Descriptio Moldaviae Reloaded...

Argument


Ştim că în pofida celor peste 15 ani împliniţi de la intrarea (sau ieşirea) în lumea liberă a ambelor ţări, lacunele în ceea ce priveşte cunoaşterea reciprocă sunt mari. Pentru multă lume de aici, din România, noi, cei veniţi de dincolo, de după cortina de fier, de peste Prut, suntem priviţi ca nişte oameni din altă lume, de pe altă planetă (“Planeta Moldova”, mă rog), care gândesc altfel, procedează altfel, vorbesc altfel decât se obişnuieşte pe aici. Şocul cultural, problemele de adaptare şi adaptabilitate se resimt din ambele părţi. O simt şi basarabenii veniţi în România, o simte şi România care a devenit pentru mulţi dintre ei o a doua casă.


Ştim totodată că Republica Moldova înseamnă mult mai mult decât se vede şi decât pare. Dincolo de impresiile pe care orice om din România le are despre ţara noastră (culese mai mult în urma observaţiilor şi contactelor cu câţiva basarabeni sau, în general, create în baza câtorva ştiri răzleţe, dintre care cele mai multe o prezintă doar prin prisma evoluţiilor politice) Republica Moldova ascunde încă multe calităţi, care o plasează în rândul celor mai originale şi polivalente culturi din Europa, demonstrează o rezistenţă de invidiat în plan economic, dă dovadă de multe ori de un tradiţionalism încăpăţânat, acolo unde mulţi n-ar vedea nici un rost în a susţine vreo tradiţie şi rămâne pentru mulţi dintre noi, cei împrăştiaţi în lume, o vatră, un cuib spre care întotdeauna ne întoarcem cu drag, o continuă sursă de dor, speranţă şi chiar optimism.


Din păcate, secolul asta grăbit nu ne lasă prea mult timp nici pentru noi înşine, darămite pentru alţii. V-aş propune totuşi să vă faceţi rost de câteva clipe libere pentru a citi şi a reflecta asupra a ceea ce se numeşte astăzi Republica Moldova. De ce? Pentru că aşa, poate, aţi putea să vă înţelegeţi mai bine pe voi înşivă, să vă vedeţi dintr-o parte, pentru că, în fond, suntem acelaşi popor şi, vorba poetului: “avem cu toţii grupa de sânge-a munţilor Carpaţi/ Şi-aceeaşi dramă-n sfâşierea roţii…” Veţi putea poate să vă daţi seama de unele rosturi ale noastre ca popor, în aceste timpuri în care diferenţele etnice tind să fie şterse, contopite sau compromise, în care lipsa unei identităţi începe să se transforme ea însăşi într-o identitate, cea a omului modern aflat “sub vremi”, prins în vârtelniţa globalizării. Şi, cu toate că globalizarea capătă proporţii din ce în ce mai mari, contribuind la transformarea lumii într-un sat mondial, în care informaţiile circulă ca între vecini, simţim că transformarea asta se face totuşi pe mai multe mahalale nu şi pe tot cuprinsul satului. Cu regret constatăm că de multe, ba chiar de foarte multe ori România şi Republica Moldova se pomenesc în mahalale diferite. Astfel, în multe cazuri zvonurile sau închipuirile unora despre ceilalţi iau locul informaţiilor veridice, practicile rurale în acest sens luând într-adevăr proporţii globale.


În fine, ca să nu mai lungim vorba, ne-am propus să vă povestim cât mai multe despre ţara noastră, să o descriem aşa cu ştim şi putem noi, să vă ajutăm să o redescoperiţi. Şi ce alt exemplu mai bun se poate urma aici, decât cel al ilustrului Cantemir, care acum aproape 300 de ani a compus “Descrierea Moldovei”. Astăzi, credem noi, mai este loc şi pentru o nouă descriere şi pentru noi cititori ai acesteia. Sperăm ca aceste povestiri să vă trezească interesul, să vă intrige şi poate să vă facă să doriţi o apropiere mai strânsă de noi, cei care, vorba preşedintelui, “am plecat fără voia noastră” din sânul Ţării.


***


Citisem acum câteva luni într-o ediţie internet a unui cotidian bucureştean un articol despre Republica Moldova. O propoziţie mi-a sărit în ochi şi m-a făcut să mă conving o dată-n plus, că se cunosc prea puţine lucruri despre noi. Propoziţia arăta aproximativ în felul următor (citez din memorie): “În perioada sovietică Transnistria era partea cea mai industrializată a Basarabiei”. Dacă aş parafraza propoziţia cu alte exemple, veţi putea să înţelegeţi mai lesne unde s-a strecurat greşeala. Ce aţi spune dacă aţi citi că “în perioada comunistă, Banatul era partea cea mai industrializată a Olteniei”? Fără comentarii… Şi iată că a apărut şi un pretext pentru a scrie acel prim capitol care ca şi la Cantemir se va numi:


Despre numele cel vechi şi cel de acum al Moldovei


va urma...


Autor: Vladimir Dunduc
Sursa: http://www.basarabeni.ro/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

10 comentarii

Acuma trebuie sa plec,dar asteptati-ma diseara cu un comentariu.
A comentat Vadim pe 14.02.2007, ora 14:36
Am revenit cu comentariul promis.Domnule Vladimir Dunduc,iti spun doar o fraza:Esti un tanar(cred),destept cu sentimente pt Moldova si cu o foarte mare perspectiva.Esti bravo!..E adevarat ca societatea(masele),din Romania cunosc cam vag situatia din Basarabia noastra(saraca,frumoasa,cu traditii,cu oameni primitori,asa cum e ea).Ar fi bine daca ar cunoaste-o asa CUM E EA,ASA CUM E EA.Primul cuvant la care se gandesc fratii romani despre studentii basarabeni este curva,racket sau betivi,cum scria Nicolae Federiuc in revista Nota Bene de la Timisoara...Si nu trebuie sa-i condamnam pentru aceasta,deoarece nu societatea este vinovata,vinovata este presa care dezinformeaza sau relateaza doar stirile negative.Aceasta imagine ni s-a creat pe de o parte din cauza unor studenti,accentuez UNOR si, pe de alta parte, din cauza presei si a televiziunii care scriu despre Basarabia numai atunci cand trece vre-un basarabean ilegal granita spre Ungaria sau cand a fost vre-o bataie pe la camine...Basarabia trebuie cunoscuta asa cum e ea...Si publicul din Romania ar putea face cunostinta cu Basarabia prin intermediul mass-media care trebuie sa aiba emisiuni speciale despre teritoriile care au apartinut Romaniei.Eventual ar fi bine daca elevii de liceu ar invata la istorie despre aceste teritorii in care Romanii sunt majoritari...Aratati Basarabia asa cum e ea,adevarata Basarabie...
A comentat Adrian Durnea pe 15.02.2007, ora 01:29
Imi pare f bine ca cineva care mai traieste cu speranta ca totul nu e chiar asa de sumbru cum pare si tot ce se spune despre Republica Moldova nu e adevarat, dar totusi ar fi cateva momente care as vrea sa le comentez din acest articol:
1.Referitor la Traditii(acolo unde mulţi n-ar vedea nici un rost în a susţine vreo tradiţie) deci as fi vrut sa intreb si eu care sunt acele traditii pur autohtone care se respecta cu sfintenie? Poate acel Sf.Valentin Catolic( nu ca as avea eu ceva cu catolicii, dar..) cand majoritatea nu mai tine minte de sarbatoarea noastra Dragobete sau poate de acel Paste a Blajinilor(domnul sa ma ierte ca nu am nici un drept sa judec) care e imprumutat de la rusi(Roditeliskii Deni)? sau multe alte exemple care as putea sa le aduc....ma doare un lucru ca moldovenii sau basarabenii(ca sa se inteleaga mai bine) nu mai vor sa fie ei insasi, vor sa fie orice alt ceva numai nu basarabeni sau romani in adevarat sens al cuvantului....
2.Referitor la rezistenţã de invidiat în plan economic...deci aici pot sa spun doar ca e un aspect negativ aceasta rezistenta economica.De ce? Pai tocmai de aceea ca intr-o republica atat de mica deja avem persoane care si-au serbat miliardul, da miliardul de euro, avem deja numai stiu cati milonari....DE UNDE BANII? pai de unde, exact din acea rezistenta economica a noastra, avem puterea de a ne sacrifica si a trai saraci lipiti pamantului ca cineva sa aiba milioane! Si problema nu ar exista daca banii ar fi cinstiti dar....
Problema nu e in conducerea tarii, problema e in oamenii care au ales-o.Unicul lucru care imi place la americani(sunt ANTIAMERICAN) este: Suntem un popor prost, dar cand vin alegerile facem un lucru bun si alegem o conducere desteapta! De aici si vine puterea lor, la noi in schimb potentialul intelectual e mai mare dar ce folos....
Deci vreau si sper din totul sufletul ca situatia in tara mea sa se schimbe,dar, pina atunci situatia trebuie reflectata corect si obiectiv nu prin prisma emotiilor care le avem fata de ea!
A comentat Boris pe 15.02.2007, ora 02:31
Americanii sunt prosti?nu prea sunt deacord.Toate creierile cele mai destepte sunt laei.Sportivi cei mai buni ,tot ce e pe primul loc e la ei.de ce?probabil pentru ca sunt destepti.Comenteaza cineva care e in America si stie care e treaba?
A comentat Vadim pe 15.02.2007, ora 02:46
Vreau sa-i raspund lui Boris. Daca tot mi s-a pus intrebarea despre traditii pot sa-ti spun ca, de exemplu, traditiile sau mai bine zis, obiceiurile nuptiale cred ca au ramas neschimbate. Mai mult chiar, nu am vazut nici o familie de rusi din Republica Moldova care la nanasi sa zica "posajenyi otetz", toti rusii zic nanashul, sau nanashka. Aici moldovenii au ramas moldoveni (pana la capat:)). Asa cred eu. Pastele Blajinilor este in general o traditie pagana (cultul mortilor) care s-a strecurat in crestinism, numai ca in Ardeal, de pilda, s-a luat moda ungureasca/catolica, iar la noi - cea ruseasca. Dar nici aia nu intcomai, pentru ca rusii (din Rusia)merg la cimitir chiar de Pasti, iar noi cu o saptamana mai tarziu. Cred ca ai dreptate atunci cand spui ca moldovenii vor sa fie orice, numai moldoveni nu. Inteleg emotiile si regretele tale legate de acest fapt ba chiar le si impartasesc. Multi tineri (ca tine de ex.) au depasit un pic vremurile si traiesc demult intr-o RM independenta. Restul insa, cred eu, mai zabovesc in RSSM. Vreau sa te incurajez si sa-ti spun ca evreilor celor destepti si "alesi de cel de sus" le-au trebuit 40 de ani ca sa se dumireasca cine sunt si incotro s-o apuce, iar noi n-am ispasit inca nici jumatate din acest termen. Ai putina rabdare. Despre rezistenta economica pot sa-ti spun numai ca exista si o simtitoare diferenta de mentalitate intre americani si moldoveni. Am citit demult intr-un ziar un titlu care explica poate cel mai bine aceasta diferenta: "Americanii lucreaza, daca sunt platiti bine. Moldovenii lucreaza. Daca sunt platiti, bine." Avem si aici o traditie care se numeste "claca". Cu toate astea, avem si o puternica traditie care se numeste "capra vecinului" (altfel zis:"milionul de dolar al altuia" :-)) Oricum, vreau sa-ti multumesc pentru comentariu si voi incerca sa scriu in continuare cu mai putine emotii (in cazul in care ti s-a parut ca emotiile au erupt in materialul de mai sus). Multumesc. Cu stima. Vladimir
A comentat Autorul :) pe 15.02.2007, ora 11:30
Pentru Vadim: Dupa parerea ta americanii sunt mai destepti si au sportivii cei mai de seama, dar as vrea sa te intreb poate oare acele minti nu sunt pur americane? George Soros si multi altii au in foarte multe state ale lumii reprezentante care racolteaza tinerii cei mai luminati si li se propune ceva ce acasa ei nu pot avea, o mica stabilitate financiara, dar acesti tineri nu realizeaza ca defapt ei sunt folositi pe gratis si platiti doar cu o bucata de paine!
Referitor la sportivii americani majoritatea sunt de culoare si nu cred ca ar trebui sa reamintesc provenienta lor iar referitor la sportivii pur-americani nu pot sa spun decat ca ar fi o rusine o tara asa mare si asa resurse si conditii pu sportivi sa nu ii aiba!!! Parerea mea insa ramane neschimbata popurul american este unul prost, dar cu o conducere buna(buna pentru ei nu pentru noi)!
A comentat Boris pe 15.02.2007, ora 15:41
Bravo baiet, articolul imi aminteste de o tema pe care vroiam sa o scriu de o perioada buna : " In cautarea IDENTITATII", probabil, ca noi moldovenii inca nu ne-am gasit identitatea, ca frati, e clar ca nu ne impacam prea bine, e si firesc, asta e o cauza multor probleme istorice, atat de partea dreapta cat si stinga a Prutului persista grave acuzatii si neintelegeri, bunicul meu, are multe motive sa urasca jandarmii romani, avea 7 ani cand s-a inceput razboiul si ca elev in romania timp de 4 ani ,am intalnit mii de discriminari si intimidari, cu toate ca nu am nicio vina eu, adevarul e ca ambele maluri sufera pt niste greseli din trecut, deoarece in viata totul se plateste, asa ca nu va mai mirati de ploile, inundatiile care persista de ani buni de o parte arauluyi si de partea cealaltra altele.
Adevarul e ca am uitat cine suntem, ce sange avem si ce traditie, o parte e pesimista si, mai putini optimisti, totul e in mentalitatea noastra, toata problema e in gandire, nu suntem mai putin inteligenti, doar ca cedam inainte de a incepe lupta, nu suntem nici criminali, nici mai hoti ca alte state, pre vin saq ne dea unii lectii de morala, care nu-si pot rezolva singuri problemele lor, "E mult mai usor sa critici si sa fii spectator , decat actor, iar musuroiul din ochiul vecinului se vede mult mai usor , decat Everestul cu K2-ulo ucigas din propriul ochi", asta e realitatea, cat timp nu vom incerca singuri sa ne schimbam, sa pasatram ceea ce avem, sa ne mandrim cu folclorul, traditiile, istoria noastra, vom fi pierduti, putem renaste doar cu fortele proprii, nu ne poate ajata un strain si nici miliardele altora. Toleranta si responsabilitate de asta avem nevoie !!! Mult succes
A comentat Igor Gurulea pe 15.02.2007, ora 15:48
Pt Boris:emigrantii din America alcatuiesc poporul american...Pentru ca recolteaza creierele cele mai luminate din lume,tocmai de asta sunt destepti,pentru ca au o economie de invidiat tocmai de asta sunt destepti.Si pentru ca au tot ce e pe primul loc pentru aceasta sunt cum sunt.Daca sunt rusii destepti,de ce nu au ei toate astea si traiesc cum stim cu totii
A comentat Vadim pe 15.02.2007, ora 19:10
Igor Gurulea,despre problema identitatii avem de vorbit multe.In cateva zile sper ca baietii din Timisoara vor reusi sa publice partea cu dosarul identitar din cartea "Moldova ante portas" de profesorul universitar Dan Dungaciu...Moldova ante portas,o carte care este structurata in 5 parti,toate despre Basarabia.Este abordata problema identitatii,dosarul Transnistrean,dosarul mitropoliei Basarabiei si inca 2 parti.Atunci vom avea de comentat cu siguranta.Ramane sa asteptam publicarea catorva capitole pe site.
A comentat Vlad Durnea pe 15.02.2007, ora 19:20
Un articol bun, care putea fi scris doar de cineva care cunoaste dura realitate de pe ambele maluri. Felicitari pt impartialitate, dle Vladimir!
A comentat noiembrie pe 15.01.2008, ora 10:01
 COMENTEAZA 


2