”Am fost acuzat de tradarea poporului transnistrean”

Constantin Sucitu este directorul Gimnaziului din Corjova, Dubasari si povesteste in cuvinte simple drama unei scoli si unor oameni care incearca sa ramana romani in regiunea transnistreana aflata sub ocupatia trupelor paramilitare sprijinite de Rusia.„In anul 1995, scoala medie incompleta din Corjova, la rugamintea colectivului pedagogic si a elevilor, a decis sa treaca sub jurisdictia Ministerului Educatiei de la Chisinau. Din primele zile am fost acuzat de tradarea poporului transnistrean. Am fost chemat la procuratura din Dubasari, unde am scris fel de fel de explicatii referitoare la decizia scolii. Insa, chiar si in aceste conditii incercam sa supravietuim.


Dupa incidentele legate de scolile din Transnistria cu predare in limba romana, cei de la Tiraspol ne-au inregistrat oficial la asa-zisul minister al justitiei si de atunci lucram in liniste. Din pacate, inca nu ne-a fost eliberata licenta de activitate, pe motiv ca nu s-a ajuns la un compromis intre ministerele Educatiei de la Chisinau si Tiraspol, privind programele de studiu la anumite obiecte, in special istoria si geografia.


Din 1995 am trecut la programele si manualele de la Chisinau. La inceput nu aveam nici un manual in grafia latina. Cu timpul, ne-am aprovizionat cu manuale. De asemenea, am amenajat o sala cu cinci computere, iar Ministerul Educatiei de la Chisinau ne-a promis ca ne va mai da inca cinci. Mai avem inca multe probleme, dar ne straduim sa le solutionam.


Aproape zece ani la rand am avut probleme foarte mari, acum nu prea avem, desi separatistii tot incearca sa ne intimideze. La 1 septembrie nu le-au permis oaspetilor de la Chisinau sa participe la festivitatile de inceput de an. Anul trecut, la 31 mai, la fel - ne-au inconjurat cu militieni si nu permiteau accesul oaspetilor de la Ministerul Educatiei de la Chisinau, de la Ministerul Ecologiei al Moldovei. Practica diferite metode de intimidare. Ne ameninta lunar ca daca nu ne vom inregistra, ne vor actiona in judecata.


Cand am venit la gimnaziu, l-am gasit intr-o stare deplorabila. In timpul razboiului, aici erau dislocati cazacii din Rusia. Am elaborat un proiect finantat de Fondul de Investitii, care ne-a permis sa facem reparatie capitala in scoala. Bugetul initial al proiectului a fost de 500 000 lei, ajungand in cele din urma la 1.418 000 lei.


Cu cadre didactice suntem asigurati, cu exceptia orelor de educatie tehnologica (4 ore) si fizica (12 ore). Sunt putine ore si nimeni nu vrea sa se angajeze, profesorii preferand sa lucreze doar prin cumul, deoarece salariile sunt foarte mici. Salariul unui profesor constituie doar 977 lei”.


Autor: RGN
Sursa: http://www.rgnpress.ro/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

nici un comentariu

 COMENTEAZA 


2