Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

2 mai 2024, ora locală: 06:17

 

Herostraţii moldoveni

adăugat 21 iunie 2011, 08:39, 11:39 la Istorie / Ştiinţă • Articol publicat de Alexandru Rîșneac

Herostraţii moldoveni, Nazaria, Stepaniuc

Câţiva „istorici” continuă să falsifice istoria Basarabiei. Falsifică totul ce le iese în cale, numai ca să exprime contrariul şi să deformeze conştiinţa oamenilor. Aceştia sunt Herostraţii de la noi. 

Recent, S. Nazaria, doctor în politologie, un erete schismatic al istoriografiei, şi V. Stepaniuc, „doctor în istorie”, dar realmente un rusist pregătit pentru şcolile moldoveneşti, publică o inepţie pretenţioasă de umplutură istoriografică falsă „consacrată” Basarabiei din secolul XX. Dânşii nu ostenesc niciun pic să-şi exprime „punctul de vedere” incompetent, racordat însă perfect la anumite interese geopolitice primitive şi abandonate de civilizaţia contemporană. Acelaşi „punct de vedere”, pretinşii „experţi în materie” tentează să-l exprime prin metoda selectării haotice a pasajelor din felurite publicaţii. Altfel zis, autorii menţionaţi şi-au asumat o responsabilitate deloc onorabilă – să contribuie la soluţionarea problemelor istoriografice acumulate pe parcursul secolului vizat. Gravitatea devine şi mai accentuată din cauză că volumul nu include idei originale, ei pur şi simplu relansează docil conceptul istoriografic sovietic, redus până la didactica unui manual şcolar.

O… fondaţie suspectă

S. Nazaria şi V. Stepaniuc se află în opoziţie permanentă cu majoritatea absolută a istoricilor şi, în genere, cu opinia intelectualităţii naţionale şi străine. De fiecare dată, bănuiala cade nu numai pe felul de a fi recalcitranţi, dar, probabil, şi pe incapacitatea de a efectua analize şi sinteze ştiinţifice de rigoare. În viziunea lor, istoria reprezintă o componentă a politicii statului, fără drept de autonomie. Din acest considerent, dânşii afirmă că lucrarea este una „istorico-politologică a problemei basarabene în contextul relaţiilor internaţionale din epoca războaielor mondiale (1917-1947)”. Corect ar fi să se indice anii 1914–1945, dar nu asta constituie esenţa cărţii, ci orientarea ei ideologică, deplasarea perversă de la criteriile adevărului ştiinţific.

La cele spuse, menţionăm cu regret că apariţia cărţii a fost susţinută financiar de „Fondaţia” (corect: Fundaţia) „Историческая память” („Memoria istorică”) din Rusia, Ambasada Federaţiei Ruse în Republica Moldova şi alte organizaţii. „Fondaţia” alimentează şi alte programe similare, din considerente expansioniste, şi pretenţiile amortizează într-un fel. Nu este clar însă până la capăt comportamentul Ambasadei Federaţiei Ruse. Din cele ce se ştie, orice ambasadă are misiune diplomatică, şi nu una politică. Valeri Kuzmin, ambasadorul rus la Chişinău, ne învaţă în ce limbă să vorbim, ce istorie să învăţăm, ne impune legi ca limba rusă să fie ridicată la grad de stat etc. Finanţarea exerciţiilor „istoriografice” ale celor doi Herostraţi moldoveni, cu siguranţă, face parte din seria unor acţiuni expansioniste ruseşti. Este vorba de un amestec în treburile interne ale unui stat suveran.

Între timp, S. Nazaria şi V. Stepaniuc nu prea cunosc ce este istoriografia. Deschidem DEX-ul: „Ştiinţă auxiliară a istoriei, care se ocupă cu studiul evoluţiei concepţiilor istorice şi al operelor istorice”. Prin urmare, pentru a scrie opere istoriografice este necesar să cunoşti perfect problemele teoretice generale şi particulare, conţinutul evoluţiei societăţii şi efectul factorilor obiectivi şi subiectivi. Oponenţii noştri au ieşit din acest cadru şi procedează simplu: fără a cerceta fenomenele istorice, au preluat conceptul istoriografic sovietic, cu unele rectificări formale. În consecinţă, pretinsul studiu din start îşi pierde valoarea enunţată.

„Basarabia nu mai aparţine Imperiului Rus”

Din text se observă că autorii nu cunosc până la capăt obiectul luat în dezbatere. Doar căderea ţarismului este un product condiţionat de mişcarea naţională a popoarelor cotropite de Rusia. În acest proces este inclusă şi Basarabia. Guvernul Provizoriu democratic emană, pe 5 martie 1917, autorităţilor guberniale din Chişinău o telegramă oficială rezonabilă: „Бессарабия больше не принадлежит Российской империи, она становится свободной” („Basarabia nu mai aparţine Imperiului Rus, ea obţine libertate”). De aici încolo, provincia începe să-şi caute un viitor propriu, finalizat cu Unirea din 1918. Acestui act s-au opus numai forţele alogene, cercurile reacţionare şovine şi elementele trădătoare. Acestea, în colaborare cu grupările vagabonde ale armatei ţariste descompuse, terorizau populaţia ţinutului, „organizau” aşa-numitele „organe de stat sovietice”, practicau alte acţiuni antinaţionale. Tocmai la moment intervin forţele sănătoase ale Basarabiei, care au fondat în mod legal Sfatul Ţării, organ care va realiza Unirea cu Ţara. Acest organ a demonstrat caracter politic şi diplomatic matur. El nu a susţinut lovitura de stat din Rusia, condusă de bolşevici, formal - menţinea Basarabia în componenţa Rusiei albgardiste (guvernul lui Kolceak), creează o formaţiune statală provizorie - Republica Democratică Moldovenească (2.XII.1917), pe 24 ianuarie 1918 anunţă independenţa R.D.M. şi la 27 martie (9 aprilie) decide Unirea. Restul evenimentelor care au derulat în provincie nu au nici o importanţă, doar că frânau mersul obiectiv al istoriei ţinutului „curat românesc” (N. Iorga). Aşa că „părerile istoriografice” ale lui Nazaria şi Stepaniuc ies din logică şi reflectă interese exclusiv străine. Totodată, oponenţii noştri nu preferă să descrie crimele adevărate săvârşite de comunişti în stânga Nistrului - procese politice, execuţii în masă, deportări criminale, ucrainizare şi rusificare forţată etc.

Basarabia, revenită în mediul ei natural, se dezvoltă proporţional cu restul teritoriilor naţionale. Reforma agrară a înzestrat real populaţia cu pământ. Constituţia din martie 1923, una din cele mai democratice Constituţii la scară mondială, asigura drepturi largi tuturor cetăţenilor, învăţământ primar gratuit etc. Poveştile precum că basarabenii erau înjosiţi, bătuţi, ucişi sunt lipsite de orice temei.

Un manual şcolar de tip sovietic şi foarte slab

Într-o ordine de idei, Nazaria şi Stepaniuc ignoră cu desăvârşire existenţa concurenţei de interese dintre cele două extreme europene - nazismul german şi comunismul sovietic, tratează unilateral esenţa agresivă a Pactului Ribbentrop-Molotov. În viziunea lor, populaţia se afla în aşteptarea actului de „eliberare” din 28 iunie 1940. Logica dânşilor ar fi următoarea: basarabenii doreau regimul colonial stalinist, represiunile politice, deportările din vara anului 1941, executarea a peste 20 mii de oameni la Ivdel - Katyniul nostru adevărat (?!).

Cel puţin stranie este poziţia autorilor în crearea ilicită a RSS Moldoveneşti. Doctorii în ştiinţe ar trebui să ştie că intrarea unui stat în componenţa altui stat are proceduri juridice bine formulate. În conformitate cu normele existente, era necesar mai întâi constituirea pe teritoriul ocupat de trupele sovietice a unei formaţiuni statale (parlament, guvern etc.), care ar fi cerut includerea în componenţa URSS. În realitate, însă, lucrurile au derulat în alt mod. Au fost luaţi de pe stradă 34 de inşi şi transportaţi cu pompă la Moscova. Aceştia, „în numele poporului moldovenesc”, au cerut crearea RSSM şi includerea ei în componenţa URSS. La rândul său, Sesiunea a VII-a a Sovietului Suprem al Uniunii Sovietice satisface „rugămintea poporului moldovenesc”.

Bravii autori omit din „cercetările” lor „istoriografice” pierderea Hotinului şi fostului judeţ Ismail. Basarabia a fost retezată teritorial, pentru a satisface poftele fostului lider ucrainean N. Hruşciov. Este un alt „triumf al adevărului istoric” trecut prin prisma istoriografică a celor doi autori.
Tot atât de „legală” a fost şi „eliberarea” din martie-septembrie 1944. Odată cu trecerea oştirilor sovietice spre Apus, în fotolii de „lideri” ai republicii sovietice moldoveneşti sunt plasate elemente străine şi docile noului regim totalitar. Provincia devine o anexă fără drepturi a Imperiului sovietic.

În genere, „elaborarea” semnată de S. Nazaria şi V. Stepaniuc poate fi comparată cu un manual şcolar de tip sovietic şi foarte slab. Scopul lui rămâne acelaşi – deformarea continuă a istoriei ţinutului dintre Prut şi Nistru, infectarea conştiinţei populaţiei cu virusul neadevărului istoric. Cartea este scrisă fără a se respecta elementare rigori logice, mulţimea de citate produce efectul oboselii şi slăbeşte interesul faţă de publicaţie, lipseşte analiza istoriografică anunţată.


Autor: Teo-Teodor Marşalcovschi, doctor în ştiinţe istorice Gheorghe Cernea, profesor universitar
Sursa: www.timpul.md


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Istorie / Ştiinţă

(VIDEO) 11 ani în imagini: Construcția noii clădiri World Trade Center One
Sute de mii de fotografii au captat toate momentele de la construcția până la terminarea construcției noului World Trade Center One. Totul pentru a marca deschiderea Observatorului „One World” din New York, ce a avut loc în weekendul care a trecut.
Turnul de observație, situat pe etajele 100 și 102 ale clădirii, s-au deschis [...] mai mult
DOCUMENTAR: România și Sfântul Scaun - 95 de ani de relații diplomatice
România și Vaticanul au stabilit relații diplomatice, la nivel de legație, în anul 1920 când, la 1 iunie, a luat ființă Legația României pe lângă Sfântul Scaun. Titular al acesteia era Dimitrie C. Pennescu, în calitate de trimis extraordinar și ministru plenipotențiar, se arată pe site-ul Ambasadei României [...] mai mult
Asasinarea lui Lech Kaczynski
Pe 10 aprilie 2010, avionul care îi transporta pe președintele polonez Lech Kaczynski și pe alți 95 de demnitari polonezi în Rusia, pentru comemorarea victimelor masacrului de la Katyn, s-a prăbușit în apropierea aerodromului Severny din Smolensk (Rusia).
Accidentul aviatic a decimat o mare parte a elitei [...] mai mult
Misterele de la 11 septembrie
Misterele de la 11 septembrie demolează teoria conspirației susținută “oficial” cu privire la evenimentele de la 11 septembrie 2011 mai bine decât orice alt film documentar pe această temă. Află ce s-a întâmplat cu adevărat în cele trei clădiri în săptămânile dinainte de [...] mai mult
(VIDEO) Pamantul este o creatura vie, imagini NASA
Fiecare dintre noi am vazut imagini cu fenomene meteo extreme privite din spatiu. Cu toate acestea, niciuna dintre imaginile pe care le-ai vazut nu te-au pregatit pentru acest videoclip lansat de Studioul Stiintific de Vizualizare NASA. Folosind date reale, aceaste imagini descriu perfect cele sapte zile din anul [...] mai mult
Top 10 ţări din lume în care să faci afaceri GALERIE FOTO
Acestea sunt cele mai bune ţări din lume pentru a-ţi conduce afacerea, potrivit unui top realizat de firma de consultanţă în management Grant Thornron, scrie incont.ro.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1.Singapore. Este cel mai [...] mai mult
Comoară impresionantă descoperită la malul Mării Negre
Într-un oraş antic, asediat de romani, locuitorii au îngropat o mare cantitate de obiecte preţioase, pe care arheologii le-au descoperit abia recent, scrie realitatea.net. 
Peste 200 de monede (cel mai multe din bronz), podoabe de aur, argint şi bronz, precum şi vase de sticlă (obiecte rare şi valoroase [...] mai mult
(VIDEO) Secret dezvăluit de un artist: Harta exploziilor nucleare
Artistul Isao Hashimoto a realizat o animaţie video în care prezintă toate testele nucleare între anii 1948 şi 1998. Numărul impresionant, 2.053 de explozii nucleare, începe cu primul test al Proiectului Manhattan, numit Trinity, scrie realitatea.net.
Exploziile din videoclip nu cuprind şi presupusele teste conduse de Coreea de Nord [...] mai mult
A 8-a minune a lumii? Germania a inventat energia cu care va stapani Planeta
0% petrol, 0% energie electrica. Noul tip de energie poate fi usor considerat cea mai mare descoperire din istoria moderna. Audi chiar are in momentul de fata cheia viitorului.
Audi a gasit variante sintetice pentru benzina si motorina. Mai mult, dioxidul de carbon (CO2) risipit in atmosfera ar putea fi folosit pentru crearea acestui tip de energie.
Ca [...] mai mult
(VIDEO) Reclama pentru noul iPhone 5
Aseară Apple a lansat noul telefon iPhone 5. Acesta este mai subțire, mai ușor, dar și mai lung decât precedentul 4S. Vedeți atașat publicitatea pentru noul produs.
[...] mai mult

randat în 	0.3094 secunde