Eugen Doga - academicanul-compozitor omagiat

18.12.2007

Anul 2007 a fost desemnat de către Parlamentul Republicii Moldova drept anul "Eugen Doga".

În ultima lună a anului a fost lansată o carte dedicată compozitorului.

"Academicianul Eugen Doga a compus o simfonie, muzica pentru circa 200 de filme, muzică pentru 13 spectacole de teatru, trei balete, cinci cvartete de corzi pentru orchestră de cameră, 40 de piese instrumentale, 60 de romanţe, circa 60 de valsuri ...," îl elogiază Gheorghe Duca, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova.

El a făcut un rezumat al creaţiei muzicale a lui Eugen Doga cu ocazia lansării unei cărţi dedicate compozitorului. Un compozitor-academician.

Cartea apare sub egida Academiei de Ştiinţe, are peste 400 de pagini şi conţine texte şi materiale de referinţă despre cel considerat cel mai mai mare compozitor din Republica Moldova.

Reporter BBC: ...şi care se cheamă se cheamă "Eugen Doga. Academician şi Compozitor".

Eugen Doga: Dimpotrivă, "Compozitor şi Academician". Ei au pus Compozitorul pe primul loc."

Reporter: Dar cât din dumneavoastră este compozitor şi cât este academician?"

Eugen Doga: Nu se are în vedere faptul că academician este cel care stă la masa cu sertare şi îşi scarpină ceafa. Aceia fac cercetări chimice etcetera, eu fac în domeniul meu ceea ce fac. Asta este şi foarte bine că au înţeles acest lucru. Este normal. Fiecare în ramura sa.

Pentru anul 2008, maestrul are planificată contribuţia la un film despre evenimentele din Rusia anilor 1916-1917 şi continuarea lucrului la opera "Dialoguri de dragoste", a cărei premieră este aşteptată în toamna anului care vine.

Până atunci, melomanii vor putea cumpăra cartea care conţine şi un compact disc cu o selecţie din muzica lui Eugen Doga.

O apariţie-consolare pentru că nici în acest an în Republica Moldova nu pot fi găsite marea majoritate a creaţiilor lui Eugen Doga.


Autor: BBC
Sursa: http://www.bbc.co.uk/romanian/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

2 comentarii

Cum de inteles ca la TV din Romania orice disc aparut al manelistilor este imediat promovat de cu mare fast, pe cand un compositor national si international, care a facut atat de mult nu I se recvunosc meritele, nu se propaga creatiile. L-am vazut o singura data intr-un subiect restrans de cateva minute in “Surprise, surprise” si atat. La fel ramane a fi necunoscuta pentru Romania si extraordinara si celebra Sofia Rotaru. Din ce cause? Sa nu mai fie Bucuestiul un oras al muzicii adevarate, ci al manelelor?! .. Incotro Bucuresti, incotro Romania?..

A comentat Pavel pe 18.12.2007, ora 04:22
Manele; Cultura Romaneasca are o boala infectioasa dermatologica=Manele.
Manele se bucura de mare succes in Romania. Jidanii si Tiganii , doua etnii care infectiaza societatile si structurile statale.
A comentat EU pe 18.12.2007, ora 08:19
 COMENTEAZA 


2