Autorităţile moldovene cheamă la ordine Ambasada României

05.12.2007

Ambasadorul României în Republica Moldova, Filip Teodorescu, a fost convocat la Ministerul de Externe de la Chişinău.

Dlui Teodorescu i s-au cerut explicaţii în legătură cu nişte declaraţii de presă privind tratatul de frontieră dintre România şi Republica Moldova, negociat între cele două părţi.

În paralel, serviciul de presă al preşedintelui Voronin a emis o declaraţie în care acuză Ambasada României că "ar crea provocări".

Ce i se reproşează ambasadorului român

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova consideră că Filip Teodorescu ar fi acuzat pe nedrept Chişinăul de tergiversarea negocierilor privind tratatul de frontieră dintre cele două state.

„Ambasadorului României i s-a atras atenţia asupra comentariilor făcute referitor la revizuirea prevederilor Tratatului de Pace între Puterile Aliate şi Asociate cu România, semnat la Paris la 10 februarie 1947", se spune într-un comunicat al Ministerului de Externe.

Filip Teodorescu a fost citat de agenţia de ştiri NewsIn din România cu o declaratie potrivit careia tratatul de frontieră cu Republica Moldova nu ar fi fost semnat până în prezent din cauză că autorităţile de la Chişinău ar insista ca el să facă referire la Tratatul de la Paris din 1947.

Acuzaţiile preşedinţiei moldovene

Serviciul de presă al preşedintelui Vladimir Voronin a dat publicităţii o reacţie faţă de o declaraţie de presă a Ambasadei României la Chişinău, publicată la data de 3 decembrie de ziarul „Timpul”, de opoziţie.

Titlul dat de cotidianul moldovean declaraţiei „Televiziunea prezidenţială NIT organizează provocări”, a nemulţumit preşedinţia moldovenească.

"Fără a da aprecieri conţinutului comunicatului de presă al Ambasadei României, Serviciul de presă al Preşedintelui Republicii Moldova declară oficial că în Republica Moldova nu există nici un fel de „televiziune prezidenţială”.

Considerăm că Ambasada României ar trebui să deţină informaţii mai exacte despre ţara în care este acreditată. În caz contrar, apar situaţii când comunicatele de genul celui difuzat de Ambasada României, în ultima instanţă, se dovedesc a fi o adevărată provocaţie" - se arată în reacţia oficială a preşedinţiei Republicii Moldova.

Ambasada României explica în "Timpul" că postul de televiziune NIT a cerut un interviu în care ar fi avut intenţia de a adresa întrebări care ar fi conţinut "speculaţii şi provocări" - ceea ce a generat refuzul Ambasadei de a acorda interviul.


Autor: BBC
Sursa: http://www.bbc.co.uk/romanian/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

nici un comentariu

 COMENTEAZA 


2