Comuniştii pun la cale modificarea simbolicii naţionale a Moldovei

20.12.2007

Preşedintele Vladimir Voronin a confirmat intenţia administraţiei comuniste de a introduce, în şcoli, studierea „limbii moldoveneşti”. Mai mult, şeful statului a developat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, între alte chestiuni abordate, atitudinea reticentă a actualei puteri faţă de simbolica naţională.

Potrivit lui Vladimir Voronin, aceasta „trebuie să răspundă la întrebările, realităţile, necesităţile independenţei Republicii Moldova”. „Şi limba moldovenească, şi istoria Moldovei, şi imnul, şi stema trebuie să răspundă la întrebările, realităţile, necesităţile independenţei Moldova. Toate aceste atribute statale trebuie să fie diferite şi deosebite. Dacă introducerea limbii moldoveneşti sau schimbarea imnului sau stemei vor contribui la întărirea statalităţii, vom face acest lucru, indiferent de situaţia politică. Apropo, stema actuală a fost adusă pe „uşa din spate” şi propusă în ultimul moment. Era pregătită cu totul altă stemă. Noaptea, acestea au fost înlocuite de către majoritatea de atunci din Parlament. Acesta este oare adevăr istoric? Nu cred”, a specificat preşedintele moldovean.

Relaţiile moldo-române au constituit un alt subiect delicat al conferinţei prezidenţiale. Deşi a încercat să evite declaraţiile agresive, de genul celor enunţate în ultima perioadă, Voronin a acuzat ţara vecină de faptul că nu recunoaşte independenţa Republicii Moldova. „Problemele în relaţiile noastre cu România ţin exclusiv de elaborarea şi semnarea a două acorduri – Tratatul de bază privind relaţiile moldo-române şi Tratatul de Frontieră. Nesemnarea acestor două acorduri demonstrează faptul că România nu recunoaşte Moldova ca ţară independentă şi suverană”, a specificat liderul comunist. Solicitat, totodată, să confirme intenţia autorităţilor de a cere revizuirea deciziei CEDO în cazul Mitropoliei Basarabiei, şeful statului moldovean a făcut referiri la un pretins „război religios”, declanţat de România împotriva Chişinăului. „Ceea ce se întâmplă în sânul Bisericii moldoveneşti, este un pas făcut de România împotriva Moldovei. Însă, deşi avem aceeaşi credinţă, este o diferenţă mare între cele două state. La noi, potrivit Constituţiei, Biserica este separată de stat. În România este invers. Pe de altă parte, ne interesează cum vor proceda preoţii, cetăţeni ai R. Moldova, care sunt plătiţi de România, în cazul în care li se va cere plata impozitelor şi cum va perfecta Guvernul român salarizarea acestor preoţi, ce instrumente şi mecanisme va folosi în acest sens. Dacă respectivele procese negative vor continua, noi vom analiza şi posibilitatea neexecutării deciziei CEDO privind înregistrarea Mitropoliei Basarabiei”, a mai spus Voronin.

Situaţia politică internă nu-l îngrijorează prea mult pe preşedintele Voronin. Şeful statului consideră că acţiunile opoziţiei nu fac altceva decât să ridice cota partidului de guvernământ. „Opoziţia acţionează în beneficiul PCRM, mai ales în capitală. Or, această situaţie ne permite să afirmăm că la alegerile din 2009, PCRM va repeta succesul din 2001”, consideră preşedintele PCRM, făcând, în acest context, unele declaraţii surprinzătoare privind activitatea unor formaţiuni necomuniste de la Chişinău. „Toate conducerile partidelor liberale şi democratice din Moldova nu au abilitatea de a analiza documentele calitative pe care le promovează partidul nostru. Acestea nici măcar nu au programe, ci doar planşe electorale cu promisiuni. Ei nu au programe serioase, ci le copie unul de la altul, fără fără o analiză serioasă a stării de fapt, iar Partidul Liberal Democrat a lui Vladimir Filat este format de Valeriu Pasat”, a specificat preşedintele moldovean.

Fiind solicitat să răspundă în ce măsură mai este valabil parteneriatul politic dintre putere şi opoziţie, instituit după votul din 4 aprilie 2005, Voronin a specificat că acesta rămâne, în continuare, extrem de important pentru Moldova. „Pe parcursul activităţii noastre, am fost întotdeauna în căutarea parteneriatului politic. Şi acum, când nu avem o majoritate neconstituţională în Legislativ, căutăm acest parteneriat. Parteneriatul este necesar şi eu îmi pun mari speranţe în păstrarea acestuia, pentru a ieşi din impas. Dintre toţi politicienii actuali, care activează în Moldova, cel mai mult îl apreciez pe Iurie Roşca. El ştie ce vrea şi cum să ajungă la rezultate, nu migrează dintr-un partid în altul, iar pentru acest lucru trebuie apreciat”, a precizat Voronin.

Un alt subiect abordat de şeful statului a cuprins problematica reglementării diferendului transnistrean, diferend, care, în opinia liderului comunist este la un pas de a fi rezolvat. „În ceea ce priveşte reglementarea transnistreană, vreau să spun doar un singur lucru: din punct de vedere moral şi psihologic, problema este deja soluţionată de către toţi actorii principali implicaţi. În curând, timpul va arăta în ce măsură sunt îndreptăţit să fac astfel de aprecieri”, a mai spus şeful statului. Solicitat, însă, să comenteze faptul că Rusia susţine regimul de la Tiraspol, Voronin a oferit un răspuns prudent. „Eu nu pot afirma că Rusia sprijină constant Transnistria, deoarece nu dispun de astfel de informaţii”, a precizat Voronin.


Autor: Liliana Istrate
Sursa: http://www.presa.md/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

2 comentarii

Porc analfabet!!!!!!
A comentat Silvia pe 20.12.2007, ora 21:16
Oare dl presedinte Basescu nu stia care vor fi reactiile autoritatilor nu numai moldovene, ci si cele ucrainene si eventual sarbe la atribuirea termenului de "români" fata de moldoveni, vlahi, aromani?!... Dupa marea rusine a romanilor din Italialegata de rromi, desigur ca ar fi vrut sa-si compenseze frustarile pe frontul de est. Ambitiile pan-romane sunt mari, dar absolut necalculate asupra efectelor acestora. Nerecunoscand in Legea minoritatilor asa minoritati ca aromanii, vlahii, moldovenii, ignorandu-le drepturile la autoidentificare ale acestor minoritati est-romanice din Serbia,Moldova si Ucraina, Romania intra in conflicte interminabile cu toti vecinii. Pe langa racirea relatiilor bilaterale, cei mai mult au de suferit cetatenii statelor vecine, pe care deconspirandu-i ca romani, Basescu starneste fata de ei ura conationalilor slavi. E mai scumpa ambitia de a-i numi romani decat diplomatia de a-i numi formal altfel, dar a le asigura pastrarea limbii si culturii lor?! Romania si satisface ambitiile pan-romane egoiste in detrimentul populatiilor romanice din statele vecine.
A comentat Arman pe 22.12.2007, ora 03:22
 COMENTEAZA 


2