Ucraina: pedepse aspre pentru cei care vor nega genocidul din 1932-1933

11.12.2007

Victor Iuşcenko a propus Radei de la Kiev introducerea unei amenzi care variază între 100 şi 300 salarii minime sau pedeapsa cu închisoare pe o perioadă de doi ani pentru cei care vor nega public foametea din 1932-33 drept act de genocid împotriva poporului ucrainean.

Aceste rectificări urmează să fie introduse în proiectul de lege „Cu privire la modificările Codului Penal şi a Codului de procedură penală” a Ucrainei. Proiectul urmează să fie discutat în parlament în timpul cel mai apropiat. Proiectul de lege mai prevede pedeapsa cu închisoare, pe un termen de patru ani, pentru repetarea acestora infracţiuni. De examinarea acestor cazuri, până la ajungerea acestora în instanţele de judecată, se va ocupa Serviciul de Securitate a Ucrainei.

Potrivit lui Iuşcenko, negarea publică a foametei „înjoseşte poporul ucrainean, ceea ce este de neconceput”. Adoptarea acestei legi va încuraja societatea spre a nu admite alte acte care violează drepturile omului, va apăra interesele celor care au avut de suferit de pe urma foametei, va creşte autoritatea Ucrainei pe arena internaţională şi va forţa opinia publică internaţională să recunoască foametea din 1932-33 drept act de genocid împotriva poporului ucrainean.

Reamintim că, încă la 28 noiembrie 2006, Rada ucraineană a adoptat Legea „Cu privire la foamete”, adaptată şi rectificată de spicherul parlamentului, Alexandr Morozov. Ministrul de Justiţie al Ucrainei, Alexandr Lavrinovici, a anunţat jurnaliştii că va susţine iniţiativa lui Iuşcenko.


Autor: Liliana Istrate
Sursa: http://www.presa.md/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

nici un comentariu

 COMENTEAZA 


2