Klaas Urmas: Dezvoltarea economică a Republicii Moldova este blocată de lipsa unui cadru legal eficient

28.11.2007

Grupul parlamentar de prietenie Estonia-Moldova se află, în perioada 26-29 noiembrie curent, într-o o vizită de lucru la Chişinău. Delegaţia estoniană a avut ieri o întrevedere cu preşedintele grupului parlamentar de prietenie Moldova-Ţările Baltice, vicepreşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Iurie Roşca, informează AP FLUX.

Interviu acordat în exclusivitate AP FLUX de preşedintele Grupului parlamentar de prietenie Estonia-Moldova, preşedintele Comisiei pentru afaceri economice, Klaas Urmas.

- Care este scopul vizitei în Republica Moldova a grupului pe care îl reprezentaţi şi ce aţi discutat în cadrul întrevederii avute cu vicepreşedintele Parlamentului, Iurie Roşca?

- Scopul vizitei noastre este ca să vedem cum este situaţia social-politică şi economică reală în Republica Moldova. În cadrul acestei vizite dorim să fim informaţi despre acţiunile şi eforturile întreprinse de Republica Moldova, în vederea integrării în Uniunea Europeană. Obiectivul de bază al acestei vizite este iniţierea unui proiect comun de dezvoltare a cooperării interparlamentare dintre Republica Moldova şi Republica Estonia.

În ceea ce priveşte întrevederea cu domnul Iurie Roşca, vreau să spun că domnia sa a manifestat un interes vădit faţă de experienţa Estoniei în elaborarea, aplicarea şi funcţionarea Constituţiei. Vreau să atrag atenţia asupra faptului că Estonia a adoptat Constituţia în 1992 şi de atunci nu au fost schimbate nicio prevedere din acest document de bază al statului. De asemenea, am discutat despre procesul de liberalizare a economiei în Estonia şi anume cum funcţionează sistemul fiscal sau care sunt măsurile întreprinse în diferite ramuri ale economiei la noi. Ceea ce a prezentat interes pentru reprezentanţii Parlamentului Republicii Moldova, în cadrul acestei întrevederi, este domeniul tehnologiilor informaţionale. Or, tehnologiile informaţiile nu se referă doar la computere, ci reprezintă un pilon de bază al democraţiei. La noi, acest domeniu este foarte dezvoltat, or, acest lucru oferă noi oportunităţi de comunicare în vederea creării de legături mai profunde între autorităţile centrale şi societatea civilă prin intermediul noilor tehnologii informaţionale. Vreau să mă adresez atât autorităţile centrale cât şi societăţii civile din ţara dumneavoastră cu mesajul că Estonia este pregătită să ofere suportul necesar, reieşind din experienţa proprie în aceste domenii, astfel încât să fie intensificat procesul de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

- Termenul limită pentru implementarea Planului de Acţiuni Uniunea Europeană – Republica Moldova expiră în luna martie a anului viitor. În opinia dumneavoastră, dispune Republica Moldova de potenţialul economic şi politic necesar pentru a finaliza aplicarea prevederilor acestui plan înainte de termenul limită?

- Din câte am înţeles eu, în Republica Moldova există un cadru legislativ destul de bun, însă aceste legi nu funcţionează. În acest caz, dezvoltarea economică este blocată de lipsa unui cadru legal eficient. Ceea ce trebuie să înţeleagă autorităţile centrale moldovene în procesul de implementare a Planului de Acţiuni Republica Moldova – Uniunea Europeană este că toate măsurile întreprinse în acest sens nu sunt pentru Uniunea Europeană, dar sunt pentru acest stat şi pentru populaţia care locuieşte pe acest teritoriu. Succesul implementării acestor prevederi poate fi evaluat după nivelul de trai al populaţiei, care depinde de calitatea aplicării prevederilor acestui plan. Autorităţile de la Chişinău trebuie să continue reformele în procesul de integrare în Uniunea Europeană indiferent de nivelul implementării prevederilor Planului de acţiuni în luna martie a anului viitor. Dacă Republica Moldova va da semnale directe şi clare Uniunii Europene că îşi doreşte această integrare, atunci şi statele membre ale comunităţii europene vor fi foarte receptive la aceste semnale.

- Cum intenţionează Estonia să contribuie la intensificarea procesului de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană?

- Estonia reprezintă un fel de stat expert în cadrul Uniunii Europene. De multe ori suntem întrebaţi de către oficialii statelor membre ale Uniunii Europene despre cum evoluează statele din spaţiul CSI, care au o politică orientată spre integrarea europeană. Noi dorim să adunăm cât mai multă informaţie din surse directe. De aceea, am venit aici ca să identificăm care sunt domeniile şi să discutăm care sunt posibilităţile pentru a elabora anumite proiecte în cadrul cărora Parlamentele Estoniei şi a Republicii Moldova ar putea să coopereze şi să întreprindă acţiuni concrete pentru a acorda suportul necesar în vederea integrării statului dumneavoastră în Uniunea Europeană.

- Vă mulţumim.


Autor: VIRGINIA ROŞCA
Sursa: http://www.flux.md/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

nici un comentariu

 COMENTEAZA 


2