Romania a inceput destramarea Ucranei cu Insula Serpilor

Comentariu de Aleksandr Maghidovici, difuzat de publicatia electronica Forum.msk.ru


Ministerul roman al Afacerilor Externe a cerut Ucrainei sa dea dovada de "retinere" in problema statutului Insulei Serpilor, recomandand in special "sa se abtina de la tentativele de creare a unor asezari artificiale pe teritorii in litigiu intre cele doua state". "Asemenea pasi ale partii ucrainene contravin principiilor de drept international. In plus, tentativele de creare a unor localitati nu poate influenta procesul de delimitare a platoului continental intre Ucraina si Romania", se spune in comunicatul MAE roman.


Logic


Dar care-i, de fapt, problema? Luata ca atare, Insula nu face nici cat o ceapa degerata. Partea romana este convinsa, de altfel, punct de vedere sustinut la Curtea de Justitie de la Haga, ca Insula nici macar nu exista ca atare, este o simpla stanca cu o suprafata de 0,17 km patrati. Ce nevoie are, in acest caz, Romania de o piatra? Sa sara de pe ea in apa?


Pe platoul care astazi apartine Ucrainei, s-au descoperit petrol si gaze, iar Romania, in noul context, si-a descoperit pretentiile teritoriale. Iar Insula Serpilor, insemnata in toate hartile sovietice drept insula, a devenit nu insula, ci stanca. Iar o stanca nu poate fi insula, cred romanii. Gaina nu e pui, Bulgaria nu e strainatate, stanca nu e insula. Logic.


Schimbare


Candva, cand Ucraina era parte al unui stat maret, pe Insula Serpilor era o baza de scafandri militari ai Flotei din Marea Neagra. Atunci, conducerea Romaniei nu scria scrisori la Haga, scria mesaje de felicitare cu prilejul unui nou congres al CC al PCUS. Iar Romania primea petrol cat avea nevoie, prin conducta Drujba. La fel si Ucraina. Explotarea zacamintelor naturale din Marea Neagra era considerata o indeletinicire daunatoare si prea putin rentabila – de ce sa otravesti Marea Neagra, pe malurile careia se odihnesc oamenii muncii?


Acum lucrurile s-au schimbat radical. Ucraina se zbate intre Est si Vest. In schimb Romania este un membru plenar al comunitatii mondiale, facand parte din NATO si UE.


Ruperea Ucrainei


Si ce inseamna Ucraina? Independenta a nu se stie ce cu un intunecat trecut totalitar? In nici un caz nu poate concura cu Romania mare. De aceea, la Haga se va decide, probabil, ca Insula Serpilor nu exista pe aceasta lume, iar sectoarele energetice ale platoului vor fi incredintate Romaniei.


Forum a scris deja ca Ucraina este un stat instabil si care, mai devreme sau mai tarziu, va fi rupt intre tarile vecine care pretind la suprematie regionala. Starea deplorabila a fortelor armate ucrainene, fragilitatea institutiilor de stat si incompatibilitatea noilor forme ale puterii sunt factori care pot influenta asupra viitorului tarii in modul cel mai dramatic posibil.


Ucraina nu are cu ce sa-si apere interesele, iar populatia tarii nu este gata sa se apere singura.


Primind platoul in perimetrul Deltei Dunarii, Romania nu se va opri, probabil, aici, ci va incepe lupta pentru teritoriul actualei regiuni Odessa.


Tonul


Turcia pregateste de mult pachetul sau de pretentii pentru o parte a Crimeii si, nu e exclus, pentru teritoriile partii continentale a tarii, mai la sud de Zaporojie. Ceea ce, intr-adevar, corespunde doctrinei neoliberale "o natiune – un stat". Nu, o formatiune teritorial-nationala sub forma unei republici autonome a Crimeii nu se potriveste acestui tipar. In schimb, un stat natinal dupa modelul Ciprului de nord sub protectoratul Ankarei - este perfect.


Pretentii vechi pentru vestul Ucrainei are si Polonia. Ca sa nu mai vorbim despre Rusia, care, in virtutea conditiilor intelegerilor din vremurile lui Bogdan Hmelnitki, poate pretinde la Ucraina de Est.


Astazi, toate acestea par de neimaginat, fantasmagorii. Dar Insula Serpilor este deja contestata de Romania. Iar despre conditiile tratatului de pace de la Kuciuk-Kainargia, conform caruia, dupa trecerea din proprietatea Rusiei in cea a Ucrainei, peninsula Crimeea poate fi restituita Turciei, se pomeneste tot mai frecvent.


Iar in astfel de afaceri – esential este sa se dea tonul, dupa cum spunea un presedinte ramas, intr-o buna zi, fara tara....


Autor: Rusia la zi
Sursa: http://www.rusialazi.ro/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

5 comentarii


A comentat pe 17.02.2007, ora 03:19
Desi ma doare sufletul nu numai dupa Romania Mare, ci si dupa Maramuresul transcarpatic,teritoriu locuit de secole de romani si care, dintr-o regretabila eroare strategica de ordin militar a ramas in afara Romaniei Mari, fiind facut practic cadou Cehoslovaciei de odinioara,imi vine greu sa cred ca Ucraina se va destrama...Nu sunt sovinist, nu doresc raul Ucrainei si al cetatenilor sai,dar tare mult mi-as dori ca intr-o zi sa primim inapoi ceea ce ni se cuvine de jure:sudul Basarabiei,Herta,Bucovina,Maramuresul transcarpatic...ar fi prea frumos si pare imposibil, dar sa nu uitam ca si in 1917 parea la fel de imposibila unirea tuturor provinciilor romanesti intr-un singur stat ...si totusi,la 1 decembrie 1918, clipa noastra astrala s-a intamplat!Mai poate fi oare adevarat?:)
A comentat Alec pe 19.02.2007, ora 00:17
frate, Romania are toate drepturile sa pretinda drepturi asupra insulei,sa nu uitam ca Ucraina sa trezit cu teritorii dupa destramarea Uniunii Sovietice care nu au fost niciodata ale ei,..Ear insula are importanta pt delimitarea platoului continenta, si daca se dovedeste ca insula serpilor e locuibila, atunci Ucraina va intra in apele Romane, ceea ce nu sunt de acord pt ca sudul basarabiei care e la ucraina e pamant romanesc. Ear in privinta destramarii Ucrainei nu cred ca va avea loc, modificari interne pot avea loc de ex sa se faca vreo autonomie sau ceva de genul asta dar frontierele sunt sigur ca vor ramane aceleasi, pt ca aici e vorba de principiul suveranitatii care nu poate fi incalcat.
A comentat pe 26.02.2007, ora 05:26
Hai sa fim seriosi, hotul striga hotii! Cat au fost sub palaria URSS s-a practicat o politica de forta impotriva Romaniei si acum zbiara ca din gura de sarpe. Canalul Bistroe era necesar doar in viziunea lor, de ce sa nu distrugem Delta Dunarii daca putem ,habitat unic in Europa? Si ce cauta Ucraina in sudul Moldovei, pamant ROMANESC de MILENII? Rahat cu perje...
A comentat jordao pe 25.10.2007, ora 15:33
UNIRE-AJUNJE CIT SAU BATUT JOC DE ROMINIA,SA LUAM SINGURI,CE ESTE AL NOSTRU,SA NU ASTEPTAM POMENI!!!!!!!!!!!! EI AU INDRAZNIT SA EE CEIA,CE NU LE APARTINE,ACUM SA AIBA SOVESTE,SA DEA INAPOI,TICALOSII.
A comentat UNIREA pe 03.11.2007, ora 17:55
 COMENTEAZA 


2