NATO INSISTĂ ASUPRA RETRAGERII TRUPELOR RUSE DIN TRANSNISTRIA

18.01.2008

Rusia trebuie să-şi retragă armata de pe teritoriul Republicii Moldova, iar NATO va susţine, în toate demersurile sale ulterioare, ca angajamentele asumate de această ţară în cadrul summitului OSCE de la Istambul din 1999 să fie respectate. Această declaraţie aparţine secretarului-general adjunct al NATO, Robert Simmons, care se află astăzi într-o vizită oficială la Chişinău, informează AP FLUX.

De asemenea, secretarul-adjunct al NATO respins ideea că pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană este neapărat nevoie să aibă loc aderarea la NATO. "În UE există ţări, care au parcurs procesul de integrare europeană fără a deveni neapărat membre ale Alianţei. NATO respectă statutul de neutralitate al Republicii Moldova şi este dispus să ofere suportul necesar în ceea ce priveşte integrarea în Uniunea Europeană", a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, Robert Simmons, după întrevederea avută cu ministrul moldovean de Externe, Andrei Stratan. De asemenea, oficialul din cadrul Alianţei a mai menţionat că reprezentanţii NATO sunt mulţumiţi faţă de modul în care se implementează Planul Individual de Acţiuni Republica Moldova - NATO (IPAP), asigurând autorităţile de la Chişinău de întreaga susţinere din partea Alianţei pentru ca "aceste progrese să continue".

La rândul şeful diplomaţiei moldovene, Andrei Stratan, a precizat că IPAP este un program suplimentar al Planului Naţional de Acţiuni Uniunea Europeană - Republica Moldova, iar punerea în aplicare a prevederilor acestor două documente îi va oferi Republicii Moldova posibilitatea de a progresa în promovarea reformelor şi de a se apropia de UE.

Andrei Stratan a mai menţionat că autorităţile Republicii Moldova apreciază înalt poziţia Alianţei Nord-Atlantice în ceea ce priveşte retragerea armatei ruse din Transnistria şi a mulţumit pentru fermitatea cu care ţărilor membre NATO abordează acest subiect în cadrul reuniunilor ministeriale ale OSCE, inclusiv în cadrul reuniunii care a avut loc la finele anului 2007 la Madrid. "Pentru Republica Moldova este extrem de important ca NATO să-şi menţină această poziţie consolidată vizavi de reglementarea problemei transnistrene", a spus ministrul moldovean de Externe. Totodată, Andrei Stratan nu a ezitat să accentueze, şi de această dată, faptul că statutul de neutralitate al ţării noastre este necesar oferind în acest sens exemplul Austriei, Elveţiei, Finlandei şi Irlandei care colaborează intens cu NATO, fără a fi membre ale Alianţei.

"L-am informat pe domnul secretar general adjunct despre evoluţia şi progresul relaţiilor politice între Republica Moldova şi Uniunea Europeană şi despre solicitările noastre ca, în cursul anului 2008, să semnăm un alt document politic pentru a consolida relaţiile politice cu UE. Probabil, în prima jumătate a anului 2008, va avea loc reuniunea în formatul 26+1 unde vom avea posibilitatea să prezentăm informaţia în ceea ce priveşte implementare IPAP şi să abordăm mai multe subiecte de interes comun cu partenerii noştri din cadrul NATO", a spus Andrei Stratan, citat de AP FLUX.


Autor: AP FLUX
Sursa: http://www.basarabeni.ro/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

un comentariu

Daca Romania se pregateste sa dea busna in Basrabia dupa averi, atunci "Putin al Moldovei" - neaparat trebuie sa negocize garantii de securitate militara cu Rusia, sa semneze acordurile militare si privitor la frontierele CSI si sa-i permita Rusiei sa-si instaleze baza militara cu rachete nucleare in Transnistria si nu numai acolo. Prin politica sa nesabuita si agresiva Romania creaza si va crea probleme UE si NATO la frontiera de rasarit.
A comentat Sergentu pe 18.01.2008, ora 17:57
 COMENTEAZA 


2