Sacrificiul copiilor romani din Transnistria

11.01.2008

Deja de aproape 6 ani, elevii liceului cu predare in limba romana din orasul Grigoriopol, aflat pe teritoriul auto-proclamatei Republici Nistrene, sunt nevoiti sa faca naveta cale de 18 km pentru a ajunge la salile de clasa din localitatea Dorotcaia, aflata la 30 km de Chisinau. Localitatea mentionata se afla in actuala Republica Moldova, si nu pe teritoriul separatistilor. Dat fiind acest fapt, cei 160 de elevi ai liceului, care au avut curajul de a ramane niste romani mandri, trec zilnic "granita" pentru a ajunge in locul in care pot sa invete in limba romana. Si toate astea pentru ca in "tara in care se respecta cel mai mult drepturile omului", dupa cum afirma rusul Smirnov, nu s-au putut gasi 4 sali de clasa care sa le asigure copiilor conditii elementare pentru a studia - nici mai mult nici mai putin de atat.

Cu toate ca pentru multi dintre noi situatia copiilor romani de pe bucata de pamant numita "Transnistria" pare, in cel mai bun caz, de neconceput, in scolile romanesti de acolo se intampla lucruri care depasesc orice limita. Fie ca ne referim la legile constitutionale, la normele internationale sau pur-si simplu la regulile general-umane, modul in care este tratata problema invatamantului romanesc din Transnistria ne face sa ne indoim de functionalitatea vreuneia din cele enumerate mai sus. Si atunci la ce bun toate declaratiile, preintampinarile, observatiile sau recomandarile din partea diferitor organisme internationale la adresa pseudo-oficilitatilor de la Tiraspol daca nu pot fi asigurate nici macar drepturile fundamentale ale unor copii? Cine ar putea sa le ia apararea celor peste 100.000 de romani din Transnistria, daca nu UE, OSCE si alte structuri care au ca misiune democratizarea reala a societatilor din cadrul statelor pe care le reprezinta, dar si din imediata lor apropiere? Cine are curajul sa le spuna acelor copii care nu au dreptul nici macar sa isi vorbeasca limba si sa se pata simti parte integranta a culturii romanesti, ca maine va fi mai bine? Noi nu stim raspunsul, dar stim sigur ca atat timp cat vom fi alaturi de aceste familii si copii extraordinari, lupta lor pentru dreptul la existenta asa cum ar trebui sa fie ea, nu va fi zadarnica.

Donatie de carti in cadrul campaniei Desteptarea

In cadrul campaniei Desteptarea, elevii din Liceul "Stefan cel Mare si Sfant" din orasul Grigoriopol au primit o parte din literatura romana si universala necesara conform programei scolare elaborate de Ministerul Educatiei si Tineretului de la Chisinau.

Reprezentantii campaniei Desteptarea aduc sincere multumiri doamnei Daniela Soros, vicepresedintele Fundatiei Nationale a Romanilor de Pretutindeni si domnului Nicu Popa, secretarul-general al Consiliului Mondial Roman, fara de care aceasta actiune nu ar fi avut loc.


Autor: desteptarea.info
Sursa: http://www.desteptarea.info/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

nici un comentariu

 COMENTEAZA 


2