianta corecta a acestui vers arata distanta, mai bine zis departarea/instrainarea, voastra fata acele evenimente.
Mai, microbilor de la Bucale, versul original este: PRUT - TRUP RUPT.
A comentat Gummy Bear 07 mai 2010, 13:08
CIT DESPRE DORINTA DE A MAI ORGANIZA UN POD DE FLORI,VA ASIGUR-PRECUM MOISEI I-A CONDUS PE EVREI PRIN PUSTIU VREME DE 40 ANI-PINA CIND N-A MURIT ULTIMUL EVREU NASCUT IN ROBIE,MAI AVEM MULT DE ASTEPTAT,DAT FIIND FAPTUL,CA 3500 ANI IN URMA MEDIA VIETII ERA DE 35-38 ANI,I-AR ACUM 58-61 ANI...........................
A comentat dac 08 mai 2010, 14:39
Observati un detaliu - puarasi intiativa a venit de pe malul stang. Frontul Popular s-a adresat presedintelui de atunci Lucinski, prim-secretarului PC al Mioldovei, anterior secraterul trei al PCUS si... spre mirarea lor - a gasit sustinere. E o enigma si acum. Deci din partea stanga au fost implicate cele mai inalte structuri ale puterii, pe cand din partea dreapta a Pritului ... ABSOLUT NICI UN OFICIAL, doar o organizatie non-guvernamentala cuylturala a basrabenilor. CUM E DE INTELES ACEST LUCRU? BUCURESTIUL OFICIAL INSEAMNA CA A FOST IARASI CEL MAI FRICOS SI RETICENT, S-A TEMUT DE UNIRE CUM SE TEMNE, SE PARE, SI ACUM - basarabenii ar pune capat dominatiei de 150 de ani a "smecherilor" manelsti si in esentza antimoldioveni, antitransilvaneni si anti romanilor adevarati, si-ar pierde privilegiile detzinute in mod minoritar si ilegal.
A comentat io 08 mai 2010, 15:00
AM INTRAT FUGITIV DAR MA RETIN PENTRU ''IO''.CI-AR NU E CLAR PINA ACUM LUCRURI CARE STAU LA SUPRAFATA-DUPA MACELUL CU TANCURILE LA TELEVIZIUNEA DIN VILINUS,NOIEMBRIE 1989,CIND GORBACIOV S-A SCAPAT IN PANTALONI SI A ROSTIT FRAZA ''CA FIECARE REPUBLICA SA-SI EE ATITA LIBERTATE-CIT DORESTE'',I-AR PRIBALTICII ASA AU SI FACUT,CINE NE INCURCA PE NOI ,CU COMUN DE ACORT A-L BUCURESTILUI,PESTE NOAPTE,SA MUTAM HOTARELE NU PE NISTRU, CI LA HOTARUL CU UCRAINA.IN INVALMASIALA ISCATA,CIND TOTI SE SEPARAU,ACISTA ACTIUNE AVEA SA FIE INTERPRETATA CA CEVA FIRESC.NU MAI APAREA NICI UN FEL DE ''TRANSNISTRIE'',''GAGAUZ-OGLI'' ETC.DAR NU. CINEVA A VRUT SA FIE ''MARE CNEAZ''-CEIA CE SI S-A INTIMPLAT DUPA NISTRU,CINEVA SA AIBA ''MOLDOVA''-SRL,I-AR CEI DE PESTE PRUT CA INTODEAUNA-CURVE CU 2 FETI...NU-I PENTRU PRIMA DATA,DAR ASA OCAZIE ISTORIA O DA NUMAI ODATA,ASA CA,''UNIRE MOLDOVENI''.EVENIMENTELE DE ULTIMA ORA ARATA,CA UNIUNEA EUROPIANA E ACELASI IMPERIU-INCEPE SA SE DESTRAME-SA NU PIERDEM MACAR CE AVEM........
A comentat dac 08 mai 2010, 16:05
1940, 1990 si iata in 2010 cum vad unii din RO problema cetateniei romane a basarabenilor:
"din actele depuse de reclamanti ca probatoriu rezultă numai faptul că sunt descendenti ai unor posibili fosti cetateni români, respectiv părintii acestora, care, născându-se pe un teritoriu ce s-a aflat sub jurisdictia statului român, este posibil să fi avut si cetătenie română". "având în vedere că ascendentii reclamantilor au avut domiciliul permanent pe teritoriul URSS, au pierdut cetătenia română prin efectul Conventiilor mentionate (nota mea - Conventiile dintre RO si URSS din 1958 si 1978), astfel încât la data nasterii reclamantilor - 1951 si 1981, părintii acestora nu aveau cetătenie română si, implicit reclamantii nu au dobândit prin nastere această cetătenie".
Acestea sunt citate din întâmpinarea MJ RO din 2010 la o cerere in judecata de constatare a cetăteniei române, unul din reclamanti fiind veteran de război al Armatei Române născut în 1920, si respectiv - fiul si nepotul acestuia fiind coreclamanti.
pe acest link http://www.csm1909.ro/csm/index.php?cmd=caut&doc=108&lk=9 -
Minuta întâlnirii Comisiei Juridice din data de 24 iunie 2009(pozitia 15) gasiti raspuns la aceea de ce sunt respinse aceste cereri.
Concluziile vă apartin.
A comentat nicRO 10 mai 2010, 20:23 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Românii de Pretutindeni

,,Teatrul e ca o mamă, te face să te-ntorci mereu...” - Festivalul Cultural „Zilele Basarabiei” la Timișoara
,,Teatrul e ca o mamă, te face să te-ntorci mereu...”Și pentru că OSB Timișoara dorește ca ediția a XVIII-a a Festivalului Cultural ,,Zilele Basarabiei” să rămână în memoria tututor, te invită la încă un spectacol de teatru.Acestei piese îi va conferi unicitate faptul că actorii din cadrul Teatrului ,,B.P.Hașdeu” [...] mai mult
Enigmele istoriei. Masacrul de la Bălţi, Katyn-ul României
Unul dintre cele mai cutremurătoare episoade ale celui de-Al Doilea Război Mondial s-a petrecut la marginea oraşului Bălţi, din Basarabia, scrie eurostiri.ro
Zona mlăştinoasă din lunca râului Răut a devenit mormânt pentru mii de soldaţi români. Deocamdată, nimeni nu a organizat vreo campanie sistematică [...] mai mult
REPORTAJ TVR INTERNATIONAL: DISPAR ROMÂNII DIN SUDUL BASARABIEI?
Jurnaliştii TVR Internaţional ne prezintă comunităţile istorice de români aflate... „La un pas de România". Ei sunt cei care duc tradiţiile mai departe şi încă mai poartă vorba românească, deşi localitatea lor aparţine altui stat. Ei sunt românii din dreapta Tisei, din sudul Dunării sau din Valea Timocului, transmite [...] mai mult
Zeci de studenți basarabeni au protestat la Timişoara, acuzând fraudarea alegerilor din Republica Moldova
Circa 80 de studenți basarabeni au protestat la Timişoara, în Piața Operei și în fața Consulatului Onorific al Republicii Moldova, exprimându-și nemulțumirea pentru modul în care au decurs alegerile prezidențiale din Moldova.
Aproape 80 de studenţi basarabeni au pornit ieri seară, în jurul orei 19, din Complexul Studențesc [...] mai mult
BOMBA aruncată de Traian Băsescu la oră de maximă audienţă: „Se va produce peste cinci ani, peste şapte ani, dacă există condiţii politice”
Fostul preşedinte Traian Băsescu susţine că partidul unioniştilor din Republica Moldova a ajuns de la 3% la 30% în zece ani şi că unirea s-ar putea produce „peste 5 ani, peste 7 ani”, dacă populaţiile celor două ţări vor vota acest lucru prin referendum şi dacă parlamentele vor fi şi ele de acord.
„În 2005, procentul unioniştilor [...] mai mult
Ce a declarat astăzi Klaus Iohannis în legătură cu UNIREA celor două state românești
Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat în urmă cu câteva minute la Adevărul Live că subiectul unificării cu R. Moldova trebuie discutat în mod concret, planificat.
„Evident că trebuie să discutăm foarte așezat, cu un plan pe termen lung, care va fi abordarea României în chestiunea unificării cu Moldova”, [...] mai mult
Moldovanca – un sat basarabean uitat în taigaua siberiană
În anul 1949, în raionul Ciuna, regiunea Irkutsk, unde acum se află satul Novociunka, au fost aduși deportații din Moldova și Ucraina. Deportații erau considerați „dușmani ai poporului”. Prima locație a deportaților de care vorbim aici, a fost kilometrul 120.
Oamenii locuiau în barăci, care [...] mai mult
FOTO // George Simiona fost REȚINUT. Traian Băsescu vine cu o reacție: „Slugoilor, ce tare vă doare unionismul”
UPDATE 16.57 „Ticăloşilor sau Julien tu cu ce te ocupi ? În România, liderii celor care au manifestat azi la Bucureşti pentru Unirea României cu R. Moldova au fost reţinuţi şi băgaţi în dube de jandarmi. Vai de capul vostru, adunătură de ticăloşi trădători de țară. Cioloş, cât de slugi puteţi fi voi, Guvernul [...] mai mult
Poza zilei! Comrat: Hai, murgule, la căruță, c-a rămas înc-o străduță!

 


Asfaltări cu cai, căruțe și baloane de gaz sovietice, acestea sunt tehnologiile de ultimă oră aplicate în regiunea cu pretenții separatiste din sudul Moldovei.


Jurnalistul Vitalie Călugăreanu a postat pe Facebook o fotografie sugestivă despre lucrările de plombare a drumuruilor în „capitala” UTA Găgăuzia. Astfel, [...] mai mult
Calea Ferată din Moldova oferă 98 de bilete gratuite la Iași, cu ocazia a 98 de ani de la Unire
În data de 27 martie a.c. se împlinesc 98 de ani din ziua în care Sfatul Ţării a votat în favoarea Unirii Basarabiei cu România. Cu această ocazie, Calea Ferată din Moldova oferă posibilitatea de a sărbători Unirea la Iaşi unui grup de elevi din cadrul singurului liceu cu predare în limba română din Tiraspol [...] mai mult

randat în 	0.1709 secunde