PARLAMENTUL EUROPEAN CERE SĂ FIE ACORDATĂ O ATENŢIE SPORITĂ CONFLICTELOR ÎNGHEŢATE DIN ZONA MĂRII NEGRE

12.01.2008

Parlamentul European va dezbate şi vota săptămâna viitoare un raport în care cere cooperare regională sporită în zona Mării Negre. Comisia pentru Afaceri Externe subliniază importanţa respectării principiilor democratice şi a drepturilor omului şi a necesităţii de a se îmbunătăţi relaţiile economice şi comerciale, în special în ce priveşte resursele de energie, informează Prompt Media, reluat de AP FLUX.

Raportul, realizat de Roberta Anastase (PPE-DE, România), constituie un răspuns la Comunicarea Comisiei Europene privind Sinergia Mării Negre. Comisia pentru Afaceri Externe nu este mulţumită de progresele realizate de la ultima comunicare publicată în 1997, şi cere propuneri concrete de sprijinire a cooperării regionale şi a unui parteneriat autentic în zona Mării Negre. Deputaţii subliniază importanţa implicării Rusiei şi Turciei în orice eforturi de cooperare regională, şi sprijină crearea unui spaţiu de oportunităţi economice şi prosperitate în regiunea Mării Negre, în favoarea cetăţenilor şi a partenerilor comerciali.

Comisia pentru Afaceri Externe aprobă dublarea fondurilor disponibile în cadrul Instrumentului European de vecinătate şi parteneriat, destinate finanţării proiectelor transfrontaliere şi notează câteva domenii prioritare în care este necesară cooperarea: rezolvarea conflictelor nesoluţionate din zonă, crearea de noi infrastructuri şi de coridoare viabile de transport, care să diversifice rutele energetice şi rezolvarea problemelor de mediu din zona Mării Negre, în special din Delta Dunării.

Conform Comisiei pentru Afaceri Externe, conflictele nesoluţionate care persistă în regiunea Mării Negre reprezintă o provocare majoră la adresa stabilităţii şi dezvoltării durabile a regiunii, precum şi un obstacol important în procesul de încurajare a cooperării regionale.

Deputaţii solicită, prin urmare, o implicare mai activă şi mai cuprinzătoare a Uniunii Europene în actualele eforturi de soluţionare a conflictelor în cauză, conform dreptului internaţional şi principiilor integrităţii teritoriale, şi un angajament mai consistent al UE în gestionarea conflictelor şi în operaţiunile de menţinere a păcii.

Deputaţii europeni consideră că UE joacă un rol esenţial în dezvoltarea unei culturi a înţelegerii, a dialogului şi a instaurării unui climat de încredere în regiune, mai informează AP FLUX, cu referire la sursa citată.


Autor: AP FLUX
Sursa: http://www.basarabeni.ro/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

nici un comentariu

 COMENTEAZA 


2