Marea Neagra, pe agenda Europei

Comisia Europeana traseaza o noua politica de cooperare comerciala si de securitate intre statele riverane Marii Negre, dar Rusia, un jucator regional major, cu o flota militara importanta in Peninsula Crimeea, critica proiectul comunitar, relateaza EUObserver.


Documentul european, intitulat "Sinergia Marii Negre", va fi prezentat diplomatilor UE la sfarsitul lunii aprilie sau inceputul lui mai pentru a putea fi studiat si aprobat oficial la summitul din iunie. Demersul a fost accelerat de aderarea Romaniei si Bulgariei si de preluarea presedintiei UE de catre Germania, a carei agenda se concentreaza asupra relatiilor externe cu vecinii estici ai blocului.


Solutii pentru conflictele inghetate


Textul acestui proiect prevede intalniri organizate in mod regulat intre ministrii de externe ai statelor din zona Marii Negre - Romania, Bulgaria, Grecia, Rusia, Turcia, Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaidjan si Republica Moldova, si "troica" UE formata din statul care asigura presedintia rotativa, inaltul reprezentant UE pentru politica externa, Javier Solana, si comisarul pentru relatii externe.


Ministrii statelor riverane Marii Negre vor urmari, in cursul acestor intalniri, initierea diferitelor proiecte, precum livrarile de gaze naturale si petrol din Bazinul Marii Caspice, solutionarea tensiunilor separatiste si a conflictelor inghetate din regiune, limitarea imigratiei ilegale si a contrabandei, promovarea drepturilor omului, protejarea mediului si construirea unor noi retele de


Rusia, nemultumita


Proiectul este inca intr-o faza incipienta, dar divergentele nu au intarziat sa apara, scrie EUObserver. Polonia incearca sa introduca state precum Belarus in aceste intalniri ministeriale pentru a se asigura ca Rusia va juca un rol secundar in stabilirea agendei externe a UE, in timp ce Romania considera Moscova un "partener egal".


Presedintele rus Vladimir Putin nu vrea sa piarda controlul asupra unor teritorii sensibile aflate la granita Rusiei, iar o serie de diplomati rusi avertizeaza ca proiectul Marii Negre va esua in cazul in care Rusia nu primeste un rol important in cadrul acestei initiative.


"Nu vrem ca acest proiect sa fie dominat de UE", a subliniat ambasadorul rus la Bruxelles, Vladimir Cijov, sustinand ca, in conditiile existentei grupului de Cooperare Economica la Marea Neagra si a Forumului Marii Negre, nu vede necesitatea unui astfel de proiect.


Autor: Flavius Toader
Sursa: http://www.evz.ro/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

nici un comentariu

 COMENTEAZA 


2