ISTORICII DIN MOLDOVA AU COMEMORAT 90 DE ANI DE LA CONVOCAREA PRIMULUI PARLAMENT AL BASARABIEI

22.11.2007

Zeci de persoane din Republica Moldova şi România au depus flori la mormintele deputaţilor basarabeni care au activat în Sfatul Ţării, comemorând astfel 90 de ani de la înfiinţarea acestui for politic, informează AP FLUX.

Istorici din Republica Moldova şi România, precum şi tineri din Republica Moldova, care îşi fac studiile în instituţiile de învăţământ din Iaşi, au vizitat mormintele deputaţilor care au activat în Sfatul Ţării şi care, ulterior, au votat actul Unirii Basarabiei cu România, la 27 martie 1918. Politicienii care au reprezentat Sfatul Ţării sunt înmormântaţi în Cimitirul Central Ortodox, numit şi Cimitirul armenesc din Chişinău. Totodată, a fost vizitat Liceul Alexandru Donici, unde şi-a desfăşurat activitatea Sfatul Ţării, începând cu 21 noiembrie 1917, şi au fost depuse flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt.

Unul dintre studenţii moldoveni, veniţi din Iaşi, Constantin Jardan Botnaru, a specificat că un rol foarte important în deschiderea şedinţelor Sfatului Ţării l-a avut preoţimea, în special, Mitropolitul Basarabiei Gurie Grosu, protoiereul Alexandru Baltaga ş. a. „Înfiinţarea Sfatului Ţării se datorează şi verticalităţii morale a oamenilor din acea perioadă. Acest act ar trebui să fie apreciat nu doar de noi, tinerii, şi de istorici, ci de toată lumea. Este vorba de primul parlament, care a oferit basarabenilor posibilitatea de a participa la vot”, a mai spus Jardan Botnaru.

La rândul său, istoricul şi deputatul creştin-democrat, Ion Varta, a declarat pentru AP FLUX că primul parlament al Basarabiei a fost convocat într-o perioadă dramatică, dar cu multe semnificaţii în istoria basarabenilor. „Mă refer la încununarea eforturilor şi sacrificiilor multiplelor generaţii de români basarabeni, care au pledat pentru emanciparea naţională de sub ocupaţie străină. Convocarea Sfatului Ţării a fost un prim rezultat benefic pentru destinul Basarabiei. Din păcate, meritele acestui organism au fost denigrate în perioada sovietică. Chiar şi astăzi mai există adepţi ai ideilor sovietice, care se pretind a fi istorici şi încearcă să submineze rolul istoric al Sfatului Ţării”, a subliniat Ion Varta.

El a mai spus că deputaţii care au activat în Sfatul Ţării au avut o prestaţie exemplară, activând în condiţii destul de complicate, această instituţie politică asigurând trecerea Basarabiei de la statutul de provincie rusească la Republica Democratică Populară Moldovenească.

Printre deputaţii Sfatului Ţării se numără Sergiu şi Florica Niţă, Vasile Ţanţu, Iacob Suceveanu, Alexe Mateevici, Nicolae Alexandri etc. Mormintele unora dintre ei, printre care Vladimir Herţa, Andrei Hodorogea, Simion Murafa, nu s-au păstrat, mai informează AP FLUX.


Autor: AP FLUX
Sursa: http://www.basarabeni.ro/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

nici un comentariu

 COMENTEAZA 


2