Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

5 mai 2024, ora locală: 16:03

 

Vlad Filat: „Nu vreau ca funcțiile să înlocuiască principiile”

adăugat 06 decembrie 2010, 09:06, la Politică • Articol publicat de Vlad Durnea

Vlad Filat, Lupu, alianta,

Vlad Filat: Partenerii noștri occidentali au scos R. Moldova din faliment.


Cine, cand si unde va decide ce coalitie trebuie sa guverneze Republica Moldova în următorii patru ani? Intrebarea o adresam premierului Vlad Filat, liderul PLDM.

Vladimir Filat
: Eu, in primul rand, vreau sa va spun ca ar trebui sa incepem sa discutam serios vis-a-vis de ceea ce urmează sa facem in zilele următoare.

Europa Liberă: Cand incepeti discutiile?


Vladimir Filat: Ele au inceput, cel putin noi am avut prima intalnire, si primele discutii cu Partidul Democrat. Am avut o prima discuţie in cadrul intalnirii cu Partidul Liberal.

Europa Liberă: Cu comuniştii cand va intalniti?

Vladimir Filat: N-o sa ne mai vedem cu cei din PCRM. Am vrut sincer sa avem această intalnire. Cel putin sa avem o consultare vis-a-vis de situatia in care se afla Moldova la ora actuală. Doar in a discuta despre funcţii, despre cele mai mportante funcţii in stat nu se merita de discutat cu comunistii. Si asta pentru ca sunt atat de minuscule aceste lucruri cand ai in faţă trista realitate in care se află Republica Moldova sub mai multe aspecte, inclusiv cel economic.

Dar ceea ce s-a vazut in ziua de vineri in acel vestit interviu acordat de catre liderul comunistilor, Voronin, acelei publicaţii ruseşti, pe mine şi pe colegii mei de partid ne-a facut sa intelegem ca nu ai ce discuta cu cei din PCRM. Mai mult ca atat, voi solicta ca Voronin sa-si ceară scuze public de la acei pe care i-a insultat. Dar asta e altă chestie.

Europa Liberă: Domnule Filat, vreau să vă întreb, de ce nu v-ati intalnit si dvs cu seful administratiei prezidentiale de la Moscova. domnul Narîşkin?

Vladimir Filat: Eu nu vad o problemă. Mi se pare ca se acorda prea multă importanţă acestei vizite. Mie mi se pare ca daca nu ar fi fost intalnirea dintre Narîşkin şi Ghimpu, această vizită putea fi trecuta cu vederea asa, pe contul mai mult a domeniului de interes semi-privat. Domnul Narîşkin este şeful administraţiei prezidenţiale. Comunicarea pe care o am eu cu reprezentantii oficiali ai Federaţiei Ruse o realizez pe linia guvernamentala, mai cu seamă ca am avut foarte de curand o discutie cu premierul rus Putin.

Europa Liberă: Credeti ca Moscova insistă, face presiuni pe crearea unei coalitii de centru-stânga?

Vladimir Filat: Implicarea este de mai demult. Aceasta vizită a dînsului este parte componentă a unui şir de acţiuni care au avut loc pe parcursul timpului. Nu de ieri, nu de alaltăieri, dar pe parcursul a unui an şi ceva.

Europa Liberă: Pana la urma ii reuşeste Moscovei să puna baza creării unei coalitii de centru-stanga in Moldova?

Vladimir Filat: Eu cred ca pe parcursul unui an si ceva s-a muncit mult in vederea creării unei asemenea constructii politice in Republica Moldova.

Europa Liberă: Ce şanse are edificarea aceastei construcţii?

Vladimir Filat
: Eu cred ca are şanse, dar aceste şanse nu vin doar in cauza relaţiilor intre persoane, nu vin doar in baza funcţiilor. Ele vin avand la bază cu totul şi cu totul alte intelegeri. Vis-a-vis chiar si de o anumită mişcare a Republicii Moldova. Daca e sa privesc atent declaratiile care au fost facute ieri şi alaltăieri seara-tarziu la aeroport, s-a vazut foarte clar care este obiectivul Moscovei.

A propos, in programul de guvernare al Guvernului de la Chişinău, care a fost votat de partidele componente ale AIE, s-a vorbit foarte clar despre obiectivul nostru, in vederea constructiei relatiilor strategice cu Federaţia Rusă, cu Ucraina, Romania, SUA, cu UE in general. Ca si obiectiv, noi ne-am propus sa avem relatii bune, strategice. Insă de această data se insistă doar pe relatii strategice cu Federţia Rusă.

Europa Liberă: Când spune domnul Diacov ca oferta PCRM ar fi mai generoasă pentru PDM si ca formatiunea condusa de dl Voronin ar putea sa ofere democratilor functiile pe care si le doresc, cum comentati aceasta?

Vladimir Filat
: Nu vreau sa comentez, deoarece eu nu doresc sa avem o discutie bazată pe funcţii.

Europa Liberă: Dar s-a lasat sa se inteleaga foarte clar: PD vrea fotoliul preşedintelui Parlamentului, PL nu s-ar da intr-o parte daca ar fi in fruntea executivului, PLDM ce face, ce-si doreste?

Vladimir Filat: Noi nici nu ne-am pronunţat deocamdata vis-a-vis de funcţii, deoarece este prematur, din punctul meu de vedere. Dar daca discutam despre funcţii, eu nu vreau ca functiile sa inlocuiască principiile. Să nu uităm ca noi vorbim despre o posibilia aliantă cu PCRM, deputati care au demonstrat care le sunt principiile si valorile pe parcursul a opt ani de guvernare. Actiuni, consecintele carora au fost resimtite in primul rand de cetatenii Republicii Moldova dar şi partenerii externi. Vreau sa va spun ca se incearca foarte gresit, in a fi substituite valorile cu funcţiile. Acum chiar as vrea sa aveti in vedere ca toata această saptamana eu am avut consultari permanente cu partenerii nostri occidentali. Situatia nu este deloc uşoară.

Danşii, daca nu vin cu avioane foarte mari in miez de noapte, intr-o maniera foarte triumfalistă, stabilesc sau incearcă sa sugereze care ar trebui sa fie coalitia de guvenare a Republicii Moldova, sa nu credeti ca vor fi in afara procesului. Cand vorbesc de partenerii occidentali, am in vedere ca acesti parteneri au fost alaturi de Moldova, de oamenii din această ţară in momentele cele mai grele.

Daca este sa facem un calcul elementar, vis-a-vis de asistenţă directă sub forma de grant, s-o spunem transant ca ei au scos Republica Moldova din faliment. Occidentalii au oferit o perspectivă foarte clara acestei tari si cetatenilor ei. Inca o data, nu prin declaratii sau momeli, dar prin sustinere financiara directa şi prin decizii politice care vin in ajutorul cetateanului din Moldova.

Europa Liberă: Domnule Filat, PL si PDM aşteapta de la PLDM o ofertă. In ce consta aceasta oferta si cand o propuneti colegilor din aceste formatiuni?

Vladimir Filat: Vreau sa va spun ca nu este cazul ca dansii sa astepte o ofertă. Este necesar ca noi sa ajungem in situatia in care noi sa le spunem foarte clar oamenilor ca noi suntem cei care vom crea coalitia pe care o asteapta alegatorii nostri, avind la baza principii si valori, sa construim o alianţă de guvenare eficienta. In urma acestei decizii care urmează a fi facuta publică, urmează sa convenim asupra tuturor intelegerilor pentru viitor.

Europa Liberă: Cand va intalniti in formula 1+1+1, adica PLDM, PDM si PL?

Vladimir Filat
: Cand vor fi pregătiţi partenerii noştri. Noi asa si am avut intelegere in ziua de joi cu PD-ul, si in ziua de luni cu PL-ul, ca la inceputul acestei saptamani – sa ne intalnim. Voi incerca, cel putin, sa vorbesc cu colegii din aceste partide, si sa convenim la o dată precisa. Însă, important este ca sa fie fermă această decizie, ca uite noi mergem in această constructie sa guvernam ţara in urmatorii patru ani. In caz contrar, va fi asa cum am auzit, doar şantaj si nu negocieri.

Autor: Valentina Ursu
Sursa: www.europalibera.org


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Politică

Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Vladimir Vitiuc a ascuns casele de ANI
În declarația sa de avere și interese personale figurează un automobil model Mercedes GLK 280 (anul fabricației – 2009) și un venit anual cumulativ de 267 mii de lei (din salariul și indemnizațiile de deputat). Vladimir Vitiuc a mai primit în anul 2020 o indemnizație de 174 de mii de lei de la Parlamentul R. Moldova. Susține că nu [...] mai mult
Anatol Ursu, candidatul unionist pe circumscriptia Europa de Vest, intre viziune, realitate si solutii pentru diaspora
 Anatol Ursu, candidatul unionist din partea Partidului Popular Românesc (PPR) pe circumscripția nr. 50 - Europa de Vest, sustine ca este nevoi de o viziune noua despre modul in care pot fi rezolvate problemele diasporei. In continuare puteti afla intentiile si solutiile sale in calitate de viitor deputat al diasporei pe circumscriptia [...] mai mult
O cerere, semnată de 1,2 milioane de persoane, privind ReUnirea a fost depusă la parlamentele de la Chișinău și București
O cerere susținută cu 1,2 milioane de semnături, în care se solicită parlamentelor de la Chișinău și București să voteze, la ședința comună din 27 martie, reîntregirea țării, prin reîntoarcerea teritoriului Basarabiei în componența României, a fost înregistrată la secretariatele celor două instituții în data [...] mai mult
Dodon ațâță moldovenii contra moldovenilor. Creează un „Front național” împotriva unioniștilor
odon a anunţat crearea unei "platforme de rezistenţă", menită să reunească moldovenii care nu împărtăşeşc ideea reunificăriii cu România. Şeful statului a precizat că "Frontul Naţional" e pentru cazul în care "situaţia va ieşi de sub control pe 25-27 martie".
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Dodon încearcă [...] mai mult
Decizia irevocabilă a Curții Supreme de Justiție care pune punct în dosarul Mânzat
Avocatul Valerian Mânzat, cunoscut opiniei publice pentru viaţa luxoasă etalată pe reţelele de socializare, își va petrece următorii opt ani în închisoare. Astăzi, 1 martie, Curtea Supremă de Justiție (CSJ), a respins recursul în anulare declarat de avocații lui Valerian Mânzat, ceea ce înseamnă [...] mai mult
Eșec total pentru Dodon // A ajuns la Berlin și se va vedea cu …. nemții
Vizita președintelui Igor Dodon la Berlin pare să fie un eșec total. Șeful statului a ajuns acum o oră în Capitala Germaniei, iar în mijloacele de informare de la Chișinău, nici pomină despre acest lucru, după cum era firesc. Explicația pare să fie faptul că agenda președintelui nu include decât o întrevedere cu adjunctul unui [...] mai mult
Senator român: Parlamentul moldovean a refuzat o ședință solemnă în anul Centenarului
enatorul român Iulia Scântei scrie într-o postare pe facebook că, Parlamentul Republicii Moldova a refuzat să dea curs invitației de a avea o ședință comună a Parlamentelor României și Republicii Moldova care ar fi trebuit să aibă loc la Iași sau la Chișinău.
Iulia Sântei punctează că: ”În ciuda eforturilor [...] mai mult
Igor Dodon vorbește despre cele mai mari pericole pentru securitatea țării: „Mișcarea unionistă trebuie oprită”
Unionismul, Alianța Nord-Atlantică și lipsa de soluții pentru problema transnistreană. Acestea sunt cele mai mari pericole pentru securitatea Republicii Moldova  în viziunea Președintelui, Igor Dodon. Șeful statului  a participat la emisiunea „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova. Președintele Republicii [...] mai mult
VIDEO/Iurie Leancă: Unirea României cu Moldova, o temă care prinde contur la Chișinău
Unirea cu România este o temă care prinde contur tot mai pregnant în Republica Moldova, susține fostul premeier și ministru de externe Iurie Leancă într-un interviu acordat emisiunii „În fața ta” de la Digi24.
„Zilele acestea am fost în centre raionale și am adresat această întrebare colegilor mei [...] mai mult
LUCINSCHI EXPLICĂ DE CE FEL DE PREȘEDINTE ARE NEVOIE MOLDOVA
Cel de-al doilea președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, susține că în fruntea țării trebuie să se afle un președinte cu rol de arbitru, notează NOI.md. 
În cadrul unui interviu acordat portalului tribuna.md, fostul demnitar a declarat că optează pentru o republică prezidențială, în cadrul căreia președintele [...] mai mult

randat în 	0.2191 secunde