Intrarea Romaniei in UE a amarat viata de zi cu zi a mii de oameni din Basarabia

In European Voice din 25-31 Ianurie 2007, Andrew Beatty scrie un articol despre ce inseamna intrarea Romaniei in UE pentru romanii basarabeni, transmite corespondentul Romanian Global News la Bruxelles. Prezentam in continuare traducerea articolului.“Romania a sarbatorit in aceasta luna intrarea in UE dar pentru BASARABIA integrarea a dus la o mai mare izolare.


Incepand cu 1 Ianuarie autoritatile de la Bucuresti respecand cerintele UE au impus obtinerea de vize pentru cetatenii basarabeni.
Ca rezultat haosul birocratic a devenit o problema politica majora.
Mii de romani basarabeni care calatoreau in Romania pentru studii sau munca s-au vazut in imposibilitatea de-a obtine vize in ciuda cozilor consistente la Consulatul Romaniei de la Chisinau.


Gravitatea politca a situatiei a dus la vizita a presedintelui Romaniei Traian Basescu saptamana trecuta in Basarabia, anuntand intentia Romaniei de a deschide doua noi consulate pentru a rezolva intarzierile.
In opinia Martin Wyss de la OIM noile reguli afecteaza zeci de mii de basarabeni. « Se complica enorma viata de zi cu zi a basarabenilor care calatoresc si dincolo de Romania. Sunt putine consulate in Chisinau, astfel oamenii trebuie sa mearga pana la Kiev sau Bucuresti. Prin urmare este nevoie de o viza pentru a face rost de o alta viza. »


Pentru a evita complicatiile birocratice cetatenii basarabeni au aplicat cu miile pentru obtinerea cetateniei romane.


Romania estimeaza ca 530.000 de romani basarabeni din totalul de 3,5 milioane vor cere cetatenia romana.
Estimarile oficiale indica numarul de 90.000 de romani basarabeni care au obtinut cetatenia romana incepand cu 1991, desi unele ONG-uri aduc in discutie cifra de 130.000. Efectul politic este deasemenea coplesitor.


Iulian Fruntasu , manager de programe la Fundatia Soros Moldova compara intrarea Romaniei in UE cu o ploaie torentiala : « Stiam ca va veni iar guvernul ar fi trebuit sa furnizeze o umbrela ». « Este un sentiment de izolare » spune Fruntasu.


« Nimeni nu invinuieste Romania dar sentimentul este ca am fi putut sa ne situam de cealalta parte a gardului daca guvernul ar fi incercat mai sustinut sa se alature clubului UE ». Potrivit unui diplomat european vestic care lucreaza in Chisinau, pentru multi basarabeni « o noua Cortina de Fier » a fost ridicata.


« Situatia este foarte proasta si este mult de lucru cu sentimentul de izolare. Odata cu intrarea Romaniei in UE regulile au fost intarite si Basarabia se lupta in continuare cu ele. Este ca un dus rece ».
Sentimentul de separare al Basarabiei este accentuat de faptul ca basarabenii si romanii vorbesc aceeasi limba, situatia este descrisa de catre unionistii de la Bucuresti si Chisinau ca « o tara, doua state. »
Eforturile facute de UE in diminuare sentimentului de izolare, prin usurarea accesului la vize pentru studenti, diplomati, etc., s-a dovedit greu de materializat.


Potrivit lui George Dura de la CEPS, discutiile purtate intre UE si Basarabia pentru usurarea restrictiilor de viza s-ar putea sa nu aduca rezultate decat peste 2 ani.
« Cele 2 parti de abia au ajuns la un acord pentru inceperea discutiilor. Negocierile ar putea dura inca un an si apoi ramane ca Acordul sa fie implementat. Asta ar insemna sfarsitul lui 2008 sau in cursul anului 2009 ca data pentru implementarea efectiva a acordului, « a spus Dura.


Deocamdata obtinerea unei vize pentru a calatori in spatiul UE a devenit tot mai dificila. Potrivit unor surse de la Chisinau, Amabasada Germaniei care acorda vize Schengen a devenit tot mai retinuta in aceasta privinta, desi Ungaria si-a oferit de acum facilitatile consulare in capitala Basarabiei pentru celelalte state membre UE.


Politicienii basarabeni pot avea deasemenea o influenta negativa, prin impiedicarea rezolvarii intarzierilor privind aplicatiile pentru vize si cetatenia romana.


Guvernul basarabean este rezervat in ceea ce priveste deschiderea de catre Romania a doua noi consulate de teama crearii unui precedent. Rusia a cerut in mod repetat permisiunea de a deschide un consulat la Tiraspol in regiunea separatista Transnistria si a fost refuzata. Chisinaul se teme ca Rusia este dornica sa dea pasapoarte rusesti pentru a-si justifica prezenta de trupe rusesti pe mai departe in provincia separatista.


Autor: RGN
Sursa: http://www.rgnpress.ro/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

4 comentarii

romania nu-si respecta cetatenii,ce sa mai zic de basarabeni?! uitati-va ca cozi sunt la politie,la circa financiara,la casa de pensii.sunt mai mari ca cele de la consulatul romaniei la buc. si in fond duceti-va la ambasada americana din spate de la inter sa vedeti cum stau romanii la coada la vize de america,platesc a00 de parai interviul si nu se stie daca il iau. asa ca se poate si mai rau chiar pentru romani in romania
A comentat ei,na!! pe 03.02.2007, ora 23:33
destramarea imperiului urss m-a prins in ismail.este imposibil sa va redau setimentul de frustrare si goliciune a sufletului ce l-am trait mai mult timp.acest moment a coincis si cu perioada cand am inteles ca sunt roman.imi plangea sufletul nu dupa urss ci dupa basarabia indepartata.aveam sentimentul ca am fost izolat de tot ce era romanesc.interzicerea ziarului basarabean "LITERATURA SI ARTA" in ucraina m-a zdrobit definitiv. sunt si altele de spus dar atat! sunt convins ca acelas lucru au simtit multi basarabeni la 1ianuarie 2007 cand romania a devenit membra ue. va sarut
A comentat anatolii c. pe 04.02.2007, ora 10:27
Anatol,vezi ca ziarul Literatura si Arta este condus se pare ca de-un securist,Nicolae Dabija.
A comentat pe 05.02.2007, ora 14:59
Pai si ce vreti mai? vreti sa va mai bage care in seama dupa ce v-ati pierdut identitatea nationala si sunteti rusi! mai bine var baga in alta parte!
A comentat Gika pe 05.02.2007, ora 15:05
 COMENTEAZA 


2