La Mulţi Ani!!!

24.12.2007

Organizaţia Studenţilor Basarabeni, Timişoara impreună cu echipa de redacţie Basarabeni.ro vă urează un Crăciun fericit, plin de lumină şi căldură. Fie ca Noul An să aducă în casele dumneavoastră multă sănătate, belşug şi fericire!

La Mulţi Ani!!!


Autor: Basarabeni.ro
Sursa: http://www.basarabeni.ro/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

12 comentarii

Bravo, tineti-o tot asa.
A comentat yura pe 24.12.2007, ora 12:59
Va multumum!!! Si voua la toti ce aveti grija de site numai bine si cit mai multi vizitatori!!!!
A comentat titi pe 24.12.2007, ora 14:23
CRACIUN FERICIT LA TOTI ROMANII din R.M. Romania Mare si de pretutindeni !!!!!!!!!!!11JOS COMUNISTII!!!!!!!!!!!11
A comentat agafia pe 24.12.2007, ora 23:49
SARBATORI FERICITE!!!
LA MULTI ANI!!!
A comentat TANCIU pe 25.12.2007, ora 00:38
CRACIUN FERICIT LA TOTI ROMANII DE PRETUTINDENI !!! SANATATE BUCURIE si LA MULTI ANI !!! Nu uitati si de parinti si bunei care deseori sunt izolati singuratici,bucuratii cu un apel tel sau cu o carte postala .
A comentat Slavic (Franta) pe 25.12.2007, ora 03:55
Craciun fericit si multa sanatate romanilor de pretutindeni! Dumnezeu sa ne aiba sub mila Sa!
A comentat Catalin, Craiova pe 25.12.2007, ora 11:41
ADEVARUL DE CRACIUN
În Palatul Primăverii, tovarăşii petreceau cu ţuică fiartă, caltaboşi, vin şi sarmale
de Christian Levant (5960 afisari, 2007-12-24)
ImprimaTrimite MailComenteaza

Mulţi dintre români, fie tineri, fie bătrâni, nu ştiu nici acum, după 18 ani de libertate, cum petreceau sărbătorile tradiţionale foştii lideri comunişti. La televizor, în cele câteva ore de "telejurnal continuu", sau în ziarele "de partid şi de stat" nu se scotea o vorbă despre "Sărbătorile de Crăciun".

În schimb, în spatele uşilor închise, în vile şi palate luxoase, ştabii "epocii de aur" petreceau de zor. Cu sarmale, caltaboşi, piftie, cozonaci şi colinde cântate de rapsozi vestiţi şi cadouri multe sub bradul frumos împodobit. Oficial, bradul lui Moş Gerilă. Neoficial, chiar şi pentru nomenclaturişti, era tot "bradul de Crăciun".


„Petreceau domn’e, cum să nu petreacă?! Tovarăşii petreceau Crăciunul în mod normal, fără nicio reţinere. Cu ţuică fiartă, cu vin, cu cozonaci, sarmale, caltaboşi şi piftie, cu tot ce trebuie. Petreceau în familie, acolo, în Palatul din Primăverii.

De sărbătorile de Crăciun şi de Paşti, în familia Ceauşescu nu era niciun fel de oprelişte", ne spune un fost ofiţer de Securitate care a stat ani de zile în "umbra" familiei Ceauşescu. Este vorba de ex-colonelul din Direcţia a V-a a Departamentului Securităţii Statului, Constantin Burlan (foto), cel care a şi publicat o carte intitulată: "Sosia lui Ceauşescu se destăinuie".


Elena, Nicolae, Nicu şi Zoe Ceauşescu, cândva fericiţi, la chefuri, în prezent, toţi trecuţi în lumea umbrelor
Elena, Nicolae, Nicu şi Zoe Ceauşescu, cândva ...
„Totul se pregătea la Întreprinderea Băneasa"


Fosta "umbră" a Ceauşeş­tilor, colonelul Burlan, ne introduce, pas cu pas, în culisele "bucătăriei de Crăciun" a familiei dictatorului. "Vreau să vă spun că pregăteau totul, toate bunătăţile de Crăciun: de la cozonaci şi sarmale, la cârnaţi, caltaboşi şi piftie. Totul se pregătea la Sectorul de Reprezentare. De fapt, prima dată, la Întreprinderea Băneasa. Pe urmă, bucatele erau avizate de Sectorul de Reprezentare, unde erau bucătarii Popescu, Adam şi alţii. Mă rog, ei finalizau treburile astea.

Pregăteau, la fel cum se pregătea în gospodăria fiecăruia, caltaboşi, cârnaţi, piftie, în special piftie de curcan, pentru că piftie de porc nu prea mâncau. Dar nu lipsea nimic din bunătăţile de Crăciun de pe masa tovarăşilor. Pentru că, vă spun, în casă, era mama’mare, mama lu’ tovarăşa. Pentru ea, vorba aceea, pentru că era de la ţară, se pregătea totul.

Nu mai ţin minte cum o chema. Noi îi ziceam toţi mam’mare". Unde şi cum anume avea loc petrecerea de Crăciun a "celui mai iubit fiu al poporului", cum îl alintau pe Ceauşescu, lingăii şi poeţii de curte? "Petreceau în familie. Îşi invitau acolo, la Palatul Primăverii, fraţii şi surorile, cumnaţii şi cumnatele. După aceea, mergeau peste drum, la Club Bazin (n.r. - devenit ulterior Club Nasty), pentru că lui Ceauşescu îi plăcea să joace şah acolo şi alte jocuri, dar în special şah.

Mai invitau şi pe alţii la Club Bazin, din Comitetul Executiv: pe Emil Bobu, pe Tudor Postelnicu, pe Gogu Rădulescu, pe Ştefan Andrei". Nu lipseau nici tradiţionalele colinde. "Se venea şi cu colindul, sigur că da", spune colonelul. Fie că veneau copiii celorlalţi tovarăşi din Primăverii, beizadelele nomenclaturii, prietenii lui Nicuşor, fie că veneau să colinde rapsozi vestiţi, angajaţi de "la Interne" (ansamblul Ciocârlia) sau de "la Armată" (ansamblul "Doina"). Fie, în cel mai rău caz, "tovaraşii" se colindau între ei. Evident, în ordinea ierarhiei de partid şi de stat.


Vânătoare, înainte de Crăciun şi după Anul Nou


Iată ce spune fosta gardă de corp a Ceauşeştilor despre celebrele vânători din Carpaţi: "La vânătoare plecau înainte de Crăciun şi după Anul Nou. Îi pregăteau ăştia de la Silvic, doi-trei, cinci urşi: la Buzău, la Târgu Mureş, la Suceava. Dar nu se duceau la vânătoare imediat după Anul Nou. Mai întâi, după ce petreceau Revelionul la Club Bazin sau la Vila Lac 1, mergeau la Predeal.

Pe urmă, după 4-5 ianuarie mergea la vânătoare. Nu pot să pun exact când. Aşa cum v-am zis, i se pregătea totul, iar el se ducea doar să împuşte ursul (…). Era un fost coleg, Simionescu, care făcea poze la vânătoare, la petreceri (…). Şi pentru ultimul an (1989) îşi programaseră sărbătorile de iarnă. Era pentru prima dată când hotărâseră ca Anul Nou să-l petreacă la Olăneşti.

Nu mai voiau să meargă la Predeal, din cauza aerului foarte puternic. Iar la Olăneşti doreau să meargă şi din cauza apelor termale. Atât pentru el, cât şi pentru ea li s-a recomandat să meargă la Olăneşti (…). Era un ofiţer din cadrul direcţiei care de fapt era aghiotantul ei şi fusese trimis să supravegheze toate lucrările şi să le dea imbold muncitorilor să termine mai repede".


Într-adevăr, o operaţiune top secret codificată "Cristal-90" prevedea "misiuni de securitate şi gardă în judeţele Braşov, Prahova şi Vâlcea, întrucât "în perioada de iarnă 1990, tovarăşul secretar general Nicolae Ceauşescu, tovarăşa academician doctor inginer Elena Ceauşescu, împreună cu tovarăşi din conducerea de partid şi de stat îşi vor desfăşura activitatea în staţiunile din zona montană Sinaia-Predeal-Olăneşti şi alte localităţi".
N-au mai apucat nici să petreacă, nici să vâneze, nici să meargă la odihnă. O mână nevăzută i-a vânat pe toţi. De sorcovit, i-a sorcovit Dumnezeu. Pe unii, după gratii. Pe alţii, la Târgovişte, lângă zid.

Sub comunism, Moş Gerilă în loc de Moş Crăciun!

Timp de 50 de ani, de Crăciun, liderii comunişti le-au vorbit românilor doar de "etica socialistă", de "şarje de oţel" şi de "depăşiri de plan cincinal".


Oricât ar căuta cineva în presa românească a anilor ’50, ’60, ’70 şi ’80 cuvântul "Crăciun" sau "Moş Crăciun", nu ar avea suscces. Şi nici cuvinte precum "sfinte sărbători", "Naşterea Domnului", "Steaua" şi "Magii de la Răsărit" nu ar găsi. Nici măcar într-un colţ de pagină din "Scânteia" sau din alte ziare "roşii", tipărirea unor astfel de cuvinte nu ar fi fost cu putinţă. Timp de 50 de ani, românii au fost pur şi simplu operaţi "pe viu" de credinţa în "Moş Crăciun". În schimb, mentalul colectiv al copiilor României a fost otrăvit, tot timp de 50 de ani, cu o legendă - de import sovietic - al cărui nume dă fiori: "Moş Gerilă".


Românii, „operaţi pe viu" de tradiţii

Fără un efort prea mare, în "Scânteia", "organul" ideologic al partidului, mai ales pe vremea lui Dej şi Ana Pauker, pot fi găsite versuri sub semnătura lui Dan Deşliu, precum "Steaua care s’a ivit//Roşie la Răsărit" sau "Vestitorii vieţii noi,//Spaima haitei de ciocoi". Asta în cel mai bun caz. Erau şi ani în care, mai ales pe vremea lui Ceauşescu, de Crăciun, în ziare sau la televizor nu exista cuvântul "sărbătoare". Ziua Naşterii Domnului se sărbătorea prin muncă.

De aceea, de Crăciun, de pildă, nu lipseau, de pe prima pagină a ziarului „Scânteia", îndemnurile la "cât mai multe şarje de oţel", la "depăşirile de plan" şi la "realizarea cincinalului în patru ani şi jumătate". Se înfierau cu mânie proletară "minciunile vechilor tradiţii" şi "mascarada revoluţiei prin religie". Culmea absurdului era atinsă de barzi de serviciu, precum Alexandru Andriţoiu, care, pe prima pagină a "Scânteii", în ajunul Crăciunului 1974, preamărea "cifrele de plan" care aveau "puterea de emoţionare proprie poeziei".

Când şi când, apăreau totuşi, pe prima pagină, de Crăciun, referiri la alte evenimente, precum oferirea de decoraţii celor meritoşi sau acordarea de graţieri celor pedepsiţi de lege. Moş Ajunul şi Moş Crăciunul dispăruseră parcă în neant. Despre Moş Nicolae şi ghetuţele lustruite ale copiilor cuminţi, nici pomeneală. Făceau referire la vechea meserie a "Tovarăşului" - fost ucenic de cizmar - şi la numele acestuia, Nicolae, care, vezi Doamne, nu putea fi niciodată "moş", ci doar "veşnic tânăr şi ferice", vorba poetului.

Cât despre Sărbătoarea Naşterii Domnului, aceasta fusese translatată în timp şi se contopise cu Sărbătoarea Anului Nou. Iar Moş Crăciun devenise, pur şi simplu, Moş Gerilă, un personaj de import încă de pe vremea lui Stalin, amintind de "gulagurile frigului", "siberiile de gheaţă" şi "împărăţiile gerului veşnic". Toţi pionierii cuminţi învăţau la şcoală poezia "Moş Gerilă toţi îmi spun//Că eşti darnic şi eşti bun", iar Sorcova, Pluguşorul şi toate colindele de Anul Nou erau închinate bravilor conducători: "Colindăm azi bucuria://Partidul, Ceauşescu, România" şi "Tovarăşă Elena Ceauşescu,//, Savant de frunte, ilustră luptătoare//Pionierii şi şoimii României// Din inimă v-aduc urare".

A trebuit să vină anul 1989 pentru ca, de sărbători, presa să devină liberă. Şi chiar "Scânteia", apărută pe 22 decembrie în două variante, "Scânteia", dimineaţa, şi "Scânteia poporului", după-amiaza, avea să-şi şocheze cititorii. Şi, cu riscul ca "vechii tovarăşi" să se răsucească în mormânt, să publice, în premieră, pe prima pagină, chiar de Crăciun, colinde. Adevăratele colinde. "Steaua sus răsare". Şi "Florile Dalbe". Şi "Lerui-Ler".

Colindul libertăţii, „arestat" în ’68 de Ion Iliescu

Crăciunul ’68 a fost unul dramatic pentru tinerii din capitala României. Pe 24 decembrie 1968, peste 2.000 de studenţi bucureşteni au transformat un colind nevinovat într-un marş pentru libertate. Pentru "raţia de libertate". Raţie tăiată brusc de organele de securitate şi de partid. Organe printre care, atunci, la vârf, se afla şi Ion Iliescu.

„Ieri-noapte a avut loc o manifestare huliganică la care au luat parte câteva sute de studenţi (…) Cea care a condus era o tipă care a terminat Jurnalistica (…) un fel de studentă la f.f. la Teatru, la Secţia de teatrologie (…) Această femeie a preluat conducerea grupului de studenţi (…) după unu noaptea, au făcut scandal cu trompeta, cu hârtii aprinse şi apoi au parcurs tot centrul oraşului de la orele două la cinci dimineaţa (…) Cei care-i conduceau pe studenţi au încercat să-i ducă şi la ambasada americană, dar au fost opriţi şi atunci cetăţeanca a început să strige «Libertate, libertate pentru studenţi» (…) Conducerea de partid a apreciat că este o manifestare huliganică, anarhică (…) Cultivăm tradiţiile poporului, dar de ce în ajunul Crăciunului?" Sunt cuvintele lui Ion Iliescu. În decembrie 1968, el era prim-secretar CC al UTC. Conform unei stenograme prezentate în "raportul Tismăneanu", politrucul comunist Ion Iliescu a tunat şi a fulgerat în legătură cu Crăciunul şi revoltele studenţeşti.


Lidera marşului „Crăciun ‘68", Ana Şincai, arestată şi închisă „la nebuni"

"Adevărul" a identificat-o pe "tipa de la Jurnalism" invocată, în ’68, de Ion Iliescu. Se numeşte Ana Şincai – fondatoare a GDS şi anticomunistă convinsă. "Eram la a doua facultate. Aveam pe atunci 27 de ani. Veneam de la teatru, de la Casa Studenţilor. M-am alăturat unui grup de fete care cântau colinde în faţa căminului din bdul 6 Martie (…) De acolo am plecat spre centru, să colindăm şi la alte cămine (…) În drum, am trecut pe lângă Ambasada Cehoslovaciei, unde am ovaţionat pentru «Primăvara de la Praga» (…) Întorcându-ne spre Magheru, pe strada Jules Michelet a apărut o persoană care a început să ne ameninţe.

Mai târziu am aflat că era Cornel Pacoste (…) Respectivul m-a arătat cu degetul, urlând: «Instigatoarea numărul unu». Studenţii m-au luat pe braţe până în Piaţa Romană. Aşa am devenit eu lider (…) Le-am spus colegilor că trebuie să-l colindăm pe Ceauşescu. La urma urmei, era «sărbătoare folclorică naţională»". N-au mai apucat să-l colinde pe Ceauşescu.

Au fost hăituiţi pe străzi, până spre Grozăveşti, unde manifestanţii au încercat să obţină întăriri şi sprijin. A doua zi, au urmat arestări. Şi represalii. Ana Şincai a fost dusă în Calea Rahovei (la arest), ulterior la Văcăreşti (închisoare unde şi-a petrecut Revelionul) şi, în cele din urmă, a fost internată, pentru o scurtă perioadă, la Spitalul 9, "la nebuni" pentru că Ceauşescu exclamase: „Numai un nebun era în stare de aşa ceva!".


„Am auzit că Iliescu a vorbit execrabil despre Crăciun"


Ana Şincai nu ştia atunci, în ’68, când a fost arestată, cine era Ion Iliescu. "Am aflat doar ulterior că era ministru al tineretului şi că şi-a pierdut poziţia din cauza Colindului (…) Atunci, pe 26 decembrie, la o şedinţă de partid, primul nume pe care l-a pronunţat a fost numele meu: «Una, Ana Şincai, o tipă care a terminat Jurnalismul»! Aşa îi raportase Pacoste (…) Am auzit că Iliescu a vorbit atunci foarte urât, execrabil, despre tradiţiile de Crăciun. Nu mi-am imaginat aşa ceva.

L-am simpatizat pe Ion Iliescu, dar m-am înşelat îngrozitor". Cea mai mare supărare a Anei Şincai este însă alta. "Sunt foarte supărată pe cei care, în «raportul Tismăneanu», nu au spus că noi, atunci, am câştigat, până la sfârşitul epocii comuniste, ceva extraordinar: douăzeci de ani vacanţă de Crăciun sub Ceauşescu! Nu a fost zadarnic faptul că am fost pusă la zid şi că am fost singura sacrificată".

» Cultivăm tradiţiile, dar de ce în Ajunul Crăciunului? Ion Iliescu, 26 decembrie 1968
SURSA : www.adevarul.ro
A comentat Adevarul de Craciun pe 25.12.2007, ora 11:47
Cele mai sincere felicitari, dragi membri ai " basarabeni.ro", sarbatoricat mai frumoase si limiste sufleteasca !!! Sa dea Domnul sa lasati toti dusmanii si problemele in anul care pleaca, iar in anul care vine sa fiti mereu tineri, veseli si frumosi, sa aveti acea luciditate cu care mereu sa reusiti sa ne faceti interesati de fiecare articol, sau stire, comentariu de pe acest site, sa reusiti sa ne faceti sa devenim mai toleranti fata de semenii nostri si de parerile, ideile lor, sa criticam cat mai constructiv si sa reusiti sa ne faceti sa gandim cat mai pozitiv !!! Multa, multa, multa sanatate si rabdare in anul care vine !!!
A comentat Rogy pe 25.12.2007, ora 16:31
Shi voua va doresc un Craciun cat mai Fericit, un An Nou cu multe - multe realizari :) SARBATORI FERICITE :)
A comentat marinashu pe 25.12.2007, ora 16:50
craciun fericit tuturor romanilor si sa aveti parte doar de lucruri bune si frumoase.Noi de aici de departe va felicitam si va rugam ca sa aveti grija de toti cei ramasi acasa chiar si de voi.Va iubim CRACIUN FERICIT Tie Slavic(Franta) iti spun sa fii sanatos cu intreaga ta familie
A comentat viorel voinu(italia) pe 25.12.2007, ora 18:19
Craciun Fericit Fratilor!
A comentat basarabeanul Belgia pe 25.12.2007, ora 23:32
CRACIUN FERICIT !!!!!!!!!!!!!
Sa vi se implineasca la toti aspiratiile cele mai mari!!!!!!!!!!
A comentat ANCUTZA pe 27.12.2007, ora 01:59
 COMENTEAZA 


2