Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

4 mai 2024, ora locală: 03:34

 

Vlad Filat: "Nu ne putem permite să tratăm cu iresponsabilitate momentul politic important în care sîntem"

adăugat 26 februarie 2012, 10:17, la Interviu / Reportaj • Articol publicat de Ana Cristiuc

vlad-filat,moldpres,alegerea-presedintelui,

Într-un interviu acordat Agenţiei MOLDPRES, Vlad Filat vorbeşte despre vizita la Chişinău a Comisarului european, Karel de Gucht, despre alegerea Preşedintelui Republicii Moldova, dar şi despre posibila modificare a sistemului electoral.

Î: Dle Prim-ministru, mîine în Republica Moldova, la invitaţia Dvs., soseşte Comisarul European pentru Comerţ, Karel de Gucht. Care este scopul vizitei? 

V.F.: Este o vizită importantă, care se înscrie în dialogul moldo-comunitar aflat în continuă ascensiune în ultimii mai bine de doi ani. În cadrul acestei vizite urmează să fie lansate oficial negocierile pe marginea Acordului de Comerţ Liber, Aprofundat şi Comprehensiv dintre Moldova şi UE, dar şi abordate aspecte ce ţin de cooperarea în domeniul comercial-economic. Lansarea oficială a negocierilor semnifică, dacă doriţi, şi o nouă etapă în relaţiile noastre cu UE. În ultima perioadă s-a muncit mult pentru atingerea acestui obiectiv şi constat cu satisfacţie că efortul depus s-a încununat cu un rezultat pe măsură.

 

Semnarea Acordului va deschide noi oportunităţi pentru agenţii economici din ţara noastră, va conduce la crearea noilor locuri de muncă şi va spori atractivitatea Moldovei pentru eventualii investitori. Acest lucru este extrem de important în situaţia în care, se ştie, pentru a continua dezvoltarea începută, Moldova are nevoie de investiţii.

De asemenea, semnarea Acordului va însemna încă un pas important spre realizarea priorităţii de integrare europeană, inclusiv spre semnarea ulterioară a Acordului de Asociere.

Revenind la vizita dlui Comisar, aş vrea să remarc că ea se înscrie perfect în şirul vizitelor întreprinse în Republica Moldova de prietenii noştri din exterior, care sprijină Moldova în procesul de reforme, democratizare şi integrare europeană. Aş vrea să amintesc cu această ocazie că la Chişinău au fost anterior: Preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, Vicepreşedinta Comisiei Europene, Catherine Ashton, comisarii europeni Stefan Fule, Gunther Oettinger, Algirdas Semeta, Cecilia Malmstrom, Premierul polonez, Donald Tusk, Premierul ungar, Victor Orban etc.

Î: De obicei, emisarii europeni vin la Chişinău cînd se ajunge în situaţii de impas politic. Are vreo legătură vizita lui Karel de Gucht cu procesele politice ce au loc acum la Chişinău? 

V.F.: Nu. Această vizită este una programată din timp şi, evident, la acea etapă noi nu puteam şti care va fi situaţia politică la zi în Moldova. Din alt punct de vedere, însă, nu pot să nu remarc că partenerii noştri externi urmăresc cu mare atenţie procesele politice din Republica Moldova şi acele evenimente care au loc aici. Pentru a continua cursul de dezvoltare ales, Moldova are nevoie de stabilitate, iar această stabilitate poate fi asigurată prin alegerea Preşedintelui ţării. Acest lucru îl înţeleg şi partenerii noştri externi, de aceea, desigur că urmăresc ce se întîmplă în ţara noastră. Dar, repet, vizita Comisarului Karel de Gucht nu are legătură cu aceste evenimente.

Î: Şi dacă tot vorbim de evenimentele politice din ţara noastră, nu pot să nu Vă întreb: ce şanse sînt că se va reuşi alegerea Preşedintelui în viitorul apropiat? 

V.F.: Sîntem mai aproape ca oricînd în ultimii mai bine de doi ani de alegerea Preşedintelui. Avem 62 de voturi necomuniste în Parlament, am identificat candidatul care corespunde calităţilor enunţate de partidele parlamentare, care şi-au spus anterior punctul de vedere referitor în acest sens. Doamna Veronica Bacalu este un profesionist desăvîrşit, are o reputaţie ireproşabilă şi nu are afilieri politice. Cred că poate fi un bun Preşedinte şi nu văd de ce nu ar fi votată în această funcţie. Tot de ce avem nevoie pentru moment este voinţă politică şi responsabilitate faţă de cetăţeni şi faţă de viitorul ţării. Şi eu sincer sper că partidele parlamentare, liderii politici, deputaţii înţeleg acest lucru, că ambiţiile personale vor fi lăsate la o parte şi va fi asigurată alegerea Preşedintelui Republicii Moldova. Dacă sînt anumite neclarităţi, dorinţe ascunse, cei care le au ar trebui să le enunţe. Să vedem care sînt acestea şi ce trebuie să facem pentru a ne mişca mai departe. Situaţia este mult prea responsabilă pentru ca cineva să-şi permită să facă jocuri sau să trateze iresponsabil momentul politic în care am ajuns.

Î: Şi dacă, totuşi, nu se va reuşi să se ajungă la un consens în această problemă? 

V.F.: Sper că nu va fi aşa, dar eu pot să răspund doar de acţiunile mele şi ale colegilor mei din Partidul Liberal Democrat. Însă, evident, dacă vom rata şansa unică pe care o avem acum de a alege şeful statului, vom ajunge la alegeri parlamentare anticipate, efectele cărora Moldova le va resimţi din plin şi din punctul de vedere al promovării reformelor, şi din punctul de vedere al capacităţii de a reacţiona adecvat la un nou val de criză etc.

Î: Dle Prim-ministru, există ideea ca următoarele alegeri parlamentare, anticipate sau ordinare, să se desfăşoare în baza unui nou sistem, care ar presupune alegerea deputaţilor în circumscripţii uninominale. Este gata partidul pe care-l conduceţi să facă acest pas? 

V.F.: PLDM dintotdeauna a pledat pentru o mai bună legătură între alegători şi cei aleşi. În acest sens, ţin să amintesc că anume PLDM a venit cu iniţiativa trecerii la sistemul de alegere a şefului statului direct de către cetăţeni, dar şi cu iniţiativa trecerii la sistemul mixt în cadrul căruia jumătate din deputaţi ar fi aleşi pe liste de partid, iar jumătate - în circumscripţii uninominale. În acest sens, am colectat peste 240 de mii de semnături ale cetăţenilor cu drept de vot. Şi chiar dacă, din motive obiective, aceste iniţiative nu au ajuns să fieimplementate în practică, ele continuă să rămînă obiective ale PLDM. Sperăm că vom putea reveni la iniţiativa privind alegerea şefului statului direct de către cetăţeni şi mizăm pe sprijinul colegilor de Alianţă în acest sens. La fel, vom acţiona şi în vederea realizării obiectivului privind trecerea la sistemul mixt de alegere a deputaţilor.

Deşi şi iniţiativa de care aţi pomenit Dvs. are drept scop apropierea deputaţilor de cetăţeni şi responsabilizarea acestora, noi trebuie să luăm în calcul şi alte aspecte. În primul rînd, nu trebuie să uităm de rolul pe care-l joacă partidele într-un stat democratic. Partidele sînt o platformă de realizare a unor idei, idealuri politice, de aceea rolul lor nu trebuie diminuat. Or, acest lucru se va întîmpla inevitabil în cazul alegerii tuturor deputaţilor în circumscripţii uninominale. Nu trebuie să uităm nici faptul că partidele sînt cele care asigură formarea majorităţii parlamentare, constituirea organelor de lucru ale Parlamentului, crearea puterii executive. Nu prea văd cum ar fi posibile toate acestea în condiţiile în care Parlamentul va fi constituit exclusiv din deputaţi aleşi în circumscripţii uninominale. În plus, partidele au un anumit rol şi la formarea organelor administraţiei publice locale şi în plan internaţional. Lucrurile trebuie privite mult mai larg, de aceea revin şi menţionez încă o dată că o responsabilizare a aleşilor poporului, o apropiere a acestora de cetăţeni e necesară, dar ea poate fi realizată perfect prin introducerea unui sistem mixt de alegere a deputaţilor.

Î: Anterior, cînd s-a discutat problema alegerii deputaţilor în circumscripţii uninominale, a fost expusă şi opinia că, în consecinţă, ar putea beneficia oamenii cu bani mulţi, care pur şi simplu ar putea cumpăra voturile alegătorilor într-o circumscripţie anume. 

V.F.: Dacă vom ajunge să discutăm în termeni concreţi despre alegerea deputaţilor în circumscripţii uninominale, va trebui să revenim şi la altă problemă - finanţarea campaniilor electorale. Va trebui să prevedem un mecanism clar în acest sens, pentru a ne asigura că acei care au furat bani, i-au dobîndit pe căi mai puţin legale, nu "cumpără" voturi şi, prin urmare, locuri în Parlament. De asemenea, va trebui să ne asigurăm că astfel de persoane nu vor afecta procesele politice normale, promovîndu-şi interesele personale.

Şi acum există riscul ca astfel de oameni să ajungă în Legislativ. Însă, dacă în prezent putem vorbi de una-două persoane care-şi pot cumpăra locurile pe lista unui partid, atunci, în cazul alegerilor în circumscripţii uninominale, numărul acestora ar putea fi şi mai mare. De aceea, repet, cînd vom ajunge să discutăm despre modificarea actualului sistem de alegere a deputaţilor, numaidecît va trebui să perfecţionăm şi mecanismul de control asupra finanţării campaniilor electorale.

Î: Vă mulţumim pentru interviu.

 


Autor: Moldpres
Sursa: moldpres.md
UCRAINA BLEADI, RUSIA, MUSCA CRUNT DIN ROMÂNIA, FMI FINANCIAR NE FACE VIATA UN CALVAR.

Autor: Alexandru, februarie 28, 2012

Se zice "SPUNE-MI CINE-I PRIETENUL TĂU ȘI-ȚI VOI SPUNE CINE EȘTI". S-au "THE BIRDS OF A FEATHER FLOCK TOGEATHER" - S-au "A TUNAT ȘI I-A ADUNAT"

NU VA FACEȚI ZILE GRELE ÎN LEGĂTURĂ CU VERONICA BACALU. Cu toții știm cine e, prin deducția ințelepciunilor zicalelor de mai sus.

Înainte ca Fondul Monetar Internațional sa-i propună angajarea Veronicăi Bacalu în Sistemul FMI, agenții FMI au investigat-o microscopic. Oferindu-i poziția în cadrul FMI, acestea au considerat ca Veronica Bacalu este persoana LOR de nădejde și încredere. FMI nu angajează asa "tam ne sam" pe oricine.

Fondul Monetar Internațional este una din instituțiile a CORPORATOCRATIEI FINANCIARE TRANSNATIONALE a evreimei mondiale. In esență, FMI în care Veronica Bacalu a fost incorporata, este un instrument viclean de jaf și îndobitocirii a tuturor oamenilor de pe fata pământului. Sistemul ingenios al FMI din care Veronica Bacalu face parte NU promovează developarea economiilor naționale din lume și NU ajuta pe oamenii săraci și pe tarile sărace de pe glob.

Stăpânii Veronicăi Bacalu din FMI prezintă o entitate adversa păcii, prosperității și bunăstării oamenilor, și anume "COMUNISM PENTRU O CLASA RESTRÂNSĂ DE BOGĂTAȘI ȘI CAPITALISM PENTRU OAMENII SĂRACI". Cu alte cuvinte aceasta Organizație de Teroriști Transnationali, prin sistemul lor construiesc, pe plan global, un COMUNISM SUBIECTIV pentru minoritatea lor, și CAPITALISM obiectiv, pentru noi, restul majoritar îndobitocit. Ca urmare Bogații devin mai bogați din datoriile și împrumuturile acumulate, forte ieftine de munca și plătesc imposte minime, pe când săracii devin mai săraci prin distrugerea economiilor naționale, pierderea locurilor de munca, tăierea fondurilor serviciilor de asistenta sociala, încât guvernele naționale sa fie în stare sa plătească rata de creditare către FMI și Banca Mondiala.

Scopul final al agenților FMI, și Veronica Bacalu este una din EI, e concentrarea de capital/al banilor, în mâinile câtorva indivizi putred de bogați, în asa măsură în cat BANUL își pierde sensul și devine doar PUTERE, PUTERE PURA și CONTROL asupra cetățenilor tarii înrobite de către acest sistem Diabolic a Oligarhiei Corporatocratice a Fondului Monetar Internațional a Evreimii Mondiale și a cozilor lor de topor.

VERONiCA BACALU RĂMÂNE AGENTUL DE ÎNCREDERE, (șarpele din iarba), AL ACESTEI ORGANIZAȚII TERORISTE ȘI CRIMINALE, anti-UMANE, EXTREM DE INGENIOASE și APARENT BENEFICA, DIN SINAGOGA LUI SATAN.

Industria și Agricultura Rep. Moldova este în continuare distrusa intenționat de Banca Mondiala. Unica industrie ce inflorește în Rep. Moldova este PROSTITUȚIA. Oficial, 70% din surorile, fiicele, mamele și nevestele noastre din Rep. Moldova, s-au prostituat in circumstanțe sociale fals create. Pana și Mahalagiul Corneliu Vadim Tudor, care a dus naționalismul Romanesc la stare de farsa și balagan jidovesc, i-l adusese pe evreul Israelian, Nati Meir, sa recoleze fetele noastre în robie sexuala/"la munca" în Israel. Si turnătorul KGB-ist Sionist,"marele poet "unionist" pidarist, nerodul Nicolae Dabija, tot se îndoapă din aceasta turta de rahat.

Înaintarea Veronicăi Bacalu la postul de PREȘEDINTE al RM este o aberație și o insulta la spiritului național și interesele naționale și politice al tuturor cetățenilor din RM, și în particular a Romanilor băștinași al acestui teritoriu fragmentat al Moldovei.

Sunt persoane de valoare care pot sa ne reprezinte cu cinste, onoare și demnitate în calitate de Președinte al RM, însa forțele ostile intereselor noastre naționale din SINAGOGA lui SATAN i-i marginalizează, pe unii chiar i-i împedică sa se întoarcă azi în Rep. Moldova, din exilul forțat impus de autoritățile KGB-iste și în particular de călăul V. Voronin și clica Fascist Terorista a Imperiului Sovietic.

NU - pentru Veronica Bacalu! NU - pentru un președinte care a ales să se înstrăineze din fașă de neamul, de limba și de cultura Românească! NU - pentru un președinte crescut de parinti care s-au inchinat valorilor straine neamului romanesc si care au colaborat cu serviciile secrete de ocupație a Imperiului Sovietic Rus, ce a dus și duce încă o vânătoare de exterminare a limbii și a neamului Romanesc! NU - pentru un presedinte care este emisarul Iudaic al FMI din Sinagoga lui Satan! NU - pentru un președinte jidovit, spurcat de forțele diabolice, fasciste, îndreptate împotriva umanității, și a tot ce reprezinta valorile și sentimentul național din Republica Moldova. NU - pentru Khazara corcitura Birobidzhan-Ruslan pe pamantul Moldovean cu Vera Bacal!
A comentat Alexandru 02 martie 2012, 09:33

Iată cum gândeste un "STATALIST-MALDAVANIST-PRAGMATIC" adică un SLUGOI SCÂRBAVNIC al Călăilor OCUPANŢI RUŞI ,FilatovKGB:

"Înaltă cinstire ARMATEI RUSE DE OCUPAŢIE! Cinste celor care NE-AU VIOLAT,TORTURAT şi DEPORTAT BUNEII CA SCLAVI în SIBERIA,în GULAGURI!

Trăiască şi înflorească GLORIOSUL POPOR RUS,FRATE ŞI PRIETEN care i-a ELIBERAT PE ROMÂNI de...ROMÂNI!

Trăiască şi înflorească GLORIOSUL POPOR RUS,FRATE ŞI PRIETEN care ne-a ELIBERAT PE NOI ROMÂNII de...LIMBA ROMÂNĂ şi ne-a dăruit LIMBA RUSĂ,iubirea vieţilor nostre de sclavi!

CINSTE SOLDAŢILOR ARMATEI RUSE DE OCUPAŢIE care NE-AU UCIS PARINŢII în TRANSNISTRIA! CINSTE SOLDAŢILOR ARMATEI RUSE DE OCUPAŢIE care NE-AU ÎMPUŞCAT şi MUTILAT TAŢII,ne-au VIOLAT MAMELE şi ne-au lăsat ORFANI!

Slăvită să fie amintirea TĂTUKULUI NOSTRU STALIN!
TRĂIASCĂ DE-A PURUREA OCUPAŢIA RUSĂ!
TRĂIASCĂ idolul nostru IGOR SMIRNOV şi urmaşul lui STÂRPITURA Evgheni ŞEVCIUK!
Trăiască TĂTUKA PUTIN!
Mai VREM GARDURI GHIMPATE!
Mai vrem OCUPAŢIE,FOAMETE ORGANIZATĂ şi JAF! VREM SĂ FIM SLUGILE RUSIEI!


TRĂIASCĂ TANKURILE RUSEŞTI din TOATE ORAŞELE REPUBLICII RUSEŞTI MOLDOVENEŞTI!"
A comentat Vânătorul de forumişti KGB 02 martie 2012, 20:49


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Interviu / Reportaj

Previziuni SUMBRE. Anatol Țăranu: „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod FATAL să deterioreze relația moldo-română”
Schimbarea guvernării în R. Moldova după alegerile parlamentare de anul acesta ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, România nu este doar un vecin pentru R. Moldova. „România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, [...] mai mult
ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”

Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate. 



Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul [...] mai mult
USATÎI A FOST INLCUS ÎN "LISTA NEAGRĂ" A UCRAINEI
Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost inclus la 21 iulie, de Centrul de analiză şi cercetare „Mirotvoreţ”, în Lista persoanelor acuzate de infracţiuni comise împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Centrul „Mirotvoreț” este cunoscut prin colectarea [...] mai mult
(video) Acasă la Maia Sandu. Candidata la președinție răspunde la 13 întrebări într-un interviu acordat în apartamentul său
Ziarul de Gardă a realizat un interviu video cu candidata la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, la ea acasă, unde i-au fost adresate 13 întrebări.
În interviu, Maia Sandu vorbește despre zvonurile apărute în ultima perioadă la adresa ei, despre închiderea bisericilor, siucidul în rândul tinerilor din cauza [...] mai mult
REPORTAJ // La PAS prin satul de baștină al Maiei Sandu. De ce s-a SUPĂRAT politiciana?
Rădăcini // Descendenta unei familii de gospodari din Risipeni, Fălești, Maia Sandu se bucură de mare respect în satul de baștină
Pe un drum de țară, îngust și înnămolit, înaintând cu greu în cizmulițele lor de cauciuc și sprijinindu-se una pe alta ca să nu cadă, două fetițe, cu rucsacuri cât ele de mari în [...] mai mult
Victor Ciobanu: „DNA nu a trecut Prutul, dar Plahotniuc l-a trecut, în sens invers”
Unionismul nu a fost niciodată un proiect realist nici la Chişinău, nici la Bucureşti. A fost doar exploatat în diferite scopuri obscure şi pentru asta trebuie să aibă finalitate, afirmă editorialistul Ziarului NAȚIONAL Victor Ciobanu.
Într-un interviu pentru ziare.com, Victor Ciobanu avertizează în privinţa probabilităţii fraudării [...] mai mult
Morțile suspecte din „dosarul miliardului”
Pe par­cur­sul lunii noiem­brie 2014, peste 13 mili­arde de lei au fost scoși de la Banca de Eco­no­mii (BEM), Banca Soci­ală (BS) și Uni­bank și trans­fe­rați pe con­turi din stră­i­nă­tate. Pe 27 noiem­brie 2014, o mașină plină cu acte de la cele trei bănci [...] mai mult
Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”

Un interviu cu europarlamentarul român de la Bruxelles realizat de europalibera.org



La 1 iulie intră în vigoare Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, semnat acum doi ani la sfârşitul lunii iunie… Ce ar trebui să urmeze? Şi a devenit sau promite măcar acest acord să devină cel mai important generator [...] mai mult
BANII DISPĂRUȚI ÎN ASFALT PRIN CONTRACTE ORCHESTRATE
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” [...] mai mult

randat în 	0.3268 secunde