Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

18 aprilie 2015, ora locală: 11:44

 

PROIEC DE LEGE privind declararea domnilor Alexandru Leşco, Andrei Ivanţoc, Tudor Popa drept eroi-martiri

adăugat 21 mai 2009, 18:19, la Politică

Cabinet Senator Iulian Urban

Nr. ……………….
Catre : BIROUL PERMANENT AL SENATULUI


In conformitate cu prevederile art. 85 alin.[2] din Regulamentul Senatului republicat, va inaintam spre dezbatere si adoptare proiectul de lege privind declararea domnilor Alexandru Leşco, Andrei Ivanţoc, Tudor Popa drept eroi-martiri, luptători pentru democraţie, drepturile omului şi apărători ai valorilor spirituale şi culturale româneşti.

INITIATOR
Senator URBAN IULIAN
Grupul Parlamentar al PDL din Senat
EXPUNERE DE MOTIVE


După destrămarea URSS în 1991, fosta Republică Sovietică Socialistă Moldovenească, înfiinţată în 1940, şi-a obţinut independenţa, iar odată cu aceasta s-au produs o serie de schimbări socio-politice ce au permis românilor din Republica Moldova să revină la valorile naţionale româneşti.

Reformele culturale şi educaţionale produse în anii 1989 – 1992, au încurajat majoritatea populaţiei din Republica Moldova să lupte cu multă fermitate pentru democraţie, pentru respectarea drepturilor omului şi pentru revenirea la valorile culturale româneşti.
În acest context, în regiunea de est a Republicii Moldova s-a dezvoltat, începând cu anul 1989, o mişcare separatistă ce nu a permis aplicarea noilor reforme culturale şi educaţionale pe care le-a adoptat în mod democratic forul legislativ al republicii. La 2 septembrie 1990, în regiunea de est a Republicii Moldova a fost înfiinţată „republica moldovenească nistreană", care după conflictul armat din 1992, sprijinit de trupele armatei Federaţiei Ruse, a reuşit să pună sub control întregul teritoriu din partea stângă a râului Nistru a Rep. Moldova, precum şi oraşul Bender, aflat în partea dreaptă a Nistrului.
Situaţia a devenit extrem de dificilă pentru românii din regiunea transnistreană, deoarece autorităţile separatiste au declanşat o adevărată prigoană, supunând populaţia românească unei campanii de discriminare rasială, etnică şi religioasă fără precedent.

În acest context, autorităţile separatiste au reţinut la începutul lunii iunie 1992, pe domnul Alexandru Leşco, Andrei Ivanţoc, Tudor Popa, români din Tiraspol, membri ai Frontului Popular din Republica Moldova, împreună cu liderul Ilie Ilaşcu, înscenându-le un proces judecat de către un tribunal ilegitim din "autoproclamata republică moldovenească nistreană".

Prin acest proces inechitabil, fără a se respecta prezumţia de nevinovăţie şi administrându-se probe prefabricate, patrioţii români au fost condamnaţi la moarte şi la alte pedepse, de 12 şi 15 ani închisoare, de către un regim nerecunoscut de nicio ţară din lume, de niciun organism internaţional şi pe teritoriul căruia staţionează trupele militare ale Federaţie Ruse.

Prin acest act ilegal, abuziv şi sfidător, autorităţile separatiste au urmărit descurajarea românilor în a-şi manifesta ataşamentul faţă de valorile profunde româneşti de care au fost lipsiţi pe perioada administraţiei sovietice.

Astfel, Ilie Ilaşcu, fost condamnat la moarte, a fost eliberat din detenţie de autorităţile separatiste transnistrene în anul 2001, după 9 ani, fiind ales senator în Parlamentul României.

Alexandru Leşco a fost eliberat la termenul stabilit de către tribunalul ilegal de la Tiraspol, după 12 ani de detenţie.

Andrei Ivanţoc şi Tudor Popa au fost eliberaţi după 15 ani de detenţie.

În prezent, Alexandru Leşco, Andrei Ivanţoc şi Tudor Popa, deşi au fost decoraţi de către Preşedintele României, în data de 3 iulie 2007 cu Ordinul Steaua României în grad de Cavaler, nu beneficiază de niciun suport din partea statului român şi nici din partea Republicii Moldova, pentru a cărei independenţă au luptat.

Propunem, astfel, declararea prin lege a domnilor Alexandru Leşco, Andrei Ivanţoc şi Tudor Popa drept eroi-martiri, în semn de recunoaştere şi respect pentru suferinţele îndurate în numele democraţiei, a libertăţii şi a valorilor profunde româneşti.
In temeiul Art. 74 din Constitutia Romaniei si in conformitate cu prevederile art. 85 alin.[2] din Regulamentul Senatului republicat, inaintam prezentul proiect de lege.

INITIATOR
Senator URBAN IULIAN
Grupul Parlamentar al PDL din Senat

PARLAMENTUL ROMANIEI
CAMERA DEPUTATILOR SENAT


"LEGE
privind declararea domnilor Alexandru Leşco, Andrei Ivanţoc, Tudor Popa drept eroi-martiri, luptători pentru democraţie, drepturile omului şi apărători ai valorilor spirituale şi culturale româneşti"

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege :
Art. 1. - Se declară eroi-martiri luptători pentru democraţie, libertate şi apărători ai valorilor profunde româneşti Alexandru Leşco, Andrei Ivanţoc şi Tudor Popa, care au îndurat cu demnitate, eroism şi curaj condamnările la 12 şi 15 ani de închisoare grea, dictate de instanţele regimului separatist de la Tiraspol.
Art. 2. – Cetăţenii români Alexandru Leşco, Andrei Ivanţoc şi Tudor Popa se vor bucura de toate drepturile conferite de Legea nr. 341/2004, cu modificările şi completările ulterioare.
Art. 3. – Prezenta lege intră în vigoare la 3 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, partea I.

INITIATOR
Senator URBAN IULIAN
Grupul Parlamentar al PDL din Senat

Autor: INITIATOR: Senator URBAN IULIAN
Sursa: www.basarabeni.ro
Este imbucurator faptul ca basarabeni.ro a reusit sa posteze, in premiera, Proiectul de Lege mai ales pentru cei care s-au ostenit mobilizandu-se in a trimite pe tot felul de forumuri semnale alarmate din care reiesea ca nu toti eroii ar beneficia de prevederile Legii initiate de senatorul PDL Iulian Urban si propuse acum doi ani de Civic Media.
Pentru cei care au curiozitatea sau nevoia de a afla mai multe date pot fi apelati jurnalistii de la Civic Media - cei care au elaborat draftul acestui proiect imediat dupa iesirea din temnitele rusesti de la Tiraspol ale ultimilor detinuti politici din Europa (daca vrem sa includem R.Moldova in spatiul european si nu in Eurasia, dupa cum vor actualii conducatori ai vremelnicei entitati
'moldovenesti").
Deasemenea ar putea fi de utilitate urmarirea demersurilor organizatiilor fondatoare ale Pietei Universitatii in vederea acordarii celor trei, acum doi ani, a disctinctiei Steaua Romaniei de catre presedintele Romaniei Traian Basescu.
Poate va reamintiti, in timp ce dati search, ca blamatul oier George Becali a fost singurul bogatan din Romania care le-a oferit celor trei, cadou, cate 50 000 de dolari, pentru a avea cu ce sa-si incropeasca un rost, dupa anii indelungati de temnita. Nici un alt miliardar roman nu a mai oferit vreun ajutor celor trei eroi iar statul roman nici pana azi nu le-a acordat o locuinta, asa cum li se promisese de catre Primaria Generala a Capitalei, si cum li se cuvenea de drept deoarece cei trei basarabeni sunt cetateni de onoare ai Bucurestiului.
Nici Videanu si nici Oprescu nu au catadicsit sa-si tina promisiunile publice si sa-si onoreze cuvantul dat.
A comentat George Roncea 21 mai 2009, 19:04
Bravo basarabeni.ro . Sunteti exceptionali. Bravo si domnului Urban pt aceasta initiativa demna de respect!
A comentat Alex 22 mai 2009, 10:41
Si de ce in Initiativa Parlamentara nu a incaput si liderul acestui grup, cel care a fost condamnat la moarte, asteptind executia 9 ani,- ILIE ILASCU...
Iar jocuri politice cu iz rusesc...Halal de asa senatori dela PDL...
A comentat Magda 22 mai 2009, 16:32
A comentat Am reusit! 26 iunie 2009, 16:47


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

 • #1 marinaian pentru Alina
  cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

 • #2 luminitacumpana pentru D0ina
  Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

 • #3 adaiulica pentru nicu_d
  salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

 • #4 lilik pentru Bogdanpop
  si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
  ...

 • #5 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
  Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

 • #6 crinna pentru larisa2726
  aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

 • #7 adaiulica pentru Cornel
  deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

 • #8 adrianaadry pentru iulia.chicu
  Poți să depui și ca român și ca moldovean,cum dorești,ca român ai avantajul că poți depune online!...

 • #9 iulia.chicu pentru Lee
  ba da trebuie sa sustii o proba de admitere si un interviu! dar nustiu in ce consta asta!...

 • #10 iulia.chicu pentru adrianaadry
  http://chisinau.mae.ro/sites/chisinau.ma e.ro/files/anexa_11_repartizare_locuri_l icenta_rmoldova_cu_bacalaureat_in_romani a_2014-2015.pdf...

Acum Online

In acest moment sunt 8 vizitatori online.

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Politică

Voronin compară vizita lui Băsescu la Chișinău cu cea a mareșalului Antonescu
Vladimir Voronin compară vizita președintelui României Traian Băsescu la Chișinău, care va avea loc miercuri, 17 iulie, cu prima vizită la Bălți a mareșalului Ion Antonescu care a avut loc pe 17 iulie 1941, transmite UNIMEDIA.Liderul PCRM crede că Băsescu nu din întâmplare a ales această dată pentru a săvârși această vizită [...] mai mult
cetatenie-romana,eugen-tomac,marea-britanie,
Tomac dă replica: Englezii să se preocupe de propriile cetățenii pe care le acordă
Deputatul din partea diasporei în Parlamentul român, Eugen Tomac dă replică jurnaliștilor britanici, nemulțumiți de valurile de imigranți moldoveni, "porniți pe ușa din spate în Marea Britanie, făcând uz de imperfecțiunea legislației cu privire la pașapoarte". Într-o postare pe pagina sa de facebook, Tomac precizează că [...] mai mult
cetatenia-romana,eugen-tomac,parlamentul-romaniei,simplificarea-legii-cetateniei,
Eugen Tomac a solicitat astăzi Parlamentului României simplificarea Legii Cetățeniei
Eugen Tomac, președintele Comisiei pentru românii de pretutindeni din cadrul Camerei Deputaților s-a adresat astăzi plenului Parlamentul României în legătură cu solicitarea moficarii legii cetățeniei.
Pe contul de facebook, domnul Eugen Tomac a postat următorul mesaj:
"M-am adresat astăzi Parlamentului României și am solicitat [...] mai mult
Deputat: Monstrul Plahotniuc degeaba crede că i-a cumpărat pe toți
Există indicii clare referitor la minciunile prim-vicepreședintelui Parlamentului, Vlad Plahotniuc, și ale ex-procurorului general, Valeriu Zubco. O spune deputatul PCRM, Alexandr Petkov, membru al comisiei de anchetă în cazul Paciu, în urma audierilor de ieri ale martorilor în cazul tragediei din Pădurea Domnească.„Ceea ce [...] mai mult
Filat: PD și PL - o alianță; Lupu și Ghimpu - adjuncții lui Plahotniuc
În interiorul Alianței pentru Integrare Europeană există o altă alianță - Partidul Democrat+Partidul Liberal, al cărei conducător este Vlad Plahotniuc. Declarația a fost făcută chiar de premierul Vlad Filat.
„Zilele acestea am urmărit poziționarea colegilor de alianță și am văzut foarte multe emoții, deși m-am așteptat la o abordare mult [...] mai mult
Luxemburg va susţine R. Moldova să semneze Acordul de Asociere cu UE
Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, a avut astăzi o întrevedere cu o delegaţie condusă de Jean Asselborn, viceprim-ministru, ministru al Afacerilor Externe al Marelui Ducat de Luxemburg, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare şi relaţii publice a Parlamentului.
În cadrul întrevederii, Jean Asselborn [...] mai mult
Lideri AIE au anunţat că noul Procuror General nu va fi afiliat politic
 Procuror General nu va fi afiliat politic şi cel mai probabil va fi numit în baza unui concurs. Afirmaţiile au fost făcute aseară în cadrul unei emisiuni TV de către liderul fracţiunii PLDM Valeriu Streleţ, liderul fracţiunii PL Ion Hadîrcă şi deputatul PD Igor Corman, informează MOLDPRES.
Cei trei deputaţi au criticat activitatea [...] mai mult
Lupu acuza: Intre PLDM si PCRM exista un acord. Asta ar putea duce la alegeri anticipate
Sedinta este legala. Asta a declarat presedintele Parlamentului, Marian Lupu dupa ce sedinta Parlamentului a fost amanata din lipsa de cvorum. Mai mult, seful legislativului acuza PLDM-ul ca s-ar fi aliat cu PCRM. Totodata, Marian Lupu nu exclude ca acest lucru ar putea duce la alegeri anticipate.
 
“Toate declaratii dau dovada de lipsa [...] mai mult
Cum ar putea Marian Lupu să-şi piardă fotoliul de preşedinte al Parlamentului
Preşedintele Parlamentului poate fi demis dacă 67 de deputaţi s-ar pronunţa pentru asta. Procedura de votare urmează să fie secretă.
Regulamentul Legislativului prevede că mandatul şefului Parlamentuluipoate fi întrerupt la cererea fracţiunii care l-a propus. Pot solicita acest lucru şi o treime din numărul total al deputaţilor.
Potrivit [...] mai mult
Apelul lui Butmalai: Solicit demiterea lui Plahotniuc
Deputatul PLDM, Ion Butmalai, face un apel public către parlamentari prin intermediul căruia solicită demiterea prim-vicepreşedinteleParlamentului Republicii Moldova, Vlad Plahotniuc din funcția pe care o deține și ridicarea imunității acestuia. Despre aceasta informează UNIMEDIA.
Potrivit sursei, Plahotniuc [...] mai mult

Ultimele comentarii