Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

30 aprilie 2024, ora locală: 08:29

 

(VIDEO & FOTO) Ecouri in presa nationala vizavi de explozie în centrul Chişinăului

adăugat 15 octombrie 2009, 09:23, la Ştiri de Top

La Chişinău a avut loc o explozie, în timpul concertului susţinut de Bănică jr. cu ocazia Zilei Oraşului

Miercuri seară, în jurul orelor 22:30, lîngă Arcul de Triumf, din capitala Republicii Moldova, s-a produs o explozie.


Zeci de persoane au fost rănite miercuri seara la Chişinău în urma unei explozii puternice, a unei grenade de tip RGD-5, care s-a produs în timpul concertului în aer liber susţinut în centrul oraşului de Ştefan Bănică jr., autorităţile luând în calcul ipoteza unui act terorist.

Bilanţul incidentului nu este clar. În timp ce purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Interne, Ala Meleca, a declarat pentru NewsIn că 15 persoane au fost rănite, portalul Ştirea Zilei afirmă, citând medicii de la Spitalul de Urgenţă, că 30 de persoane au fost rănite în deflagraţie, dintre care cinci grav. Majoritatea dintre cei răniţi sunt tineri, iar cei mai mulţi au fost internaţi în diferite secţii, în funcţie de gravitatea rănilor.

Anterior, primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, anunţase că 26 de persoane au fost transportate de la spital, iar ministrul de Interne, Vitalie Catan, a declarat pentru Jurnal TV că patru persoane, care au suferit răni la picioare, sunt într-o stare mai gravă. Majoritatea sunt tineri care asistau, în jurul orei 22:00, când s-a produs explozia, la concertul în aer liber susţinut în apropiere de Arcul de Trimf, în centrul capitalei, de Ştefan Bănică jr. Concertul nu a fost întrerupt, ci a continuat până la ora 23:00, potrivit UNIMEDIA.

Primarul Dorin Chirtoacă a declarat pentru NewsIn că a cerut comisarului şi ministrului de Interne sistarea concertului, dar acesta a continuat pentru că nu se ştia încă la acea oră originea exploziei, iar autorităţile nu au vrut să creeze panică.

Imediat după deflagraţie la faţa locului s-au deplasat ambulanţe şi echipe de specialişti ai Ministerului de Interne care au interzis accesul în zonă. Iniţial, s-a crezut că explozia a fost un accident, fiind provocată de o cutie cu petarde de la focurile de artificii sau de o butelie cu gaz.

Comisarul oraşului a spus încă ulterior că a explodat o grenadă de luptă de tip RGD-5. Există un singur suspect deocamdată, văzut de un martor ocular, dar investigaţiile vor continua.
"Însuşi faptul că a fost adusă o grenadă în mulţime reprezintă o crimă, deocamdată nu va putem spune dacă există sau nu un suspect", a declarat Valentic Zubic, viceministrul de Interne, citat de Ştirea Zilei. La rândul său, viceprimarul Nistor Grozavu a spus că "ar putea fi vorba de o provocare".

Vitalie Catan, ministrul de Interne, a revenit apoi cu o declaraţie citată de Ştirea Zilei: "Este un act într-adevar... terorist. Acum se audiază martorii şi se stabilesc persoanele suspecte".

La rândul său, întrebat de NewsIn dacă există conotaţii politice ale exploziei, primarul Dorin Chirtoacă a spus că s-ar putea să existe, dar deocamdată nu se poate pronunţa, atât timp cât ancheta nu a stabilit mai multe detalii.

Chişinăul sărbătoreşte în fiecare an la 14 octombrie Hramul oraşului (atestarea documentară, miercuri s-au împlinit 573 de ani), iar serbările şi manifestările publice, la care sunt invitate şi oficialităţi române, se încheie cu un foc de artificii şi un concert susţinut de o vedetă. Anul acesta la sărbătoare a participat secretarul de stat pentru românii de pretutindeni Eugen Tomac, iar concertul a fost susţinut de Ştefan Bănică jr.

REALITATEA.NET - La Chişinău a avut loc o explozie, în timpul concertului susţinut de Bănică jr. cu ocazia Zilei Oraşului

www.realitatea.net

E oficial: “Actul terorist” a fost provocat de către o grenadă de tip RG-42. Autorul încă nu a fost identificat

Explozia de ieri, 14 octombrie, a fost provocată de o grenadă ofensivă de tip RG-42, transmite serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Interne.


Victor Catan, ministrul afacerilor interne, a declarat pentru presă că poate fi vorba de “un act terorist”, care a fost produs de către un explozibil, care este folosit de către forţele armate.

Până în acest moment, persoana necunoscută, care a aruncat grenada, nu a fost identificată.



Potrivit MAI, a fost creată o grupă de anchetare a cazului. Ofiţerii de urmărire penală din cadrul MAI, Procuraturii şi SIS întreprind măsuri de urmărire penală şi operative de investigaţie pentru stabilirea circumstanţelor şi persoanelor implicate în săvârşirea acestei crime.

Potrivit evz.ro, Grenadele de tip RGD-5 sunt proiectile cu fragmentare, produse pentru prima dată în URSS, în timpul celui de-al doilea război mondial. Asemenea grenade conţin 110 grame de TNT (tri-nitro-toluen) şi produc în jur de 350 de fragmente care se împrăştie la o distanţă de până la 15 metri de locul exploziei. Proiectilele de tip RGD-5 sunt mortale pe o rază de trei metri în jurul poziţiei în care sunt detonate.
UNIMEDIA

Un tânăr susţine că l-a văzut pe autorul exploziei de la Chişinău alergând cu un pistol în mână

Unul dintre tinerii răniţi în explozia - produsă cel mai probabil de o grenadă - miercuri seara la Chişinău susţine că l-ar fi văzut pe autorul exploziei, care a alergat prin mulţime cu un pistol în mână, a tras o dată şi a aruncat ceva, după care s-a şi auzit deflagraţia, relatează Jurnal TV.


"L-am văzut pe un tip care a alergat prin mulţime cu un pistol în mână. A împuşcat o dată şi a aruncat ceva din mână. După asta am auzit explozia, iar tipul a dispărut", îşi aminteşte tânărul, care a fost internat cu multiple răni la mâini şi la picioare. Băiatul susţine că individul era îmbrăcat în negru şi se afla la distanţă de circa 15 metri de el.

Ministerul moldovean de Interne a demarat o anchetă pe marginea exploziei de miercuri seară din centrul Chişinăului, care s-a produs în timpul concertului organizat cu ocazia hramului oraşului. Poliţia refuză însă, în interesul anchetei, să spună dacă are sau nu vreun suspect. Ministrul de intene Victor Catan a declarat că ar putea fi vorba de un act terorist.
Potrivit UNIMEDIA, deşi nu au oferit foarte multe informaţii, reprezentanţii poliţiei au găsit o "geantă pentru femei suspectă" lângă Arcul de Triumf.

Primarul capitalei moldovene, Dorin Chirtoacă, a declarat că până în această dimineaţa peste 40 de persoane au necesitat îngrijiri medicale în urma exploziei. 37 de răniţi au fost transportaţi la Spitalul de Urgenţă, iar alte patru victime au fost duse în alte spitale din oraş unde au primit îngrijiri medicale.
Ministerul de Interne încă nu a actualizat informaţia din seara precedentă prin care anunţa 15 răniţi.
Medicii susţin că cei mai mulţi pacienţi au răni la mâini şi la picioare, iar două dintre victime au fost rănite în abdomen. Explozia, confirmă atât Ministerul de Interne, cât şi medicii care au examinat rănile, a fost provocată de o grenadă de luptă. Majoritatea răniţilor sunt tineri care participau la concert. Cinci persoane care au suferit răni grave la picioare vor necesita tratament de durată, dar viaţa lor este în afară de orice pericol.
Până în prezent oficialităţile nu au oferit o explicaţie raţională pentru faptul că după deflagraţie concertul a continuat mai bine de jumătate de oră. În momentul exploziei pe scenă cânta Ştefan Bănică jr. şi recitalul acestuia a continuat până după ora 23:00.
Primarul Dorin Chirtoacă a declarat pentru NewsIn că a cerut comisarului municipiului Chişinău şi ministrului de Interne sistarea imediată a concertului, dar acesta a mai continuat o vreme, până s-a stabilit originea exploziei. Poliţia spune că acest concert s-a încheiat mai devreme decât era programat, iar autorităţile nu au evacuat piaţa pentru a nu crea panică.



Întrebat de NewsIn dacă vede conotaţii politice ale exploziei, primarul Dorin Chirtoacă a spus că acestea s-ar putea să existe, dar nu se poate pronunţa categoric, atât timp cât ancheta nu a stabilit mai multe detalii.

Premierul Vlad Filat a declarat joi dimineaţă pentru Jurnal TV că explozia nu poate fi interpretată în nici un caz ca pură intâmplare şi că oficialităţile nu exclud o provocare. "Situaţia social-politică în Republica Moldova este extrem de complicată", a spus premierul Filat, care a dat asigurări că se întreprind măsurile operative necesare şi că în următoarele ore vor fi făcute publice primele informaţii operative.

www.realitatea.net

Vedeti elemente ale grenadei EXPLODATE in centrul capitalei si ULTIMELE INFORMATII

Potrivit unui comunicat al Ministerului de Interne, specialitii au constatat ca explozia de aseara a fost produsa de o grenada ofensiva de tip RG-42.
La moment este creat un grup de ancheta a cazului. Ofiterii de urmarire penala din cadrul MAI, Procuraturii si SIS intreprind masuri de urmarire penala si operative de investigatie pentru stabilirea circumstantelor si persoanelor implicate in savarsirea acestei crime.
Un martor spune ca a vazut un tanar, imbracat in haine negre, care ar fi tras dintr-un pistol, dupa care a aruncat ceva si a urmat explozia.
Trei martori au povestit ca erau langa un gratar cand au auzit explozia chiar din spatele lor. “Baietii duceau fete in brate si alergau spre ambulante. Am vazut mai multi raniti, sange. Politia a reactionat in cateva secunde”, spun ei.
Viceministrul de Interne a anuntat ca deflagratia a fost provocata de o grenada, iar versiunea ca a fost un act intentionat este una foarte posibila. “Nu stim cum a fost posibil ca aceasta grenada sa ajunga in multime, dar acest fapt este o crima si noi investigam”, a spus Zubic.
Primarul capitalei, Dorin Chirtoaca, sustine ca manifestatiile nu au fost imediat intrerupte, intrucat nu se cunostea originea deflagratiei, dar nici nu s-a dorit sa se creeze panica. Astfel, Stefan Banica Jr. si-a continaut recitalul pe scena inca jumatate de ora dupa producerea explozitie. Totusi, concertul a fost sistat inainte ca programul sa fie epuizat, la solicitarea politiei.

VIDEO AICI la Stirea Zilei

Vezi AICI ce spun tinerii raniti in explozia de ieri noapte. ATENTIE! IMAGINI SOCANTE!

09:19 Potrivit datelor oficiale, 41 de persoane au avut nevoie de ingrijiri medicale dupa explozia de aseara, printre care si UN MINOR!
In urma deflagratiei au fost ranite 36 persoane, carora le-a fost acordat ajutor medical, dintre care 12 au fost internate in spital cu leziuni corporale usoare.
O persoana a fost supusa interventiei chirurgicale, iar alte trei se afla in stare mai putin grava. Ceilalti raniti, dupa acordarea primului ajutor medical, au plecat acasa. Datele au fost facute publice acum cateva minute de catre Ministerul de Interne.
Adriana, in varsta de 21 de ani, a povestit, pentru Stirea Zilei, ca nu a vazut ce a explodat. “Am cazut jos si mi-am data seama ca am gauri in ambele picioare. Mi-au spus ca am sa stau cateva zile in spital”, a spus tanara.
Potrivit medicului Valeriu Andronic, 5 persoane sunt intr-o stare de gravitate medie, iar celelalte s-au ales cu rani usoare al mainilor sau picioarelor.

VIDEO AICI la Stirea Zilei

Autor: Selectia facuta de Basarabeni.ro
Sursa: www.basarabeni.ro
comunistii sunt disperati....iar voronin turba precum leul in cusca..!!!
A comentat refuz rezist 15 octombrie 2009, 15:03


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Ştiri de Top

ordinul republicii, georgia, inmanare
Președintele Georgiei, decorat de Mihai Ghimpu cu "Ordinul Republicii". "Primesc ordinul în numele poporului georgian și vă asigur că vă suntem alături", declară Mihail Saakașvili
In urmă cu puțin timp la reședința de stat din str. N. Iorga a avut loc decorarea cu cea mai înaltă distincție a R. Moldova - "Ordinul Republicii" Președintele georgian, Mihai Saakașvili . Ordinul a fost oferit de președintele interimar al țării, Mihai Ghimpu. 
"În semn de profundă gratititune din partea R. Moldova, pentru [...] mai mult
alegeri, Corjova, sectii de votare, CEC
CEC nu va deschide secţii de votare în satul Corjova din motive de securitate
Modificari apar nu doar ce tine de listele electorale dar si de sectiile de votare. Precizam ca, in satul Corjova, din raionul Dubăsari, nu vor fi deschise secţii de votare pentru alegerile anticipate din 28 noiembrie. Comisia Electorală Centrală a luat această decizie din motive de securitate.
Amintim ca la scrutinele anterioare, în această [...] mai mult
taxa consulara, permis de sedere, taxa permis, viza de resedinta, Tomac,
Taxa consulară de 120 de euro va fi eliminată
Taxa consulară de 120 de euro pentru studenții basarabeni care se încadrează în categoria „fără bursă fără taxă” va fi eliminată pentru anul universitar 2010-2011, promite secretarul de stat Eugen Tomac, din cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Anul acesta [...] mai mult
Guvernul Romaniei a premiat olimpicii la limba si literatura romana din RM
19 olimpici de limbă şi literatură romană din Republica Moldova au fost astăzi premiaţi de Guvernul Romaniei. Ceremonia a avut loc la Ambasada Romaniei de la Chişinău. Elevii au primit 10 volume de clasici romani, diplome, bani şi o excursie la mare în timpul vacanţei de vară.

Cei 19 olimpici din diverse zone ale republicii s-au remrcat atît prin [...] mai mult
Creştinii sărbătoresc pe 25 decembrie Naşterea Domnului
În urmă cu peste 2.000 de ani, pe 25 decembrie se năştea Iisus Hristos.

Acum peste două mii de ani, în oraşul Bethleem s-a săvârşit marea taină a dreptei credinţe: "Dumnezeu S-a arătat în trup" (I Tim. III, 16). Eveniment unic în istoria omenirii, petrecut pe vremea regelui Irod cel Mare, stăpân peste Galileea [...] mai mult
Zeci de asociatii romanesti din strainatate cer ministru delegat pentru romanii de pretutindeni
Intr-o scrisoare deschisa adresata Presedintelui Romaniei si Primului ministru desemnat, zeci de asociatii romanesti din afara frontierelor cer infiintarea functiei de ministru delegat pentru romanii de pretutindeni."Luand in considerare criza prin care trece Romania nu cerem minister care sa se ocupe de problemele extrem de complexe pe care le avem. [...] mai mult
Cate cereri de redobandire a cetateniei romane au fost inregistrate in perioada 2003-2009 la Directia Cetatenie
Raspuns al Directiei Cetatenie prin care informeaza Institutul pentru Drepturi Civile Europene asupra numarului de cereri de redobandire a cetateniei romane depuse de cetatenii moldoveni si ucraineni la Consulatele Romaniei din Moldova si Ucraina intre anii 2003-2009, cereri care au fost transmise la Minsiterul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti.

Referitor [...] mai mult
RUSINE NATIONALA: EROII ROMANIEI LA GUNOI. Senatul a respins proiectul de lege depus de Urban si Badea pentru acordarea statutului de eroi-martiri basarabenilor Lesco, Popa, Ivantoc, dupa 15 ani de temnita la Tiraspol
La data de 21 mai 2009, am depus la Senat impreuna cu senatorul de Diaspora Viorel Badea, un proiect de lege ce viza Propunerea legislativă privind declararea domnilor Alexandru Leşco, Andrei Ivanţoc, Tudor Popa drept eroi-martiri, luptători pentru democraţie, drepturile omului şi apărători ai valorilor spirituale şi culturale româneşti, despre care [...] mai mult
Caseta cu Geoană: Bani pentru "un loc eligibil", nu sex oral. VEZI VIDEO
Pe bloguri a apărut astăzi o înregistrare cu Mircea Geoană, despre care se crede că ar fi cea care a stârnit atâtea controverse. Nu este însă vorba de imagini cu sex elect-oral, ci de o persoană din PSD care plăteşte pentru un loc eligibil pe listele partidului.

Posibila înregistrare despre care vorbea Traian Băsescu în campania electorală îl arată [...] mai mult
Vlad Filat s-a intalnit cu Angela Merkel, Basescu si cu premierii din Polonia, Olanda si Belgia. Vezi AICI ce au discutat
Premierul Vlad Filat s-a intalnit astazi cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, presedintele Romaniei, Traian Basescu, si cu omologii sai din Polonia, Olanda si Belgia. Intrevederile au avut loc in orasul german Bonn, unde Vlad Filat participa la lucrarile Congresului Partidului Popular European.

Potrivit Serviciului de presa al Guvernului, Vlad [...] mai mult

randat în 	0.1590 secunde