Parlamentul şi-a reluat activitatea după vacanţa de iarnă

Parlamentul Republicii Moldova şi-a reluat joi activitatea, după vacanţa de iarnă. În deschiderea şedinţei plenare, preşedintele legislativului, Marian Lupu, a punctat priorităţile pentru actuala sesiune, priorităţi pe care însă unii parlamentari din opoziţie le consideră incomplete.


Printre priorităţile actualei sesiuni a Parlamentului, potrivit lui Marian Lupu, se numără adoptarea, modificarea sau completarea unui şir întreg de legi privind adopţia şi protecţia copiilor, dezvoltarea pieţei financiare şi a pieţei de capital, deetatizarea proprietăţii de stat şi facilitarea activităţii de antreprenoriat.


O atenţie sportiă va fi acordată reformei sistemului judecătoresc, asupra căreia insistă de mai mult timp Consiliul Europei.


De asemenea, Parlamentul îşi propune să iniţieze un proces amplu de armonizare a legislaţiei Republicii Moldova la aquis-ul comunitar, deşi nu dispune încă de fondurile necesare.


„Dat fiind că aplicând abordarea sistemică şi complexă a procesului de armonizare a legislaţiei naţionale cu cea comunitară, am convenit asupra necesităţii inventarierii cadrului naţional legal", a spus Marian Lupu.


"Aduc la cunoştinţa dumneavoastră că Parlamentul, în cooperare cu sectorul asociativ, sunt la etapa identificării donatorilor pentru a face posibilă lansarea proiectului”, a mai spus preşedintele legislativului.


Liderul Partidului Democrat, Dumitru Diacov, i-a amintit însă la Marian Lupu că la sfârşitul primăverii vor avea loc alegeri locale şi că este în interesul întregii societăţi, inclusiv a Parlamentului ca acestea să se desfăşoare fără încălcări.


„Noi ştim că pe parcursul acestei sesiuni în Moldova vor avea loc alegeri. Noi toţi ne dorim ca aceste alegeri să fie cinstite, în condiţii libere, transparente, ca aceste alegeri să contribuie la consolidarea democraţiei în Republica Moldova”, a spus Dumitru Diacov.


Iar deputata nou creatului Partid Naţional Liberal, Vitalia Pavlicenco, s-a arătat dezamăgită de faptul că preşedintele Legislativului nu a pomenit nimic în discursul său despre relaţiile speciale pe care Republica Moldova ar trebui să le aibă cu România.


„Am audiat astăzi intervenţia domnului Lupu la început de sesiune şi ne-am bucurat pentru acest program foarte amplu. Din păcate, nu am auzit mai multe acţiuni legate de cooperarea dintre Republica Moldova şi România."


"Eu sper că pe parcurs aceste lucruri vor interveni şi vor completa agenda Parlamentului pe care ne-o dorim cât mai bogată în ideea acceptării sprijinului României pentru a parcurge cât mai repede drumul spre Europa”, a spus Vitalia Pavlicenco.


La rândul său, vicepreşedintele Alianţei „Moldova Noastră”, Veaceslav Untilă, şi-a îndemnat colegii să adopte o decizie prin care să asigure fiecare loc de lucru din sala de şedinţe a Parlamentului cu microfon separat şi cu acces la internet. În prezent, în această sală sunt doar patru microfoane destinate deputaţilor.


„Am impresia că colegii mă vor susţine că nu prea bine ne stă, oere în şir, la microfon, fără documente, documente care rămân în sală. A venit timpul ca, cu foarte mici cheltuieli, să amenajăm sala cu microfoane şi acces la baza de date, acces la internet ca să avem o bună desfăşurare a activităţii noastre parlamentare”, a spus domnul Untilă.


Chiar dacă şedinţa de joi a Parlamentului a fost relativ calmă, e de presupus că, odată cu apropierea alegerilor, discursul politic din legislativ să devină tot mai agresiv.


Autor: BBC
Sursa: http://www.bbc.co.uk/romanian/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

un comentariu

maladetz parlamentule!
A comentat eu pe 12.02.2009, ora 19:33
 COMENTEAZA 


2