Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

28 aprilie 2024, ora locală: 20:09

 

De ce CC al PCM cere retrasarea hotarului cu Ucraina la începutul anului 1991?

adăugat 22 februarie 2011, 07:29, la Istorie / Ştiinţă • Articol publicat de Vlad Durnea

Palanca, cedarea teritoriilor, cc, pcm,

Cât de sinceră era această propunere?

 

La începutul anului 1991, Partidul Comunist al Moldovei acceptă formal sistemul pluripartidic, dar încearcă să-şi menţină dominaţia asupra vieţii politice prin diferite stratageme. Una dintre acestea era recunoaşterea unor schimbări şi reforme pe care le-a boicotat la un moment dat sau le-a promovat sub presiune. 

Introducerea legislaţiei lingvistice, de exemplu, a fost adoptată în 31 august 1989 ca urmare a presiunii societăţii civile, a opiniei publice, coordonată atunci de Frontul Popular. CC al PCM pierduse enorm din autoritate din cauza poziţiei conservatoare a primului secretar Simion Grossu, după aceasta centrul de putere şi de adoptare a deciziilor transferându-se spre Sovietul Suprem. Acum 20 de ani, PCM era condus de Grigore Eremei, ultimul său prim secretar. 

Într-un document platformă a PCM cu privire la reconcilierea naţională şi socială, comuniştii de la Chişinău exprimau câteva idei interesante. Astfel, adoptarea limbii române drept limbă de stat şi introducerea alfabetului latin era interpretată post-factum ca un eveniment important ce avea menirea să restabilească drepturile pierdute ale majorităţii populaţiei RSS Moldova. 

O altă ideea era că noua Constituţie a RSS Moldova – e drept, văzută ca parte a unei federaţii sovietice reînnoite – trebuie să se bazeze pe prioritatea Declaraţiei drepturilor omului adoptată de ONU asupra legilor RSSM şi URSS şi care ar fi urmat să conţină afirmarea dreptului tuturor cetăţenilor, indiferent de apartenenţa etnică, religioasă, lingvistică – la viaţă, libertate şi fericire (aşa cum prevedea constituţia americană). Partidul Comunist al Moldovei se exprima pentru un sistem politic prezidenţial: acesta urma să aibă dreptul de veto la orice lege adoptată de parlament cu mai puţin de 2/3 din voturi; în caz de criză politică, preşedintele putea ridica chestiunea demiterii guvernului în consens cu puterea legislativă şi deţinea prerogativa de a iniţia referendum pe diferite probleme, inclusiv pe cea a dizolvării înainte de termen a parlamentului şi organizării alegerilor anticipate. 

Comuniştii moldoveni împărtăşeau aceste idei în speranţa că postul de preşedinte le va reveni lor. În caz contrar, comuniştii trebuiau să boicoteze sistemul pentru care optau. 

Aşa se întâmplă şi astăzi, când PCRM-ul, care îşi asumă oficial moştenirea PCM, nu doreşte să voteze un preşedinte din afara partidului şi pledează pentru aprofundarea crizei politice în speranţa că eventualele noi alegeri anticipate să le dea câştig de cauză. 

PCM nu insista oficial asupra inevitabilităţii rămânerii Moldovei în cadrul Uniunii Sovietice, precizând că decizia finală va fi adoptată prin referendum, stabilit pentru 17 martie 1991. Dar există un element relevant, chiar intrigant, în noua platformă a partidului. Era vorba de promisiunea ca după 5 ani de la semnarea noului tratat unional, Chişinăul să ridice problema retrasării hotarului cu Ucraina „în contextul echităţii istorice care trebuie să aibă loc în corespundere cu voinţa populaţiei care locuieşte pe aceste teritorii, şi a principiului de autodeterminare a naţiunilor în cadrul negocierilor paşnice cu participarea URSS, RSS Ucrainene, RSS Moldova şi sub supravegherea comitetului corespunzător al ONU”. 

Exista un memoriu adresat de CC al PCM lui Stalin în 1946 cu privire la retrocedarea teritoriilor basarabene din sud şi nord, dar de ce comuniştii locali îşi aduc aminte de revendicarea respectivă abia în al 25-lea ceas? Cât de sinceră era această propunere? Nu cumva era special lansată ca să inducă în eroare opinia publică şi să-i determine pe cei indecişi să voteze la referendumul din martie 1991 pentru perpetuarea aflării Moldovei în imperiul sovietic?


Autor: Igor Caşu
Sursa: www.europalibera.org


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Istorie / Ştiinţă

(VIDEO) 11 ani în imagini: Construcția noii clădiri World Trade Center One
Sute de mii de fotografii au captat toate momentele de la construcția până la terminarea construcției noului World Trade Center One. Totul pentru a marca deschiderea Observatorului „One World” din New York, ce a avut loc în weekendul care a trecut.
Turnul de observație, situat pe etajele 100 și 102 ale clădirii, s-au deschis [...] mai mult
DOCUMENTAR: România și Sfântul Scaun - 95 de ani de relații diplomatice
România și Vaticanul au stabilit relații diplomatice, la nivel de legație, în anul 1920 când, la 1 iunie, a luat ființă Legația României pe lângă Sfântul Scaun. Titular al acesteia era Dimitrie C. Pennescu, în calitate de trimis extraordinar și ministru plenipotențiar, se arată pe site-ul Ambasadei României [...] mai mult
Asasinarea lui Lech Kaczynski
Pe 10 aprilie 2010, avionul care îi transporta pe președintele polonez Lech Kaczynski și pe alți 95 de demnitari polonezi în Rusia, pentru comemorarea victimelor masacrului de la Katyn, s-a prăbușit în apropierea aerodromului Severny din Smolensk (Rusia).
Accidentul aviatic a decimat o mare parte a elitei [...] mai mult
Misterele de la 11 septembrie
Misterele de la 11 septembrie demolează teoria conspirației susținută “oficial” cu privire la evenimentele de la 11 septembrie 2011 mai bine decât orice alt film documentar pe această temă. Află ce s-a întâmplat cu adevărat în cele trei clădiri în săptămânile dinainte de [...] mai mult
(VIDEO) Pamantul este o creatura vie, imagini NASA
Fiecare dintre noi am vazut imagini cu fenomene meteo extreme privite din spatiu. Cu toate acestea, niciuna dintre imaginile pe care le-ai vazut nu te-au pregatit pentru acest videoclip lansat de Studioul Stiintific de Vizualizare NASA. Folosind date reale, aceaste imagini descriu perfect cele sapte zile din anul [...] mai mult
Top 10 ţări din lume în care să faci afaceri GALERIE FOTO
Acestea sunt cele mai bune ţări din lume pentru a-ţi conduce afacerea, potrivit unui top realizat de firma de consultanţă în management Grant Thornron, scrie incont.ro.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1.Singapore. Este cel mai [...] mai mult
Comoară impresionantă descoperită la malul Mării Negre
Într-un oraş antic, asediat de romani, locuitorii au îngropat o mare cantitate de obiecte preţioase, pe care arheologii le-au descoperit abia recent, scrie realitatea.net. 
Peste 200 de monede (cel mai multe din bronz), podoabe de aur, argint şi bronz, precum şi vase de sticlă (obiecte rare şi valoroase [...] mai mult
(VIDEO) Secret dezvăluit de un artist: Harta exploziilor nucleare
Artistul Isao Hashimoto a realizat o animaţie video în care prezintă toate testele nucleare între anii 1948 şi 1998. Numărul impresionant, 2.053 de explozii nucleare, începe cu primul test al Proiectului Manhattan, numit Trinity, scrie realitatea.net.
Exploziile din videoclip nu cuprind şi presupusele teste conduse de Coreea de Nord [...] mai mult
A 8-a minune a lumii? Germania a inventat energia cu care va stapani Planeta
0% petrol, 0% energie electrica. Noul tip de energie poate fi usor considerat cea mai mare descoperire din istoria moderna. Audi chiar are in momentul de fata cheia viitorului.
Audi a gasit variante sintetice pentru benzina si motorina. Mai mult, dioxidul de carbon (CO2) risipit in atmosfera ar putea fi folosit pentru crearea acestui tip de energie.
Ca [...] mai mult
(VIDEO) Reclama pentru noul iPhone 5
Aseară Apple a lansat noul telefon iPhone 5. Acesta este mai subțire, mai ușor, dar și mai lung decât precedentul 4S. Vedeți atașat publicitatea pentru noul produs.
[...] mai mult

randat în 	0.4636 secunde