Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

4 mai 2024, ora locală: 04:30

 

Cere-ţi dreptul, fii român!

adăugat 01 iunie 2012, 12:48, la Social • Articol publicat de Alexandru Rîșneac

certificat-de-nastere,nationalitatea-romana,mihail-ciubotaru,svetlana-corobceanu,

Cetăţenii Republicii Moldova care se autoidentifică români pot să-şi indice în actul de identitate naţionalitatea română

La 22 mai, preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a promulgat Legea cu privire la modificarea şi completarea Legii 100 privind actele de stare civilă. Legea a intrat în vigoare marţi, 29 mai, dată la care a fost publicată în Monitorul Oficial.

A doua zi, la Oficiul de Stare Civilă a mun. Chişinău, pe cele două panouri de informaţii, de la intrare şi din hol, încă nu găsim niciun comunicat prin care cetăţenii ar fi informaţi despre modificări la lege apărute în ajun. Şefa oficiului, Tatiana Amihalachioaie, ne informează că deocamdată nu a primit nicio informaţie în acest sens de la superiorii săi de la Serviciul de Stare Civilă. „Personal mă bucur mult că Legea a intrat în vigoare chiar dacă în familia mea nu am avut probleme în acest sens, soţul meu fiind român din Bucovina”, ne spune doamna. Totuşi, în perioada sovietică, unul din copiii săi a fost trecut în acte ca fiind român de naţionalitate, celălalt – moldovean. „Fiica mai mică, din solidaritate cu mine, a vrut să figureze ca moldoveancă, dar oricând putea fi trecută ca româncă. În perioada sovietică însă am avut mai multe probleme iscate de naţionalitatea soţului, acum, pentru că legea ne permite, toţi putem avea nestingheriţi aceeaşi naţionalitate”, ne mai spune şefa Oficiului.
Amihalachioaie ţine să precizeze că, pe moment, mulţi cetăţeni confundă naţionalitatea cu cetăţenia română, oamenii nefiind informaţi suficient la acest capitol. „Deocamdată, o singură familie a venit şi ne-a întrebat dacă poate depune o cerere ca în actul de naştere al copilului să figureze naţionalitatea „român”, ne mai spune funcţionara.

Naţionalitate versus cetăţenie

Pe hol, după ce am solicitat opinia unor persoane, se încinge o discuţie aprinsă. Oamenii se împart în două tabere, cei care se bucură că se vor putea autoidentifica drept români, argumentând că am fost lipsiţi abuziv de cetăţenia română odată cu venirea sovieticilor în '40, şi cei care sunt împotriva acestor modificări.

Irina Puică, o tânără de 25 de ani, afirmă revoltată că atât timp cât locuieşte în Republica Moldova, nu în România, este „moldoveancă” şi aşa îşi doreşte să figureze în acte. De aceeaşi părere e şi o tânără mămică, Jana Basalaieva. „Sunt născută în Moldova, şi nu văd de ce-aş fi trecută în acte „român”, declară aceasta pentru JURNAL. Totuşi aceasta recunoaşte că e una din persoanele care au depus dosarul pentru obţinerea cetăţeniei române. „Ruşii, deşi s-au născut în Republica Moldova, nu-şi spun moldoveni, ci rămân ruşi, iar dacă buneii tăi au fost români de naţionalitate, de ce n-ai restabili adevărul în acte?”, ne interesăm noi. Tânăra ridică din umeri: „Oricum acest lucru nu ne schimbă cu nimic traiul. Poate după ce vom obţine cetăţenia, vom face unele schimbări...”, afirmă ea pe o notă nesigură.

„Este o victorie”

Solicitată de JURNAL, autoarea proiectului, deputata PL, Ana Guţu, a declarat că intrarea în vigoare a acestei legi o califică drept o primă victorie a sa în calitate de ales al poporului. „Sunt doi ani de când am depus această iniţiativă legislativă. A fost examinată în 2011 şi întoarsă înapoi în comisie, apoi a venit o iniţiativă similară de la Guvern. Ulterior, cele două iniţiative legislative au fost unificate. Guvernul însă propunea să fie exclus cuvântul „naţionalitate” din orice act de stare civilă şi să fie înlocuit cu noţiunea de „apartenenţă etnică”. N-am fost de acord. Consider că avem o singură etnie pe teritoriul RM – găgăuzii, şi, poate, romii, în rest, sunt minorităţi naţionale şi majoritatea naţională, care sunt românii, unii din ei autoidentificându-se „moldoveni”, a declarat ea pentru JURNAL.

Până la urmă, cele două părţi au ajuns la un consens. Conform noii legi, în actele de stare civilă nu va mai exista menţiunea despre naţionalitate, dar aceasta poate fi introdusă atât la rubrica „naţionalitatea părinţilor”, cât şi „naţionalitatea copilului”, în baza unei cereri pe propria răspundere scrisă de părinţi sau de titularul care a atins vârsta de 16 ani. „Acei cetăţeni ai Republicii Moldova care se simt nedreptăţiţi în ceea ce priveşte identitatea lor în actele de stare civilă, dacă au răbdarea şi curajul să meargă să-şi perfecteze actele de stare civilă, acum au toată libertatea să o facă”, a mai spus deputata. În baza de date a ÎS „Registru”, la perfectarea buletinului, aceste modificări sunt introduse la rubrica „Apartenenţa etnică”.

Potrivit aceleiaşi surse, modificările la Legea privind actele de stare civilă vin să elimine în primul rând o inechitate socială. Pe când celelalte minorităţi naţionale de pe teritoriul RM, cum sunt ruşii, evreii, ucrainenii etc., aveau dreptul să se autoidentifice ca atare, cei care se considerau români nu aveau acest drept. Până acum legea avea o restricţie, art. 69, care interzicea să fie modificată naţionalitatea părinţilor şi a copiilor în baza actelor bunicilor.

Modificările la Lege au fost introduse după ce R. Moldova a pierdut la CEDO cazul Mihail Ciubotaru versus Moldova, reclamantul obligând prin judecată autorităţile să-l treacă „român” în loc de „moldovean” în certificatul de naştere, statul nostru fiind obligat să-şi modifice legislaţia în domeniu.


Autor: Svetlana Corobceanu
Sursa: jurnal.md
DREPTUL LA REDOBÂNDIREA CETĂŢENIEI ROMÂNE ESTE UN DREPT SFÂNT al nostru al ROMÂNILOR basarabeni!

Acest drept A FOST FURAT CU TANCURILE de către Armata Roşie DE OCUPAŢIE începând cu 28 Iunie 1940 şi continuând cu 23 August 1944,
DATA MARII TRĂDĂRI a SLUGOIULUI LUI STALIN,RUŞINEA NAŢIONALĂ Mihai I.

Deci NU UITAŢI TOVARĂŞI KAGHEBIŞTI soldaţi ai COLOANEI a-5-a RUSE de manipulare în masă ,divizia de internet,compania PCRM-PLDM-PD şi PESTE Prut PSD-PNL-KGB(USL):



NOI SUNTEM ROMÂNI şi am fost smulşi de Ocupanţii Ruşi în 1812 de lângă FRAŢII ROMÂNI de peste Prut la fel cum şi ROMÂNII bucovineni au fost rupţi de către Ocupanţii austro-hungari la 1775.

DREPTUL LA REDOBÂNDIREA CETĂŢENIEI ROMÂNE ESTE UN DREPT SFÂNT al nostru al ROMÂNILOR basarabeni!

Nu MUMIA RSSM ci România REÎNTREGITĂ este ţara noastră!

JOS CU ZIDUL Prutului!



***NU EXISTĂ LIMBA MOLDOVENEASCĂ***
Este o invenţie SATANICĂ a călăului ocupant STALIN!!!!
***NU EXISTĂ POPOR MOLDOVENESC***
Este o invenţie SATANICĂ a călăului ocupant STALIN!!!!
***NU EXISTĂ REPUBLICA MOLDOVA***
Este o invenţie SATANICĂ a călăului ocupant STALIN!!!!

***Există doar LIMBA ROMÂNĂ,POPORUL ROMÂN şi ROMÂNIA,urmaşa DACIEI STRĂBUNE!!!!!***

***Destinul nostru al ROMÂNILOR basarabeni este unul singur: ROMÂNIA RE-ÎNTREGITĂ!!!!!***
A comentat Vânătorul de forumişti KGB 03 iunie 2012, 21:36
Tara membra UE, Romania, vrea oare ca in Casa Comuna Europeana sa-si edifice pentru sine o "Romanie Mare"? E posibil oare acest lucru, daca dupa intrarea in zona Schegen la sud si la vest nu va mai avea hotare si orice cetatean UE, de orice limba, rasa, religie e in drfept sa circule, sa se aseze cu traiul, sa locuiasca in Romania si sa formeze o societate multietnica tot atat de pestrita ca in Occident? Ceea ce face acum Romania in Republica Moldova se chiama "OCUPATIE". Cat poate dura aceasta "ocupatie" IDENTITARA, ETNICA, LINGVISTICA, ISTORICA, ERDUCATIONALA, INFOREMATIONALA si cum se coreleaza ea cu principiile si valorile europene, cu ob;ligatiile ce reies din actele internationale prin care Romania s-a obligat sa respecte Suveranitatea Statala si Independenta Nationala a natiunii MOLDAVE a R.Moldova, inclusiv si dreptul ca aceasta natiune sa aiba de la numele sau propriu de - R.Moldova, respectiv si identitatea nationala MOLDAVA, cetatenia moldoveneasca, etnia moldoveneasca, limba de stat moldoveneasca, istoria nationala moldoveneasca, cultura moldoveneasca etc.. Oare ar fi normala ca toate aceste semne distictive legate de natiunea R.Moldova sa proviuna de la numele unui alt stat - si sa fie o R.Moldva cu un nume de natiune, etnie, cetatenie etc. NE-MOLDOVENEASCA, adica de imprumut - ruseasca, romaneasca, ucraineasca, sovietica etc.? De ce alte state ar trebui sa se amestece in afacerile interne si sa-i impuna numele identitar al lor - eusesc, romanesc, nistrean? Unde este atunci reala INDEPENDENTA NATIONALA? Poate ONU, OSCE, UE, SUA, Rusia sa intervina pebntru a stopa "OCUPATOIA" identiotara straina in R.Moldova? De ce nui se respecta Careta Drepturilor Fundamentale in UE. legidlastia internationala care interzice ca o etnie sa fie numita cu un alt nume (exxemplu "romii" nu mai pot discriminati prin numele de "tigani" si limba tuturor romi;lor de pe glob nu mai este "tiganeasca, ci "limba ROMANI"). De ce Romania si romanii isi permit sa-i discrimineze pe MOLKDOVENII din R.Moldova si sa le impuna NEDEMOCRATIC, prin CORUPERE, prin partide de marionete - numele identitar romanesc? SE urmaresc perin aceasta scopuri de trecere a teritoriului si populatiei R.Moldova sub jurisdictia Romaniei si de lichidare a staului R.Moldova? Pe cat de corect din punct de vedere ale dreptului international sunt actiunile Romaniei fata de R.Moldova?
A comentat ion 26 iunie 2012, 16:15
Voronin ne scuipă RUSEŞTE prin VIPERA "Ion" KGB pe "basarabeni.ro"!!!
VIERMELE MANKURT ne învaţă pe NOI ROMÂNII basarabeni CINE SUNTEM şi CINE VREA MOSCOVA să fim!
Iată răspunsul ROMÂNILOR basarabeni pentru LEPRELE MANKURTE:

Când Germania de VEST(RFG) s-a REUNIFICAT cu Germania de EST(RDG)OCUPATĂ de Călăii RUŞI ,Germania ERA MEMBRĂ UE şi NATO.
E clar TAVARIŞCI PROVOCATOR KGB "Ion"(ivan)?

Să bage la cap "Ion","malih","petrus" (SLUGILE OCUPANŢILOR RUŞI care încearcă să ne învenineze):

NOI SUNTEM ROMÂNI şi am fost smulşi de Ocupanţii Ruşi în 1812 de lângă FRAŢII ROMÂNI de peste Prut la fel cum şi ROMÂNII bucovineni au fost rupţi de către Ocupanţii austro-hungari la 1775.

Nu MUMIA RSSM ci România REÎNTREGITĂ este ţara noastră!

JOS CU ZIDUL Prutului!


Zeci de ani germanii au avut un singur gând :SĂ SFĂRÂME ZIDUL RUSESC al Berlinului şi să RE-UNIFICE Germania!Mii de germani au murit împuşcaţi sau în puşcăriile ruseşti pentru că au încercat să treacă la FRAŢII LOR de după Zidul Berlinului.
În 1989 GERMANII AU ZDROBIT ZIDUL RUSESC al Berlinului!
Iar în 1990 RDG-STATUL MARIONETĂ creat de ocupanţii ruşi a dispărut la lada de gunoi a istoriei.
Aţi auzit tovarăşi MANKURŢI "Ion","malih","petrus"?
Germanii nu s-au lăsat până ce NU AU ARUNCAT LA LADA DE GUNOI a istoriei „RespubliKAKA maldavski” a lor .
Tocmai pentru că GERMANII NU AU UITAT NICIODATĂ CINE SUNT există azi Germania.
NOI ROMÂNII basarabeni REFUZAM SĂ UITĂM CINE SUNTEM !

***NU EXISTĂ LIMBA MOLDOVENEASCĂ***
Este o invenţie SATANICĂ a călăului ocupant STALIN!!!!
***NU EXISTĂ POPOR MOLDOVENESC***
Este o invenţie SATANICĂ a călăului ocupant STALIN!!!!
***NU EXISTĂ REPUBLICA MOLDOVA***
Este o invenţie SATANICĂ a călăului ocupant STALIN!!!!

***Există doar LIMBA ROMÂNĂ,POPORUL ROMÂN şi ROMÂNIA,urmaşa DACIEI STRĂBUNE!!!!!***

***Destinul nostru al ROMÂNILOR basarabeni este unul singur: ROMÂNIA RE-ÎNTREGITĂ!!!!!***

A comentat Vânătorul de forumişti KGB 27 iunie 2012, 17:46
Atenţie la ultima manipulare a MOSCOVEI!
DIVIDE et IMPERA!
DEZBINĂ şi STĂPÂNEŞTE!

COLOANA a-5-a RUSĂ de manipulare în masă a înţeles că MINCIUNILE RUSEŞTI ORDINARE numite "limba moldovenească" şi "poporul moldovenesc" nu mai prostesc pe nici UN ROMÂN din Basarabia .
Şi atunci cu ce s-au gândit să CONTRAATACE MANKURŢII KGB?

Cu VICLENIA RUSEASCĂ "MOLDOVA – CEL DE-AL DOILEA STAT ROMÂNESC ".

Şi atunci Bucovina de Nord cu Cernăuţiul,Herţa şi Codrii Cosminului ce este?
CEL DE-AL TREILEA stat românesc?
Dar BASARABIA de nord cu Hotinul ce este?
CEL DE-AL PATRULEA stat românesc?
Dar Basarabia de sud,Basarabia ISTORICĂ,adică Bugeacul cu Cetatea Albă,Chilia,Reni,cu Cătlăbuga unde MARELE ROMÂN Ştefan i-a zdrobit pe turci sau Iezerul Cahulului unde IOAN VODĂ VITEAZUL a luptat până la moarte cu aceaşi OCUPANŢI TURCI,ce este?
CEL DE-AL CINCILEA STAT ROMÂNESC?
Dar MARAMUREŞUL ISTORIC de unde au plecat peste Carpaţi şi au întemeiat Ţara Moldovei ROMÂNII maramureşeni DRagoş şi Bogdan ,ce este?
CEL DE-AL ŞASELEA stat românesc?
NEMERNICII OCUPANŢI ne-au vrut întotdeauna FĂRÂMIŢAŢI,DEZBINAŢI,MICI şi SLABI.
Doar aşa ne-au putut ţine în ROBIE sute de ani!

DIVIDE et IMPERA!
DEZBINĂ şi STĂPÂNEŞTE!
Călăii OCUPANŢI RUŞI,turci,austro-hungari ne-au vrut întotdeauna ÎN CÂT MAI MULTE STATE ROMÂNEŞTI.

Călăii OCUPANŢI RUŞI NU NE-AU VRUT NICIODATĂ UNIŢI DECI PUTERNICI!

Moldova NU este cel de-al doilea stat românesc.
La 24 Ianuarie 1859 sub ROMÂNUL moldovean ,
marele DOMN Alexandru Ioan CUZA,
MOLDOVA şi MUNTENIA AU CREAT ROMÂNIA,urmaşa DACIEI STRĂBUNE!

Moldova,Ardealul şi Ţara Românească SUNT STATUL ROMÂNESC !


Călăii Ocupanţi Ruşi şi SLUGILE LOR MANKURTE,
NU VOR PUTEA NICIODATĂ să facă O ŢARĂ ,
din Basarabia,
UN BRAŢ SMULS CU TANCURILE Armatei Roşii din SFÂNTUL TRUP al Ţării Noastre MAMĂ ROMÂNIA.

RANA DE LA PRUT SÂNGEREAZĂ de 200 de ani.
AJUNGE cu minciunile ruseşti!

MOLDOVA – CEL DE-AL DOILEA STAT ROMÂNESC ???
NICIODATĂ!
MOLDOVA ESTE ROMÂNIA!
Şi ROMÂNIA ESTE UNA SINGURĂ!

A comentat Vânătorul de forumişti KGB 27 iunie 2012, 17:48
Marş la Bucuresti şi Chişinău pentru marcarea zilei de 28 iunie 1940 şi pentru a solicita REUNIREA României cu Republica Moldova.

Platforma Civica « Actiunea 2012 » spune :

VINDECARE prin REUNIFICARE!
NU FEDERALIZARII !


Platforma Civică « Acţiunea 2012 » organizează joi, 28 iunie 2012, în Bucureşti, de la ora 17.30, un marş pentru marcarea zilei de 28 iunie 1940 şi pentru a solicita REUNIFICAREA României cu Republica Moldova. Un eveniment similar al Platformei va avea loc la aceeaşi oră și la Chişinău, în faţa ambasadei Rusiei, unde sunt aşteptate să participe peste 500 de persoane, transmite Romanian Global News.

DA REUNIRII, NU FEDERALIZĂRII

În cadrul manifestației de la Chisinau, participanții vor cere REUNIFICAREA cu România și vor spune un NU hotărât noilor planuri de federalizare a Republicii Moldova impuse, ca și acum 72 de ani, de AXA Berlin-MOSCOVA.

Pentru că cine doreşte să afle adevărul trebuie să plece de la originea faptelor şi pentru că istoria nu trebuie lăsată numai istoricilor, solicităm factorilor decizionali de la Bucureşti să îşi asume repararea cedărilor dureroase din trecut prin realizarea idealului reîntregirii naţionale.

28 iunie 1940 a reprezentat o cotitură dramatica în istoria României prin ocupaţia sovietică a estului teritoriului românesc cunoscut sub denumirea generică “Basarabia, Nordul Bucovina şi Ţinutul Herţei”.
Sute de mii de români au fost înfometaţi, deportaţi sau executaţi în timpul ocupatiei sovietice.

Jertfa lor nu trebuie uitata, iar
IDEALUL REUNIRII ROMÂNILOR de pe cele doua maluri ale Prutului,
ideal pentru care au murit sute de mii de romani,


trebuie sa constituie coloana vertebrala a interesului national romanesc si sa ghideze politica celor doua state românesti in orice imprejurare prezenta sau viitoare. Orice altceva devine nesemnificativ in fata idealului reunirii românilor de pe cele doua maluri ale Prutului.

Platforma Civică ACŢIUNEA 2012 este o coaliţie de organizaţii non-guvernamentale şi grupuri de iniţiativă care susţin reunirea Republicii Moldova cu România şi militează pentru realizarea obiectivului generaţiilor trecute, prezente şi viitoare de reunire a românilor de pe cele două maluri ale Prutului în cadrul aceluiaşi stat.

http://www.youtube.com/watch?v=oiPGsiZayYg&feature=player_embedded

A comentat Vânătorul de forumişti KGB 27 iunie 2012, 17:51
ROMÂNUL Mihai EMINESCU îl CALCĂ ÎN PICIOARE pe "Ion" mankurtul "statalist-maldavanist"(LEPRĂ RUSEASCĂ):

"SUNTEM ROMÂNI,
vrem SĂ RĂMÂNEM ROMÂNI

şi cerem egala îndreptăţire a naţiunii noastre!"

"SUNTEM ROMÂNI
ŞI PUNCTUM !"

-Mihai EMINESCU
A comentat Vânătorul de forumişti KGB 27 iunie 2012, 17:57


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Social

O basarabeancă stabilită la Timișoara a creat prima brânză vegană pe piața românească! Ea și soțul ei vor să deschidă și o fabrică
Ștefan & Marisha - un cuplu de români pasionați și creativi, și-au propus să aducă în premieră pe piața românească gustul adevărat de brânză, într-o formă vegană, care să aducă un plus de viață consumatorilor săi. Neobișnuit de sănătoasă, „brânza” are ca bază nuci de caju și migdale activate, culturi [...] mai mult
ȘOFERII VITEZOMANI, IDENTIFICAȚI DE ACUM ÎNAINTE DE CAMERELE FIXE DIN ȚARĂ

Atenţie, şoferi! Poliţia va veghea dacă respectaţi viteză maximă admisă prin camere fixe montate în întreagă ţară.


A fost semnat un protocol cu reprezentanţii Companiei pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere şi astfel agenţii îi vor identifica pe vitezomani cu ajutorul camerelor de supraveghere, special amplasate pentru asta. [...] mai mult
CSJ A AMÂNAT ŞEDINŢA LA CARE URMA SĂ FIE EXAMINATĂ CONTESTAŢIA DOMNICĂI MANOLE
Şedinţa Curţii Supreme de Justiţie în cazul judecătoarei Domnica Manole a fost amânată pentru data de 10 august, orele 10:00.CSJ urma să examineze astăzi contestaţia depusă de Domnica Manole privind demiterea sa din sistem în baza a două avize ale SIS. La 10:00, ora la care a fost anunţată şedinţa, mai mulţi oameni s-au [...] mai mult
TÂNĂR DIN REPUBLICA MOLDOVA, ARS ÎNTR-UN CAMION DIN CHICAGO

Un nou apel de ajutor lansat de conaționali de peste hotare prin intermediul platformelor de colectare de fonduri. De această dată este vorba de un incendiu produs în Chicago, în urma căruia a decedat Dumitru Diordița, în vârstă de 23 de ani.
Flăcările au cuprins camionul în care [...] mai mult
UN AN DE LA REFORMĂ, FĂRĂ INTEGRITATE
La un an de la demararea reformei integrităţii, instituţia responsabilă de verificarea veniturilor şi proprietăţilor funcţionarilor rămâne nefuncţională şi nu are, cel puţin, un preşedinte. Deşi peste 150 de petiţii ce semnalează neconcordanţe între averea reală şi cea declarată de către funcţionari aşteaptă [...] mai mult
JUDECĂTOAREA DOMNICA MANOLE, DEMISĂ DIN FUNCȚIE
Judecătoarea Curții de Apel Chișinău, Domnica Manole, a fost eliberată din funcție. Decretul președintelui privind eliberarea magistratei a fost publicată în Monitorul Oficial.

Potrivit IPN, la începutul lunii iulie, în baza avizelor Serviciului de Informații și Securitate, Consiliul Superior al [...] mai mult
GHEORGHE CAVCALIUC SE VEDE ȘEF LA CNA
Șeful adjunct al Inspectoratului General de Poliție din Republica Moldova, colonelul Gheorghe Cavcaliuc se vede director la Centrul Național Anticorupție. Informația a fost confirmată pentru basarabeni.ro de surse avizate din cadrul CNA. Este cunoscut faptul că, în luna noiembrie, anul curent expiră mandatul actualului [...] mai mult
(VIDEO) Teo se luptă cu cancer de rinichi, are nevoie de ajutorul nostru!
Pe 16 mai 2017, Teodor Dogari / Moroșan - a fost diagnosticat cu tumoare la rinichi (Tumora Wilms).
Teo are doar 8 luni - tumora însă are deja 6.3 cm, niciodată nu a dat semne de boală, fiind mereu fericit, jucăuș și plin de viață.
Tumora Wilms este un tip de cancer renal rar care afectează în special copiii. De asemenea, mai [...] mai mult
Știi, Cristina...Cum e să fii pompier într-un IAD de jucării aprinse de ZIUA SINGURĂTĂȚII ?
Știi, Cristina mă gândeam azi să nu-ți mai scriu nimic, dar s-a întâmplat așa o tragedie care m-a afectat profund și nu am putut să nu-mi împărtășesc gândurile și tot ceea ce am simțit, când am aflat despre această tragedie.Până acum Cristina ți-am spus povești de viață, despre oameni simpli, oameni de lângă [...] mai mult
(VIDEO) O viață, trei țări, zece copii
Doroftei Popescu (83 de ani) din satul Cenac, Cimișlia, a locuit toată viața pe pământul natal, dar a apucat să fie cetățean a trei țări: Regatul României, URSS, Republica Moldova. Are zece copii, toți plecați peste hotare.
A rămas cu dorul, amintirile și pământul pe care îl lucrează mai mult singur. [...] mai mult

randat în 	0.2868 secunde