Dupa finalizarea studiilor in ROMÂNIA tinerii basarabeni nu mai vor să revină acasă

Îi poţi simpatiza, îi poţi urî, îţi pot fi indiferenţi (greu de crezut), te poţi declara dezamăgit de ei sau îţi poţi declara încântarea. Ei sunt studenţii basarabeni din România. Prima mea tangenţă cu ei a avut loc prin 2001, în Timişoara, pe când eram student în anul I la prima facultate. Îmi era coleg de cameră, un băiat destul de liniştit, dar care atrăgea atenţia prin felul cum vorbea… cam ciudat pentru mine, la vremea respectivă.


Apoi am început să cunosc tot mai mulţi, unii dintre ei devenindu-mi prieteni, alţii, poate, dezamăgindu-mă puţin, dar cu siguranţă nu mi-au rămas indiferenţi.
Deşi, la începutul anilor ’90, au fost într-un număr mare, în ultimii ani, însă, acesta s-a tot redus, problemele rămânând, în general, aceleaşi - burse mici, condiţii de cazare cam prea modeste, lipsa perspectivelor viabile după absolvire.


Este 2007, an care pentru unii aduce bucurie, iar pentru alţii - teamă. Vin cu multe vise, speranţe, dar mai ales cu foarte multă dorinţă de a reuşi, căci ei, studenţii basarabeni, sunt priviţi tot timpul altfel. Anii trec şi realitatea, nu tocmai roză, din universităţile româneşti îi face să îşi mai piardă din vise şi speranţe, unii rămân să încerce să îşi facă un viitor în România, alţii se întorc acasă, măcinaţi, însă, de aceleaşi speranţe - să le fie mai bine.


Iată cam ce spune un proaspăt student basarabean, dar cu state vechi în şcolile din România, Ion Rusnac, în vârstă de 20 de ani, student la Facultatea de Ştiinţe Economice, Timişoara, el venind încă din clasa a VII-a la studii în Deva, judeţul Hunedoara. „La vremea respectivă, părinţii mei au considerat că aş avea mai multe oportunităţi în România. Nu vreau să mă întorc înapoi în Moldova. Mi-e bine aici! Vreau să îmi fac un viitor în România”, afirmă cu fermitate Ion.


Deşi a studiat atâţia ani în Romania, el nu crede că ar avea şanse mai mari în Moldova, în faţa celor care au rămas acasă. „Nu e vorba de a avea sau nu şanse mai mari, ci, pur şi simplu, nu mai am pe nimeni acolo, nu mai am la ce mă întoarce. Şi familia mea încearcă să se stabilească în România”, adaugă el.


Am adus vorba şi despre aderarea României la UE. - Cum crezi că resimt studenţii basarabeni aderarea? A urmat un răspuns tranşant: „Dacă au cetăţenie românească le vor creşte şansele. Daca nu - nu!”.


Nici domnişoara Valentina Druţă nu pare mai optimistă în privinţa întoarcerii în Moldova după finalizarea studiilor în România. Ea este studentă în anul III la Facultatea de Litere şi Limbi Moderne Aplicate, în cadrul Universităţii Babes Bolyai din Cluj-Napoca şi a venit aici „pentru calitatea studiilor şi prestigiul universităţii, dar mai ales pentru perspectiva de a lucra într-o ţară din Europa. Ar vrea să rămână în România pentru altă facultate şi pentru a-şi căuta un loc de muncă aici.


- Ţinând cont că ai studiat atâţia ani în România, nu consideri că, totuşi, ai avea mai mari şanse de reuşită în Moldova cu experienţa din România? - Sigur că şansele de a obţine un post mai bun în Moldova sunt mai mari acum, dar prefer să rămân în România.


Nici ea nu vede în roz aderarea României la UE pentru studenţii basarabeni din România, văzând-o ca „plină de restricţii şi dezavantaje”.


Sunt însă şi unii studenţi basarabeni care iau în calcul întoarcerea în Republica Moldova după finalizarea studiilor. „M-am gândit uneori la posibilitatea de a mă întoarce înapoi în Moldova. Nu ştiu ce să zic. Deocamdată sunt doar în anul I, mai am timp să decid, dar, într-adevăr ar fi şi asta o opţiune pentru mine. Depinde foarte mult şi de evoluţia lucrurilor din Moldova. S-ar putea ca şansele de a reuşi acasă să fie mai mari pentru mine după experienţa din România”, consideră un alt tânăr, Eugen Mocanu, student la Facultatea de Ştiinţe Politice, Sibiu.


Autor: Radu SORINCA, Deva
Sursa: http://www.flux.md/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

7 comentarii


Vreau sa le dau un sfat celor care termina in Ro, ca daca au posibilitate sa ramana acolo sa nu-si rateze sansa vietii!
Acolo nu-i asteapta nimic bun!
Am simtit-o pe pielea mea!
Dupa ce am terminat facultatea la Bucuresti si pentru ca nu am putut sami fac o legalizare acolo m-am intors acasa!
Desigur ca la Chisinau, ca alt oras in RM nici nui!
Si cu accentul meu de Bucuresti si cu deprinderile de acolo am dat-o in bara!
M-am imbolnavit de ceea ce se intampla acolo!
Cu toate ca lucram intr-o companie moldoveneasca, unde toti vorbeau romana, vreau sa spun ca majoritatea lucrului eram nevoit sa-l fac in rusa!
Si mai e ceva de accentuat!
Nu poti compara mentalitatea romaneasca cu acea din Basarabia!
Asa ca dragi absolventi de studii din RO vedetiva de viitor acolo! (sigur daca aveti posibilitate).
Va mai informez ca salariul care o sa vi se ofee la Chis o sa va determine ca si pe mine sa migrati in alta tara, ca altminteri muncis de "sufletul lui Voronin"!
A comentat ciobi pe 07.02.2007, ora 18:20
Basarabenii sunt de incredere! Am multi prieteni si nu am fost dezamagit; in plus stiu sa si petreaca:D
A comentat Remus pe 07.02.2007, ora 21:32
Eu de exemplu invat de 5 ani in Romania.Parerea mea este ca Basrabenii sunt prea divizati de romanii de aici.Astfel ei vin aici si de multe ori raman din pacate la fel cum au venit...In Romania iti schimbi mentalitatea,iti schimbi viziunile,ba chiar si comportamentul...Sincer sa fiu as ramane in Romania din mai multe puncte de vedere:O perspectiva,un viitor mai bun,securitate personala cat de cat mai buna.etc etc!Deja m-am acomodat aici,prieteni noi,oameni cunoscuti,etc!Dar daca o iau din punct de vedere al sentimentelor fata de Moldova,atunci m-as intoarce acasa ca sa skimb ceva in Moldova.Eu cred ca noi absolventii din Romania,daca ne intoarcem acasa putem skimba multe,pentru ca venim cu noi cunostinte,cu noi experiente si cu multe altele noi...Asa ca nu ramane decat sa asteptam un viitor mai bun oferit de Moldova!Dar oare cine ni-l poate oferi?...
A comentat Vadim pe 07.02.2007, ora 22:38
Eu sunt student in anul II la facultate, cu liceul absolvit in Romania. Niciodata nu ma voi intoarce in Moldova pentru a munci. In primul rand salariile sunt cu mult mai mici decat cele din Romania, apoi, cam toti cunoscutii mei, pleaca din tara.Bravo celora care risca sa se intoarca acasa.
A comentat Gawryk pe 07.02.2007, ora 23:36
Sunt student in Timisoara, anul III, cu liceul absolvit tot in Romania. Parerea mea este ca poti reusi chiar si in R. Moldova. Depinde cat de mult te implici in ceea ce faci si cat de bun esti! Intr-adevar in Romania mantalitatea e alta, alti oameni, alt viitor. Nu pot sa spun si nici nu stiu daca poate spune cineva cand vor veni "vremurile bune" in Moldova, cand nu va mai fi coruptie (asa de mare - pt. ca oricum exista in orice stat :P), cand oamenii vor avea alte viziuni, cand vor simti ca pot sa-si construiasca un viitor IN TARA LOR! "Asa ne este soarta!" auzi uneori, iar eu nu sunt de acord cu asta! Bine a zis Nicoale Titulescu "Soarta este scuza celor slabi si opera celor tari!" Fiti tari si FACETI VOI SOARTA, s-o facem impreuna! Cu timpul vom culege si roadele! :) Bravo celor care au reusit!
A comentat Alexandru B. pe 08.02.2007, ora 01:06
Toti care vin sa invete in Romania vin in speranta sa se aranjeze bine aici si sa nu se mai intoarca acasa(mult iubita casa).Din pacate nu toti reusesc.Bafta tuturor, si celor din Romania,si mai ales celor de acasa.
A comentat pe 08.02.2007, ora 15:33
Am o simpla intrebare: Cui va ramane pana la urma Basarabia? Daca noi plecam in speranta ca vom trai mai bine, atunci n-o sa-mi fie de mirare daca oricare minoritate din R. Moldova va spune ca acest pamant sfant le apratine de drept, pentru ca nu va mai ramane nimeni ca s-o apere. Intradevar, e destul de greu sa-ti faci un viitor sigur in Moldova, dar daca vom contribui fiecare cu cate putin cu siguranta ca va fi altfel, mai bine. De ce trebuie sa dam vina pe altii ca nu e bine? Din cate vad multora le convine acest motiv: in Moldova nu ai viitor. Trebuie sa recunosc ca reprezinta lasitate sa ne lasam Tara pe mana altora. Noi reprezentam viitorul ei si daca o parasim tocmai atunci cand are nevoie de noi cel mai mult, atunci cum dorim sa fie mai bine? Suntem MULTI, cu experinta nu doar de viata, cunostinetele noastre acumulate in Romania reprezinta un adevarat arsenal care poate cuceri... Cum putem sa cerem, daca noi insine nu oferim sau nu dorim sa dam nimic? E ca si cum am astepta sa ne pice din Cer. Si mie imi place sa traiesc bine, dar trebuie sa-mi creez singur aceste conditii, sa nu astept "ca poate la anul va fi mai bine". Asa trebuie sa facem cu totii: sa ne unim fortele. nu vreau sa zic nimanui ce trebuie sa faca, santem deja prea mari pentru a ni se spune asta, dar va rog sa va mai ganditi o data inaite de a da uitarii acestei COMORI INESTIMABILE - BASARBIA. Noi trebuie sa-i redam IZVORUL VIETII si PUTEREA MUNTILOR. Prin noi ea se naste, dar si moare. Alegerea e de partea noastra
A comentat marcel u.- ase pe 09.02.2007, ora 00:00
 COMENTEAZA 


2