Un avocat cere sancţionarea judecătorilor

14.11.2007

Anunţarea săptămânală a cazurilor pierdute de Republica Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului a devenit practic o rutină, cu patru cazuri anunţate în ultima săptămână.

Cu toate acestea, Vitalie Nagacevschi, preşedintele organizaţiei "Juriştii pentru drepturile omului" vede într-unul dintre ultimele cazuri, "Cebotari contra Republica Moldova" ceva neobişnuit.

"A fost constatat că judecătorii au comis abuz de drept. Altfel spus, actualmente sunt întrunite toate condiţiile stabilite de legislaţia naţională pentru a atrage respectivii judecători la răspundere disciplinară şi inclusiv materială," a declarat Vitalie Nagacevschi.

Noutatea în acest caz constă în faptul că acţiunile judecătorilor au fost săvârşite după intrarea în vigoare a modificărilor la legea cu privire la agentul guvernamental a articolului 17.

Articol care stabileşte responsabilitatea materială a judecătorilor pentru prejudicierea bugetului de stat în urma condamnării Republicii Moldova de către CEDO, generată de o hotărâre judecătorească incorectă.

"Eu vreau să vă spun, ca să înţelegeţi cum funcţionează justiţia. În toată perioada cât eu am fost eu arestat, nu mi s-a pus nicio întrebare. Nu a fost nici un interogatoriu. Unicul lucru care mi s-a pus este: spune că Chiţan este vinovat," povesteşte Mihai Cebotari.

Aresatare fără temei

Examinând materialele dosarului, judecătorii de la CEDO au ajuns la concluzia că nu au existat nici un fel de temeiuri de a presupune că domnul Cebotari ar fi comis vreo infracţiune şi că arestarea a avut scopul de a împiedica un alt agent economic să-şi menţină cererea tot la CEDO.

Arestarea lui Mihai Cebotari fiind făcută cu scopul de a-l constrânge să facă anumite declaraţii.

Vitalie Nagacevschi are o explicaţie pentru starea de lucruri din justiţia moldovenească.

"De ce este determinată această stare de lucruri? Ea este determinată de mai multe circumstanţe. Însă eu, de fiecare dată spun că, în principiu, actualmente am putea spune că există un acord tacit între guvernare şi puterea judecătorească," spune Vitalie Nagacevschi.

"Guvernarea spune aşa: noi vă permitem să luaţi mită şi să pronunţaţi hotărâri ilegale şi nu vă pedepsim pentru aceasta. În schimb, voi ne daţi câştig de cauză dacă noi avem vreun interes. Iată care sunt circumstanţele care, după părerea mea, determină pronunţarea unor hotărâri vădit ilegale."

Deşi organizaţia "Juriştii pentru drepturile omului" a expediat mai multe scrisori la Consiliul Superior al Magistraturii şi Procuratura Generală pentru a porni proceduri disciplinare sau penale, Vitalie Nagacevschi consideră că şansele pentru ca persoanele vinovate de abuzurile semnalate de CEDO să fie pedepsite sunt egale cu zero.

Scopul demersurilor este însă de a vedea cum vor motiva structurile menţionate lipsa acţiunilor, iar în cazul în care lucrurile nu se vor schimba, să mai sesizeze o dată CEDO.

De această dată invocând anume lipsa acţiunilor ce ţin de obligaţia pozitivă a Republicii Moldova de a împiedica pe viitor comiterea aceloraşi încălcări ale drepturilor omului.


Autor: Marin Turea
Sursa: http://www.bbc.co.uk/romanian/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

nici un comentariu

 COMENTEAZA 


2