Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

1 mai 2024, ora locală: 20:39

 

Cum să refuzaţi invitaţia unui prieten pe Facebook fără a-l ofensa

adăugat 26 februarie 2010, 19:31, la Istorie / Ştiinţă

facebook, socializare,

Dacă un coleg pe care abia l-aţi cunoscut la serviciu vă invită să îi deveniţi prieten pe Facebook, însă nu doriţi ca acesta să vă vadă pozele sau scorul slab la Scrabble, există câteva soluţii pentru a-i refuza invitaţia într-o manieră politicoasă, informează Reuters.

"Pot să fiu prietenul tău?" este o întrebare care funcţionează perfect în cazul copiilor mici, însă această întrebare nu este auzită prea des în cazul adulţilor.
 
Prietenia, în accepţiunea ei comună, este o relaţie care se bazează pe interese şi pe experienţe comune şi pe nevoia primară a oamenilor de a-şi împărtăşi cu ceilalţi punctele tari şi pe cele slabe.
 
Cu toate acestea, Facebook reprezintă pentru multe persoane o "soluţie" pentru a reveni la simplitatea din curtea şcolii primare.
 
Reţeaua Facebook, un fel de "scurtătură"
 
În loc de a invita o persoană să le devină prieten pe Facebook după ce le-a devenit mai întâi prieten în viaţa reală, mulţi oameni folosesc reţeaua Facebook ca un fel de "scurtătură", pentru a evita procesul de cimentare a unei prietenii, un proces care consumă în general mult timp.
 
De ce să întrebi o persoană pe care abia ai cunoscut-o despre familia, interesele şi capacitatea ei de a coordona o fermă sau de a avea grijă de un acvariu, când poţi foarte uşor să îi trimiţi o invitaţie pe Facebook şi să citeşti răspunsurile primite?
Oamenii sunt tot mai mult tentaţi să procedeze astfel după ce fac cunoştinţă cu o persoană pe care au întâlnit-o pentru prima oară la o petrecere.
 
Dacă le place acea persoană, poate pentru că ea a adus la petrecere o sticlă de vin foarte bun, ei acceptă invitaţia acestei persoane pe Facebook, sperând, probabil, că vor putea şi în viitor să profite de rezerva de vinuri a persoanei în cauză.
 
Dacă nu aţi apucat însă să gustaţi acel vin, deoarece acea persoană a vărsat sticla pe rochia dumneavoastră de la petrecere, atunci experţii în eticheta modernă ar putea fi tentaţi să fie de acord cu dumneavoastră, atunci când veţi decide să îi refuzaţi invitaţia pe Facebook, să îi trimiteţi factura de la curăţătorie şi să postaţi mesaje umilitoare la adresa ei care pot fi citite de prietenii dumneavoastră adevăraţi de pe Facebook.
 
Ofensa adusă unei persoane prin refuzarea invitaţiei de pe Facebook
 
La locul de muncă, însă, dinamica este mult diferită. Consecinţele generate de ofensa adusă unei persoane prin refuzarea invitaţiei de pe Facebook sunt mult mai mari în cazul în care această persoană este un coleg pe care îl vedeţi în fiecare zi la locul de muncă, comparativ cu o persoană cu care luaţi o cină o singură dată şi pe care este foarte posibil să nu o mai întâlniţi niciodată după aceea.
 
Însă care este motivul pentru care persoanele cu care lucraţi doresc tot mai mult să împartă cu ceilalţi informaţii private pe Facebook ?
Joan Morris DiMicco, cercetător în cadrul companiei IBM, expert în softuri sociale aplicate la locul de muncă, este de părere că acest fenomen este cauzat de faptul că oamenii pur şi simplu nu anticipează corect amploarea ramificaţiilor pe care împărtăşirea vieţii private cu colegii de muncă poate să o capete în timp.
 
Fenomenul mai are însă şi o altă cauză - în interfaţa reţelei Facebook există o funcţie care le recomandă utilizatorilor o serie de persoane cu care ar putea să se împrietenească.
 
Opţiuni şi setări
 
Desigur, multe persoane nu au nici o problemă în a fi prieteni pe Facebook cu colegii de birou, mai ales cu aceia pe care îi cunosc foarte bine. Însă pentru persoanele care doresc să păstreze o anumită limită între serviciu şi viaţa privată, există câteva opţiuni ce pot fi avute în vedere, pentru a evita ignorarea unei invitaţii.
 
Una dintre acestea este să acceptaţi invitaţia şi apoi să folosiţi sistemul de setări al reţelei Facebook pentru a limita fluxul de informaţii dintre dumneavoastră şi noul "prieten". Pentru aceasta, puteţi să creaţi, în prealabil, din meniul Facebook, un grup de "colegi", în care să îl adăugaţi pe noul prieten. Apoi navigaţi în sistemul de setări şi folosiţi funcţia "Profile Information", pentru a controla informaţiile ce vor putea fi văzute de persoanele incluse în acel grup.
 
Ca o alternativă, Barbara Pachter, expert în regulile etichetei moderne la locul de muncă, sugerează o altă soluţie: propuneţi-le colegilor să vă contacteze pe LinkedIn, o altă reţea socială, destinată exclusiv relaţiilor profesionale.
 
"Le puteţi spune: «Mulţumesc pentru invitaţie, dar eu folosesc Facebook doar cu membrii familiei şi cu prietenii apropiaţi. Te rog să mă contactezi pe pagina mea profesională de pe LinkedIn»", a explicat Barbara Pachter.
 
Indiferent de soluţia aleasă, în opinia acestei cercetătoare americane este important să nu vă ofensaţi colegii de muncă, nu doar pentru că a fi politicos este o chestiune care ţine de etichetă, ci pur şi simplu pentru că persoana pe care aţi ofensat-o ar putea deveni şeful dumneavoastră anul viitor.

Autor: Monitorul de Suceava
Sursa: www.hotnews.md


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Istorie / Ştiinţă

(VIDEO) 11 ani în imagini: Construcția noii clădiri World Trade Center One
Sute de mii de fotografii au captat toate momentele de la construcția până la terminarea construcției noului World Trade Center One. Totul pentru a marca deschiderea Observatorului „One World” din New York, ce a avut loc în weekendul care a trecut.
Turnul de observație, situat pe etajele 100 și 102 ale clădirii, s-au deschis [...] mai mult
DOCUMENTAR: România și Sfântul Scaun - 95 de ani de relații diplomatice
România și Vaticanul au stabilit relații diplomatice, la nivel de legație, în anul 1920 când, la 1 iunie, a luat ființă Legația României pe lângă Sfântul Scaun. Titular al acesteia era Dimitrie C. Pennescu, în calitate de trimis extraordinar și ministru plenipotențiar, se arată pe site-ul Ambasadei României [...] mai mult
Asasinarea lui Lech Kaczynski
Pe 10 aprilie 2010, avionul care îi transporta pe președintele polonez Lech Kaczynski și pe alți 95 de demnitari polonezi în Rusia, pentru comemorarea victimelor masacrului de la Katyn, s-a prăbușit în apropierea aerodromului Severny din Smolensk (Rusia).
Accidentul aviatic a decimat o mare parte a elitei [...] mai mult
Misterele de la 11 septembrie
Misterele de la 11 septembrie demolează teoria conspirației susținută “oficial” cu privire la evenimentele de la 11 septembrie 2011 mai bine decât orice alt film documentar pe această temă. Află ce s-a întâmplat cu adevărat în cele trei clădiri în săptămânile dinainte de [...] mai mult
(VIDEO) Pamantul este o creatura vie, imagini NASA
Fiecare dintre noi am vazut imagini cu fenomene meteo extreme privite din spatiu. Cu toate acestea, niciuna dintre imaginile pe care le-ai vazut nu te-au pregatit pentru acest videoclip lansat de Studioul Stiintific de Vizualizare NASA. Folosind date reale, aceaste imagini descriu perfect cele sapte zile din anul [...] mai mult
Top 10 ţări din lume în care să faci afaceri GALERIE FOTO
Acestea sunt cele mai bune ţări din lume pentru a-ţi conduce afacerea, potrivit unui top realizat de firma de consultanţă în management Grant Thornron, scrie incont.ro.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1.Singapore. Este cel mai [...] mai mult
Comoară impresionantă descoperită la malul Mării Negre
Într-un oraş antic, asediat de romani, locuitorii au îngropat o mare cantitate de obiecte preţioase, pe care arheologii le-au descoperit abia recent, scrie realitatea.net. 
Peste 200 de monede (cel mai multe din bronz), podoabe de aur, argint şi bronz, precum şi vase de sticlă (obiecte rare şi valoroase [...] mai mult
(VIDEO) Secret dezvăluit de un artist: Harta exploziilor nucleare
Artistul Isao Hashimoto a realizat o animaţie video în care prezintă toate testele nucleare între anii 1948 şi 1998. Numărul impresionant, 2.053 de explozii nucleare, începe cu primul test al Proiectului Manhattan, numit Trinity, scrie realitatea.net.
Exploziile din videoclip nu cuprind şi presupusele teste conduse de Coreea de Nord [...] mai mult
A 8-a minune a lumii? Germania a inventat energia cu care va stapani Planeta
0% petrol, 0% energie electrica. Noul tip de energie poate fi usor considerat cea mai mare descoperire din istoria moderna. Audi chiar are in momentul de fata cheia viitorului.
Audi a gasit variante sintetice pentru benzina si motorina. Mai mult, dioxidul de carbon (CO2) risipit in atmosfera ar putea fi folosit pentru crearea acestui tip de energie.
Ca [...] mai mult
(VIDEO) Reclama pentru noul iPhone 5
Aseară Apple a lansat noul telefon iPhone 5. Acesta este mai subțire, mai ușor, dar și mai lung decât precedentul 4S. Vedeți atașat publicitatea pentru noul produs.
[...] mai mult

randat în 	0.1592 secunde