Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

29 aprilie 2024, ora locală: 05:02

 

Iurie Reniţă: Pe lângă momente lirice, să conferim mai mult pragmatism relaţiei bilaterale

adăugat 12 august 2010, 15:30, la Social

Iurie Renita, Ambasador, ambasad Moldovei,

Ambasadorul R.Moldova, Iurie Reniţă, a declarat, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că autorităţile de la Chişinău îşi doresc ca, pe lângă momentele lirice, să confere şi mai multă substanţă şi pragmatism relaţiilor cu România, iar investitorilor români le-a adresat rugămintea de a trece Prutul.

Reporter: Apropos de neliniştile legate de cetăţenii moldoveni care ajung în România şi apoi pleacă spre celelalte state UE, aveţi cumva o estimare - bănuiesc că un număr exact nu există - al acestora?

Iurie Reniţă: Conform cifrelor oficiale, jumătate de milion ar fi peste hotarele Republicii Moldova. Dar când vorbim despre hotarele Republicii Moldova, avem în vedere atât ţările occidentale, europene, cât şi Rusia, Ucraina. Se pare că în realitate cifra este cu mult mai mare. Există şi imigraţia ilegală, în mare parte. O cifră exactă este foarte greu de dat pentru că procesul este în permanentă derulare şi, conform datelor oficiale, este greu de a face o estimare foarte, foarte clară. Oricum, este o cifră impunătoare pentru realităţile Republicii Moldova. Şi, evident, ne-am dori foarte mult ca cetăţenii Republicii Moldova să aibă posibilitatea de a activa pe teritoriul Republicii Moldova. Dar cunoaşteţi foarte bine că ne confruntăm cu mai multe aspecte economice dificile, inclusiv şi de natură separatistă - este vorba despre problemele din partea zonei de est a Republicii Moldova. Şi, în contextul acesta, este important că actualmente noua guvernare a reuşit să stabilizeze situaţia. Am să vă invoc un detaliu extrem de important, care ar putea părea neverosimil. În momentul în care în zonă, în regiune, sunt reduse salariile, pensiile, la Chişinău este tocmai viceversa. Recent, Guvernul a adoptat o hotărâre de Guvern care prevede majorarea salariilor profesorilor, pensionarilor. E tocmai ceva invers faţă de ceea ce marchează profund conjunctura regională şi chiar internaţională.

Reporter: Este o consecinţă a unei reveniri economice?

Iurie Reniţă: Aş zice mai degrabă că este o dexteritate a actualei conduceri de la Chişinău de a identifica soluţiile cele mai indicate pentru depăşirea problemelor economice şi financiare. Ziceam că este o echipă nouă, tânără, foarte energică, care ştie să-şi facă treaba bine pe toate domeniile, fie că este vorba despre politca externă, despre economie, despre alte domenii, finanţe. Republica Moldova actualmente este, să zic aşa, profund marcată de un elan, de un spirit tineresc, ceea ce conferă foarte multă încredere şi certitudine în parcursul ei european. De aceea ziceam că o parte din cetăţenii noştri oarecum au avut posibilitatea să se convingă şi să tragă o concluzie că ar putea să rămână şi acasă să activeze în cadrul Republicii Moldova. Evident, nu ne reuşesc toate. Pe parcursul unui an de zile este imposibil de a recupera ceea ce nu s-a făcut pe o perioadă mult mai îndelungată. Dar, oricum, sunt semnale, sunt mesaje foarte clare atât pe plan intern, cât şi pe plan extern. Factorul extern, prezenţa masivă a investiţiilor străine, a sprijinului, a suportului financiar extern este considerabilă.

Reporter: În topul investiţiilor, cine ocupă primul loc?

Iurie Reniţă: Vă referiţi în ansamblu?

Reporter: Investiţiile străine în Republica Moldova...

Iurie Reniţă:Ne-am dori foarte mult ca România să fie pe primul loc nu numai prin investiţii, ci şi prin posibilitatea exporturilor. Până în 2008, România era ţara numărul unu a exporturilor şi schimburilor comerciale ale Republicii Moldova. Evident, după aderarea României la UE au apărut unele restricţii fireşti exigenţelor europene. Dar ne-am dori foarte mult să identificăm şi alte posibilităţi care mai sunt a fi valorificate. Ele mai există. Chiar cu acele restricţii prevăzute de standardele, rigorile UE am putea să valorificăm acele posibilităţi. De aceea şi suntem aici, ca împreună cu colegii, cu partenerii noştri din România să le identificăm. Şi ne-am dori ca România, UE, să devină destinaţia principală a produselor din Republica Moldova.

Reporter: Şi, ca importuri? Din perspectiva Republicii Moldova care e ţara de unde importaţi cel mai mult?

Iurie Reniţă: E vorba de energie şi de gaze. Vă daţi seama despre ce ţară este vorba.

Reporter: Despre Rusia...

I.R.: Da. Dar ne-am dori foarte mult de asemenea să realizăm câteva proiecte cu România. Este vorba despre trei proiecte fundamentale care ar elimina dependenţa excesivă la aceeaşi sursă - mă refer şi gazele naturale, şi energetice, şi, dacă doriţi, în perspectivă posibilitatea construirii ecartamentului european. Dacă vorbim despre interconectarea la reţelele energetice şi de gaze naturale europene, sunt două proiecte lansate de domnul preşedinte Băsescu când a fost la Chişinău şi când a fost domnul preşedinte interimar Ghimpu la Bucureşti. După mine, acestea au o importanţă strategică pentru prezentul şi viitorul european al Republicii Moldova. Mă refeream la interconectarea la resursele energetice şi de gaze naturale şi în perspectivă ecartamentul european. Iată, sunt trei proiecte fundamentale.

Reporter: Preşedintele Traian Băsescu spunea în această iarnă că va fi acordat un sprijin de 100 milioane de euro pentru Republica Moldova. Câţi bani s-au primit efectiv, în ce au fost aceştia investiţi sau sub ce formă au venit ei?

Iurie Reniţă: Cred că cel mai indicat ar fi să încep prin a-mi exprima profunda recunoştinţă atât autorităţilor, cât şi poporului român pentru acest gest extraordinar. Confirmăm o dată în plus că suntem fraţi şi fraţii trebuie să se ajute, este obligaţia lor, chiar dacă şi de o parte şi de cealaltă parte a Prutului avem suficiente probleme interne. Oricum, cred că s-a procedat foarte corect şi Republica Moldova deja a parcurs toate etapele interne care sunt prevăzute legal pentru punerea în aplicare a acestui acord. Evident, el este stabilit, suma respectivă este prevăzută pentru patru ani, în tranşe de câte 25 de milioane. De asemenea, exprimăm recunoştinţă României pentru modul în care a ştiut să reacţioneze la inundaţiile din Republica Moldova. Din păcate, ne-a afectat în egală măsură albia Prutului şi de o parte şi de alta. În sate, comune, populaţia a fost dramatic afectată. Oricum, s-a reacţionat prompt aici, la Bucureşti. Ştiţi foarte bine că a fost adoptată o decizie de Guvern recent în care prevede construirea şi reconstruirea mai multor case din zona respectivă, în sumă de 7 milioane de euro. Este o tranşă urgentă care, din câte cunosc, este în proces de licitaţie şi urmează a fi trimise materiale de construcţie. Colegii noştri de la Bucureşti cu cei de la Chişinău, fiind într-un contact permanent, au identificat cele mai multe soluţii. Este vorba de case cu două-trei camere, în funcţie de necesităţi şi tocmai sunt în stadiul de finalizare şi urmează în cel mai apropiat timp deja să fie transportate aceste materiale de construcţie.

Reporter: În ce zonă vor fi?

Iurie Reniţă: În zona Hânceştiului, mă refer la raionul Hânceşti, pe timpuri se numea judeţul Lăpuşna. Este vorba în principal de trei sate: Nemţeni, Cotul Morii şi Obileni, unde vor fi construite, precum şi în alte localităţi afectate de inundaţiile dezastruoase care au fost recent.

Dar mai era un moment care ţineam neapărat să-l elucidez. La prezentarea scrisorilor de acreditare de la Cotroceni, domnul preşedinte Traian Băsescu m-a informat despre viitoarea decizie a Guvernul, dar mi-a descris toate necesităţile în satele, în comunele respective. Ştia foarte bine câte case au fost distruse în Nemţeni, Obileni. M-a impresionat modul foarte concret şi pragmatic de abordare a unui subiect pe care îl aveam şi eu, desigur, în agendă, dar m-a impresionat această abordare pragmatică şi tocmai am confirmat domnului preşedinte că este modul, este stilul de abordare actual între Republica Moldova şi România. Ne dorim, pe lângă momentele lirice, poetice, să conferim şi multă substanţă, mult pragmatism adică această simbioză e tocmai ceea ce lucrează perfect.

Reporter: Pragmatic, cum au evoluat investiţiile româneşti în Republica Moldova după venirea la putere a Alianţei pentru Integrare Europeană?

Iurie Reniţă: A fost o deschidere fără precedent în primul rând politică şi, unde există o deschidere politică consolidată şi clară, urmează şi investiţiile. Actualmente avem 490 de firme, companii, agenţi economici care activează în Republica Moldova. Români. Dacă mă întrebaţi că e suficient sau nu, vă zic că ne-am dori să dublăm sau chiar să triplăm numărul acestor companii, acestor firme şi nu contează că finanţarea este autohtonă sau pur românească, poate fi şi mixtă ca de obicei: finanţare internaţională cu contribuţie românească. Oricum, şi anterior am adresat un apel către investitorii din România, vă rugăm, chiar vă implorăm să treceţi cu mai multă fermitate şi încredere Prutul. Să ştiţi că la Chişinău, în Republica Moldova, sunteţi aşteptaţi. Investiţiile sunt absolut necesare în Republica Moldova, iar cadrul juridic, cadrul legal vizavi de investiţii este unul favorabil. Vă asigur, profitul este garantat în Republica Moldova.

Reporter: Oamenii de afaceri moldoveni se simt la rândul lor la fel de aşteptaţi şi de bine primiţi în România?

Iurie Reniţă: Sunt sigur că cei care îşi fac un bussines corect au un bussines de succes.

Reporter: Sunt mulţi întreprinzători moldoveni în România?

Iurie Reniţă: Sunt. Sunt. Cunosc că sunt. Ca să intru în detaliu, chiar acum mi-ar trebui mai mult timp să vă spun informaţii, dar din primele contacte şi din informaţia anterioară, sunt mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova (...) care au performanţe deosebite aici, în România. E important că nu există niciun impediment şi, slavă Domnului, atât ei cât şi noi nu avem nevoie de traducători sau de altcineva ca să comunicăm. Slavă Domnului, vorbim aceeaşi limbă şi ne descurcăm de minune.


Autor: Mediafax
Sursa: www.mediafax.ro


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Social

O basarabeancă stabilită la Timișoara a creat prima brânză vegană pe piața românească! Ea și soțul ei vor să deschidă și o fabrică
Ștefan & Marisha - un cuplu de români pasionați și creativi, și-au propus să aducă în premieră pe piața românească gustul adevărat de brânză, într-o formă vegană, care să aducă un plus de viață consumatorilor săi. Neobișnuit de sănătoasă, „brânza” are ca bază nuci de caju și migdale activate, culturi [...] mai mult
ȘOFERII VITEZOMANI, IDENTIFICAȚI DE ACUM ÎNAINTE DE CAMERELE FIXE DIN ȚARĂ

Atenţie, şoferi! Poliţia va veghea dacă respectaţi viteză maximă admisă prin camere fixe montate în întreagă ţară.


A fost semnat un protocol cu reprezentanţii Companiei pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere şi astfel agenţii îi vor identifica pe vitezomani cu ajutorul camerelor de supraveghere, special amplasate pentru asta. [...] mai mult
CSJ A AMÂNAT ŞEDINŢA LA CARE URMA SĂ FIE EXAMINATĂ CONTESTAŢIA DOMNICĂI MANOLE
Şedinţa Curţii Supreme de Justiţie în cazul judecătoarei Domnica Manole a fost amânată pentru data de 10 august, orele 10:00.CSJ urma să examineze astăzi contestaţia depusă de Domnica Manole privind demiterea sa din sistem în baza a două avize ale SIS. La 10:00, ora la care a fost anunţată şedinţa, mai mulţi oameni s-au [...] mai mult
TÂNĂR DIN REPUBLICA MOLDOVA, ARS ÎNTR-UN CAMION DIN CHICAGO

Un nou apel de ajutor lansat de conaționali de peste hotare prin intermediul platformelor de colectare de fonduri. De această dată este vorba de un incendiu produs în Chicago, în urma căruia a decedat Dumitru Diordița, în vârstă de 23 de ani.
Flăcările au cuprins camionul în care [...] mai mult
UN AN DE LA REFORMĂ, FĂRĂ INTEGRITATE
La un an de la demararea reformei integrităţii, instituţia responsabilă de verificarea veniturilor şi proprietăţilor funcţionarilor rămâne nefuncţională şi nu are, cel puţin, un preşedinte. Deşi peste 150 de petiţii ce semnalează neconcordanţe între averea reală şi cea declarată de către funcţionari aşteaptă [...] mai mult
JUDECĂTOAREA DOMNICA MANOLE, DEMISĂ DIN FUNCȚIE
Judecătoarea Curții de Apel Chișinău, Domnica Manole, a fost eliberată din funcție. Decretul președintelui privind eliberarea magistratei a fost publicată în Monitorul Oficial.

Potrivit IPN, la începutul lunii iulie, în baza avizelor Serviciului de Informații și Securitate, Consiliul Superior al [...] mai mult
GHEORGHE CAVCALIUC SE VEDE ȘEF LA CNA
Șeful adjunct al Inspectoratului General de Poliție din Republica Moldova, colonelul Gheorghe Cavcaliuc se vede director la Centrul Național Anticorupție. Informația a fost confirmată pentru basarabeni.ro de surse avizate din cadrul CNA. Este cunoscut faptul că, în luna noiembrie, anul curent expiră mandatul actualului [...] mai mult
(VIDEO) Teo se luptă cu cancer de rinichi, are nevoie de ajutorul nostru!
Pe 16 mai 2017, Teodor Dogari / Moroșan - a fost diagnosticat cu tumoare la rinichi (Tumora Wilms).
Teo are doar 8 luni - tumora însă are deja 6.3 cm, niciodată nu a dat semne de boală, fiind mereu fericit, jucăuș și plin de viață.
Tumora Wilms este un tip de cancer renal rar care afectează în special copiii. De asemenea, mai [...] mai mult
Știi, Cristina...Cum e să fii pompier într-un IAD de jucării aprinse de ZIUA SINGURĂTĂȚII ?
Știi, Cristina mă gândeam azi să nu-ți mai scriu nimic, dar s-a întâmplat așa o tragedie care m-a afectat profund și nu am putut să nu-mi împărtășesc gândurile și tot ceea ce am simțit, când am aflat despre această tragedie.Până acum Cristina ți-am spus povești de viață, despre oameni simpli, oameni de lângă [...] mai mult
(VIDEO) O viață, trei țări, zece copii
Doroftei Popescu (83 de ani) din satul Cenac, Cimișlia, a locuit toată viața pe pământul natal, dar a apucat să fie cetățean a trei țări: Regatul României, URSS, Republica Moldova. Are zece copii, toți plecați peste hotare.
A rămas cu dorul, amintirile și pământul pe care îl lucrează mai mult singur. [...] mai mult

randat în 	0.1913 secunde