Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

2 mai 2024, ora locală: 11:12

 

Ziaristul estonian Ivari Vee, despre Estonia, RM şi UE

adăugat 21 iulie 2010, 09:03, la Interviu / Reportaj

Ziaristul estonian, Ivari Vee, Estonia, RM, UE

„Odată cu închiderea uşilor spre Rusia, s-au deschis mai larg porţile spre Uniunea Europeană”

După vizita recentă în R. Moldova, ministrul dezvoltării regionale din Estonia, Siim Kiisler, a declarat: „Graţie reformelor pe care le-am făcut, Estonia a reuşit să se integreze în UE. Acum a venit timpul să ne împărtăşim experienţa cu alte ţări, în special cu R. Moldova”. Directorul săptămânalului social-politic „Kesknadal” din Estonia, Ivari Vee, a monitorizat procesul de integrare europeană a Estoniei şi a scris în nenumărate rânduri despre acest subiect. Ziaristul estonian a vizitat de curând R. Moldova, unde a analizat starea de lucruri în procesul de aliniere a R. Moldova la standardele UE. Extravagant din punct de vedere vestimentar – îmbrăcat la patru ace, dar ras în cap, cu cercel în ureche şi cu numeroase inele de argint pe degete, astfel încât să atragă toate privirile trecătorilor moldoveni asupra look-ului său de european, Ivari mi-a vorbit, în termeni destul de categorici, despre cum e să fii cetăţean al Uniunii Europene. 

- La 1 mai 2004, Estonia a devenit membră UE. Cum i-a reuşit această performanţă?


Pentru ca Estonia să fie compatibilă cu standardele Uniunii Europene a trebuit să realizăm o serie de reforme care ne-au fost înaintate. În primul rând, s-au făcut modificări în sistemul economic al țării, astfel încât au dispărut brusc toate gospodăriile ţărăneşti și industria. În Estonia, în prezent nu mai găsești pășuni și terenuri agricole. Pe locurile unde cândva păşteau cornutele a fost construit un număr enorm de locuinţe și imobile preconizate pentru lansarea unor afaceri. S-a construit mult și peste tot unde era posibil.

Integrarea europeană a Estoniei a fost precedată de un boom economic care, din păcate, foarte repede a luat sfârșit. S-au schimbat şi oamenii. Au devenit foarte indiferenţi. Chiar când mergi pe o stradă aglomerată, ai senzaţia că eşti singur. Pe când în Moldova, pe lângă vinul extraordinar şi atmosfera deosebită, am fost plăcut uimit şi de interesul sporit al oamenilor pe care-l poţi vedea în privirile lor.

- Pentru a fi mai aproape de Europa și a urgenta integrarea în UE, Estonia a trebuit să rupă definitiv orice relație cu Rusia. Care sunt consecințele acestei decizii?


E adevărat. Estonia se mărgineşte în partea de Est cu Rusia. Până la integrarea europeană, anume prin porturile maritime şi pe calea ferată estoniană se făcea tranzitul Rusia-Uniunea Europeană. Relaţiile noastre şi aşa nu prea bune cu Rusia, căci noi am ales să mergem spre UE, s-au înrăutățit şi mai mult în 2007. Probabil, aţi auzit că atunci a fost strămutată statuia soldatului necunoscut care se înălţa în centrul capitalei estoniene. Drept represiune, Rusia a instituit un embargo economic asupra ţării mele. Au renunţat şi la tranzitul de mărfuri prin porturile noastre. Deşi este incomod şi mai costisitor, ruşii au început să utilizeze porturile Finlandei, Letoniei şi Lituaniei.

Peste vreo câteva luni de la strămutarea monumentului din Tallinn, prim-ministrul Estoniei a declarat: „Slavă Domnului că ne-am debarasat de tranzitul cu Rusia. El nu ne-a adus decât probleme”, a spus oficialul. Foarte mulţi oameni au rămas fără serviciu şi s-au închis numeroase întreprinderi, în special cele care aveau capital rusesc, cum ar fi cele de prelucrare a lemnului. Estonia oricum se descurcă, păşeşte mai departe şi se bucură de perspectivele pe care i le oferă UE. Esențial e să ne învăţăm să le utilizăm. S-au închis uşile Rusiei, dar în acelaşi timp s-au deschis mai larg porţile europene. Astăzi, în presa din Estonia Rusia este prezentată ca ţara lui Stalin şi a gulagurilor, a votcăi şi a peştelui sărat. Din acest motiv estonienii până şi astăzi trăiesc cu frica în sân că vor veni ruşii, îi vor încărca în vagoane şi îi vor duce în Siberia.

-Aţi definit UE printr-un singur cuvânt - „metaforă”, de ce?


Un om care se vrea în UE are în cap imaginea unui paradis. Odată integrați în Uniunea Europeană, mulți estonieni și-au luat automobile pentru fiecare membru al familiei, și-au luat apartamente – totul în credit și la niște prețuri usturătoare. Europenii trăiesc bine și în lux, cu ce estonienii sunt mai răi? Puțini sunt cei care conștientizează faptul că nu poți să devii peste noapte european, e nevoie de ani. Integrarea Europeană nu presupune doar scoaterea granițelor, nu este doar o amplasare geografică în cadrul acestei structuri, dar este un stil de viață deosebit, o altă mentalitate, o cultură interioară pe care o au cei din Europa veche și pe care încă nu au deprins-o țările care brusc au devenit membre UE.
 
- Prin ce se deosebesc locuitorii Europei vechi de cei din Europa nouă?

Să luăm drept exemplu elveţienii. Ei au cele mai mari impozite, pe care le achită cu plăcere fiindcă știu că astfel ei ajută șomerii, pensionarii și anumite categorii vulnerabile. Ei nu o fac pentru că sunt atât de mărinimoși, ci pentru ei înșiși. „Eu voi trăi bine dacă cel care stă alături de mine va avea un trai decent, în plus sunt sigur că nimeni nu mă va jefui” - astfel gândește un elvețian. Dar în ţările care au devenit BRUSC membre UE, printre care și Estonia, oamenii au o altă mentalitate și percep  lucrurile altfel. „Lasă idiotul să lucreze și să-și câștige existența. De ce eu trebuie să dau banii mei cuiva?”, așa va spune un estonian. El nu înțelege că această poziție socială duce la creșterea numărului de infractori din jurul său, care într-o bună zi vor bate și la ușa casei lui. Iată în ce constă diferenţa dintre Europa veche şi ceea ce astăzi se numeşte Europă nouă.

Boala europeană care vine din dorinţa copleșitoare de a trăi mai bine și de care sunt molipsiți mulţi estonieni trece treptat. Am gustat din viaţa îndestulată, mulţumesc, acum haideți să revenim la realitate.

- Cum se simte Estonia în cadrul UE?

După integrare, se simțea foarte bine, astăzi – cam prost. Doamne ferește! Problema nu e în UE, problema e în noi, locuitorii Estoniei. Deși s-au deschis graniţele şi nu mai trebuie să pierzi timp pentru deschiderea vizelor, să nu uităm că pentru a călători omul mai are nevoie şi de bani. Estonienii se confruntă acum cu numeroase probleme. Ei și-au luat apartamente, prețul cărora în prezent este practic de trei ori mai mic decât la cumpărare. Suma obţinută la vânzarea imobilului nu este suficientă nici măcar pentru a acoperi creditele luate în bancă pentru procurarea lui. Foarte mulți oameni şi-au pierdut locurile de muncă, fiindcă criza economică globală nu a ocolit Estonia. Toţi cei care au mâini, picioare şi  minte în cap pleacă din țară.

- Activitatea unui jurnalist este imposibilă dacă nu există libertate de exprimare, cum stă Estonia la acest capitol şi cât de liberă în acţiuni este populaţia estonă?

După integrarea în UE, lucrurile s-au schimbat puţin. Trebuie să fii atent la fiecare cuvânt rostit. Bineînțeles nimeni nu-ţi va pune pumnul în gură și nici arestat nu vei fi. Însă dacă vrei să trăieşti liniștit, vrei să lucrezi pentru a avea posibilitatea să achiți creditele, fă aşa cum fac toți. Orice acțiune este reglementată și dacă vrei să pichetezi, de exemplu, o instituţie, o poți face de la ora cutare până la ora cutare și cu permisiunea autorității publice locale. Ai făcut un pas în stânga sau un pas în dreapta, poţi spune adio vieţii frumoase.

Cam aceeași situație e și cu presa care prezintă doar o anumită latură a adevărului, poziţia unui anumit partid politic. Se scrie foarte simplu, pentru ca oamenii să poată înghiţi cât se poate de uşor informaţia prezentată, fără a pune mintea în mişcare şi a se gândi la problema în sine. E vorba de propagandă care îl lipseşte pe om de abilitatea de a gândi la esenţa celor întâmplate. În aceste cazuri, totul este orientat spre trezirea unor emoţii. Omul e emoţionat, el oboseşte şi el nu mai are putere să gândească. În Estonia, din păcate, cam aşa stau lucrurile. Cineva de sus dictează ce şi cum trebuie scris, iar oamenii cred şi se lasă manipulați.

- Sunteţi de câteva zile în Moldova. Aţi văzut ţara şi oamenii care trăiesc aici. Consideraţi că R. Moldova este compatibilă cu UE?


Eu văd Moldova în componența Uniunii Europene. Dacă este Estonia membră UE, de ce nu ar fi şi Moldova? Important e să vă doriţi acest lucru. Dacă populaţia manifestă interes pentru integrarea europeană şi se mai fac şi unii paşi în această direcţie, în scurt timp şi R. Moldova ar putea să se integreze BRUSC în UE, la fel ca România, Bulgaria, Grecia şi Estonia. Procesul de globalizare e în toi.


Autor: Svetlana PANŢA
Sursa: www.jurnal.md


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Interviu / Reportaj

Previziuni SUMBRE. Anatol Țăranu: „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod FATAL să deterioreze relația moldo-română”
Schimbarea guvernării în R. Moldova după alegerile parlamentare de anul acesta ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, România nu este doar un vecin pentru R. Moldova. „România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, [...] mai mult
ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”

Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate. 



Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul [...] mai mult
USATÎI A FOST INLCUS ÎN "LISTA NEAGRĂ" A UCRAINEI
Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost inclus la 21 iulie, de Centrul de analiză şi cercetare „Mirotvoreţ”, în Lista persoanelor acuzate de infracţiuni comise împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Centrul „Mirotvoreț” este cunoscut prin colectarea [...] mai mult
(video) Acasă la Maia Sandu. Candidata la președinție răspunde la 13 întrebări într-un interviu acordat în apartamentul său
Ziarul de Gardă a realizat un interviu video cu candidata la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, la ea acasă, unde i-au fost adresate 13 întrebări.
În interviu, Maia Sandu vorbește despre zvonurile apărute în ultima perioadă la adresa ei, despre închiderea bisericilor, siucidul în rândul tinerilor din cauza [...] mai mult
REPORTAJ // La PAS prin satul de baștină al Maiei Sandu. De ce s-a SUPĂRAT politiciana?
Rădăcini // Descendenta unei familii de gospodari din Risipeni, Fălești, Maia Sandu se bucură de mare respect în satul de baștină
Pe un drum de țară, îngust și înnămolit, înaintând cu greu în cizmulițele lor de cauciuc și sprijinindu-se una pe alta ca să nu cadă, două fetițe, cu rucsacuri cât ele de mari în [...] mai mult
Victor Ciobanu: „DNA nu a trecut Prutul, dar Plahotniuc l-a trecut, în sens invers”
Unionismul nu a fost niciodată un proiect realist nici la Chişinău, nici la Bucureşti. A fost doar exploatat în diferite scopuri obscure şi pentru asta trebuie să aibă finalitate, afirmă editorialistul Ziarului NAȚIONAL Victor Ciobanu.
Într-un interviu pentru ziare.com, Victor Ciobanu avertizează în privinţa probabilităţii fraudării [...] mai mult
Morțile suspecte din „dosarul miliardului”
Pe par­cur­sul lunii noiem­brie 2014, peste 13 mili­arde de lei au fost scoși de la Banca de Eco­no­mii (BEM), Banca Soci­ală (BS) și Uni­bank și trans­fe­rați pe con­turi din stră­i­nă­tate. Pe 27 noiem­brie 2014, o mașină plină cu acte de la cele trei bănci [...] mai mult
Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”

Un interviu cu europarlamentarul român de la Bruxelles realizat de europalibera.org



La 1 iulie intră în vigoare Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, semnat acum doi ani la sfârşitul lunii iunie… Ce ar trebui să urmeze? Şi a devenit sau promite măcar acest acord să devină cel mai important generator [...] mai mult
BANII DISPĂRUȚI ÎN ASFALT PRIN CONTRACTE ORCHESTRATE
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” [...] mai mult

randat în 	0.2531 secunde