Comunitatea moldovenilor din România: scopuri şi lideri

Asociaţia Comunitatea Moldovenilor din România numără printre membrii fondatori un fost lider al organizaţiei de tineret a Alianţei Socialiste din Iaşi, Marian Russo.


Tânărul susţine că, potrivit Cartei Europene a Drepturilor Omului, moldovenii ar fi o minoritate etnică, dar se declară surprins de vâlva creată de declaraţiile fondatorilor organizaţiei.


Potrivit corespondentei noastre la Iaşi, Violeta Cincu, costalgicii comunismului au văzut în el un viitor lider al Alianţei Socialiste.


Marian Russo are 20 de ani şi s-a autoproclamat urmaş al familiei scriitorului Alecu Russo.


Legalitatea înfiinţării organizaţiei, contestată


Tânărul spune că Asociaţia Comunitatea Moldovenilor din România funcţionează în baza legii, deşi Procuratura a contestat, la începutul lunii februarie, înfiinţarea ei.


Recursul depus de procurori se va judeca pe 5 martie.


Scopurile organizaţiei ar fi, susţine Marian Russo, pur culturale. Potrivit lui, multe dintre afirmaţiile preşedintelui Moldovei, Vladimir Voronin, ar fi fost denaturate.


Din punctul său de vedere, însă, moldovenii sunt o minoritate etnică. Printre argumente: au o limbă cu neologisme şi alte obiceiuri.


Dar, adaugă Marian Russo, recunoaşterea moldovenilor ca minoritate etnică nu ar aduce şi pretenţii teritoriale.


Marian Russo mai spune că au existat interese politice care au denaturat intenţiile Asociaţiei Comunităţii Moldovenilor din România şi că se pune chiar problema dizolvării organizaţiei.


Autodizolvare?


Din delegaţia Comunităţii Moldovenilor din România, primită la Chişinău de Preşedintele Vladimir Voronin a făcut parte şi jurnalistul Lucian Timofticiuc, de la Adevărul de Vsalui.


În presă din România au apărut citate potrivit cărora liderii Comunităţii ar fi susţinut că moldovenii ar fi discriminaţi în România.


"Am constatat cu uimire că, deşi membrii acestei acociaţii nu şi-au propus altceva decât să facă schimburi culturale cu cei din Republica Moldova, ea este folosită ca instrument politic şi se încearcă acum ca relaţiile dintre cele două state să se tensioneze", a spus Lucian Timofticiuc.


"Din acest motiv toţi membrii fondatori ai acestei comunităţi au luat decizia ca, dacă se continuă în acest fel şi fundaţia este folosită în scopuri politice, ea să se autodizolve imediat, deci în cel mai scurt timp vom lua decizia autodizolvării şi considerăm că astfel toate problemele legate de această organizaţie şi toată vâlva din aceste zile se vor incheia", a declarat Lucian Timofticiuc, purtătorul de cuvânt al Comunităţii Moldovenilor din România colaboratoarei BBC la Vaslui Loredana Ciobanu.


Preşedintele asociaţiei, consilierul local din municipiul Huşi, judeţul Vaslui, Claudiu Alexa, nu a putut fi contactat.


Liderul Organizaţiei Judeţene a PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, l-a somat pe preşedintele PNL Vaslui să-l sancţioneze pe Claudiu Alexa cu excluderea din partid.


"Fie că a fost determinat de un interes material, fie că a mers la Chişinău din prostie, consilierul Alexa trebuie să fie sancţionat, altfel vom înţelege că totul a fost pus la cale cu ştiinţa Organizaţiei PNL", a spus Dumitru Buzatu.


Autor: Violeta Cincu, Loredana Ciobanu
Sursa: http://www.bbc.co.uk/romanian/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

4 comentarii

Atentie la securisti fratilor...Acest Marian Russo nici el nu stie de ce face toate prostiile astea,el face ce i se baga in cap
A comentat Cornel M. pe 26.02.2007, ora 23:14
A comentat VOIEVOZII pe 02.12.2008, ora 22:13
MARIAN BRAVO ....NOI SUNTEM CU TINE
A comentat VOIEVOZII pe 02.12.2008, ora 22:15
UNIRE MODOVENI...UNIRE ...SUNTEM UN NEAM CU ȚARA IMPĂRȚITĂ.SI NICI LA STRAMOȘI NU AVEM DREPTUL..
A comentat VOIEVOZII pe 02.12.2008, ora 22:18
 COMENTEAZA 


2