Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

3 mai 2024, ora locală: 19:18

 

«Basarabia. Câteva precizări istorice.»

adăugat 14 martie 2012, 14:49, la Istorie / Ştiinţă • Articol publicat de Alexandru Rîșneac

basarabia,viata-basarabiei,zaborovschi,

Text publicat în revista «Viața Basarabiei»:

"Basarabia este provincia românească dintre Prut și Nistru, provincia răsăriteană a țării și megieșă cu spaima lumii civilizate: Rusia Sovietică.

Face impresie și chiar s'a format un fel de părere curentă că denumirile de român și basarabean cuprind noțiuni diferite, ba poate și opuse. De aci tribulațiunile în publicistica de după războiu asupra denumirii de basarabean și Basarabia.

Nu rareori s'a observat evitarea acestor nefaste cuvinte, înlocuindu-le, cu altele sinonime, de pildă: Moldova dela Nistru,Moldova dintre Prut și Nistru, etc.

Și totuși român și basarabean sunt două cuvinte care exprimă aceiași noțiune. Mai mult, provincia noastră păstrează în denumirea e – Basarabia - una din reminiscențele istorice cele mai
scumpe și mai caracteristice românești.

Să cercetăm puțin trecutul.
Întemeietorul Țării Românești și primul ei domn s'a numit Basarab. Basarab este și fondatorul primei dinastii românești. S'a căutat de învățați să se precizeze originea numelui, care nu poate fi nici romană, nici slavă. Genialul istoric și filolog B. P. Hasdeu, în opera sa „Istoria critică a Românilor" încearcă, bazându-se pe o ciudată coincidență de sunete (Bas-Arab) și alte considerente ingenioase, o fantezistă explicare, cum că ar fi la mijloc o origine... arabă! Mai de grabă acest nume vocalic și aspru, în pronunțare făcând impresia unui huruit greoiu de car de războiu, pare a fi de origină tracică.

Dar această chestiune s'o lăsăm în sama învățaților; noi să trecem la ceea ce ne interesează în momentul de față.

La mulți „basarabeni" și „regățeni", credem, li se va părea curios dacă vom afirma că numele de Basarabia a fost întru început al Țării Românești, și numai mai târziu a trecut asupra părții
țării dintre Prut și Nistru.

Intr'adevăr - după un uz al timpului – față cu starea rudimentară a cunoútințelor etnografo-istorice de pe vremuri – străinii obiúnuiau să denumească țările după numele stăpânului (rege, domn), care se confunda cu țara însăși. Ca urmare, în primele secole după întemeiere, Țara Românească apare adeseori în documentele străine sub denumirea de Basarabia. De pildă: "terra Bassarabum", „Besarabia, alias Valachia transalpina", „Bessarabia" etc.

Mâi târziu denumirea de Basarabia pentru Țara Românească dispare: evident odată cu stingerea dinastiei Basarabilor.

Dar numele de Basarabia nu dispare cu totul, el se mai păstrează pentru un colt de țară: partea limitrofă a gurilor Dunării și Mării Neagră, între Prut și Nistru.

Călători străini, întâmplători pe pământul românesc, de prin veac. XVI și XVII, vorbesc despre o tară „Moldova" sau „Basarabia" care se întinde de-alungul malurilor Mării Negre, unde sunt
Fortărețele Cetatea Albă și Chilia.

Acelaș lucru îl afirmă și marele cronicar al Moldovei, Miron Costin, într'una din scrierile sale polone. Denumirea de Basarabia pentru partea menționată a țării se păstrează și se precizează în sec. XVIII. In documentele din acest veac apar distinct trei țări românești: „Moldova, Muntenia și Basarabia". De fapt în acest veac. al XVIII - sunt numai două țări Românești: Moldova și Muntenia, iar Basarabia este partea pierdută a Moldovei - Sudul Basarabiei de astăzi - aflată pe atunci în stăpânirea Turcilor. Faptul îl precizează învățatul Domn al Moldovei dela începutul sec. XVIII, Dimitrie Cantemir, în scrierea sa latină „Descrierea Moldovei".

Iată rândurile privitoare la Basarabia:
«Basarabia era odată a treia parte a Moldovei. Tot pământul „ei este șes, n'are dealuri, nici codri, se adapă numai cu Ialpugul, care curge necontenit... Basarabia se împarte astăzi în patru ținuturi: al Budjacului, Achermanului, al Chiliei și Ismailului».

E clar deci că prin Basarabia, în trecut, se înțelegea numai partea de miază-zi a Basarabiei de azi.

Se impune o întrebare: de ce s'a întins denumirea de Basarabia în această parte a Moldovei și cum de a persistat această denumire de-alungul veacurilor ?

Răspunsul e simplu pentru cunoscătorii istoriei Românilor. Domnii Basarabi ai Țării Românești și-au întins stăpânirea, îndată după întemeiere, în aceste părți, căutând drum la mare. Acest
drum mergea firesc la gurile Dunării și el nu se putea întinde pe malul drept, unde se instalase formidabila putere politico-militară a Turcilor (Dobrogea), dar pe malul stâng (Basarabia), unde ușor s'a putut dislocui stăpânirea tătărească.

Cuprinderea acestei regiuni în stăpânirea Basarabilor reiese cu precisiune din titlul lui Mircea cel Mare (1386-1418), consolidatorul, întregitorul de hotare și organizatorul Țării Românești.

Mai târziu - peste o jumătate de veac - s'a întemeiat a doua Țară românească: Moldova, care, firește, își caută și ea drum la mare și drumul era acelaș. De aci lupta între cele două Țări surori.

A biruit în cele din urmă Moldova, întrucât Muntenia a fost mai de vreme lovită și îngenunchiată de Turci. Sub stăpânirea Moldovei, această parte a Țării a continuat să-și păstreze și să fie cunoscută sub denumirea pe care o căpătase dela primii ei stăpânitori: părțile băsărăbenești sau Basarabia.

Această parte de țară a fost pierdută în sec. XVI către Turci, totuși - după cum s'a văzut mai sus - ea continuă a-și păstra numirea de Basarabia.

Mai departe, se știe, în urma războiului turco-rus din 1806 - 1812, prin pacea dela București 1812, s'a cedat Rușilor pe lângă Basarabia propriu zisă, întreaga regiune a Moldovei dintre Prut și Nistru, căreia Rușii odată cu noua formă politică de gubernie rusească, i-a extins numele de Basarabia.

Și acum ne întrebăm, dece să nu rostim cu dragoste numele de Basarabia? Dece unii caută să-1 escamoteze ca o pată de rușine, iar alții să-l agite cu vădite intenții de regionalism rău înțeles ?

Numele de Basarabia este o piatră scumpă din coroana Domnilor noștri dintr'un trecut glorios! Chiar dacă această piatră scumpă a rătăcit uneori, în vicisitudinile timpurilor, prin glod și sânge, ea nu și-a întinat curățenia și nu și-a știrbit strălucirea. Regăsită, Basarabia strălucește ca unul din cele mai scumpe diamante în coroana României mari!

I. Zaborovschi
Profesor


Documente în l. latină din sec. XVI: „Țara Basarabilor", „Basarabia, adică Țara Muntenească" „Basarabia", citate de d-l N. Iorga în „Studii istorice asupra Chiliei și Cetății Albe", București 1900, p.74.
Doc. Hurmuzaki V2, p.195
D. Cantemir, Descrierea Moldovei, (trad.) București, 1909, p. 54 -55.
B. P. Hasdeu în „Ion Vodă cel cumplit" Buc. 1894 p.p. 117-118 precizează: „Valul lui Traian începând dela Prut mai jos de Fâlciu și sfârșindu-se la Nistru, mai sus de Bender, desparte Moldova veche de raielele turcești" (Basarabia).
Titlul lui Mircea: «Stăpânitor și domn a toată tara Ungro-Vlahiei și peste munți, încă și peste țările tătărești (băsărăbenești)».
(A. D. Xenopol), Istoria Românilor, Iași ,1896, III, p.70.
I. Nistor „Istoria Basarabiei, p. 107. "


Autor: basarabia91.net
Sursa: www.basarabia91.net
Numele dinastiei Basarabilor vine de Bate-Arabi, titlu care, se poate reconstrui, a fost castigat de un sef militar valah si care, nu poate sa i-l fie obtinut decat luptand de partea Imperiului Roman de Orient contra Arabi in cele doua ocazii in care Arabi au atacat si asediat Constantinopola in anul 674 si apoi in anul 717. Asta am citit intr-o carte despre Heraldica Moldoveneasca cred editata de Muzeul de Istorie a Republici Moldova ( carte care am cumparat-o acolo aproximativ in anul 2007)
A comentat Marcus Prometheus 14 martie 2012, 22:26
Foarte probabil este vorba de al doilea asediu arab al Costantinopolului in 717-718, cand o mare armata araba, condusa de Maslama ibn Abd al-Malik, a fost infranta 1 prin resistenta zidurilor orasului asediat, 2 folosind inventia a focului grec prin care a fost distrusa flota araba.
Focul grec fusese inventat de un refugiat grec originar din Siria ocupata de islam, Kallinikos din Heliopolis chiar in timp pentru primul asediu si folosit si pentru al doilea.
3. Dar rezolutoare a fost si sosirea unei armate bulgare in ajutorul Costantinopolului. Dar pe vremea bulgarii traiau amestecati cu multi valahi pe cele doua maluri al Dunarei. Asa de multi ca al doilea imperiu bulgar de 5 veacuri mai tarziu (sec. XII-XIV) a fost infintat de frati Aslan care erau valahi!
A comentat Marcus Prometheus 14 martie 2012, 23:54


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Istorie / Ştiinţă

(VIDEO) 11 ani în imagini: Construcția noii clădiri World Trade Center One
Sute de mii de fotografii au captat toate momentele de la construcția până la terminarea construcției noului World Trade Center One. Totul pentru a marca deschiderea Observatorului „One World” din New York, ce a avut loc în weekendul care a trecut.
Turnul de observație, situat pe etajele 100 și 102 ale clădirii, s-au deschis [...] mai mult
DOCUMENTAR: România și Sfântul Scaun - 95 de ani de relații diplomatice
România și Vaticanul au stabilit relații diplomatice, la nivel de legație, în anul 1920 când, la 1 iunie, a luat ființă Legația României pe lângă Sfântul Scaun. Titular al acesteia era Dimitrie C. Pennescu, în calitate de trimis extraordinar și ministru plenipotențiar, se arată pe site-ul Ambasadei României [...] mai mult
Asasinarea lui Lech Kaczynski
Pe 10 aprilie 2010, avionul care îi transporta pe președintele polonez Lech Kaczynski și pe alți 95 de demnitari polonezi în Rusia, pentru comemorarea victimelor masacrului de la Katyn, s-a prăbușit în apropierea aerodromului Severny din Smolensk (Rusia).
Accidentul aviatic a decimat o mare parte a elitei [...] mai mult
Misterele de la 11 septembrie
Misterele de la 11 septembrie demolează teoria conspirației susținută “oficial” cu privire la evenimentele de la 11 septembrie 2011 mai bine decât orice alt film documentar pe această temă. Află ce s-a întâmplat cu adevărat în cele trei clădiri în săptămânile dinainte de [...] mai mult
(VIDEO) Pamantul este o creatura vie, imagini NASA
Fiecare dintre noi am vazut imagini cu fenomene meteo extreme privite din spatiu. Cu toate acestea, niciuna dintre imaginile pe care le-ai vazut nu te-au pregatit pentru acest videoclip lansat de Studioul Stiintific de Vizualizare NASA. Folosind date reale, aceaste imagini descriu perfect cele sapte zile din anul [...] mai mult
Top 10 ţări din lume în care să faci afaceri GALERIE FOTO
Acestea sunt cele mai bune ţări din lume pentru a-ţi conduce afacerea, potrivit unui top realizat de firma de consultanţă în management Grant Thornron, scrie incont.ro.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1.Singapore. Este cel mai [...] mai mult
Comoară impresionantă descoperită la malul Mării Negre
Într-un oraş antic, asediat de romani, locuitorii au îngropat o mare cantitate de obiecte preţioase, pe care arheologii le-au descoperit abia recent, scrie realitatea.net. 
Peste 200 de monede (cel mai multe din bronz), podoabe de aur, argint şi bronz, precum şi vase de sticlă (obiecte rare şi valoroase [...] mai mult
(VIDEO) Secret dezvăluit de un artist: Harta exploziilor nucleare
Artistul Isao Hashimoto a realizat o animaţie video în care prezintă toate testele nucleare între anii 1948 şi 1998. Numărul impresionant, 2.053 de explozii nucleare, începe cu primul test al Proiectului Manhattan, numit Trinity, scrie realitatea.net.
Exploziile din videoclip nu cuprind şi presupusele teste conduse de Coreea de Nord [...] mai mult
A 8-a minune a lumii? Germania a inventat energia cu care va stapani Planeta
0% petrol, 0% energie electrica. Noul tip de energie poate fi usor considerat cea mai mare descoperire din istoria moderna. Audi chiar are in momentul de fata cheia viitorului.
Audi a gasit variante sintetice pentru benzina si motorina. Mai mult, dioxidul de carbon (CO2) risipit in atmosfera ar putea fi folosit pentru crearea acestui tip de energie.
Ca [...] mai mult
(VIDEO) Reclama pentru noul iPhone 5
Aseară Apple a lansat noul telefon iPhone 5. Acesta este mai subțire, mai ușor, dar și mai lung decât precedentul 4S. Vedeți atașat publicitatea pentru noul produs.
[...] mai mult

randat în 	0.3560 secunde