Ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, convocat marţi la sediul MAE România

15.10.2007

Ministrul de externe Adrian Cioroianu "o va invita", marţi, la sediul ministerului, pe ambasadoarea R. Moldova la Bucureşti, Lidia Guţu, în legătură cu incidentul din 12 octombrie generat de interzicerea accesului unor delegaţii din România pe teritoriul statului vecin, potrivit unui comunicat MAE. Şeful diplomaţiei române a ridicat această problemă, luni, şi în cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Generale şi Relaţii Externe al UE (CAGRE), care se desfăşoară la Luxemburg, informează comunicatul Ministerului român de Externe. Adrian Cioroianu a adus la cunoştinţa omologilor europeni problema incidentului de la punctul de frontieră Leuşeni. Subiectul a fost ridicat la punctul de pe agendă legat de aprobarea poziţiei comune a UE pentru al 8-lea Comitet de Cooperare UE –Republica Moldova, care va avea loc la 25 octombrie, precizează comunicatul.

"Fac apel la Preşedinţia portugheză şi la Comisia Europeană să transmită un mesaj ferm autorităţilor Republicii Moldova că un astfel de comportament faţă de cetăţeni ai UE este inadmisibil", a spus şeful diplomaţiei române în faţa omologilor săi europeni.

Comunicatul MAE reamineşte că, "urmare a demersurilor părţii române, vicepreşedintele Comisiei Europene, Franco Frattini, a solicitat, la rândul său, explicaţii autorităţilor de la Chişinău, cu ocazia prezenţei sale în capitala Republicii Moldova, la 14 octombrie".

Refuzarea accesului pe teritoriul Republii Moldova a trei delegaţii din România este un gest "în esenţă politic, după toate aparenţele premeditat" al unor oficialităţi moldovene, a declarat duminică ministrul de externe Adrian Cioroianu, atrăgând totodată atenţia că "nu astfel se contruieşte drumul către Europa".

Potrivit unei declaraţii de presă a ministrului, refuzarea accesului delegaţiilor româneşti "sub pretextul inventat şi inconsistent al lipsei invitaţiilor în original" urmărea foarte probabil şi subminarea autorităţii primarului liberal al capitalei moldovene, Dorin Chirtoacă.

"Acest tip de comportament este cu totul contrar spiritului şi literei înţelegerilor dintre statele noastre, precum şi relaţiilor privilegiate dintre cetăţenii noştri. În acelaşi timp acest act contravine în mod clar şi valorilor europene pe care, declarativ, autorităţile Republicii Moldova şi le asumă", a declarat Cioroianu.

"Cei care au decis acest act regretabil, ar face bine să înţeleagă că drumul Republicii Moldova spre Europa nu se construieşte cu astfel de ofense aduse unor cetăţeni români", a mai adăugat ministrul de externe.

Trei delegaţii de oficiali români care se îndreptau către Republica Moldova, pentru a participa la sărbătorile oraşului Chişinău, au fost oprite vineri seară în Vama Leuşeni şi întoarse din drum.

Prima delegaţie care a trecut prin Vama Albiţa a fost cea de la Bacău, condusă de viceprimarul Constantin Scripăţ, a fost oprită în Vama Leuşeni, fără nicio explicaţie. Oficialii băcăoani au declarat că nu li s-a adus niciun argument pentru interdicţia primită la graniţă şi au fost sfătuiţi să se întoarcă în România pentru că oricum nu vor ajunge la Chişinău. Spre seară, au trecut prin Vama Albiţa şi apoi la Leuşeni, încă două delegaţii, din Târgul Mureş şi Năvodari, care au fost tratate la fel, de către vameşii basarabeni. Şeful delegaţiei din Năvodari, Adrian Crişan a declarat că după ce au fost verificate documentele li s-a solicitat invitaţia în original.

"Noi am primit invitaţia prin fax, practic nu aveam originalul. Oricum a fost o prostie, au căutat un pretext, deoarece, în Moldova nu ai nevoie de invitaţie oficială pentru a trece graniţa. Paşaportul şi toate actele legale trebuie să fie în regulă, nu invitaţiile. Ne-am simţit umiliţi şi batjocoriţi de vameşii moldoveni. Am vrut să trecem prin alt punct, dar ne-am dat seama că nu avea rost să încercăm, deoarece, ne-au spus că nicio delegaţie din România nu va trece în Republica Moldova pentru a participa la hramul oraşului Chişinău", a declarat pentru NewsIn, şeful delegaţiei din Năvodari, Adrian Crişan.

Organizatorii moldoveni au anunţat cu câteva zile în urmă că şi preşedintele Traian Băsescu urma să participe la aceste manifestări. Potrivit acestora, departamentul de protocol al Preşedinţiei române i-ar fi informat în ultimul moment că şeful statului nu va mai putea participa din cauza agendei încărcate.

Atitudinea vameşilor moldoveni a fost criticată de preşedintele Traian Băsecu, premierul Călin Popescu-Tăriceanu şi de ministrul de interne Cristian David.


Autor: News In
Sursa: http://www.unimedia.md/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

2 comentarii

...si totusi o delegatie a reusit sa treaca ca prin minune, fara ca "dobitocii"(ma scuzati!), sa isi dea seama. La intoarcere au fost intrebati..."de unde veniti?", raspunsul a fost "de la hramul orasului", "cum asa?, dar pe unde a-ti trecut?,", "mai conteaza....?!". Rusine
A comentat birmaneza pe 16.10.2007, ora 11:07
Lida, unde-i "gumanitarca"?
A comentat Maramures pe 16.10.2007, ora 21:18
 COMENTEAZA 


2