CE a scos menţiunea limba moldovenească de pe site-ul Delegaţiei de la Chişinău -Orban

19.10.2007

Comisia Europeană a scos menţiunea limba moldovenească de pe site-ul Delegaţiei de la Chişinău, a declarat vineri comisarul european pentru multilingvism Leonard Orban, menţionând că a înlocuit cu steguleţe simbolurile lingvistice EN, respectiv MD.
"Astăzi (n.r. vineri) s-au scos de pe site-ul CE referirile la limba moldovenească, dar pe documentele deja agreate nu se mai poate face nimic", a declarat comisarul european.
Măsura a fost aplicată, dar deocamdată numai pentru pagina de start a site-ului Delegaţiei Comisiei Europene la Chişinău având două opţiuni de limbă, reprezentate de steguleţe, în locul menţiunilor EN, pentru limba engleză, şi MD, pentru limba din Republica Moldova. Dacă sunt accesate alte pagini ale site-ului, încă apar menţiunile de limbă EN, respectiv MD. Surse europene au declarat pentru NewsIn că este pur o problemă tehnică, cerinţa comisarului Orban făcută colegilor săi de a nu mai face referire pe viitor la limba moldovenească fiind acceptată de către aceştia.
"Pe viitor, voi monitoriza personal, foarte atent, tot ce se află pe site-ul UE, dar nu pot exclude că nu va mai apărea o altă referire de acest gen", a mai spus Orban.
Pe de altă parte, Orban a precizat că UE nu poate să nu recunoască o limbă, decizia de a-şi numi cumva limba aparţinând fiecărui stat. România poate însă adopta atitudinea Greciei. Atena blochează din 1991 recunoaşterea pe plan internaţional a Macedoniei sub acest nume, negându-i dreptul de a avea numele "Macedonia sau un derivat", pentru că este de părere că acest termen aparţine exclusiv patrimoniului său istoric naţional. Pentru greci acest nume ar putea justifica implicit revendicări ale FYROM asupra provinciei elene cu acelaşi nume de la graniţa cu Macedonia.
Din 1993, Macedonia este recunoscută de ONU sub numele provizoriu Fosta Republică Iugoslavă Macedonia (FYROM). Negocierile sub egida ONU nu au dus până acum la niciun rezultat.

Orban a mai subliniat că va apăra limba română în UE, aşa cum procedează în cazul tuturor limbilor oficiale ale Uniunii.


Autor: News In
Sursa: http://www.newsin.ro/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

4 comentarii

OF!!!Dumnezeu sa ne fereasca de judecata cea prosteasca...Comunistii ne inghit pe zi ce trece si tot ce sa obtinut s-a sters Trebuie de esit in strada si sa-i trimitem in SIBERIA.BASARABIA dinou e rastignita pe cruce jos comunistii!!!!
A comentat Agafia.Chisinau. pe 19.10.2007, ora 22:15
OLE, bravo mai Orbane, ma gandeam ca ati dat in debilism cu acceptarea limbii moldovene.
Mai bine o dadeau pe rusa si gata daca tot fac scamatorii, dar nu sa intineze in asa hal limba romana. Ca e bataie de joc, nu pentru ei, ca ei pot sa-si bata joc de ei cat vor si cum vor, ci ar fi fost o bataie de joc pentru noi, romanii si limba romana.
A comentat Viorel pe 19.10.2007, ora 22:56
Pai vad ca pe site-ul Delegatiei Comisiei Europene din Chisinau, daca dai click la noutati MD mai apare, doar de pe prima pagina a fost scoasa.
A comentat Johnny B. pe 20.10.2007, ora 14:19
vreu sa raspund la mesajul de agafia.in primul rind nu cred ca tu cind era uniunea sovietica "mureai de foame".dar acum?sintem nevoiti sa plecam in strainatate ca sa dam o posibilitate copiilor nostri sa invete,fiindca acum fara bani nu poti sa dai nici examenul la o universitate.
si in al doilea rind "esit" se scrie cu i "iesit"si din nou sunt doua cuvinte nu "dinou" ANALFABETO!!!!
A comentat dany pe 15.02.2008, ora 01:26
 COMENTEAZA 


2