Top 5 al ştirilor care nu s-au întâmplat în 2007

07.01.2008

Acest top se referă la evenimentele posibile, dar care nu au avut loc anul trecut.

1. Alegeri prezidenţiale anticipate în România

Preşedintele României, Traian Băsescu, suspendat de Parlament, a fost demis la referendumul din data de 19 mai. Ca urmare, în luna iunie, au avut loc alegeri prezidenţiale anticipate. Traian Băsescu a câştigat alegerile, după o confruntare în turul al II-lea cu candidatul PNL, Emil Constantinescu.

2. Guvernul Tăriceanu, demis

PSD, PD şi PLD au reuşit să treacă moţiunea de cenzură în Parlament, la doar o săptămână după demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Liderul PNL, Călin Popescu-Tăriceanu, a pierdut postul de premier. Fostul negociator-şef cu Uniunea Europeană, deputatul PSD Vasile Puşcaş, a fost însărcinat cu formarea unui guvern de tehnocraţi, sprijinit de PSD, PD, PLD, UDMR şi PC, partide reprezentate în noul Executiv prin intermediul unor miniştri fără portofoliu. Ţinta Guvernului este pregătirea alegerilor anticipate în ianuarie 2008.

3. Sciziunea din Partidul Comunist din Moldova a dus la demiterea lui Tarlev

Preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Marian Lupu, a provocat o sciziune în Partidul Comunist. El şi-a format un nou partid, de orientare social-democrată, care a devenit centrul unei coaliţii anti-Voronin. Coaliţia a format majoritatea în Parlament şi a impus formarea unui nou Guvern, condus de Vlad Filat.

4. Transnistria şi-a proclamat unilateral independenţa

Liderul regiunii separatiste Transnistria, Igor Smirnov, a proclamat independenţa acestei provincii. Totodată, el a anunţat că Transnistria va adera la Uniunea Rusia – Belarus şi a propus formarea unei Confederaţii Slave, deschise atât statelor din fostul URSS, cât şi celor care sunt membre ale Uniunii Europene. Independenţa Transnistriei nu a fost recunoscută decât de Belarus, Cuba, Venezuela, Republica Turcă a Ciprului de Nord, Kossovo, Coreea de Nord, Ossetia de Sud, Abhazia şi Nagorno-Karabach.

5. Două milioane de moldoveni au primit cetăţenia română

După secesiunea Transnistriei, preşedintele Traian Băsescu a acordat imediat cetăţenia română tuturor etnicilor care s-au declarat români şi moldoveni din această zonă şi care au putut să demonstreze că unul dintre membrii familiei lor a deţinut cetăţenia română înainte de cel de-al doilea război mondial. Ulterior, Consiliul Naţional pentru Combaterea Dicriminării a sesizat Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care l-a obligat pe preşedinte să acorde dreptul de cetăţenie tuturor locuitorilor Basarabiei, în aceleaşi condiţii în care au primit cetăţenia şi românii din Transnistria. Două milioane de cetăţeni ai Republicii Moldova au primit deja cetăţenia română.


Autor: Claudiu Pădurean
Sursa: http://www.presa.md/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

nici un comentariu

 COMENTEAZA 


2