Voronin va reclama România la Uniunea Europeană

10.12.2007

Preşedintele Vladimir Voronin a acuzat România de ceea ce el a numit “agresiune permanentă” la adresa Republicii Moldova.

El a lansat acest acuzaţii la o conferinţă de presă la Bruxelles, susţinând, totodată, că România nu ar fi recunoscut în mod corespunzător suveranitatea Republicii Moldova.

Vladimir Voronin a acuzat România că ar submina suveranitatea Republicii Moldova prin atragerea studenţilor şi a preoţilor şi prin acordarea de paşapoarte româneşti cetăţenilor moldoveni.

"În următoarele zile, le voi trimite un mesaj şefilor de stat şi de guvern din Uniunea Europeană în care voi explica situaţia dintre un stat membru al UE şi un vecin al Uniunii," a declarat Preşedintele Voronin.

El a mai spus că a sperat că, odată cu aderarea României la Uniunea Europeană problemele dintre Bucureşti şi Chişinău vor dispărea, dar acum, dimpotrivă, s-ar simţi ceea ce el consideră a fi "o agresiune" şi mai puternică din partea României.

"Am tratat această problemă cu mult calm şi cred că ea trebuie abordată de Uniunea Europeană," a afirmat Preşedintele Voronin.

Oficialităţile române nu au comentat deocamdată declaraţiile preşedintelui Voronin, declaraţii care survin cu câteva zile înaintea întâlnirii liderilor UE de la Bruxelles programată pentru 14 decembrie.

Relaţii încordate

În ultimele luni, relaţiile dintre Chişinău şi Bucureşti au fost tot mai încordate.

Una dintre cele mai recente dispute dintre cele două state a fost declanşată de decizia Bisericii Ortodoxe Române de a reînfiinţa cele trei episcopii care au existat în perioada interbelică în cadrul Mitropoliei Basarabiei, subordonată canonic Patriarhiei Române.

Preşedintele Voronin declarase că, în cazul în care Patriarhia Română nu va renunţa la această intenţie, Republica Moldova îşi rezervă dreptul de a nu mai respecta decizia Curţii Europene a Drepturilor Omului care, în 2001, a dispus înregistrarea Mitropoliei Basarabiei de către autorităţile de la Chişinău.

Declaraţiile preşedintelui Republicii Moldova vin şi la scurt timp după ce ambasadorul român la Chişinău, Filip Teodorescu, a declarat că România nu ar putea semna un tratat bilateral de recunoaştere a graniţelor, câtă vreme Republica Moldova insistă să fie luat în considerare tratatul din 1947.

Acest tratat trasa graniţele Uniunii Sovietice şi este, în opinia ambasadorului Teodorescu, un anacronism, ce nu mai reflectă realitatea.


Autor: BBC
Sursa: http://www.bbc.co.uk/romanian/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

un comentariu

Pai daca ne reclama la UE.de ce nu o reclama si pe masa ca se prostitueaza in U.R.S.S. si nu plateste impozit?
A comentat Webber pe 10.12.2007, ora 18:44
 COMENTEAZA 


2