Marea Britanie susţine procesul de reformă în Moldova

Marea Britanie susţine procesele de reformă din Republica Moldova, a declarat la BBC, Geoff Hoon, ministru al afacerilor europene, aflat în vizită la Chişinău.


Aceasta este prima vizită oficială a unui ministru britanic întreprinsă în Republica Moldova de cincisprezece ani încoace.


Ministrul britanic a declarat la BBC că este foarte impresionat de motivaţia cu care autorităţile Republicii Moldova conduc Moldova spre Europa, de deciziile pe care le iau pentru a deveni membru al Uniunii Europene.


Geoff Hoon s-a întâlnit cu preşedintele Vladimir Voronin, preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, cu prim vice prim-ministrul, Zinaida Greceanîi, şi cu ministrul de externe Andrei Stratan.


Geoff Hoon spune că "Republica Moldova ar avea şanse de aderare la Uniunea Europeană", dar totodată remarcă faptul că „Aderarea este un proces dificil. A fost greu chiar şi pentru Marea Britanie.”


„Mai important însă ar fi dacă uşile Uniunii ar rămâne deschise, în condiţiile în care există ţări membre care se împotrivesc extinderii Uniunii Europene şi cer o pauză în acest sens. Lucru pe care Regatul Unit al Marii Britanii nu-l împărtăşeşte, afirmă ministrul Hoon.


Exemplul României


"Cred că majoritatea ţărilor membre sunt de părere că extinderea UE nu este benefică doar pentru noii membri, ci şi pentru statele mai vechi. Extinderea graniţelor UE promovează reforme pe care le vedem în Moldova. De asemenea oferă o piaţă mai mare pentru oamenii de afaceri şi consumatorii din Uniunea Europeană. Extinderea Uniunii Europene este un lucru bun şi trebuie să menţinem acest lucru în viitor", a declarat la BBC Geoff Hoon.


Dar cum poate influenţa aderarea României, proaspăt membru, asupra şanselor Republicii Moldova de integrare europeană, l-am întrebat pe ministrul britanic.


"România acordă sprijin şi înţelegere altor ţări care aspiră la acelaşi lucru, probabil pentru că România a trecut recent printr-un proces riguros de ajustare a legilor, a societăţii, a economiei, a instituţiilor ei pentru a căpăta statutul de ţară membră. România a fost unul dintre statele care au susţinut Marea Britanie în ambiţia de-a păstra uşile Uniunii Europene deschise", a mai spus Geoff Hoon.


Ministrul britanic a fost întrebat de BBC şi de situaţia libertăţii presei, care potrivit opoziţiei şi unor organizaţii non-guvernamentale, interne şi internaţionale, s-ar deteriora în Republica Moldova.


"Libertatea presei este unul dintre domeniile unde trebuie să vedem un progres continuu pentru a atinge acele standarde care s-ar cere în Uniunea Europeană. Este un aspect referitor la care s-a ajuns deja la un acord cu Uniunea Europeană şi am vrea ca acest lucru să fie o prioritate şi pus în practică. Este partea a unui proces de introducere a unui întreg spectru de insituţii în societatea moldovenească, la un nivel necesar unui stat european democratic şi independent", a declarat ministrul afacerilor europene.


Autor: Maia Metaxa
Sursa: http://www.bbc.co.uk/romanian/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

nici un comentariu

 COMENTEAZA 


2