Punct de vedere: Rusia anului 2008 – un vultur-mutant sau o pasare libera?

Ne place sau nu, dar factorul rusesc in continuare influenteaza destinul Republicii Moldova. Din pacate, viitorul nostru va depinde nu in ultimul rand de cursul evenimentelor din Rusia, dupa alegerile prezidentiale din 2008.


Putin nu va mai avea dreptul sa candideze, insa s-ar putea ca si dupa 2008 sa fie prematur sa vorbim despre epoca „post-Putin”. Administratia actualului presedinte rus cauta cu disperare caile de pastrare a influentei. Se sugereaza chiar crearea unui nou post, altul decat cel de presedinte, care i-ar permite lui Putin sa mentina controlul. Una dintre optiuni ar fi crearea din „Gazprom” a unui adevarat stat in stat, al carui presedinte ar putea fi Putin.


„Asigurarea continuitatii” reprezinta o sarcina vitala pentru actuala administratie. In acest sens, se cauta febril succesorul lui Putin care sa ramana loial atat strategiei din ultimii ani, cat si personal lui Vladimir Vladimirovici. Se pare ca dupa multe cautari, Putin inclina sa-l vada in aceasta postura pe Serghei Ivanov, promovat recent din functia de minitru al Apararii in cea de vice-prim-ministru. In sanul administratiei prezidentiale persista insa indoieli in aceasta privinta. Se opineaza ca desi este loial actualei administratii si curs politic al Rusiei, Ivanov nu are totusi toate calitatile inerente unui presedinte al Rusiei in deriva. Nebucurandu-se de prea mare respect chiar in randul fortelor armate, Ivanov pare a fi in stare sa asigure 4-8 ani de stagnare, insa incapabil sa asigure o dezvoltare a Rusiei in ritmuri alerte. Stagnarea ar echivala insa cu moartea, in situatia in care Rusia e inca mult in urma lumii dezvoltate, fiind, practic, doar o anexa energetica a acesteia. Impasul puterii de la Kremlin se observa si din incercarile haotice de a constitui, in al doisprezecelea ceas, cel de-al doilea „partid al puterii” de buzunar, pe langa obedienta „Edinaia Rossia” – este vorba de „Spravedlivaia Rossia”, o clona fara personalitate politica, de fapt o entitate de rezerva.


Dimensiunile tarii si mentalitatea rusilor fac ca Federatia Rusa sa se poata impune doar daca e condusa de un lider dur si puternic. Istoria a demonstrat ca Rusia are probleme, ori de cate ori nu e condusa de un lider potrivit. Cea mai mare tara din lume devine astfel ostaticul unei singure persoane, cum s-a intamplat de nenumarate ori pe parcursul istoriei. Elita conducatoare actuala intelege perfect acest lucru. Ceea ce nu intelege insa e ca aceasta schema vicioasa va trebui odata si odata schimbata, altfel Rusia risca, in cel mai bun caz, sa ramana un stat autocrat, in cel mai rau – sa dispara, ceea ce aproape s-a si intamplat pe timpul numeroaselor „smute”, incepand cu Boris Godunov si terminand cu Eltin. Temerea ca Rusia se va prabusi sub povara democratiei rezida adanc in mintile actualei elite rusesti. De aici apare restrangerea democratiei in Rusia, contrapunerea lumii civilizate si politica agresiva care loveste si in Republica Moldova. Drept urmare a acestei strategii vicioase, Rusia ultimelor ani a devenit un sustinator fervent al practic tuturor regimuri-paria de pe glob, fie a celor de extrema stanga (Venesuela, Cuba, Coreea de Nord) fie celor islamofasciste gen Iran, Hezbollah sau Hamas, reprezentantii carora sunt primiti cu onoruri la Moscova. Sa nu mai pomenim aici sustinerea regimurilor ilegale mafiote gen Smirnov. Asemenea procedee indeparteaza Rusia de restul lumii civilizate si o izoleaza si mai mult. Guvernarea lui Ivanov se pare ca nu va aduce schimbari in acest sens. Din pacate, politicienilor care vocifereaza necesitatea ca Rusia sa re-intre in familia lumii civilizate nu li se da atentie, dimpotriva, vocea lor este inabusita. Uneori in sange.


Teoria „inelului emisferei de nord a democratiilor” promovata de Nemtov, care vorbeste despre necesitatea crearii unei aliante constituite din SUA, Canada, Japonia si UE, dar care e incompleta fara Rusia, nu e deloc populara in sanul elitelor conducatoare rusesti. Acestea prefera sa caute mitica „cale a treia”. Cum spunea insa Margareth Thatcher, „calea a treia e cea mai sigura cale spre lumea a treia”.


Nu ne ramane decat sa speram, ca vulturul imperial al Rusiei va alege in sfarsit sa priveasca doar intr-o singura directie si va renaste, a cata oara, ca o pasare Phoenix, capatand libertatea. Libertatea, in primul rand, de propriile complexe imperiale, devenind capabil de un zbor spre cuibul lumii civilizate.


Autor: Vlad Plamadeala, Flux
Sursa: http://www.rgnpress.ro/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

nici un comentariu

 COMENTEAZA 


2