Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

3 mai 2024, ora locală: 05:52

 

RUŞINE!!! Vocea Moscovei se aude la Cotidianul.ro

adăugat 29 septembrie 2010, 12:53, la Eveniment

cetăţeniei române, Claudia Marcu, cotidianul.ro, basarabeni

Luni, 27 septembrie ziarul Cotidianul publică un articol cu titlul "Obţinerea cetăţeniei române, prin corespondenţă şi fără taxe România, fabrică de cetăţeni UE pentru Ucraina şi Republica Moldova" semnat de "jurnalista" Claudia Marcu prin care dezinformează societatea românească cu privire la modalitatea de redobândire a cetăţeniei române de către etnicii români din Basarabia (Republica Moldova şi Ucraina).


Autoarea articolului se afla intr-o mare eroare, lucru care nu-i dă dreptul să dezinformeze opinia publică românescă şi să defaimeze românii din dreapta Prutului.


Redobândirea cetăţeniei române este un lucru firesc pe care îl face statul Român. Românii din Basarabia nu au renunţat niciodată la cetăţenia româna şi s-au trezit peste noapte în Uniunea Sovietica fără voia lor, ca urmare a pactului josnic Hitler – Stalin. Au fost persecutaţi, trimişi în Siberia, fiind rusificaţi fortat timp de 70 de ani.


Redăm integral articolul publicat de Cotidianul.ro şi câteva din comentariile cititorilor

 

 

 

Obţinerea cetăţeniei române, prin corespondenţă şi fără taxe. România, fabrică de cetăţeni UE pentru Ucraina şi Republica Moldova

 

Republica Moldova a intrat deja în Uniunea Europeană. Este adevărat, intrarea s-a făcut prin România, care, după votul masiv pro-Băsescu de la ultimele alegeri, a devenit extrem de concesivă în acordarea cetăţeniei pentru moldovenii de peste Prut. În afara faptului că moldovenii sunt trecuţi la redobândirea cetăţeniei, adică o simplă formalitate, fără cei opt ani de aşteptare şi fără examen, aceştia mai beneficiază şi de alte facilităţi. Astfel, pentru ca fabrica de cetăţeni români să aibă o productivitate mai mare, moldovenii din Republica Moldova şi din Ucraina care solicită cetăţenia română sunt scutiţi de orice fel de taxe. Cei care nu au avut norocul să aibă străbunici în aceste ţări trebuie să achite aproximativ 200 de lei. Totodată, moldovenii nu numai că nu trebuie să aibă domiciliu stabil în România pentru obţinerea cetăţeniei, ci pot depune actele chiar la ambasadele din ţările de origine, ajungându-se astfel la cetăţenie prin corespondenţă. Mai mult, dacă aduc „scutire medicală", moldovenii nici nu trebuie să facă efortul de a se deplasa la ambasade, ci pot trimite un reprezentant legal. Pentru cei care au treburi prin România, dacă nu ajung la sediul Ministerului Justiţiei din Capitală, aceştia au posibilitatea să depună cererile pentru obţinerea cetăţeniei la birourile teritoriale ale ministerului din Iaşi, Galaţi, Suceava, Timişoara şi Cluj-Napoca. De asemenea, pentru documentele din Republica Moldova şi cele din Ucraina nu este necesară apostilarea.

 

Cetăţenie cu buletin, paşaport şi cazier


Pentru moldovenii care doresc să obţină cetăţenie română sunt necesare doar câteva documente: copii după paşaport şi buletin, cazier judiciar din Republica Moldova sau Ucraina şi cazier judiciar din România şi două declaraţii personale autentificate la notar. Una din care să reiasă dacă a mai depus vreo cerere pentru redobândirea cetăţeniei române şi cealaltă din care să rezulte că nu a întreprins şi nu întreprinde sau nu sprijină acţiuni împotriva ordinii de drept ori a siguranţei naţionale. Pentru cei care nu intră la redobândire de cetăţenie, sunt necesare, în plus: permis de şedere permanentă, domiciliu legal în România de opt ani, sau cinci ani dacă sunt căsătoriţi cu un cetăţean român, dovada locuinţei, precum şi dovada mijloacelor legale pentru o existenţă decentă în România. În plus, toţi în afară de moldoveni trebuie să cunoască limba română (scris şi citit), Constituţia României şi Imnul naţional, dar şi noţiuni elementare de cultură şi civilizaţie românească.

 

În această lună, peste 800 de moldoveni de peste Prut au primit cetăţenie română, faţă de circa 600, în luna august.

 

Publicat Luni, 27 septembrie 2010

Claudia Marcu, Cotidianul.ro

 

COMENTARII:

 

Nu doresc pasaport! 08:47:50, 28 Sep 2010

Mihai : Se pare ca romanii adevarati locuiesc numai la Bucuresti. Ceilalti sunt mai putin romani, nemaivorbind de noi, cei din RM. Poate n-o sa ma credeti, dar nu doresc sa plec nicaeri de acasa, nu doresc sa ma stabilesc cu traiul nici macar in Romania. Si totusi sunt roman si as dori sa mi se respecte drepturile. De ce bulgarii iau recunoscut drept cetateni bulgari pe toti urmasii celor care au plecat BENEVOL din tara acum aproape 200 de ani? De ce rusii acorda cetatenie tuturor celor care se considera sovietici,inclusiv romanilor deznationalizati? La fel Ungaria sau Germania, care a acordat cetatenie catorva milioane de nemti din fosta URSS...Ar fi bine ca Statul Roman sa ne declare cetateni, iar pasaportul sa-l obtinem ca toti cetatenii Romaniei. Nu doresc pasaport atata timp cat sunt lasat pe mana unora care se considera mai romani ca altii. Ca,de exemplu,autoarea acestui articol. Iar COTIDIANUL trebuie sa-si ceara scuze.

 

Sa va fie rusine 10:44:53, 27 Sep 2010

Ecaterina : Madame Claudia, vreau sa va felicit pt articolul dezastruos pe care l-ati "compus". Tin sa va aduc la cunostinta ca va aflati intr-o mare eroare. Totusi, acest lucru nu va da dreptul sa dezinformati si sa defaimati. Jurnalist, inseamna mai mult decat "copy/paste". Pentru ca nu sunteti destul de documentata, am sa va dau eu cateva informatii. Sunt cetatean al R. Moldova care locuieste in Romania de peste 13 ani, cetatean care plateste taxe si impozite, si care lucreaza pt tara ta, pt Romania.Interesant este ca si eu sunt romanca, din familie de romani, carora li s-a luat dreptul (fara a afla vreodata de ce) de a mai fi romani (s-au culcat romani, si s-au trezit altceva), doar ca nascuta "dincolo". 12 ani, m-am luptat cu Statul roman, cu birocratia, cu oameni ca si dumneata, pentru a redobandi un drept pierdut de parintii mei. 12 ani de bataie de joc, drumuri si saci de acte. Da, saci de acte, nu ce sustii dumneata, mai aveau un pic si imi cereau sa deshumez bunicii, niste probe in plus nu strica niciodata, nu? Sa stiti ca redobandirea cetateniei, nu este un favor din partea Romaniei, ci o datorie, o datorie care trebuie platita romanilor tradati si uitati acolo, carora li s-a luat dreptul de a mai fi cine sau nascut, ROMANI. Sa va fie rusine madame Claudia Marcu

 

Scris cu rea-vointa 12:16:50, 27 Sep 2010

Marius : Sunt curios cine a "comandat" acest articol! Modul in care este scris denota lipsa clara de impartialitate si multa rea-vointa. Ar fi bine sa va informati despre istoria Romaniei si sa discutati cu victimele deportarilor, refugiati din Basarabia sau urmasii lor ca sa intelegeti ca acordarea cetateniei este o reparatie istorica tarzie pentru cat au suferit acei oameni!

 

rusine pentru asa "jurnalism" 10:19:42, 29 Sep 2010

TMMD : Cum Doamne poate scri un român așa un articol? Cum poți să nu cunoști istoria poporului tău și să scrii asemenea tîmpenii? Doamna Claudia eu sunt român și toată viața am fost, la fel ca părinții, buneii, sau străbuneii mei (7 din 8) și deși nu dețin cetățenie română (cred că va intra RM în UE pină o voi primi) oricum mă consider român fiindcă am fost născut de părinți români. Iar după lege ar fi corect ca cetățenia română să ne fie acordată fără nici un fel de cereri sau acte numai la prezentarea certificatelor de naștere a părinților și atît ... După cum scriam mai sus sincer cred că RM va intra în UE pină voi primi pașaport românesc însă nu voi renunța la el niciodată la fel cum buneii mei nu au renunțat.

 

 

 


Autor: Basarabeni.Ro
Sursa: www.basarabeni.ro
"Ziaristo", esti varza, cum se spune prin Bucuresti! Poate ca daca ai fi fost tu in situatia romanilor carora li s-a luat prin fortat cetatenia romana, ai fi avut o alta atitudine fata de acest subiect. Nu stiu daca trebuie sa pun acest articol pe seama incompetentei tale sau pe seama modei vremurilor noastre cand articolele de presa se comanda. Rusine!
A comentat UnEscu 29 septembrie 2010, 14:05
uscaturi si de o parte si de cealalta ! de asta au pierdut romanii jumate dint teritoriile stapanite pana acum 300 de ani de ei........ pardon-locuite in maj. de ei, ca in istorie ,in afara de cativa domnitori ,ne-au calcati toti in picioare si am ajuns cateii europei. si mai vine si o proasta ca asta sa ne spuna prosteli, deci iata ca nu numai in basarabia adevarul este negat ,ci si in romania. halal de asa popor tembel. bine ne-au facut toate natiile ca ne-au luat si ne-au f---t cum au vrut ! daca tu ca popor nu ati aperi identitatea nationala ,cine sa ti-o apere? silvester stalone?
A comentat romanu 29 septembrie 2010, 19:30
asa jurnalisti am vazut numai in transnistria. daca e asa de usor sa obtii cetatenie romana, de ce stau oamenii in rind cite 8-10 ani, si dau la urgentari de "n" ori??? de ce stau in soare, in frig, cu lacrimi in ochi la oficii de stari civile, pe la arhive nationale, se imping pe la ambasade, platesc pentru un extras din adeverinta sute de lei, pentru certificate care explica de ce in perioada aia satul CUTARE apartinea raionului NU STIU CUM, iar in alta perioada te trezesti nascut in raionul NU STIU CARE? sau sa corectezi nume, prenume de bunei, strabunei, modificate de rusi, de romani, ca nu mai stii cum te cheama: Ivan - Ion, Serghei -Sergiu, Alexandru - Alexandr, etc. bani pe drumuri, bani pentru duplicate de adeverinte, certificate, caziere, declaratii, legalizari. inca te mai intilnesti cu doamne de la oficii de stare civila care in loc sa lucreze ca lumea, isi beau linistit cafeaua, iar oamenii asteapta in rind, unii chiar stau toata noaptea. bine ca am facut toate documentele (mi-a luat un an, tata a umblat si pe la judecate sa demonstreze ca strabuneii trebuiau sa aiba adeverinta de nastere din momentul ce o au pe cea de deces) si acum sper sa dau cu bine dosarul si sa obtin cetatenia asta in sfirsit.
A comentat Victoria Basarab 30 septembrie 2010, 20:03


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Eveniment

BREAKING NEWS // România a votat UNIREA. Decizie istorică în Parlamentul de la București
Vocea Moldovenilor a fost auzită: România vrea Unire! Declarația de REUNIRE a fost votată cu majoritate. În ceasul Marelui Centenar, în plenul reunit al Parlamentului de la București, în cadrul ședinței solemne dedicate celor 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, toată clasa politică românească a dat [...] mai mult
Cel mai MARE județ din România, Timis, a semna pentru UNIRE
Cel mai mare județ din România, judetul Timis, a semnat Declarației de Unire cu R. Moldova, înițiativa care ii apartine Roxanei Iliescu, vicepreședinte al Județului Timiș.
Propunerea a fost supusa votului pe 29 martie.
“Îi rog pe toţi colegii să îl semnăm, indiferent de coloratura politică [...] mai mult
Concert în aer liber - Zdob si Zdub, Nicoleta Nuca - Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei” din Timisoara
Deschiderea grandiosului proiect: Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei”, ediția a XVIII-a se va marca printr-un eveniment de anvergură și anume: Concert în aer liber, alături de interpreți de renume atât din Republica Moldova, cât și din România.Astfel, se va realiza o punte de legătură între cele două [...] mai mult
ȘOC! Cel mai MARE județ din România va semna UNIREA
 În timp ce Igor Dodon se află în plină campanie a promovării prostiei în Republica Moldova, iar replicile tovarășului la adresa primarului din localitatea Băcioi amintesc de agitarea godacului înainte de a fi sacrificat pentru masa de Crăciun, la care vedem aceeași expresie în care se [...] mai mult
Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei”, ediția a XVIII-a din Timisoara
Cel mai așteptat proiect al anului marca OSB Timișoara-Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei” revine și în acest an. La cea de-a XVIII-a ediție sărbătorim împreună 100 de ani de la sublima operă istorică-Marea Unire.
Festivalul reunește, deja de 18 ani, artiști, actori, studenți și elevi talentați, din cele două țări românești: [...] mai mult
Sunt 60! Încă două localități din țara noastră au semnat declarația simbolică de Unire
Ideea semnării unei declarații simbolice de unire devine din ce în ce mai populată în localitățile din țara noastră. După ce săptămâna trecută mai multe sate au semnat acest document, luni, localitățile Țînțăreni din raionul Telenești și Copceac din Ștefan Vodă au semnat, de asemenea, declarațiile de unire simbolică.
Odată [...] mai mult
DMITRII ROGOZIN, DECLARAT PERSONA NON GRATA ÎN R.MOLDOVA
Vicepremierul rus, Dmitrii Rogozin a fost declarată persona non grata în R.Moldova. Decizia a fost luată astăzi la Guvern în urma unei solicitări din partea ministrului de Externe, Andrei Galbur, după ce oficialul rus și-a declarat disponibilitatea de a veni în septembrie la Chișinău, dacă autoritățile [...] mai mult
/FOTO/ DODON ÎL PLAGIAZĂ PE PUTIN? ȘEFUL STATULUI A URCAT ÎN TRONUL ARHIERESC DIN BISERICA PROTATON
O imagine cu președintele țării, aflat în vacanță pe muntele Athos, a stârnit un val de critici și glume pe seama lui. Acesta apare pe tronul arhieresc din biserica Protaton, cea mai importantă clădire din Careia, fiind totodată și cea mai veche biserică din Sfântul Munte Athos, în aceeași ipostază în care a fost surprins [...] mai mult
30 IULIE INDEMN LA PROTEST
După 2 zile în care au protestat la Parlament și Președinție, partidele de opoziție anunță o nouă manifestație de protest, care va avea loc la 30 iulie. De această dată formațiunile din opoziție pregătesc o manifestație mai amplă, care se va desfășura duminică, 30 iulie, cu începere de la ora 12:00.
 

 
Liderul [...] mai mult
SIS:ECHIPAMENT MILITAR, DEPISTAT LA FRONTIERA MOLDO-ROMÂNĂ
Serviciul de Informaţii şi Securitate în comun cu Serviciul Vamal şi Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale au desfăşurat o operaţiune în cadrul căreia au identificat şi ridicat un lot de uniforme şi accesorii militare, fără acte de provenienţă. Echipamentul militar urma să [...] mai mult

randat în 	0.1675 secunde