Numeroase cereri pentru cetatenia romana in Basarabia

Nu este exclus ca, in scurt timp, numarul persoanelor care solicita cetatenie romana sa fie mult mai mare decit cel al etnicilor romani din Basarabia. Situatia pare paradoxala, dar se bazeaza pe date concrete. Oficialii de la Bucuresti estimeaza astfel ca peste 1,5 milioane de moldoveni vor fi in curind inregistrati ca dorind sa detina un pasaport care sa le confere libertate de miscare in spatiul european.


Constatarea asupra acestei situatii a venit tocmai din partea presedintelui Traian Basescu, care constant s-a declarat in favoarea unei apropieri de Basarabia. Basescu a declarat, pentru un post de televiziune, ca se teme de depasirea, in perioada urmatoare, a nivelului etnicilor romani din Basarabia cu cererile de cetatenie, la finele anului numarul solicitantilor urmind sa ajunga la 1.500.000.
Presedintele a spus ca exista deja 500 de mii de cereri de cetatenie, pe fiecare act fiind cel putin un cetatean, "pentru ca sint cereri in care intreaga familie solicita cetatenie, solicita programare pentru depunerea dosarului", informeaza Asociatia de Investigatii Media in Balcani.


"Evaluarea nostra este ca in momentul de fata avem 800 de mii de cetateni care solicita cetatenie, si evaluarea este ca pina la sfirsitul anului ajungem la 1.500.000 din 3.800.000 cetateni ai Republicii Moldova", a spus Basescu, intr-o emisiunea difuzata pe 4 februarie de Pro TV.


Seful statutului a subliniat ca acest numar depaseste nivelul etnicilor romani din Republica Moldova. "Ma tem ca depasim nivelul etnicilor romani din Republica Moldova cu solicitarile de cetatenie in perioada urmatoare", a spus Basescu. Conform statisticilor publicate de guvernul de la Chisinau, populatia Republicii Moldova este de aproximativ 3.600.000 de locuitori, cifra care ajunge la 3.800.000 daca se pun la socoteala si teritoriile din stinga Nistrului si municipalitatea Bender. Dintre cetatenii moldoveni, cel mult doua treimi sunt de etnie romana.


Basescu a mai spus ca le-a explicat comisarilor europeni ca este esential ca Moldovei sa i se dea o perspectiva europeana, pentru ca moldovenii sa se poata bucura de libertatea de a trai si munci in Romania fara a avea cetatenia romana.


"De aceea este esential, si asta am explicat si presedintelui Barroso, si vicepresedintelui Frattini, este esential ca Moldovei sa i se dea o perspectiva europeana pentru ca altfel tentatia tuturor cetatenilor Republicii Moldova, pentru a beneficia de dreptul la miscare, la munca, va fi sa ceara in mod legitim cetatenie romana", spus Basescu.


Romania are in prezent un deficit de forta de munca de 200.000 de persoane, care ar putea fi cu usurinta suplinit de moldoveni daca Basarabia ar ajunge membra UE, a comentat presedintele. Pe de alta parte, el a insistat asupra faptului ca are o intelegere cu presedintele Vladimir Voronin: sustinerea Republicii Moldova "pentru a face progrese inspre integrare". "Avem aceasta intelegere, de sustinere a progresului catre vest si o facem cu toata capacitatea noastra. Iata unul dintre lucrurile despre care putem spune ca reprezinta un interes national al Romaniei si pe care il promovam in cadrul Uniunii Europene cu mijloacele specifice activitatii in aceasta structura uriasa", a spus Basescu.


Oportunitatea folosirii cetateniei romane ca mijloc de promovare a intereselor Basarabiei a fost deja intrezarita de unele formatiuni politice de dincolo de Prut. Astfel, Partidul National Liberal din Republica Moldova crede ca tara are sanse sa fie reprezentata in Parlamentul European dupa urmatoarele alegeri, deoarece multi moldoveni detin cetatenie romana, a anuntat presedintele formatiunii, Vitalia Pavlicenco, intr-o conferinta de presa.


Pavlicenco sustine ca Basarabia trebuie sa organizeze o campanie electorala ampla pentru alegerile europene. "Intentionam sa participam la aceste alegeri in pofida faptului ca nu sintem tara membra UE, pentru ca avem multi cetateni europeni", a declarat presedintele PNL.


Partidul, inregistrat la Ministerul Justitiei la 2 februarie, a anuntat ca principala sa prioritate este semnarea unui "acord de parteneriat strategic pentru Europa" intre Republica Moldova si Romania, in cadrul conceptului de Uniune Interstatala, propus de formatiune ca fiind cea mai eficienta si rapida cale de aderare la UE.


Aceasta propunere ar permite Republicii Moldova sa ajunga la standardele europene si sa se integreze in structurile comunitare pina in 2017, sustine vicepresedintele PNL, Anatol Taranu. Totodata, o astfel de uniune ar reprezenta si o solutie pentru reglementarea conflictului transnistrean.


Autor: RGN
Sursa: http://www.rgnpress.ro/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

5 comentarii

pana la sf.anului 2007 avem unirea basarabiei cu tara.sa ne ajute dumnezeu!
A comentat a.c. pe 11.02.2007, ora 15:47
A.C. optimist esti!..MAI ESTE DE ASTEPTAT multi cred eu.nu-i asa simplu
A comentat Marcel pe 11.02.2007, ora 17:22
Ar fi bine sa fie semnat un acord de parteneriat strategic intre Romania-RM dar sa nu fie propus de srl-ul PNL care se afla la periferia vietii politice din Moldova.
A comentat Marcel pe 11.02.2007, ora 17:36

Traiasca Romania Mare ! ! !
A comentat Slavic (Franta) pe 20.02.2007, ora 01:18
Sunt student in RM, shi sper la o viata mai buna in UE.
A comentat Aurel pe 25.09.2007, ora 21:06
 COMENTEAZA 


2