Bolşevicii, drumul spre Europa şi memoria crivăţului siberian

07.01.2008

Deşi o bună parte a populaţiei Moldovei nu a ieşit încă din febra sărbătorilor de iarnă – urmează Crăciunul pe stil vechi, iar moldovenii au fost trimişi de către autorităţile comuniste în concediu forţat până pe 9 ianuarie, anul politic 2008 a demarat în trombă.

Chiar în primele zile ale noului an, trei preoţi ai Mitropoliei Basarabiei, parohi ai bisericilor din comunele Manta, Vadul lui Isac şi Larga Nouă, au fost expulzaţi de pe teritoriul Republicii Moldova. Clericii din Vadul lui Isac şi Larga Nouă au fost deja goniţi de către grănicerii lui Voronin, iar părintelui Iulian Budescu din Manta i-au fost puse la dispoziţie doar zile numărate pentru a părăsi teritoriul statului dintre Prut şi Nistru, acestuia fiindu-i, totodată, aplicată o interdicţie de intrare în Basarabia. Reamintim că, deşi aveau actele în regulă, preoţii au fost amendaţi anterior pentru încălcarea regimului de şedere provizorie pe teritoriul Moldovei, pentru ca, mai târziu, să li se reproşeze că nu au permis de muncă din partea autorităţilor centrale şi locale pentru a activa ca preoţi în parohiile sus-numite. Ultimul pas – expulzarea acestora. Reacţia firească a comunităţii - oamenii au ieşit în stradă, nemulţumiţi că au rămas fără preoţi în sat.

Decizia de expulzare a clericilor Mitropoliei Basarabiei, survenită la doar câteva săptamâni de la alungarea celor doi diplomaţi români, definitivează noul vector al politicii externe comuniste, în raport cu România – una extrem de agresivă şi provocatoare. Nimic nou sub soare, poate doar faptul că, pe lângă instituţiile de stat şi mass-media obedientă, Voronin a implicat în acest război şi Biserica.

E limpede că puterea de la Chişinău nu are de gând să renunţe la retorica stalinistă vizavi de vecinul noastru vestic, iar Voronin ne-a lăsat să credem întocmai încă la ultima sa conferinţă de presă, desfăşurată la finele anului 2007. Întrebat dacă va risca excluderea R. Moldova din Consiliul Europei, în cazul nerespectării deciziei CEDO privind Mitropolia Basarabiei, preşedintele moldovean a declarat deschis că autorităţile sunt gata să suporte astfel de consecinţe. Deoarece pentru comuniştii de la Chişinău, legalizarea Mitropoliei Basarabiei şi reactivarea, în noiembrie anul trecut, de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a unor episcopii noi pe teritoriul Republicii Moldova, reprezintă atacuri ale României la suveranitatea Moldovei.

În loc de concluzii

Anul 2008 a fost declarat de către comunişti drept Anul Dimitrie Cantemir, domnitor al Ţării Moldovei, prieten al ţarului rus Petru I. După introducerea cursului de Istorie Integrată în şcolile moldoveneşti, puterea intenţionează să înlocuiască studierea în şcoli a limbii română cu aşa-zisa „limbă moldovenească”. Totodată, Direcţia Integrare Europeană din cadrul Ministerului Educaţiei de la Chişinău are drept prioritate întocmirea unui plan de acţiuni privind declararea Anului Limbii Ruse în toate instituţiile de învăţământ din republică. Mai mult, se pare că anul 2009, declarat drept anul aniversării a 650 ani de la întemeierea statului moldovenesc, va culmina cu modificarea actualelor simboluri naţionale– stema, drapelul, imnul de stat.

Puterea comunistă întreprinde, aşadar, eforturi uriaşe pentru ”întărirea statalităţii moldoveneşti şi a poporului moldovenesc”. În pofida faptului că foarte mulţi basarabeni se declară români, vorbesc limba română şi sunt convinşi că doar România civilizată ne poate ajuta în drumul spre integrarea europeană, bolşevicii se încăpăţânează să creadă că ne pot duce în Europa pe cărări lăturalnice, bolovănoase, pe care mişună hoţi şi bandiţi. În mintea lor îngustă, drumul nostru spre Uniunea Europeană nu poate trece decât prin Rusia, deşi practica ţărilor din fostul lagăr socialist a arătat clar care este algoritmul integrării euro-atlantice. Cât de sigură însă este calea aleasî de puterea de la Chişinău, au simţit-o cu brio pe pielea lor bunicii noştri – crivăţul siberian nu se uită chiar atât de uşor!


Autor: Liliana Istrate
Sursa: http://www.presa.md/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

nici un comentariu

 COMENTEAZA 


2