Secretarul general NATO vine la Bucureşti în plină criză politică

11.01.2008

Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, va efectua o vizită la Bucureşti în cursul zilei de vineri. Programul vizitei sale include întrevederi cu preşedintele României, Traian Băsescu, cu premierul Călin Popescu Tăriceanu, cu ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu, dar şi cu alţi înalţi oficiali din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

Secretarul general al NATO va vizita locurile ce vor găzdui "Summit-ul NATO" din perioada 2 - 4 aprilie 2008, care va avea loc în România şi va susţine o prelegere, la Biblioteca Centrală Universitară, în faţa unui auditoriu format din studenţi şi reprezentanţi ai mediilor academice, informează un comunicat al Ministerului român al Afacerilor Externe.

Vizita lui Scheffer este ultima efectuată în România înainte de această reuniune la nivel înalt, astfel că va aborda în special aspectele organizatorice ale acesteia. Totuşi, sosirea lui are loc într-un moment extrem de delicat pentru România: nu există ministru la Justiţie, iar premierul şi preşedintele par mai înverşunaţi decât oricând n războiul dintre ei. Anumiţi analişti media şi politici au afirmat, chiar, în această seară, că o continuare a crizei dintre preşedinte şi premier, ca expozanţi ai unor instituţii ale statului, ar putea pune sub semnul întrebării desfăşurarea reuniunii NATO la Bucureşti.

Potrivit MAE, convorbirile de mâine ale oficialilor români cu secretarul general al NATO vor aborda posibile teme care vor figura pe agenda politică a summit-ului: operaţiunile militare în derulare sub egida NATO, modernizarea capacităţilor Alianţei pentru a face faţă noilor riscuri de securitate, evoluţii în planul securităţii în Europa de Sud-Est şi regiunea Mării Negre.


Autor: Camelia Jula
Sursa: http://www.presa.md/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

un comentariu

Presa internationala prognozeaza cele mai reale pericole de razboi in 2008 in regiunea Marii Negre. Romania ar putea capata mandat NATO pentru a-si aduce o contributie mai mare in aceasta regiune in calitate de lider regional. In cazul recunoasterii internationale a provinciei Kosovo, Transnistria va fi recunoscuta de Moscova si apare pericolul izbucnirii unui conflict militar cu Trnasnistria. Se va implica in el NATO, inclusiv Romania? Daca NATO intervine pe teritoriul Republicii Moldova spre zona de conflict avand acordul Chisinaului, vor trece si trupele romane hotarul de la Prut spre Nistru? Iar dupa consumarea conflictului trupele romane cu mandat NATO se vor mai retrage din R.Moldova? E un scenariui inchipuit, dar la sammitul NATO de la Bucuresti el ar putea capata careva contururi reale, prin care Romania sa prinda doi iepuri> unul pentru SUA si alianta si altul pentru sine.
A comentat #3# pe 12.01.2008, ora 08:00
 COMENTEAZA 


2