Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

29 aprilie 2024, ora locală: 02:17

 

5000 de burse din partea României pentru basarabeni

adăugat 30 iulie 2010, 13:16, la Social

5000 de burse, România, basarabeni, admitere 2010 - 2011

Locurile repartizate începând cu anul universitar 2010 – 2011 în cadrul extensiunilor universitare pentru specializările acreditate sunt, în exclusivitate, cu bursă şi fără plata taxelor de şcolarizare.

Pe lângă 2150 de burse acordate în acest an cetăţenilor RM de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) din România au mai fost acordate suplimentar, prin Hotărarea Guvernului nr. 731/22.07.2010, încă 2850 de burse (fără plata taxelor de şcolarizare, cu şi fără bursă) în cadrul instituţiilor de învăţământ liceal, universitar şi postuniversitar din România, conform Metodologiei privind defalcarea locurilor de şcolarizare pentru cetăţenii de origine română din Republica Moldova, în învăţământul de stat din România, în anul şcolar/universitar 2010-2011.

Astfel, numărul de burse oferite studenţilor basarabeni în acest an de către România s-a ridicat la 5000. Este cel mai mare număr de burse oferit de Bucureşti tinerilor basarabeni până acum, România fiind prima ţară din UE care oferă un număr atât de mare de burse unei alte ţări. Tot în acest an se redeschid şi extensiunile universitare în Republica Moldova: extensiunea Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi se redeschide în cadrul Universităţii „Bogdan Petriceicu Hasdeu” la Cahul, şi extensiunea Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi se redeschide în cadrul Universităţii „Alecu Russo” din Bălţi.

Executivul român a alocat din fondul de rezervă mijloace financiare pentru a acoperi valoarea burselor pentru lunile octombrie-decembrie, urmând ca de la 1 ianuarie 2011 toate cele 5000 de burse să fie prevăzute în bugetul Ministerului Educaţiei.

Începând cu anul universitar 2010 – 2011, se redeschid următoarele extensiuni universitare în Republica Moldova, conform Protocolului de colaborare între Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului din România şi Ministerul Educaţiei din Republica Moldova pentru anul de învăţământ 2010 – 2011, pentru care se acordă burse de studii:

Extensiunea Universității „Dunărea de Jos” din Galați se redeschide în cadrul Universităţii „Bogdan Petriceicu Hasdeu” la Cahul, pentru specializările acreditate; extensiunea Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi se redeschide în cadrul Universităţii „Alecu Russo” din Bălţi, pentru specializările acreditate.

Pentru învăţământul preuniversitar sunt oferite 550 de locuri, dintre care 230 fără plata taxelor de şcolarizare, dar cu bursă şi 320 fără plata taxelor de şcolarizare, dar fără bursă.

Locurile alocate începând cu anul universitar 2010 – 2011 în cadrul extensiunilor universitare pentru specializările acreditate sunt, în exclusivitate, cu bursă şi fără plata taxelor de şcolarizare.

În anul I de studiu, numărul locurilor pentru studii universitare de licenţă este de 1.870, din care 550 sunt fără plata taxelor de şcolarizare, dar cu bursă şi 1320 fără plata taxelor de şcolarizare, dar fără bursă. Din cele 1.320, 360 locuri la extensiunea Universității „Dunărea de Jos” din Galați, care se redeschide în cadrul Universităţii „Bogdan Petriceicu Hasdeu” la Cahul, 190 locuri la extensiunea Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, care se redeschide în cadrul Universităţii „Alecu Russo” din Bălţi.

Pentru studii universitare de masterat au fost oferite 400 de locuri, dintre acestea 200 fără plata taxelor de şcolarizare, dar cu bursă, în următoarele extensiuni: 120 locuri la extensiunea Universității „Dunărea de Jos” din Galați, care se redeschide în cadrul Universităţii „Bogdan Petriceicu Hasdeu” la Cahul; 80 locuri la extensiunea Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, care se redeschide în cadrul Universităţii „Alecu Russo” din Bălţi. Alte 200 de locuri – fără plata taxelor de şcolarizare, dar fără bursă.

MECTS din România a suplimentat cu 5 burse numărul de locuri pentru studii universitare de rezidențiat, fără plata taxelor de şcolarizare, dar cu bursă, iar pentru studii universitare de doctorat, fără plata taxelor de şcolarizare, dar cu bursă – 25.
În situații excepționale, condițiile financiare de acordare a burselor pot suporta modificări conform legii, fără a afecta calitatea de bursier, este stipulat în METODOLOGIA privind defalcarea locurilor de școlarizare pentru cetățenii de origine română din Republica Moldova, în învățământul de stat din România, în anul școlar/universitar 2010 - 2011, suplimentate prin Hotărarea Guvernului nr. 731/22.07.2010 de pe edu.ro.
Înscrierea la studii universitare de licenţă / masterat se realizează prin depunerea dosarului de candidatură la reprezentantul Comisiei de preselecţie de la Chişinău /Bălţi / Cahul, care gestionează oferta de locuri de studii pentru extensiunea universitară solicitată.

Un candidat poate depune un singur dosar de candidatură pentru studii în România, respectiv pentru studii în cadrul extensiunii universitare solicitate. Cei admiși în extensiuni nu vor putea fi transferați pe perioada ciclului universitar.

Dosarele de candidatură pentru studii universitare de licenţă / masterat în cadrul celor două extensiuni universitare vor fi preluate, spre verificarea condiţiilor de eligibilitate de către MECTS, urmând a fi transmise Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, respectiv Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, în vederea admiterii la studii a candidaţilor eligibili pentru studii în România.
Procedurile de admitere la studii se vor finaliza până la data de 01 octombrie a.c.

În ceea ce privește învățământul preuniversitar, pentru tinerii din Republica Moldova, absolvenți ai clasei a X-a (forma de învățământ: zi) cu rezultate deosebite la învățătură (media generală /an de studii – începând cu 8,50) înscrişi pe locuri de studii fără bursă şi fără plata taxelor de şcolarizare pot fi nominalizaţi de către inspectoratele şcolare judeţene / ISMB în perioada 21 iulie – 20 august pentru continuarea studiilor cu bursă şi fără plata taxelor de şcolarizare.

Reamintim că dosarele pentru a face studii în România au început a fi depuse în cele trei oraşe din 21 iulie şi pot fi depuse până la 31 iulie curent.

Ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurca, a declarat anterior că termenul de depunere ar putea fi prelungit în funcţie de fluxul de solicitanţi.

Cetăţenii Republicii Moldova care vor să studieze în România pot depune actele la instituţiile de învăţământ de orice nivel, potrivit proiectului Metodologia de şcolarizare a cetăţenilor de origine etnică română pentru anul şcolar/universitar 2010-2011.


Autor: Jurnal.md
Sursa: www.jurnal.md
salutare, eu as vrea sa stiu daca din astea 2850 de locuri revin macar cateva studiilor de licenta pentru absolventii basarabeni ce au absolvit liceul in romania, pentru ca sincer...vad ca lumea a cam uitat de noi si apoi mi se pare corect ca sa se suplimenteze locurile de acest gen
A comentat katerina 30 iulie 2010, 20:06
astept raspuns...
A comentat katerina 30 iulie 2010, 20:08
unde pot gasi locurile pentru masterat?
A comentat nicu_balti 31 iulie 2010, 09:50
Unde pot gasi lucurile (specialitatile) oferite de Romania pentru masterat?
A comentat nicu_balti 31 iulie 2010, 09:54
@katerina
N-ai treaba cu locurile astea.. si apropo, n-ai dreptate :p Mai cauta articole pe net, citeste niste forumuri, etc.. mai informeaza-te..
tc
A comentat basarabeandp 31 iulie 2010, 13:00
acestea sunt pentru cei ce au terminat liceu/univ licenta/univ master in moldova nu are atributie cu cei ce au terminat liceu/univ in ro
acei au llocuri rezervate aparte
A comentat tatiana tatiana 31 iulie 2010, 18:32
mda, raspuns sincer, mersi...in ce priveste partea cu informarea, crede-ma ca am citit toate articolele de acest gen
A comentat katerina 31 iulie 2010, 20:58
@katerina
Am fost si eu exact in aceeasi situatie anul trecut, probabil aveam aceleasi sentimente pe care le ai si tu acum.. Insa in acelasi timp, am realizat ca mai mult de jumate din toti moldovenii care i-am cunoscut in liceu, cam vreo 50, probabil nu meritau sa ramana in Romania.. si ca o concluzie, doar 2 s-au intors in Moldova la faculte.
A comentat basarabeandp 01 august 2010, 03:48
''Buna ziua,
In urma modificarilor trimise de la minister va informez ca numarul de locuri pentru Universitatea ..., ..., pentru cei care au absolvit liceul in Romania sunt doar de 14 locuri nu 31 asa cum credeam initial.
Va atasez distributia acestor locuri.
Va rog pe cei care stiti ca nu aveti medii foarte mari sa va schimbati specializarile sau sa va inscrieti si la taxa ca sa fiti siguri ca veti intra.''

Am terminat liceul in Romania si dupa ce am depus actele am primit acest mail.. Deci sa inteleg ca pentru elevii care au terminat liceul in Moldova a crescut nr de locuri la universitate iar pentru cei cu liceul in Romania a scazut..
A comentat 10n 01 august 2010, 07:19
genial O.o
A comentat basarabeandp 01 august 2010, 12:39 | mergi sus ▲
salut, cine stie care-i treaba cu persoanele care au facut liceu in moldova, au cetatenie romana dar sint cu resedinta in moldova? sint ceva probeleme la facultate???
A comentat ana.maria 08 august 2010, 15:54 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Social

O basarabeancă stabilită la Timișoara a creat prima brânză vegană pe piața românească! Ea și soțul ei vor să deschidă și o fabrică
Ștefan & Marisha - un cuplu de români pasionați și creativi, și-au propus să aducă în premieră pe piața românească gustul adevărat de brânză, într-o formă vegană, care să aducă un plus de viață consumatorilor săi. Neobișnuit de sănătoasă, „brânza” are ca bază nuci de caju și migdale activate, culturi [...] mai mult
ȘOFERII VITEZOMANI, IDENTIFICAȚI DE ACUM ÎNAINTE DE CAMERELE FIXE DIN ȚARĂ

Atenţie, şoferi! Poliţia va veghea dacă respectaţi viteză maximă admisă prin camere fixe montate în întreagă ţară.


A fost semnat un protocol cu reprezentanţii Companiei pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere şi astfel agenţii îi vor identifica pe vitezomani cu ajutorul camerelor de supraveghere, special amplasate pentru asta. [...] mai mult
CSJ A AMÂNAT ŞEDINŢA LA CARE URMA SĂ FIE EXAMINATĂ CONTESTAŢIA DOMNICĂI MANOLE
Şedinţa Curţii Supreme de Justiţie în cazul judecătoarei Domnica Manole a fost amânată pentru data de 10 august, orele 10:00.CSJ urma să examineze astăzi contestaţia depusă de Domnica Manole privind demiterea sa din sistem în baza a două avize ale SIS. La 10:00, ora la care a fost anunţată şedinţa, mai mulţi oameni s-au [...] mai mult
TÂNĂR DIN REPUBLICA MOLDOVA, ARS ÎNTR-UN CAMION DIN CHICAGO

Un nou apel de ajutor lansat de conaționali de peste hotare prin intermediul platformelor de colectare de fonduri. De această dată este vorba de un incendiu produs în Chicago, în urma căruia a decedat Dumitru Diordița, în vârstă de 23 de ani.
Flăcările au cuprins camionul în care [...] mai mult
UN AN DE LA REFORMĂ, FĂRĂ INTEGRITATE
La un an de la demararea reformei integrităţii, instituţia responsabilă de verificarea veniturilor şi proprietăţilor funcţionarilor rămâne nefuncţională şi nu are, cel puţin, un preşedinte. Deşi peste 150 de petiţii ce semnalează neconcordanţe între averea reală şi cea declarată de către funcţionari aşteaptă [...] mai mult
JUDECĂTOAREA DOMNICA MANOLE, DEMISĂ DIN FUNCȚIE
Judecătoarea Curții de Apel Chișinău, Domnica Manole, a fost eliberată din funcție. Decretul președintelui privind eliberarea magistratei a fost publicată în Monitorul Oficial.

Potrivit IPN, la începutul lunii iulie, în baza avizelor Serviciului de Informații și Securitate, Consiliul Superior al [...] mai mult
GHEORGHE CAVCALIUC SE VEDE ȘEF LA CNA
Șeful adjunct al Inspectoratului General de Poliție din Republica Moldova, colonelul Gheorghe Cavcaliuc se vede director la Centrul Național Anticorupție. Informația a fost confirmată pentru basarabeni.ro de surse avizate din cadrul CNA. Este cunoscut faptul că, în luna noiembrie, anul curent expiră mandatul actualului [...] mai mult
(VIDEO) Teo se luptă cu cancer de rinichi, are nevoie de ajutorul nostru!
Pe 16 mai 2017, Teodor Dogari / Moroșan - a fost diagnosticat cu tumoare la rinichi (Tumora Wilms).
Teo are doar 8 luni - tumora însă are deja 6.3 cm, niciodată nu a dat semne de boală, fiind mereu fericit, jucăuș și plin de viață.
Tumora Wilms este un tip de cancer renal rar care afectează în special copiii. De asemenea, mai [...] mai mult
Știi, Cristina...Cum e să fii pompier într-un IAD de jucării aprinse de ZIUA SINGURĂTĂȚII ?
Știi, Cristina mă gândeam azi să nu-ți mai scriu nimic, dar s-a întâmplat așa o tragedie care m-a afectat profund și nu am putut să nu-mi împărtășesc gândurile și tot ceea ce am simțit, când am aflat despre această tragedie.Până acum Cristina ți-am spus povești de viață, despre oameni simpli, oameni de lângă [...] mai mult
(VIDEO) O viață, trei țări, zece copii
Doroftei Popescu (83 de ani) din satul Cenac, Cimișlia, a locuit toată viața pe pământul natal, dar a apucat să fie cetățean a trei țări: Regatul României, URSS, Republica Moldova. Are zece copii, toți plecați peste hotare.
A rămas cu dorul, amintirile și pământul pe care îl lucrează mai mult singur. [...] mai mult

randat în 	0.3916 secunde