Mihai Petric: „Vreau să trăiesc până când voi vedea un muzeu adevărat”

11.11.2007

Recent a fost organizată vernisarea expoziţiei personale şi lansarea albumului dedicat creaţiei regretatului artist Mihai Petric. Apariţia albumului, care înglobează creaţia artistului, este o mare realizare pentru spaţiul nostru cultural.

Creaţia lui Mihai Petric a avut şi are o soartă fericită, pentru că tablourile sale sunt înţelese şi îndrăgite de toate categoriile de spectatori: de la specialişti în artă, cu o pregătire academică, până la simpli amatori, neiniţiaţi în subtilităţile picturii de şevalet.

Fiind o fire mai degrabă contemplativă, predispusă la profunde imersiuni în propriul univers spiritual, Mihai Petric fixa pe hârtie atât propriile gânduri, cât şi opiniile altora. „Arta merită să fie cercetată, merită atenţie şi stimă numai în cazul în care ea are un conţinut plin de umanism şi este adresată tuturor oamenilor. Dacă am devenit pictor, se datorează, în primul rând, Şcolii Normale de la Iaşi, unde desenul, muzica şi literatura erau privilegiate în materie de studiu şi erau predate de specialişti”, menţiona undeva pictorul.

Pentru mai multe generaţii de iubitori de artă din Republica Moldova, Mihai Petric este cel mai manierat maestru al peisajului lirico-panoramic basarabean. Astfel, lucrările „Pânzele”, „Dimineaţa pe Nistru”, „Apus de soare” au devenit de mult timp ontologice, practic nu există nici o enciclopedie de artă din care să lipsească lucrările ilustrului pictor, lucrări realizate în cele mai bune tradiţii ale peisajului, picturi create prin filiera artei realiste pe care a profesat-o Mihai Petric.

La Şcoala de la Iaşi, pictorul a avut şansa de a-i cunoaşte pe Mihail Sadoveanu, Nicolae Iorga, personalităţi care i-au marcat existenţa şi tendinţele maestrului Petric. Activitatea sa de artist plastic şi organizator în domeniul culturii a fost semnificativă, deoarece timp de 20 de ani Mihai Petric a activat în cadrul Muzeului de Artă, unde a creat fonduri de lucrări valoroase.

Solicitat de noi, dr. în studiul artelor, şef al sectorului Arte Plastice a Institutului Patrimoniu Cultural al Academiei de Ştiinţe, Constantin Ciobanu, a menţionat că personalitatea lui Mihai Petric este una delicată, care impune o notă de respect şi contemplaţie. „Consider că acest pictor este unul al splendorii umane, capabil să reliefeze portretul şi peisajul în cele mai deosebite culori şi spaţii. Creaţia lui se caracterizează prin rafinament, candoare şi plasticitate. Este un om care a lăsat neamului lucrări de imensă profunzime, lucrări venerate de generaţii întregi”, a declarat Ciobanu.

Fiica maestrului, Elena Petric, a menţionat că vernisarea expoziţiei şi lansarea albumului sunt două mari evenimente pe care tatăl ei le-a visat. „Din copilărie am savurat creaţia tatălui meu şi acum când am ajuns la o vârstă şi mai mare am înţeles că ceea ce a lăsat el pentru noi este, de fapt, o comoară incontestabilă. Tocmai acum mi-am dat seama cât de preţioasă este creaţia familiei noastre, acest album este o realizare fructuoasă care a implicat mai mulţi oameni dragi tatălui meu”, a subliniat fiica Elena.

Menţionăm că aceste două evenimente au fost întregite de cvartetul Teatrului de Operă şi Balet, sub conducerea lui Anatol Râşneanu, care au susţinut un recital de muzică clasică.


Autor: Diana Burcatâi
Sursa: http://www.flux.md/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

nici un comentariu

 COMENTEAZA 


2