Georgia: între mașina de propagandă și jocurile ”rechinilor”

10.11.2007

Este relevant faptul că mass-media rusă a relatat despre protestele din Georgia și libertățile civice de acolo. Nu poți spune despre o abordare leită și față de mișcare de opoziție din Rusia. Deficitul de imagine al opoziției ruse, sistemice și antisistemice, la posturile de televiziune ruse este de înțeles. Și atunci de unde această abordare de dublu standard?

În Rusia nu există un post de televiziune care să aloce spațiu opoziției ca respectiva să poată nu doar să-și facă imagine, ci să dezbată deschis problemele țării. În Georgia democrația este mai vizibilă chiar cu anumite deficiențe. Nu cred că mâna rusească stă în spatele rebeliunii de la Tbilisi. Mai degrabă, sunt de părere că Moscova a vrut să tragă niște foloase din concertarea opoziției georgiene.

”Imedi”- magnatul australian Rupert Medrok și jocul periculos a lui Badri Patarakașvili

În spatele ”eminenței cenușii” a protestelor stradale și încurajării opoziției georgiene stă bissnesmanul Badri Patarkațișvili. Patarkațișvili este prieten cu unul din dușmanii regimului din Rusia, controversatul om de afaceri Boris Berezovski.

În altă ordine de idei, în preajma protestelor de la Tbilisi, Badri Patarkațișvili a transmis pachetul acțiunilor de control al postului de televiziune ”Imedi” în gestiunea mediamagnatului internațional Rupert Merdok. Patarkațișvili a catalogat târgul ca o afacere politică. Prin urmare, Patarkațișvili până a fi considerat un oponent central al guvernării de la Tbilisi și-a scos toate bussines-acțiunile. Patarkațișvili urma să ridice ”poporul georgian” împotriva regimului Saakașvili. Protestele împotriva regimului Saakașvili tebuia să ia amploare și să cuprindă o prezență de 100 mii de persoane.

Coproprietarul fostei companii de televiziune Badri Patarkațișvili a transmis cota sa de acțiuni în administrarea companiei media News corp., care se află în posesia magnatului de origine australiană Rupert Merdok. Directorul general al postului de televiziune ”Imedi”, Bidzin Baratașvili, în momentul tranzacției, susținea că compania nu va mai fi asociată de factură și ca expresie a opoziției, că va va primi recunoaștere exprimării libere.

Fatul că Badri Patarkațișvili a lăsat compania de televiziune ”Imedi”, care are cel mai mare rayting în Georgia și reprezintă o afacere de succes, poate fi înțeleasă prin prisma securității bussinesului înainte de a intra în ”marea politică”. Suma tranzacției dintre Patarkațișvili și Merdok nu a fost făcută publică. Totuși, omul de afaceri georgian, în momentul tranzacției, era convins că Merdok va menține politica editorială a postului de televiziune și va asigura libertatea cuvântului.

Astăzi afacerea ”Imedi” este supusă ”sechestrului” întrucât starea excepțională instituită în Georgia presupune sistarea emiterii în eter a tuturor posturilor de televiziune cu excepția televiziunii de stat. Faptul că trupele cu destinație specială a Georgiei au intrat în platoul studioului de televiziune și au pus controlul asupra postului la determinat pe Rupert Merdok să solicite ajutor Departamentului de Stat al Statelor Unite.


Totodată, potrivit presei din Georgia, instituirea ”stării excepționale” a fost făcută la sugestia prezentatorului canalului de televiziune Targamadze. După ”Imedi” au dispărut de pe ”sticlă” și alte televiziuni: ”Kavkasia”; posturile TV ruse-RTR-Planeta și NTV; BBC din Marea Britanie

Ca urmare a sistării activității postului de televiziune ”Imedi”, mediamagnatul internațional Rupert Merdok a expediat o notă informativă pe adresa Departamentului de Stat al Statelor Unite în care se spune că bissnesul său este afectat și se află sub lovitură, spune presa internațională. Deocamdată, nu există o reacție publică din partea Departamentului de Stat american. Financial Times menționează că problema georgiană poate lua o turnură delicată pentru Merdok și că pe piața Georgiei în care a intrat News Corp arată că respectiva companie ar fi nimerit într-o ambuscadă caucaziană. Este curios faptul că mediamagnatul Merdok, de regulă, investește în proiecte de amploare care aduc venit și credibilitate, nu sunt asociate cu beneficii politice.

În această ”ambuscadă” caucaziană l-a împins Badri Patarkațișvili, care i-a vândut pachetul majoritar de acținui a mediaholdingului ”Imedi” la 31 octombrie 2007, anume în perioada apariților de noi tensiuni în societatea georgiană. Badri Patarakațișvili deținea 51% de acțiuni ale companiei ”Imedi”, restul erau în custodia News Corp din anul trecut, care au fost preluate. Prin vânzarea pachetului de control al companiei ”Imedi” Pataracațișvili și-a asigurat securitatea afacerii și relația de imagine în Occident. Aceasta a fost realizată prin News Corp. Faptul că Saakașvili și-a permis să sisteze postul de televiziune ”Imedi” doar în etapa deznodământului războiului cu opoziția, -intervenție în forță a poliției, gaz lacrimogen, bătăi stradale,- se datorează faptului că compania era gestionată de Merdok. Analiștii rușii aseamănă situația de la ”Imedi” cu tranzacția nerealizată în 2001 a mediamagnatului Ted Terner, căruia puțin i-a lipsit să achiziționeze o parte din acțiunile postului rus NTV, ce era în ”moarte clinică”. Până la urmă postul rus a fost resuscitat de ”Gazprom”. Doar că în NTV a existat un interes aparte din partea omului de afaceri rus Boris Berezovski. În prezent, Rupert Merdok datorită ”Imedi” are parte de pagube financiare. El nu are un interese politic și privește doar din poziția beneficiului financiar. Șeful News Corp Europe Marti Pompadur confirm interesul și rolul companiei în Georgia ca fiind unul strict commercial, neafiliat politic. Pompadur consider că prin piața din Georgia există posibilitatea de accesare a regiunii caucaziene, iar piața publicitară georgiană sporește de 30 % pe an.De asemenea, News Corp. a examinat Georgia ca un ”cap de pod” pentru expansiunea sa în fostele republici sovietice. Deocamdată, expansiunea companiei a prevestit magnatului Merdok a participarea la dispute politice pe care acesta le evită. Faptul că s-a adresat Departamentului de Stat al SUA, instituție care-l susține pe Saakașvili și are grijă de marile investiții de capital americane, îi dă oferă o rază de speranță. Dar Merdok va fi nevoit să-l lase pe afară pe Patarakațașvili ca să-și protejeze biznesul. Nu de alta, dar acțiunile companiei lui Merdok se află în declin la Bursa de la Londra( cotația a scăzut la -2,5%).

În loc de final

Rusia a pierdut ”cartea” georgiană cât nu s-ar conecta la liniile alternative georgiene. Kremlinul a tratat Gerogia, ca și Mooldova sau Ucraina de pe poziția velicorusismului imperial. Chiar dacă apar forțe rivale puterii de la Tbilisi acestea sunt conectate la alte centre de putere antirusești. Aceasta, însă, le face destul de interesante la Kremlin. Pentru că loc pentru parteneriate ruso-georgiene există, voință să fie.

Rusia își asumă rolul de forță cu impact geopolitic regional și acest lucru îi dă posibilitatea să fie în preajma unor activități protestatare georgiene. Georgienii, prin excelență, sunt împotriva imperialismului rus. Georgienii sunt împotriva alimentării de către ruși a tendințelor de încurajare a separatismului în țara lor.

Cred că protestele de la Tbilisi au purtat mai mult jocul intereselor economice decât cele poltice. Dar cum, azi, economicul determină politicul, jocurile georgiene sunt decise la Londra, Washington și Munhen. Și, foarte mult, la Moscova în privința separatismului teritorial.


Autor: Octavian Sergentu
Sursa: http://www.presa.md/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

3 comentarii

E mana Rusofonilor ! E clar ca buna ziua .
A comentat Slavic (Franta) pe 10.11.2007, ora 16:55
Nu cred ca sant rusii. E unul din putinele cazuri, cand nu dau ei tonul.Daca te referi la evrei proveniti din Rusia, e altceva. rusii comenteaza, vor sa obtina si ei o bucata mai mare din torta, dar nu e atat de clar pe cine pot miza.Se pare ca nu este o criza ce poate paraliza Georgia. Interesul Rusiei e ca sa se adanceasca criza, ca sa caute puncte slabe. Rusia v-a incerca s-o mentina bineinteles,dar dupa cate se pare nu are prea multe parghii.
Mass-media e un lucru important,cum am vazut ca si Lenin in primul rand a ocupat posta si telegraful. Iar recent Voronin a inchis TVR-ul. Cu diferenta ca la noi a fost conditionat de un factor politic, in Georgia - economic. Apare in evidenta ca deja s-a ajuns la alt nivel acolo, se lupta economic pe economic. La noi politicul predomina pentru a asigura economicul. Un mecanizm mai primitiv, dar capabil sa asigure dictatura si obtinerea unui beneficiu economic consistent. Este de mentionat ca prosteala cu comunizmul la noi e mentinut pe axa Boris Berstein- Vladimir Voronin, evreul avand afaceri multe in Rusia si Odessa. Este unul din personaje principale care trage sforele in Moldova. Urecheanu nu a gasit lobbisti atat de puternici, fara sa amintim de Chirtoaca. Plecarea de la putere a lui Voronin ar pereclita afacerile evreimii, asa ca daca nu se v-a gasi un lider potrivit noul venit usor v-a fi maturat...
A comentat 23 pe 11.11.2007, ora 13:13
Jidanii!!!!!!
Badri este nascut la Tbilisi in familia unor evrei evlaviosi. Este mana dreapta a lui Berezovski. Este dat in urmarire de procuratura din Moscova pentru delapidari de proportii, banuire de asasinare a lui Listiev, complicitate la afacerile Aeroflotului etc. Este protejatul lui Sevarnadze care a respins cererea rusilor de extradare.
Jidanii au de platit polite lui Putin si acum vor sa-i daruiasca Georgia tot asa cum i-au daruit Moldova.
A comentat Maramures pe 11.11.2007, ora 21:35
 COMENTEAZA 


2