Statele membre GUAM se arata dezamagite de ultimele actiuni ale Federatiei Ruse in contextul solutionarii diferendului transnistrean

Statele membre ale GUAM (Georgia, Ucraina, Azerbaidjan si Moldova) si-au exprimat la 1 martie curent, in cadrul Consiliului Permanent al OSCE, dezamagirea si ingrijorarea cu privire la o serie de actiuni ale Federatiei Ruse in contextul diferendului transnistrean, precum si din regiunile secesioniste din Georgia - Osetia de Sud si Abhazia.


Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene (MAEIE), Georgia si Moldova au adus la cunostinta GUAM vizita la Moscova a liderilor regimurilor separatiste de la Tiraspol, Suhumi si Tskhinvali, care au fost primiti si numiti cu titluri oficiale. In opinia lor, acest lucru contravine statutului de mediator al Federatiei Ruse in conflictele mentionate, statut care implica in totalitate principiul impartialitatii.


De asemenea, Georgia, Moldova si delegatia SUA au pus in evidenta confuzia creata de pozitia neclara a Rusiei fata de asa-zisele referendumuri si alegeri organizate de catre regimurile separatiste de la Tiraspol. In acest context, cele trei state au chemat Rusia sa inceteze asistenta financiara acordata in mod unilateral regimurilor separatiste si sa se includa in cadrul proiectelor de asistenta si reabilitare economica gestionate de catre comunitatea internationala.


Totodata, Republica Moldova, Georgia si SUA, au exprimat regretul in legatura cu faptul ca negocierile in formatul 5+2 sunt blocate din cauza liderilor transnistreni de un an de zile, iar Federatia Rusa, in calitate de mediator, nu a intreprins vreun efort semnificativ, in vederea aducerii liderilor transnistreni la masa de negocieri. In acelasi context a fost reiterata necesitatea indeplinirii complete de catre Federatia Rusa a angajamentelor luate la Summitul OSCE de la Istanbul (1999) privind retragerea fortelor militare de pe teritoriul Georgiei si Moldovei.


Amintim ca negocierile in problema transnistreana, programate pentru 15-16 februarie curent au esuat din cauza „lipsei de consens intre participanti”, in pofida faptului ca mediatorii din partea Federatiei Ruse, Ucrainei si OSCE au semnat luna trecuta la Madrid o invitatie, in care partile implicate in conflict sunt chemate sa se aseze la masa de negocieri. Procesul de negocieri a fost intrerupt in februarie 2006.


Autor: reporter.md
Sursa: http://www.azi.md/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

nici un comentariu

 COMENTEAZA 


2