Război simulat pe calculator - Transnistria zdrobeste Republica Moldova în câteva ore

17.01.2008

Simularea computerizată a unui conflict militar între Republica Moldova si "Republica Moldovenească Nistreană" ("RMN"), realizat de către o serie de specialisti militari, a condus la o concluzie socantă: Republica Moldova ar putea fi zdrobită în cel mult o săptămână, dacă nu chiar în câteva ore. O astfel de simulare computerizată s-a realizat în contextul amplificării tensiunilor din arena relatiilor internationale la începutul anului 2008. Început de an marcat de o intensificare a eforturilor pentru reglementarea problemei statutului Transnistriei, la concurentă cu problema statutului provinciei Kosovo, precum si de o serie de atitudini menite a oferi o reglementare pasnică a acestui "conflict înghetat".

În caz de mobilizare generala, Statul Major General de la Tiraspol poate dispune, în conformitate cu informatiile detinute de către planificatorii si analistii politico-militari ai zonei din cadrul Biroului Demografic al SUA pentru Republica Moldova, de un număr de 120.000 de rezervisti disponibili pentru situatii de război. O escaladare a diferendului dintre Chisinău si Tiraspol ar putea genera, în conditiile existentei unor tulburări în Balcani, tentatia unui "blitzkrieg" al celor din Tiraspol. Atacul ar putea fi dat, prin surprindere, pe mai multe fronturi. Prima lovitură ar putea fi dată în zona localitătii Bender (Tighina), aflată în sudul Republicii Moldova, de către Brigada de infanterie motorizată de la Tighina. Fortele Speciale ale "RMN", unul sau chiar ambele Batalioane de Forte Speciale ("Dnestr" si "Cobra"), ar putea intra în actiune, conform planificării Statului Major General, pentru a crea haos si derută în rândul apărătorilor moldoveni. Totul cu sprijinul artileriei care va executa un puternic baraj de foc asemănător celor executate de către Armata Rosie în anii Marelui Război pentru Apărarea Patriei.

În conditiile existentei unor tulburări în Balcani, există tentatia unui "blitzkrieg" al celor din Tiraspol

Lovitura care va veni dinspre Tighina, având drept obiectiv central orasul Chisinău si zona adiacentă, va fi corelată cu o altă lovitură care va veni din zona Dubăsari. Al doilea front care va fi deshis în zona Dubăsari va implica două sau mai multe brigăzi de infanterie motorizată transnistrene, sprijinite de tancuri si aviatie, având drept obiectiv aceeasi zona a Chisinăului. Specialistii militari care au făcut simularea computerizată a acestor atacuri ale Fortelor Armate ale "RMN", apreciază că actiunea infanteriei motorizate, corelată cu focul artileriei, tancurilor si aviatiei, este concentrată asupra zonei Chisinăului din două motive: distrugerea "centrilor nervosi" ai economiei si comunicatiilor din Republica Moldova si, totodată, instaurarea terorii absolute asupra cetătenilor Republicii Moldova. Teroare de ordin psihologic generată de faptul că orasul Chisinău ar putea fi ocupat doar în câteva zile de luptă, dacă nu chiar ore.

Actiunea transnistrenilor asupra zonei Chisinăului urmăreste distrugerea "centrilor nervosi" ai economiei si comunicatiilor

În fata unui torent uman bine înzestrat si înarmat, instruit în tehnica războiului modern, care va beneficia si de avantajul surprizei tactice, militarii Armatei Nationale a Republicii Moldova ar putea fi coplesiti. Apărarea militară a Republicii Moldova ar putea ceda pe cel putin unul dintre fronturi, ceea ce va însemna si va amplifica, în acelasi timp, dezastrul. Supus unui puternic bombardament de artilerie si aviatie, combinat cu presiunea atacurilor terestre, Chisinăul ar putea capitula în câteva zile, dacă nu chiar ore. Varianta unui astfel de "blitzkrieg" nu exclude si folosirea, în scop de diversiune, a unor luptători teroristi care ar urma să atace pricipalele institutii publice din Chisinău, punctele de distributie a energiei electrice si termice din oras, sediile Moldtelecom si Teleradio Moldova, precum si să taie comunicatiile dintre Chisinău si restul Republicii Moldova.

Supus unui puternic bombardament de artilerie si aviatie, combinat cu presiunea atacurilor terestre, Chisinăul ar putea capitula în câteva zile, dacă nu chiar ore

Simularea computerizată a unui astfel de scenariu relevă posibilitatea unui număr imens de victime, atât din rândul populatiei civile cât si al militarilor Republicii Moldova, cel putin 500 de militari si peste 1.000 de civili. Un "blitzkrieg" transnistrean va provoca pagube materiale de câteva zeci de milioane de dolari: imobile, infrastructură rutieră si de comunicatii, precum si tehnică militară. Aeroportul militar de la Tiraspol va constitui, în eventualitatea desfăsurării unui asemenea scenariu, locul în care vor putea ateriza aeronave fără însemn distinctiv si care au la bord mercenari voluntari din fostul spatiu ex-sovietic. Acestia vor lupta de partea unitătilor militare transnistrene, amplificând socul psihologic asupra populatiei din dreapta Nistrului.
Armistitiul care ar interveni după căderea Chisinăului, la presiunile UE, NATO si SUA, va favoriza interventia Grupului Operativ de Forte Ruse din Transnistria (GOTR) care se va interpune între beligeranti. Numărul militarilor din GOTR ar putea fi sporit semnificativ iar aeroportul din Tiraspol va deveni capul de pod al Federatiei Ruse în efortul de a disloca o importantă grupare de forte militare în zonă. Grupare de forte asemănătoare compunerii si organizării fostei Armate a XIV-a sovietice. Misiunea principală a acestei armate sovietice era de a asigura suprematia militară a Uniunii Sovietice asupra Europei de Sud-Est (România, Iugoslavia, Grecia si Italia) în cazul unui conflict militar cu NATO si de a efectua o ofensivă strategică pe teatrul de operatiuni militare din Balcani întitulat Frontul de Sud-Vest în planurile de operatii sovietice. Canalul de Suez si coasta de nord a Africii constituiau, totodată, un al doilea obiectiv strategic al acestei Armate care se constituia într-un vârf de lance al ofensivei Armatei Rosii în cadrul unui război împotriva NATO si a Europei.

Aeroportul din Tiraspol va deveni capul de pod al Federatiei Ruse în efortul de a disloca o importantă grupare de forte militare în zonă

În actuala clădire a Ministerului Apărării din Chisinău s-au aflat Comandamentele de Arme si Punctul de Comandă al Marelui Stat-Major sovietic pentru directia operativă Sud-Vest. Clădirea era înzestrată cu cele mai moderne si sofisticate sisteme tehnice si radio de spionaj si contraspionaj. În conditiile prezentei unor trupe ale SUA în bazele militare din România si a unor importante forte militare rusesti între Prut si Nistru, dar si dincolo de vechea zonă de securitate moldo-transnistreană, putem vorbi de crearea unui nou "Zid al Berlinului" pe Prut.

Ministerul Apărării al "RMN" îsi subordonează următoarele forte: ? 4 brigăzi de infanterie dislocate în Tiraspol (700 de oameni), Tighina (600 de oameni), Râbnita (450 de oameni) si Dubăsari (450 de oameni); ? Fortele de Mentinere a Păcii de la Vladimirovka (730 de oameni); ? Batalionul Independent de tancuri "Vladimirovka" (120 de oameni); ? Batalionul de Forte Speciale din Tiraspol (150 de oameni); ? Batalionul Independent de Semnalizare din Tiraspol (220 de oameni); ? Batalionul Independent de Suport din Tiraspol (250 de oameni); ? Regimentul de Artilerie din Parcani (220 de oameni); ? Batalionul de Ingineri din Parcani (220 de oameni); ? Unitatea Independentă de Aviatie din Tiraspol (150 de oameni); ? Baza Aviatică de Echipare si Reparatii din Tiraspol (250 de oameni); ? Regimentul 1 de Artilerie Antiaeriană din Tiraspol (200 de oameni). Statul Major General de la Tiraspol are un efectiv de 250 de oameni. Pe timp de pace, Ministerul Apărării de la Tiraspol dispune de un efectiv de 4.960 de militari. Fortele Armate ale "RMN" dispun de 18 tancuri T-64, 69 de TAB-uri, 18 tunuri "Gaubits-122", 12 tunuri de 85 mm, 3 lansatoare de tip "Alazan", 69 de lansatoare de mine, cel putin 13 sisteme de lansare a rachetelor antiaeriene si aproximativ 130 de rachete antitanc (probabil sisteme Fagot/AT4). Aviatia transnistreană include: sase elicoptere MI-8T, două elicoptere MI-2, un avion AN-26, două avioane AN-2, două avioane de tip IAK-18. Elicopterele MI-8T sunt dotate cu lansatoare de rachete.

Ministerul de Interne al "RMN" îsi subordonează: 1) Batalionul de Forte Speciale "Dnestr" (500 de oameni); 2) Batalionul de Forte Interne "Cobra" (200 de oameni), dislocat la Parcani; 3) 7 subdiviziuni de militie (1.900 de oameni); 4) Detasamentul de Patrulare "Pervomaiski" (150 de oameni); 5) Detasamentul de Patrulare din Parcani (150 de oameni). Efectivul Ministerului de Interne de la Tiraspol se ridică la 2.900 de oameni.

Ministerul Securitătii de Stat al "RMN" subordonează: Batalionul "Delta" care se poate completa, în caz de necesitate, cu până la 2.000 - 2.500 de oameni, detasamente de grăniceri la Tiraspol, Camenca, Râbnita, Dubăsari, Grigoriopol, Tighina si Slobozia si 44 posturi de frontieră. Nu sunt accesibile informatii privind volumul de arme cu care sunt echipate fortele Ministerului Securitătii de la Tiraspol. Acestor forte li se poate asocia, în caz de pericol, Regimentul 10 de Cazaci de pe Don, subordonat Armatei de Cazaci a Mării Negre. Regimentul 10 Cazaci este dislocat în sapte localităti (Tiraspol, Camenca, Râbnita, Dubăsari, Grigoriopol, Tighina, si Slobozia) si se crede că dispune de 1.000 - 1.500 de oameni, inclusiv 36 de oameni dislocati permanent în Tiraspol.

Grupul Operativ de Forte Ruse din Transnistria (GOTR) are un efectiv total de 552 de militari rusi care se subordonează Regiunii Militare Moscova. GOTR se constituie din Batalionul 82 Infanterie Moto Independent, cu 22 vehicule blindate specializate (de cercetare, comunicatii, transport) si Batalionul 113 Infanterie moto Independent, cu 13 vehicule blindate specializate (de cercetare, comunicatii, transport), precum si Detasamentul 72 Elicoptere Independent, subordonat Armatei 16 Aeriană din Comandamenul Misiuni Speciale de la Moscova, cu 148 de militari în subordine. Detasamentul 72 Elicoptere Independent este înzestrat cu 2 elicoptere Mi-24 K si 4 elicoptere Mi-8, pentru sprijin de luptă.

Armata Natională a Republicii Moldova
6.800 de militari
2.300 de civili angajati în functii administrative
100.000 de rezervisti
trei brigăzi de infanterie
un batalion independent
un batalion de pază
o brigadă de artilerie
o brigadă antiaeriană
un divizion antitanc
o escadrilă mixtă de aviatie
o unitate de forte speciale
130 de TAB-uri
110 tancuri T-64
120 de tunuri de 120 si 180 mm
20 de avioane MIG-21 si MIG-29

Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova


22.365 de oameni

Serviciul Grăniceri
5.500 de oameni Publicat în Interesul Public din 15 ianuarie 2008


Autor: Constantin Corneanu
Sursa: http://www.presa.md/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

5 comentarii

Pe langa faptul ca si asa sunt tensionate relatiile....hai sa mai speriem si provocam lumea!!!!! Ca sa nu sa se mai considere ca basarabeanul si transnistreanul roman sunt frati...hai sa ne ucidem intre noi de pe acum...lasati MD sa faca blietzkrieg...de ce sa asteptam sa ne atace...cea mai buna aparare este atacul...Constantin Corneanu ar fi trebuit judecat pt provocare in masa....cum eram judecati si noi ca am participat la greve...
Nu fiti prosti fratilor...mai ales cei tineri...care nu stiu ce inseamna razboiul din 1992...Peace to all,and God bless you all!
A comentat QWERT pe 17.01.2008, ora 00:32
asta e nebun cu razboiul lui...so fi uitat la filme prea mult...nimeni nu ar vrea sa lupte...caci nu ai pentru ce sa lupti....
A comentat igor pe 17.01.2008, ora 09:40
Nu e chiar nebun, a prezentat o un plan destul de real, dar totusi aceste informatii nu ar trebui prezentate publicului.
A comentat eu pe 17.01.2008, ora 16:12
Scopul principal,poate chiar unic, al prezentarii publice ale acestor informatii: demoralizarea populatiei din basarabia. Dar de un lucru sunt convinsa, nu o sa fie razboi!
A comentat cristina pe 17.01.2008, ora 21:46
Nu cred ca NATO si Rusia vor lasa lucrurile sa se indrepte catre un razboi. Oricum, articolul are tendinta sa demoralizeze si sa socheze opinia publica.
A comentat Catalin, Craiova pe 18.01.2008, ora 16:02
 COMENTEAZA 


2