Rusia nu isi retrage trupele din Transnistria si se opune independentei Kosovo

27 de ministri ai Apararii au participat, la sfarsitul saptamanii trecute, la o sesiune neoficiala a Consiliului Rusia-NATO, care a avut loc la Sevilla in Spania, si unde au fost abordate cele mai "fierbinti" subiecte de politica externa ale momentului: independenta provinciei Kosovo, retragerea trupelor ruse din Transnistria, marirea numarului de trupe NATO in Afganistan, relateaza AFP. Asa cum era de asteptat, ministrul rus al Apararii, Serghei Ivanov, a tinut sa reaminteasca tuturor ca Rusia nu isi va abandona depozitele de armament din Transnistria, deoarece nu poate permite ca armele sa ajunga la persoane nepotrivite. Conform Tratatului privind fortele armate conventionale din Europa, semnat in 1990 de cei 22 de membri ai NATO, depozitele de armament din Transnistria, care dateaza din perioada sovietica, sunt supravegheate de un contingent rus format din 1.500 de militari, care trebuie sa se retraga. Insa "in afara de apartenenta depozitelor la rezervele militare ruse, exista o problema referitoare si la locul sau persoanele la care ar putea ajunge explozibilul si lansatoarele de grenade", a tinut sa reaminteasca Ivanov. Retragerea bazelor militare ruse din fostele republici sovietice, in special din Georgia si Republica Moldova, este o problema sensibila in relatiile cu NATO, care a conditionat ratificarea Tratatului privind fortele armate conventionale din Europa, de retragerea completa a Rusiei.


Rusii au pus piciorul in prag si in chestiunea Kosovo. Ivanov a anuntat (fara a surprinde pe cineva) ca Moscova se opune independentei provinciei Kosovo, datorita precedentului pe care l-ar stabili pentru alte regiuni separatiste. Si cum Rusia se confrunta cu cateva astfel de exemple, precum Abhazia si Osetia de Sud, un "precedent Kosovo" ar dauna politicii Kremlinului fata de aceste regiuni. Independenta Kosovo "ar putea antrena o reactie in lant. Nu trebuie sa deschidem cutia Pandorei", a avertizat Ivanov in cursul unei intalniri bilaterale cu omologul sau german Franz Josef Jung. "Popoarele din alte teritorii nerecunoscute pe plan international or sa se intrebe: De ce nu si noi?", si-a explicat pozitia ministrul rus. Votul Rusiei, care dispune de drept de veto in Consiliul de Securitate al ONU, va conta enorm luna viitoare, cand emisarul special al ONU, Marti Ahtisaari, intentioneaza sa propuna spre aprobare planul de independenta a provinciei Kosovo.


Printre intalnirile bilaterale ale lui Ivanov s-a numarat si cea cu secretarul american al Apararii, Robert Gates. "Felicitari!", a exclamat ministrul rus, adresandu-se omologului sau american si referindu-se la numirea sa in functia de secretar al Apararii. "Vreti sa spuneti: condoleante!", i-a raspuns pe acelasi ton Gates. "La inceput am vorbit ca doi experti in serviciile de informatii care se intalnesc dupa multi ani", a povestit Gates, la incheierea reuniunii. Fost director al CIA, Robert Gates a urcat in ierarhia serviciilor de informatii americane in calitate de expert in Uniunea Sovietica in timpul Razboiului Rece, in timp ce Serghei Ivanov este un fost agent KGB.


Autor: Ana Ilie
Sursa: http://www.gandul.info/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

nici un comentariu

 COMENTEAZA 


2