Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

1 mai 2024, ora locală: 02:18

 

Zece zile pana la alegerile Parlamentare din Romania. Pe cine sustin partidele din Moldova?

adăugat 23 noiembrie 2008, 14:11, la Opinii / Editoriale

Pentru prima data in istoria recenta a Republicii Moldova, partidele politice moldovenesti pot influenta oarecum configuratia viitorului Parlament al Romaniei. Ca urmare a noii legi electorale, in cadrul alegerilor din 30 noiembrie 2008 in legislativul romanesc pot fi alesi si reprezentanti ai romanilor din afara granitei.

Republica Moldova este cea care va apasa cel mai mult balanta in Colegiul uninominal 2, datorita numarului mai mare de cetateni romani comparativ cu celelalte state din Europa de Est si din Asia. Cursa electorala cu patru candidati - Dabija, Tomac, Pantaru si Munteanu

Pentru functia de deputat in colegiul 2, implicit in Republicii Moldova, cele mai importante partide din Romania si-au inaintat candidatii sai. Partidul National Liberal a optat pentru publicistul Nicolae Dabija, Partidul Democrat-Liberal l-a propus pe consilierul lui Traian Basescu pentru relatii cu romanii de pretutindeni Eugen Tomac, iar Partidul Social Democrat a hotarat sa-l recomande pe juristul Tudor Pantaru. Recent, in aceasta cursa electorala a intervenit si Partidul Noua Generatie Crestin Democrata, care l-a inclus pe fostul combatant in regiunea transnistriana Anatol Munteanu.

Toate aceste candidaturi au nevoie de un "loby" puternic din partea partidelor moldovenesti pentru a obtine locul mult dorit in parlamentul de la Bucuresti. Astfel, partidele din Romania au cautat sustinere de la partidele partenere sau apropiate doctrinar. Ce a iesit cu doua saptamani pana la ziua alegerilor aflati incontinuare?

AMN, PNL, MAE si Partidul Ecologist pentru Nicolae Dabija
Prima formatiune care si-a facut publica sustinerea lui Dabija a fost, cum era prevazut, Partidul National Liberal. Canidatul propus de PNL Romania nu putea fi respins de PNL-ul moldovenesc, luand in consideratie asemanarile si apropierea dintre cele doua formatiuni. Hotararea de sprijinre a canidatului Nicolae Dabija a avut loc la sfarsitul lunii octombrie de catre Biroul Permanent Central al Partidului National din Republica Moldova. Interesant e ca Nicolae Dabija este membru atat a Partidului National Liberal din Romania, cat si a Partidului National Liberal din Republica Moldova, fapt confirmat de Vitalia Pavlicenco.

Nicolae Dabija care mai este si presedintele Forului Democrat al Romanilor din Republica Moldova a primit sustinere si din partea Miscarii Actiunea Europeana si Partidul Ecologist.

Am asteptat mai bine de jumatate de campanie electorala ca sa aflam ce va face cel mai influent partener al PNL-ului romanesc, Alianta "Moldova Noastra". In cele din urma, la 12 noiembrie Biroului Permanent Central al AMN a adoptat decizia de a-l sprijini pe Nicolae Dabija. Potrivit comunicatului de presa, AMN isi argumenteaza decizia prin faptul ca exista "o solidaritatea fireasca dintre AMN din Republica Moldova si PNL din Romania, care au un protocol bilateral de colaborare si fac parte din aceiasi familie politica europeana si internationala".

Partidul Liberal pentru Eugen Tomac
Cel mai tanar candidat dintre cei patru, Eugen Tomac a obtinut sustinerea Partidului Liberal, care isi propune schimbarea clasei poltice. Primul a dat de inteles aceasta, primarul capitalei Dorin Chirtoaca, vicepresedintele PL in cadrul emisiunii "Cabinetul din umbra" de la Jurnal TV din 6 noiembrie. " Il vom sustine pe Eugen Tomac, cel care este sustinut de PD-L si de presedintele Romaniei. Este si normal sa fie asa, or noi avem puncte comune in program care vizeaza solutionarea problemei cetateniei".
A urmat apoi lansarea oficiala a candidatului pentru camera deputatilor Eugen Tomac. La reuniunea din 12 noiembrie a participat Partidul Liberal, iar presedintele PL, Mihai Ghimpu si vicepresedintele Dorin Chirtoaca au accentuat sustinerea pe care o va oferi Partidul Liberal candidatului Partidului Democrat-Liberal din Romania.

Hotararea PL-ului de a sustine candidatul Eugen Tomac nu a fost o surpriza. Sustinerea acordata vine ca urmare a unei relatii stranse create in ultimii doi ani cu Partidul Democrat-Liberal din Romania, precum si cu presedintele Traian Basescu.

Se asteapta ca si Partidul Popular Crestin Democrat sa-si exprime sustinerea fata de canidatul PD-L Eugen Tomac. PPCD a aratat sustinere in mai multe randuri fata de PD-L si presedintele Traian Basescu. Crestin-democratii au organizat un miting acum un an in sustinerea lui Basescu la referendumul cu privire la demisia sa. Plus la aceasta, ambele formatiuni fac parte din familia politica a popularilor europeni.

PLDM si PSD pentru Tudor Pantaru
Juristul Tudor Pantaru, canidat din partea Partidului Social Democrat se bucura de sustinerea Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova si Partidul Social Democrat. Daca sprijinul social-democratilor poate fi inteles lejer, atunci hotararea liberal-democratilor pare putin stranie.

Partidul Liberal Democrat din Moldova a anuntat printr-o declaratie sprijinul fata de candidatura lui Tudor Pantaru, "personalitate notorie, care a avut o contributie importanta in procesul de creare a statului independent Republica Moldova, a fost primul ambasador la Organizatia Natiunilor Unite si a detinut functii importante in sistemul judecatoresc european".

In opinia mea era mai indicat sustinerea candidaturii Partidului Democrat-Liberal pentru a pronunta doctrina popular europeana si orientarea spre Partidul Popularilor Europeni, la care este afiliat PD-L din Romania. Cel mai probabil, alegerea a fost facuta ca urmare a activitatii juridice a lui Tudor Pantaru, iar in conducerea PLDM-ului se afla trei juristi - presedintele Vlad Filat, prim-vicepresedintele Alexandru Tanase si presedintele Asociatiei obstesti "Juristii pentru Drepturile Omului" Vitalie Nagacevschi.

Pentru Anatol Munteanu?
Candidatul Partidului Noua Generatie Crestin Democrata, condus de George Becali, nu are, deocamdata, niciun sustinator politic in Republica Moldova. Anatol Munteanu ar putea fi sustinut de unele asociatii ale refugiatilor din Transnistria si a combatantilor de pe Nistru pentru trecutul sau militar de aparare a integritatii teritoriale a Republicii Moldova.

Autor: www.ionbargan.md/blog
Sursa: www.rgnpress.ro
Prin sustinerea candidatului PSD Filat si partidul sau si-a dat arama pe fata: s-au confirmat zvonurile ca este de fapt o noua facatura a lui Voronin si Rosca, ca sa mimeze existenta opozitiei in RM, dar de fapt sa mai ia voturi de la opozitie, cu care apoi sa treaca de partea comunistilor, cum a facut si Rosca in 2005!!! Cum poate un partid din RM, care se declara de dreapta, sa sustina candidatul partidului de stanga din Romania, cum este PSD-ul lui Iliescu, Geoana si Nastase??? Mi-am dat seam de fapt de realitatile din acest partid din momentul infiintarii lui, cand am vazut in localitatea mea cine au devenit membri - persoane care au fugit din alte partide, crezand ca aici e ciolanul mai aproape!
A comentat Babacu 25 noiembrie 2008, 07:47
Scumpa tara Romania!
In conditiile democratiei nu veti putea mult timp ascunde greselile care au fost facute de la Unirea Principatelor pana acum. O tara e puternica nu prin minciuna, ci prin curajul de a privi adevaryul in fata si de a nu repeta greselile, ci de a le corecta, fie si dupa 150 ani. 1 decembrie cu regret este sarbatorit intr-un mod triumfalist si nesincer ca pe vremea lui Ceausescu. Forta Romaniei nu e in tancurile ce vor defila la parada, ci in capacitatea de a se renaste din cenusa ca pasarea Fenix, de a rezolva problemele mostenite de mai bine de 150 ani. Una din ele este smecheria ce s-a facut pe sama naivilor pasoptisti moldoveni. Aici e si monstruoasa coalitie, e si regele strain dupa sange si credinta care a fost adus din incapacitatea valahilor de a domina Moldova. Azi e acelasi tablou. Moldovenii, cei mai numerosi in tara, n-au nici un reprezentant in guvern. Cuvantul moldovean, cultura si prestigiul Moldovei lui Stefan cel Mare, identitatea moldoveneasca este suprimata intr-un mod diabolic, stalinist. Totul e pana la o vreme. Mai degraba sau maui tarziu bomba cu efect intarziat pe care guvernantii olteni, muntenii etc.(adica antimoldoveni ) singuri si-o creaza - va excploda. Mamaliga poate sa explodeze in cele din urma. Ar fi bine sa nu se ajunga la atare situatie, ci sa deschideti supapele pentru aburii comprimati la timp. Este un Dumnezeu. este un spirit al Sau la Iasi, Suceava si Chisinau, deaceea, smecherilor damboviteni, ar tfi cazul sa fi precauti si sa va temeteti.
Sa va lumineze D-zeu macar de acum inainte si nu numai la 1 decembrie, ci in toate cele 365 zile ale anului sa va spovediti monstruozitatile facute moldovenilor si basarabenilor pe parcursul a 150 ani si sa va ierte Mantuitorul..
A comentat Alecu Russo 28 noiembrie 2008, 11:47
Din toti candidatii cel mai mult imi place A. Munteanu. El este un luptator bun, si nu si-a crutat viata in lupte ,sper sa fie asa si in lupta pentru apararea intereselor oamenilor basarabeni ,care sunt gigniti in orice loc al Europei.
A comentat valentina 30 noiembrie 2008, 14:49
Parca avem o istorie, o limba, traditii comune, dar ne este greu sa fim impreuna. Nu stiu de ce este hotar intre aceste doua state, care apartin unei TARI.Ma bucur de demersurile facute de presedintele Romaniei ;sa fim impreuna acolo, in Europa.Sa fie. As vota pentru A. Munteanu, arata mai sincer, mai practic mai inimos. s-AL AJUTAM.
A comentat Petru 30 noiembrie 2008, 14:57
Bai "Alecu Rusnacu", noi romanii moldoveni ne dezicem de basarabeni pentru totdeauna. Nu avem ce imparti cu voi, asa ca nu puneti semnul egalitatii intre moldoveni si basarabeni. Moldovenii sunt cea mai consistenta parte a romanilor, iar basarabenii sunt rusi sau alte etnii, dar nu romani. Asa ca nu dorim sa avem ceva de-a face cu limba rusa, ucraineana, gagauza etc. Noi suntem romani, si vom fi romani pentru eternitate.
A comentat Unul de la Iasi 30 noiembrie 2008, 16:08
Alecu Russo,fratele meu,nu stiu de ce crezi ca oltenii si damboviteni conduc Romania,eu sincer iti marturisesc ca am aflat abia de curand ca liderul PSD,prostanacul de Mircea Geoana este oltean,dar asta nu m-a facut sa votez azi cu PSD,ci votai cu PNL,pentru ca am devenit de dreapta de la arogantul de Nastase incoace.
Bre,basarabenilor,eu in afara de bosgorii de la UDMR,care stiu ca sunt din inima tarii,din judetele HAR-COV,de marinarul Basescu care-i logic dobrogean sau Tariceanu care-i Bucurestean,restul membrilor gurvenului Romaniei habar n-am unde s-au nascut si nici nu sunt curios sa aflu acest amanunt,pentru ca nu ma intereseaza si ii consider pe toti romani,datori sa se ingrijeasca cat mai bine de interesele noastre ale tuturor.
Basarabene,frate,sa nu crezi ca daca auzi de mult vehiculata formula de politica Damboviteana,automat sa crezi ca parlamentul,gurvenul si presedintia Romaniei este formata doar din munteni si olteni,pentru ca te vei insela amarnic.
Si ca sa vezi ca nu prea imi doresc olteni in fruntea tarii,am sa-ti spun un "secret":Mafia din Craiova,mai ales cea tiganeasca e numarul unu in Romania,de a trebuit ca ministerul de interne de la Bucuresti,sa trimita procurori si chiar politisti sub acoperire din alte zone ale tarii,ca sa faca putina ordine prin Banie.
Deci intr-un cuvant,numai nebun trebuie sa fii ca sa-ti doresti olteni in fruntea tarii in zilele noastre. LOL
A comentat micael 30 noiembrie 2008, 17:25
Iasule,frate,o-ti fi fost voi cea mai consistenta parte a romanilor,cu toate ca a inceput sa ma irite aceasta formulare,dar ca sa merg pe logica ta ciudata,am sa-ti raspund intr-un mod si mai ciudat,ca deh,am inceput sa ma tampesc pe site-ul asta si iti zic scurt :ERati cea mare provincie romaneasca pe timpul lui Stefan cel Mare si Sfant,dar dupa ce am pierdut Basarabia,Bugeacul si Bucovina de Nord,cred ca au inceput ardelenii sa fie cei mai cu mot dintre romani.
Bre,terminati draqul cu prostiile aceasta stupide pentru ca suntem cu totii romani in ochii lumii,fie ca va place,fie ca nu !
A comentat micael 30 noiembrie 2008, 17:42
Cine stie rezultatele alegerilor in circumscriptie? A invins Tomac?
A comentat Fili 01 decembrie 2008, 03:24
Buna dimineata, frate micael, buna dimineata, frati romani, la multi ani, Romania!
Micael, frate oltene, pai cum vine asta bre, ne tot indemnasi pe noi sa votam partidele de dreapta, sa nu mai votam cripto-comunistii in Basarabia, dar voi ce facurasi, frate, in Tara? Ca am inteles ca ati votat iar PSD -ul lui Iliescu, Nastase, Geoana si Marinescu, ala care arunca cu apa in fata doamnelor... Pai daca la voi, cu toata democratia si libertatea de exprimare care exista, votati astfel, atunci cum ne puteti acuza pe noi, fratilor, ca votam comunistii, cand la noi propaganda comunista e mai ceva ca pe timpul URSS?
A comentat Babacu 01 decembrie 2008, 05:08
Fratilor, asta de la Iasi ori e tembel, ori e securist, care ne provoaca! Pai cum poti sa spui asemennea aberatii, fiind intreg la minte (citez: "noi romanii moldoveni ne dezicem de basarabeni pentru totdeauna", sau "nu puneti semnul egalitatii intre moldoveni si basarabeni", "basarabenii sunt rusi sau alte etnii, dar nu romani", etc.).... Sunt cuvinte grele de tot, care parca sunt spuse nu de un roman de la Iasi, dar de un comunist bolsevik de la Chisinau, urmas al lui Stalin... Sper ca e intr-adevar doar "Unul" de la Iasi, si nu mai multi.
A comentat Babacu 01 decembrie 2008, 05:21 | mergi sus ▲
Babacule se pare ca iese tot partidul lui Basescu adica PD-L si nu PSD. Oricum crede-ma pe cuvant ce iti zic acum. PSD de la noi difera mult de psd-ul vostru. Pentru ca in Romania chiar daca ar vrea sa ia o pozitie pro URSS nu ar putea. In 2 zile ar avea revolutie. Aici se pune mult pret pe forta poporului. Si frate babacu social-democrat nu inseamna socialist-comunist. Inseamna doar ca e de stanga si ca are orientare pro-populara. Dar sa fim seriosi vb lui miecea badea la noi PSD -PNL-PDL etc toate sunt la fel in principiu se declara de dreapta sau de stanga dar nu au o doctrina clara. Mai mult se pune pret pe a nu iti pune poporul in cap decat pe doctrina politica. Romanii din tara mama sunt putin diferiti de voi. La noi daca nu ne convine ceva se iese in strada se face tamtam mare. Presa urla din toate partile de ajunge pana in UE si pe urma baietii veseli se trezesc cu urecheli de acolo. Deci nu comparam PSD din romania cu PSD din RM. Personal cred ca in RM trebuie sa scapati de oameni rau voitori si nu de partide, Nu mai votati oamenii care au inclinatii clare comuniste. Votati pro-occidentalii.
A comentat intrebatorul 01 decembrie 2008, 09:20 | mergi sus ▲
Babacule, tembel esti tu daca judeci ca un roman normal accepta cu usurinta sa-i intre in tara toate liftele pamantului. Ce ati fi voi basarabenii pentru Romania? O piatra de moara legata de gatul nostru. O mentalitate ruso-comunista retrograda si de cea mai joasa speta care ar trage in jos Romania. Avem destule greutati cu ungurii. Asa ca nu ne mai trebuie si alti straini in tara noastra. Si nu incerca sa ma convingi de contrariu, straine!
A comentat Unul de la Iasi 01 decembrie 2008, 13:20 | mergi sus ▲
In cele afirmate de mine in postarea de mai sus fac abstractie de extrem de putinii romani din Basarabia. Dar citind site-urile basarabene si vizitand Basarabia, am observat ca mai toti basarabenii sunt rusofoni si au un dinte contra romanilor si Romaniei. Deci nu mi-o luati in nume de rau. Eu doar incerc sa-mi apar tara si neamul meu romanesc.
A comentat Unul de la Iasi 01 decembrie 2008, 13:27 | mergi sus ▲
Pt. unul de la Iasi:
Pai mai toti basarabenii sunt contra romanilor pt ca romanii ca tine le considera rusofoni :) si vb foarte urat despre basarabeni. Si nici intr-un caz nu sunt contra romaniei :).
Suntem caini si asta e neamul romanesc de pa ambele maluri ale Prutului. Ne mancam, injosim unul pe celalalt. De asta si suntem de felul trei in europa si toata lumea civilizata.
Comportamentul romanilor din Romania este pe mana rusilor. Fiindca acest comportament este agresiv si logic creaza o antipatie la basarabeni pentru cei ce il manifesta. Si luand in calcul interesele rusofonilor aici in Basarabia aceasta nu poate decat sa-i bucure.
Si inca ceva, cel care isi apara tara de frati este mai pagan decat toti paganii. In loc ca sa ne unim fortele contra dusmanului din Rasarit noi ne mancam unul pe celalalt.
A comentat 300 01 decembrie 2008, 13:51 | mergi sus ▲
Frati romani basarabeni,in primul si in primul rand :La Multi Ani si sa deie Domnul cat mai curand sa sarbatoriti si voi aceasta glorioasa zi din istoria romanilor in hotarele tarii celei Mari si sa ne bucuram impreuna de faptele de vitejie ale stramosilor nostri care au facut posibila sarbatorirea acestei zilei acum de toti romanii de pretutindeni si mai ales din Basarabia pe care o asteptam sa revina in Trupul Tarii cat mai curand cu putinta.
Traiasca Romania si romanii de pretutindeni !
A comentat micael 01 decembrie 2008, 15:14 | mergi sus ▲
Babacule,frate,este adevarat ca PSD-istii sunt in parte urmasii vechilor comunisti,in sensul ca se mai afla printre ei fosti securisti sau fosti comunisti.Partidul Social Democrat este adevarat ca nu e inca reformat in totalitate,dar sa-i compari cu cripto-comunistii de la Chisinau,Bacacule,frate,cu tot respectul ti-o spun ca nu este nici pe departe adevarat.
In vest cele mai puternice curente politice sunt Popurali (PD-L) si Socialisti (PSD),Liberalii fiind doar contragreutatea care inclina balanta spre o guvernare socialista sau popurala oriunde in Europa.
Comentariul "intrebatorului" fiind foarte revelant in acest sens.
Iar rezultatele acestor alegeri confirma ceea ce speram sa se intimple,adica :Am ramas doar cu trei partide mari si late care acopera fiecare in parte doctrinele politice de succes din vestul Europei si un partidulet al minoritarilor maghiari care cu cei 6% devin ceea ce au trebuit dintotdeauna sa fie :minoritari si vesnic in opozitie,iar extrema dreapta,PRM-ul a iesit din parlament si nu mai incurca itele ,nici nu mai agita spiritele nationaliste retrograde intr-o Europa Unita.
Bre,fratilor,sunt asa de fericit ca in sfarsit dupa 19 ani de la revolutia romana,sangele tinerilor martiri ce si-au pierdut viata sub gloantele si senilele tancurilor comuniste,da roade,Romania infloreste si se inscrie fara drept de tagada in familia democrata a marilor popore europene.
Inca o data fratilor :La Multi ani !
A comentat micael 01 decembrie 2008, 15:44 | mergi sus ▲
Pt. Micael:
Ma alaturi si eu felicitarilor tale. La multi ani Romanilor de pretutindeni.
Romanie, pamant drag, esti patria noastra!!! Noi te iubim din tot sufletul. Ai nascut eroi si noi iti suntem recunoscatori pt ca ne esti asa de draga!!!
Traiasca Romania!!!

P.S: Ba micaele, cine ti-a zis ca noi nu sarbatorim aceasta sarbatoare? Cine e roman cu adevarat, sarbatoreste!!!!
A comentat 300 01 decembrie 2008, 15:54 | mergi sus ▲
300,frate,cred ca sarbatoresti 1 Decembrie cu bucurie in suflet si speranta in reunificarea celor doua maluri ale Prutului,dar pentru ca aceasta dorinta arzatoare a noastra nu este inca realitatea,eu personal am o stragere de inima la aceasta nedreptate istorica si pana nu se va indrepta nu o sa cedez,nu o sa cedem in aceasta lupta a implinirii idealurilor noastre !
La multi ani,300 !
A comentat micael 01 decembrie 2008, 16:04 | mergi sus ▲
300, eu si toti romanii ne vom apara tara, daca va fi nevoie, de orice strain care ar atenta la integritatea ei teritoriala, la limba, cultura si civilizatia noastra romaneasca. Eu sunt extrem de mandru ca sunt roman, pentru ca roman m-am nascut si nimic altceva. Iar tu esti frate cu noi daca si simti asa cum vorbesti acum. Iti doresc tot binele din lume, 300!

PS. Dar de ce ti-ai ales pseudonimil asta, domnule 300?
A comentat unul mde la Iasi 01 decembrie 2008, 18:17 | mergi sus ▲
Bre fratilor micael si intrebatorul, sa stiti ca eu cunosc foarte bine care-i diferenta dintre PSD-ul vostru si PCRM-ul nostru, ca de, sunt un pic cam "vechi" si urmaresc situatia politica de la voi demult (am prins si revolutia di 1989 in direct la TVR), eu doar faceam aluzie la faptul ca la noi este o lipsa totala de informare corecta, de dezbateri publice si alte atribute specifice unor democratii, si de aceia populatia voteaza cum voteaza... E clar ca la voi PSD-ul e doar de stanga, dar nu e antiroman, antieuropean sau prorus cum e PCRM-ul nostru, si populatia mai saraca, mai in varsta sau cei de la sate ii voteaza si-i vor vota, asta e electoratul lor, si ei se lupta ca sa obtina ceva si pentru ei, ca de aia sunt de stanga, nu? ca sa ia de la cei bogati si sa imparta si la cei mai amarati, dar sa le ramana si lor ceva... Pe cand comunistii nostri numai la buzunarul lor trag, si mai sunt si rusofoni si au un dinte mare contra romanilor si a Romaniei, vorba celui de la Iasi... Referitor la cele sustinute permanent de moldoveanul vostru de la Iasi, sper ca totusi sunt putini care gandesc ca el, adica dispusi sa renunte la Basarabia, mai corect la jumatate din Moldova lui Stefan cel Mare, doar pentru ca mai sunt unii pe la noi care nu stiu cine suntem si incotro trebuie sa mergem...
A comentat Babacu 01 decembrie 2008, 18:19 | mergi sus ▲
Revin cu o comparatie: daca renunta Unul de la Iasi la Basarabia de frica ca va avea probleme cum are cu ungurii, tot asa usor intr-o buna zi poate renunta si la Ardeal, ca de, omul nu vrea sa aiba probleme... e periculoasa asemenea pozitie, pe care o promoveaza insistent Unul (sper sa ramana numai unul care gandeste ca el)...
A comentat Babacu 01 decembrie 2008, 18:28 | mergi sus ▲
Babacu, eu as vrea sa pot feri, sa pot pazi Romania de orice dusman. Avem pe unguri in tara, iar unii din ei sunt dusmanii nostri. La fel, si o mare parte din basarabeni sunt dusmanii Romaniei. Acesti basarabeni urasc tot ce este romanesc fara un motiv anume. Poate dupa cum am auzit eu pe la voi, e posibil ca unii basarabeni sa ne urasca pentru o palma ipotetica pe care ar fi dat-o un jandarm roman unui basarabean. Ei bine, eu nu as vrea ca acesti basarabeni sa calce pe pamantul Romaniei. Nu avem nevoie de dusmani in Romania!

Iar in ceea ce priveste Basarabia, aveti 33.000 de km patrati inclusiv Transnistria. Fara Transnistria, Ceea ce a mai ramas din Basarabia are cam 26.000 de km patrati. Moldova romaneasca are cam 47.000 de km patrati. Deci dublu si ca suprafata si ca populatie.
A comentat Unul de la Iasi 01 decembrie 2008, 18:31 | mergi sus ▲
Babacule, la Transilvania nu poate renunta niciciodata nici un roman. Transilvania este inima Romaniei si romanismului. Chiar romanii dintre Prut si Carpati isi au originea in Ardeal. Eu merg des acolo, mai les la Brasov, Covasna si Cluj. Multi de pe la noi locuiesc acum in aceasta parte a Romaniei.

Dar cu Basarabia este altceva. Dupa atata ura basarabeana si atatea injuraturi si reprosuri la adresa noastra, putini romani dintre Prut si Carpati mai pot accepta o unire. Doar cate un oltean mai nebun mai tinde spre unire. Avem mentalitati diferite, religii diferite, chiar limbi diferite pentru ca la voi se vorbeste mai ales ruseste. Iar "moldoveneasca" voastra, vorbita foarte putin, e mai mult ruseasca.
A comentat unul de la Iasi 01 decembrie 2008, 18:42 | mergi sus ▲
Bre,Bacacule si toti ceilanti,hai sa-l ignoram pe "unul" asta de la Iasi.Chiar nu am niciun chef sa-mi stric buna dispozitie si mandria ca-s Roman azi,chiar sunt intr-o dispozitie fanstatic de buna,joc Second Life unde Bucurestiul virtual e plin de romani care sarbatoresc ziua nationala online,de maine poate o sa am timp si de tine,Iasule,pana atunci La multi ani si sa fi sanatos.
Bacacule,frate,sper ca avusesi ocazia sa urmaresti discursul lui Basescu de la Cotroceni,inconjurat de o multime de personalitati,de Patriarh care imi dadura frumoasa impresia cum ca as fi chiar in 1918,facand din nou Marea Unire.
Daca l-ascultasi,atunci ce zici frate,cand pomenii Basescu de romanii din Basarabia si va ura La Multi Ani!
Eu ma simtii mandru ca avem in fine un astfel de Presedinte care promoveaza romanismul oriunde are ocazia,indiferent de context.
Bravos,the President !
A comentat micael 01 decembrie 2008, 19:17 | mergi sus ▲
Frate micael, sigur ca am urmarit discursul Domnului Presedinte Basescu, nu ratez eu asemenea ocazii, azi am stat toata ziua cu ochii in TV, doar asa m-am simtit alaturi de voi in aceasta zi de mare sarbatoare nationala, mai ales ca ma interesau si rezultatele votului de ieri... cred ca l-ati cam dezamagit pe "the Prezident" atat cu prezenta mica la vot, cat si cu rezultatele... Celui de la Iasi vreau sa-i mai spun doar atat: itiiubesyi un frate nu pentru ca e bogat si vorbeste frumos si are casa (teritoriul) mare, il iubesti doar pentru ca e frate, chiar daca o mai ia razna, vorbeste si alta limba sau a fost prins intr-o gasca de "prieteni" mai neprietenosi cu tine... In rest, la multi ani tuturor romanilor, oriunde s-ar afla!
A comentat Babacu 01 decembrie 2008, 20:46 | mergi sus ▲
Babacule,frate,nu trebuie sa te simti alaturi de noi,pentru ca voi suntem NOI toti ce formam acest neam,neamul romanesc !
The President va va aduce inapoi in sanul Patriei Mama.
Am inceput sa nu mai am ABSOLUT indoiala in aceasta privinta,pentru ca sunt prea multe semnale date de oamenii puternici de la Bucuresti ca sa ma mai indoiesc de acest lucru,iar trapadusii de la Chisinau nu prea mai au solutii de iesire din imbratisearea frateasca a fratilor de dincoace de Prut.:-)
Nu uitati,basarabenilor,ca de astazi aveti un parlamentar basarabean in Parlamentul Romaniei si in curad veti fi parte a Romaniei,acolo unde va este locul si a caror lipsa v-o simtim acut!
A comentat micael 01 decembrie 2008, 21:57 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Opinii / Editoriale

octavian-tacu,
Octavian Țâcu // O altă Găgăuzie
În căutarea Timpului pierdutCei care au urmărit scrierile de la Timpul de altă dată își amintesc despreseria de articole dedicate practicilor și politicilor statal/imperiale de construcție identitară, prin care arătam cum anumite grupuri etnice sunt fragmentate și făcute altceva decât pornirile lor [...] mai mult
Canibalismul sovietic: cum i-au deprins rușii pe basarabeni să se mănânce între ei. La propriu
Documentele sovietice publicate atestă 66 de cazuri de canibalism în Basarabia între anii 1946-1947, nu 39 așa cum susține raportul prezentat în 2010 Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (link). E vorba de documentele publicate în volumul lui Anatol Țăranu, ”Foametea în Moldova sovietică 1946-1947”, [...] mai mult
work-and-travel,
Senatului american DECIDE: programele de Work and Travel rămân în vigoare, în ciuda dorinței administrației Trump
Programele de Work and Travel SUA rămân, nu se anuleaza, dimpotriva, devin mai sigure, Senatul american a votat amendamentul care protejează Programul J1, care se referă la schimburile interculturale pentru străini. Din J1 fac parte programele de Intern, Trainee, Camp Counselor, Au Pair și cunoscutul program Work and Travel, de care beneficiază [...] mai mult
EFECTELE CANICULEI: COD PORTOCALIU DE DELIR
”Plahotniuc a folosit România, pentru a-i interzice lui Rogozin să ajungă la Chișinău, iar autoritățile de la București au căzut în capcana oligarhului; Declararea lui Rogozin persona non-grata a fost făcută în complicitate cu Moscova, cu scopul de a crea impresia că Plahotniuc este antirus; Plahotniuc [...] mai mult
ANDREI NĂSTASE, DESPRE „PROBA” IGP ÎMPOTRIVA „PARTIDULUI NOSTRU”
Mercenarii de elită ai lui Plahotniuc s-au dovedit a fi niște măscărici. Jizdan și Pânzari nu sunt poliția, așa cum încearcă să se etaleze protagoniștii persecuțiilor tinerilor din 7 aprilie 2009. Ei sunt niște circari jalnici. Aşa a reacționat liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, la „proba” prezentată [...] mai mult
Doc// Martori falși în dosarul lui Vlad Filat
Trei tinere din Federația Rusă, care par să nu știe nici cu spatele despre situația din Republica Moldova, figurează în calitate de martori-cheie în răsunătorul dosar de corupție în cadrul căruia este judecat Vlad Filat. Potrivit declarațiilor depuse de Ilan Șor în instanță, ele ar fi intermediat [...] mai mult
MAIA SANDU : „Moldova nu s-a predat... Moldova există, Moldova luptă!“
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova s-a încheiat cu un rezultat puțin onorabil guvernării controlate de controversatul oligarh Vlad Plahotniuc. Doi candidați ai opoziției au trecut în turul doi. De altfel, candidații opoziției au adunat peste 90% din voturile exprimate în primul tur. Pe primul loc, [...] mai mult
Stratfor: Alegerile prezidențiale din Moldova ar putea declanșa un conflict între partide
Alegerile prezidențiale din Republica Moldova ar putea declanșa un conflict între partidele pro-ruse și partidele pro-occidentale. Deși candidatul pro-Rusia din partea Partidului Socialiștilor cel mai probabil va primi cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor, al doilea tur ar putea fi mult mai strâns. Indiferent de cine [...] mai mult
OPINII // Unirea şi provocările din jurul ei
În această perioadă s-a discutat foarte mult despre Unirea Republicii Moldova cu România, totul plecând de la un incident care a avut loc în Bucureşti, în Piaţa Victoriei, când liderii unei manifestaţii unioniste au decis să schimbe traseul, iar Jandarmeria a intervenit, i-a reţinut [...] mai mult
Sturza, despre „COPIII” lui Mark Tkaciuk și cine e VERIGA SLABĂ a trioului Dodon – Lupu - Plahotniuc
Fostul premier Ion Sturza consideră că anume fostul consilier prezidențial Mark Tkaciuk, este omul care a avut grijă să-i aducă în anturajul lui Vladimir Voronin pe Igor Dodon, Marian Lupu și Vlad Plahotniuc.
„Abil, viclean, erudit, dar și încăpățânat în a influența „lumea”, Tkaciuk cunoștea perfect limitele [...] mai mult

randat în 	0.1377 secunde